Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૪૨૧] ૫. ગઙ્ગમાલજાતકવણ્ણના

    [421] 5. Gaṅgamālajātakavaṇṇanā

    અઙ્ગારજાતાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો ઉપોસથકમ્મં આરબ્ભ કથેસિ. એકદિવસઞ્હિ સત્થા ઉપોસથિકે ઉપાસકે આમન્તેત્વા ‘‘ઉપાસકા સાધુરૂપં વો કતં ઉપોસથં ઉપવસન્તેહિ, દાનં દાતબ્બં, સીલં રક્ખિતબ્બં, કોધો ન કાતબ્બો, મેત્તા ભાવેતબ્બા, ઉપોસથવાસો વસિતબ્બો, પોરાણકપણ્ડિતા હિ એકં ઉપડ્ઢુપોસથકમ્મં નિસ્સાય મહાયસં લભિંસૂ’’તિ વત્વા તેહિ યાચિતો અતીતં આહરિ.

    Aṅgārajātāti idaṃ satthā jetavane viharanto uposathakammaṃ ārabbha kathesi. Ekadivasañhi satthā uposathike upāsake āmantetvā ‘‘upāsakā sādhurūpaṃ vo kataṃ uposathaṃ upavasantehi, dānaṃ dātabbaṃ, sīlaṃ rakkhitabbaṃ, kodho na kātabbo, mettā bhāvetabbā, uposathavāso vasitabbo, porāṇakapaṇḍitā hi ekaṃ upaḍḍhuposathakammaṃ nissāya mahāyasaṃ labhiṃsū’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે તસ્મિં નગરે સુચિપરિવારો નામ સેટ્ઠિ અહોસિ અસીતિકોટિધનવિભવો દાનાદિપુઞ્ઞાભિરતો. તસ્સ પુત્તદારાપિ પરિજનોપિ અન્તમસો તસ્મિં ઘરે વચ્છપાલકાપિ સબ્બે માસસ્સ છ દિવસે ઉપોસથં ઉપવસન્તિ. તદા બોધિસત્તો એકસ્મિં દલિદ્દકુલે નિબ્બત્તિત્વા ભતિં કત્વા કિચ્છેન જીવતિ. સો ‘‘ભતિં કરિસ્સામી’’તિ તસ્સ ગેહં ગન્ત્વા વન્દિત્વા એકમન્તં ઠિતો ‘‘કિં આગતોસી’’તિ વુત્તે ‘‘તુમ્હાકં ગેહે ભતિયા કમ્મકરણત્થ’’ન્તિ આહ. સેટ્ઠિ અઞ્ઞેસં ભતિકાનં આગતદિવસેયેવ ‘‘ઇમસ્મિં ગેહે કમ્મં કરોન્તા સીલં રક્ખન્તિ, સીલં રક્ખિતું સક્કોન્તા કમ્મં કરોથા’’તિ વદતિ, બોધિસત્તસ્સ પન સીલરક્ખણઆચિક્ખણે સઞ્ઞં અકત્વા ‘‘સાધુ , તાત, અત્તનો ભતિં જાનિત્વા કમ્મં કરોહી’’તિ આહ. સો તતો પટ્ઠાય સુવચો હુત્વા ઉરં દત્વા અત્તનો કિલમથં અગણેત્વા તસ્સ સબ્બકિચ્ચાનિ કરોતિ, પાતોવ કમ્મન્તં ગન્ત્વા સાયં આગચ્છતિ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente tasmiṃ nagare suciparivāro nāma seṭṭhi ahosi asītikoṭidhanavibhavo dānādipuññābhirato. Tassa puttadārāpi parijanopi antamaso tasmiṃ ghare vacchapālakāpi sabbe māsassa cha divase uposathaṃ upavasanti. Tadā bodhisatto ekasmiṃ daliddakule nibbattitvā bhatiṃ katvā kicchena jīvati. So ‘‘bhatiṃ karissāmī’’ti tassa gehaṃ gantvā vanditvā ekamantaṃ ṭhito ‘‘kiṃ āgatosī’’ti vutte ‘‘tumhākaṃ gehe bhatiyā kammakaraṇattha’’nti āha. Seṭṭhi aññesaṃ bhatikānaṃ āgatadivaseyeva ‘‘imasmiṃ gehe kammaṃ karontā sīlaṃ rakkhanti, sīlaṃ rakkhituṃ sakkontā kammaṃ karothā’’ti vadati, bodhisattassa pana sīlarakkhaṇaācikkhaṇe saññaṃ akatvā ‘‘sādhu , tāta, attano bhatiṃ jānitvā kammaṃ karohī’’ti āha. So tato paṭṭhāya suvaco hutvā uraṃ datvā attano kilamathaṃ agaṇetvā tassa sabbakiccāni karoti, pātova kammantaṃ gantvā sāyaṃ āgacchati.

    અથેકદિવસં નગરે છણં ઘોસેસું. મહાસેટ્ઠિ દાસિં આમન્તેત્વા ‘‘અજ્જુપોસથદિવસો, ગેહે કમ્મકરાનં પાતોવ ભત્તં પચિત્વા દેહિ, કાલસ્સેવ ભુઞ્જિત્વા ઉપોસથિકા ભવિસ્સન્તી’’તિ આહ. બોધિસત્તો કાલસ્સેવ ઉટ્ઠાય કમ્મન્તં અગમાસિ, ‘‘અજ્જુપોસથિકો ભવેય્યાસી’’તિ તસ્સ કોચિ નારોચેસિ. સેસકમ્મકરા પાતોવ ભુઞ્જિત્વા ઉપોસથિકાવ અહેસું. સેટ્ઠિપિ સપુત્તદારો સપરિજનો ઉપોસથં અધિટ્ઠહિ, સબ્બેપિ ઉપોસથિકા અત્તનો અત્તનો વસનટ્ઠાનં ગન્ત્વા સીલં આવજ્જેન્તા નિસીદિંસુ. બોધિસત્તો સકલદિવસં કમ્મં કત્વા સૂરિયત્થઙ્ગમનવેલાય આગતો. અથસ્સ ભત્તકારિકા હત્થધોવનં દત્વા પાતિયં ભત્તં વડ્ઢેત્વા ઉપનામેસિ. બોધિસત્તો ‘‘અઞ્ઞેસુ દિવસેસુ ઇમાય વેલાય મહાસદ્દો હોતિ, અજ્જ કહં ગતા’’તિ પુચ્છિ. ‘‘સબ્બે ઉપોસથં સમાદિયિત્વા અત્તનો અત્તનો વસનટ્ઠાનાનિ ગતા’’તિ. તં સુત્વા બોધિસત્તો ચિન્તેસિ ‘‘એત્તકાનં સીલવન્તાનં અન્તરે અહં એકો દુસ્સીલો હુત્વા ન વસિસ્સામિ, ઇદાનિ ઉપોસથઙ્ગેસુ અધિટ્ઠિતેસુ હોતિ નુ ખો ઉપોસથકમ્મં, નો’’તિ. સો ગન્ત્વા સેટ્ઠિં પુચ્છિ. અથ નં સેટ્ઠિ ‘‘તાત પાતોવ અનધિટ્ઠિતત્તા સકલં ઉપોસથકમ્મં ન હોતિ, ઉપડ્ઢુપોસથકમ્મં પન હોતી’’તિ આહ.

    Athekadivasaṃ nagare chaṇaṃ ghosesuṃ. Mahāseṭṭhi dāsiṃ āmantetvā ‘‘ajjuposathadivaso, gehe kammakarānaṃ pātova bhattaṃ pacitvā dehi, kālasseva bhuñjitvā uposathikā bhavissantī’’ti āha. Bodhisatto kālasseva uṭṭhāya kammantaṃ agamāsi, ‘‘ajjuposathiko bhaveyyāsī’’ti tassa koci nārocesi. Sesakammakarā pātova bhuñjitvā uposathikāva ahesuṃ. Seṭṭhipi saputtadāro saparijano uposathaṃ adhiṭṭhahi, sabbepi uposathikā attano attano vasanaṭṭhānaṃ gantvā sīlaṃ āvajjentā nisīdiṃsu. Bodhisatto sakaladivasaṃ kammaṃ katvā sūriyatthaṅgamanavelāya āgato. Athassa bhattakārikā hatthadhovanaṃ datvā pātiyaṃ bhattaṃ vaḍḍhetvā upanāmesi. Bodhisatto ‘‘aññesu divasesu imāya velāya mahāsaddo hoti, ajja kahaṃ gatā’’ti pucchi. ‘‘Sabbe uposathaṃ samādiyitvā attano attano vasanaṭṭhānāni gatā’’ti. Taṃ sutvā bodhisatto cintesi ‘‘ettakānaṃ sīlavantānaṃ antare ahaṃ eko dussīlo hutvā na vasissāmi, idāni uposathaṅgesu adhiṭṭhitesu hoti nu kho uposathakammaṃ, no’’ti. So gantvā seṭṭhiṃ pucchi. Atha naṃ seṭṭhi ‘‘tāta pātova anadhiṭṭhitattā sakalaṃ uposathakammaṃ na hoti, upaḍḍhuposathakammaṃ pana hotī’’ti āha.

    સો ‘‘એત્તકમ્પિ હોતૂ’’તિ સેટ્ઠિસ્સ સન્તિકે સમાદિન્નસીલો હુત્વા ઉપોસથકમ્મં અધિટ્ઠાય અત્તનો વસનોકાસં પવિસિત્વા સીલં આવજ્જેન્તો નિપજ્જિ. અથસ્સ સકલદિવસં નિરાહારતાય પચ્છિમયામસમનન્તરે સત્થકવાતા સમુટ્ઠહિંસુ. સેટ્ઠિના નાનાવિધાનિ ભેસજ્જાનિ આહરિત્વા ‘‘ભુઞ્જા’’તિ વુચ્ચમાનોપિ ‘‘ઉપોસથં ન ભિન્દિસ્સામિ, જીવિતપરિયન્તિકં કત્વા સમાદિયિ’’ન્તિ આહ. બલવવેદના ઉપ્પજ્જિ, અરુણુગ્ગમનવેલાય સતિં પચ્ચુપટ્ઠાપેતું નાસક્ખિ. અથ નં ‘‘ઇદાનિ મરિસ્સતી’’તિ નીહરિત્વા ‘‘ઓસારકે નિપજ્જાપેસું. તસ્મિં ખણે બારાણસિરાજા રથવરગતો મહન્તેન પરિવારેન નગરં પદક્ખિણં કરોન્તો તં ઠાનં સમ્પાપુણિ. બોધિસત્તો તસ્સ સિરિં ઓલોકેત્વા તસ્મિં લોભં ઉપ્પાદેત્વા રજ્જં પત્થેસિ. સો ચવિત્વા ઉપડ્ઢુપોસથકમ્મનિસ્સન્દેન તસ્સ અગ્ગમહેસિયા કુચ્છિમ્હિ પટિસન્ધિં ગણ્હિ. સા લદ્ધગબ્ભપરિહારા દસમાસચ્ચયેન પુત્તં વિજાયિ, ‘‘ઉદયકુમારો’’તિસ્સ નામં અકંસુ. સો વયપ્પત્તો સબ્બસિપ્પેસુ નિપ્ફત્તિં પાપુણિ, જાતિસ્સરઞાણેન અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા ‘‘અપ્પકસ્સ કમ્મસ્સ ફલં મમ ઇદ’’ન્તિ અભિક્ખણં ઉદાનં ઉદાનેસિ. સો પિતુ અચ્ચયેન રજ્જં પત્વાપિ અત્તનો મહન્તં સિરિવિભવં ઓલોકેત્વા તદેવ ઉદાનં ઉદાનેસિ.

    So ‘‘ettakampi hotū’’ti seṭṭhissa santike samādinnasīlo hutvā uposathakammaṃ adhiṭṭhāya attano vasanokāsaṃ pavisitvā sīlaṃ āvajjento nipajji. Athassa sakaladivasaṃ nirāhāratāya pacchimayāmasamanantare satthakavātā samuṭṭhahiṃsu. Seṭṭhinā nānāvidhāni bhesajjāni āharitvā ‘‘bhuñjā’’ti vuccamānopi ‘‘uposathaṃ na bhindissāmi, jīvitapariyantikaṃ katvā samādiyi’’nti āha. Balavavedanā uppajji, aruṇuggamanavelāya satiṃ paccupaṭṭhāpetuṃ nāsakkhi. Atha naṃ ‘‘idāni marissatī’’ti nīharitvā ‘‘osārake nipajjāpesuṃ. Tasmiṃ khaṇe bārāṇasirājā rathavaragato mahantena parivārena nagaraṃ padakkhiṇaṃ karonto taṃ ṭhānaṃ sampāpuṇi. Bodhisatto tassa siriṃ oloketvā tasmiṃ lobhaṃ uppādetvā rajjaṃ patthesi. So cavitvā upaḍḍhuposathakammanissandena tassa aggamahesiyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi. Sā laddhagabbhaparihārā dasamāsaccayena puttaṃ vijāyi, ‘‘udayakumāro’’tissa nāmaṃ akaṃsu. So vayappatto sabbasippesu nipphattiṃ pāpuṇi, jātissarañāṇena attano pubbakammaṃ saritvā ‘‘appakassa kammassa phalaṃ mama ida’’nti abhikkhaṇaṃ udānaṃ udānesi. So pitu accayena rajjaṃ patvāpi attano mahantaṃ sirivibhavaṃ oloketvā tadeva udānaṃ udānesi.

    અથેકદિવસં નગરે છણં સજ્જયિંસુ, મહાજનો કીળાપસુતો અહોસિ. તદા બારાણસિયા ઉત્તરદ્વારવાસી એકો ભતિકો ઉદકભતિં કત્વા લદ્ધં અડ્ઢમાસકં પાકારિટ્ઠકાય અન્તરે ઠપેત્વા ભતિં કરોન્તો દક્ખિણદ્વારં પત્વા તત્થ ઉદકભતિમેવ કત્વા જીવમાનાય એકાય કપણિત્થિયા સદ્ધિં સંવાસં કપ્પેસિ. સા તં આહ – ‘‘સામિ, નગરે છણો વત્તતિ, સચે તે કિઞ્ચિ અત્થિ, મયમ્પિ કીળેય્યામા’’તિ? ‘‘આમ, અત્થી’’તિ. ‘‘કિત્તકં, સામી’’તિ? ‘‘અડ્ઢમાસકો’’તિ. ‘‘કહં સો’’તિ? ‘‘ઉત્તરદ્વારે ઇટ્ઠકબ્ભન્તરે ઠપિતોતિ ઇતો મે દ્વાદસયોજનન્તરે નિધાનં, તવ પન હત્થે કિઞ્ચિ અત્થી’’તિ? ‘‘આમ, અત્થી’’તિ. ‘‘કિત્તક’’ન્તિ? ‘‘અડ્ઢમાસકોવા’’તિ. ‘‘ઇતિ તવ અડ્ઢમાસકો, મમ અડ્ઢમાસકોતિ માસકોવ હોતિ, તતો એકેન કોટ્ઠાસેન માલં, એકેન કોટ્ઠાસેન ગન્ધં, એકેન કોટ્ઠાસેન સુરં ગહેત્વા કીળિસ્સામ, ગચ્છ તયા ઠપિતં અડ્ઢમાસકં આહરા’’તિ. સો ‘‘ભરિયાય મે સન્તિકા કથા લદ્ધા’’તિ હટ્ઠતુટ્ઠો ‘‘ભદ્દે, મા ચિન્તયિ, આહરિસ્સામિ ન’’ન્તિ વત્વા પક્કામિ. નાગબલો ભતિકો છ યોજનાનિ અતિક્કમ્મ મજ્ઝન્હિકસમયે વીતચ્ચિકઙ્ગારસન્થતં વિય ઉણ્હં વાલુકં મદ્દન્તો ધનલોભેન હટ્ઠપહટ્ઠો કસાવરત્તનિવાસનો કણ્ણે તાલપણ્ણં પિળન્ધિત્વા એકેન આયોગવત્તેન ગીતં ગાયન્તો રાજઙ્ગણેન પાયાસિ.

    Athekadivasaṃ nagare chaṇaṃ sajjayiṃsu, mahājano kīḷāpasuto ahosi. Tadā bārāṇasiyā uttaradvāravāsī eko bhatiko udakabhatiṃ katvā laddhaṃ aḍḍhamāsakaṃ pākāriṭṭhakāya antare ṭhapetvā bhatiṃ karonto dakkhiṇadvāraṃ patvā tattha udakabhatimeva katvā jīvamānāya ekāya kapaṇitthiyā saddhiṃ saṃvāsaṃ kappesi. Sā taṃ āha – ‘‘sāmi, nagare chaṇo vattati, sace te kiñci atthi, mayampi kīḷeyyāmā’’ti? ‘‘Āma, atthī’’ti. ‘‘Kittakaṃ, sāmī’’ti? ‘‘Aḍḍhamāsako’’ti. ‘‘Kahaṃ so’’ti? ‘‘Uttaradvāre iṭṭhakabbhantare ṭhapitoti ito me dvādasayojanantare nidhānaṃ, tava pana hatthe kiñci atthī’’ti? ‘‘Āma, atthī’’ti. ‘‘Kittaka’’nti? ‘‘Aḍḍhamāsakovā’’ti. ‘‘Iti tava aḍḍhamāsako, mama aḍḍhamāsakoti māsakova hoti, tato ekena koṭṭhāsena mālaṃ, ekena koṭṭhāsena gandhaṃ, ekena koṭṭhāsena suraṃ gahetvā kīḷissāma, gaccha tayā ṭhapitaṃ aḍḍhamāsakaṃ āharā’’ti. So ‘‘bhariyāya me santikā kathā laddhā’’ti haṭṭhatuṭṭho ‘‘bhadde, mā cintayi, āharissāmi na’’nti vatvā pakkāmi. Nāgabalo bhatiko cha yojanāni atikkamma majjhanhikasamaye vītaccikaṅgārasanthataṃ viya uṇhaṃ vālukaṃ maddanto dhanalobhena haṭṭhapahaṭṭho kasāvarattanivāsano kaṇṇe tālapaṇṇaṃ piḷandhitvā ekena āyogavattena gītaṃ gāyanto rājaṅgaṇena pāyāsi.

    ઉદયરાજા સીહપઞ્જરં વિવરિત્વા ઠિતો તં તથા ગચ્છન્તં દિસ્વા ‘‘કિં નુ ખો એસ એવરૂપં વાતાતપં અગણેત્વા હટ્ઠતુટ્ઠો ગાયન્તો ગચ્છતિ, પુચ્છિસ્સામિ ન’’ન્તિ ચિન્તેત્વા પક્કોસનત્થાય એકં પુરિસં પહિણિ. તેન ગન્ત્વા ‘‘રાજા તં પક્કોસતી’’તિ વુત્તે ‘‘રાજા મય્હં કિં હોતિ, નાહં રાજાનં જાનામી’’તિ વત્વા બલક્કારેન નીતો એકમન્તં અટ્ઠાસિ. અથ નં રાજા પુચ્છન્તો દ્વે ગાથા અભાસિ –

    Udayarājā sīhapañjaraṃ vivaritvā ṭhito taṃ tathā gacchantaṃ disvā ‘‘kiṃ nu kho esa evarūpaṃ vātātapaṃ agaṇetvā haṭṭhatuṭṭho gāyanto gacchati, pucchissāmi na’’nti cintetvā pakkosanatthāya ekaṃ purisaṃ pahiṇi. Tena gantvā ‘‘rājā taṃ pakkosatī’’ti vutte ‘‘rājā mayhaṃ kiṃ hoti, nāhaṃ rājānaṃ jānāmī’’ti vatvā balakkārena nīto ekamantaṃ aṭṭhāsi. Atha naṃ rājā pucchanto dve gāthā abhāsi –

    ૩૬.

    36.

    ‘‘અઙ્ગારજાતા પથવી, કુક્કુળાનુગતા મહી;

    ‘‘Aṅgārajātā pathavī, kukkuḷānugatā mahī;

    અથ ગાયસિ વત્તાનિ, ન તં તપતિ આતપો.

    Atha gāyasi vattāni, na taṃ tapati ātapo.

    ૩૭.

    37.

    ‘‘ઉદ્ધં તપતિ આદિચ્ચો, અધો તપતિ વાલુકા;

    ‘‘Uddhaṃ tapati ādicco, adho tapati vālukā;

    અથ ગાયસિ વત્તાનિ, ન તં તપતિ આતપો’’તિ.

    Atha gāyasi vattāni, na taṃ tapati ātapo’’ti.

    તત્થ અઙ્ગારજાતાતિ ભો પુરિસ, અયં પથવી વીતચ્ચિકઙ્ગારા વિય ઉણ્હજાતા. કુક્કુળાનુગતાતિ આદિત્તછારિકસઙ્ખાતેન કુક્કુળેન વિય ઉણ્હવાલુકાય અનુગતા. વત્તાનીતિ આયોગવત્તાનિ આરોપેત્વા ગીતં ગાયસીતિ.

    Tattha aṅgārajātāti bho purisa, ayaṃ pathavī vītaccikaṅgārā viya uṇhajātā. Kukkuḷānugatāti ādittachārikasaṅkhātena kukkuḷena viya uṇhavālukāya anugatā. Vattānīti āyogavattāni āropetvā gītaṃ gāyasīti.

    સો રઞ્ઞો કથં સુત્વા તતિયં ગાથમાહ –

    So rañño kathaṃ sutvā tatiyaṃ gāthamāha –

    ૩૮.

    38.

    ‘‘ન મં તપતિ આતપો, આતપા તપયન્તિ મં;

    ‘‘Na maṃ tapati ātapo, ātapā tapayanti maṃ;

    અત્થા હિ વિવિધા રાજ, તે તપન્તિ ન આતપો’’તિ.

    Atthā hi vividhā rāja, te tapanti na ātapo’’ti.

    તત્થ આતપાતિ વત્થુકામકિલેસકામા. પુરિસઞ્હિ તે અભિતપન્તિ, તસ્મા ‘‘આતપા’’તિ વુત્તા. અત્થા હિ વિવિધાતિ, મહારાજ, મય્હં વત્થુકામકિલેસકામે નિસ્સાય કત્તબ્બા નાનાકિચ્ચસઙ્ખાતા વિવિધા અત્થા અત્થિ, તે મં તપન્તિ, ન આતપોતિ.

    Tattha ātapāti vatthukāmakilesakāmā. Purisañhi te abhitapanti, tasmā ‘‘ātapā’’ti vuttā. Atthā hi vividhāti, mahārāja, mayhaṃ vatthukāmakilesakāme nissāya kattabbā nānākiccasaṅkhātā vividhā atthā atthi, te maṃ tapanti, na ātapoti.

    અથ નં રાજા ‘‘કો નામ તે અત્થો’’તિ પુચ્છિ. સો આહ ‘‘અહં, દેવ, દક્ખિણદ્વારે કપણિત્થિયા સદ્ધિં સંવાસં કપ્પેસિં, સા મં ‘છણં કીળિસ્સામ, અત્થિ તે કિઞ્ચિ હત્થે’તિ પુચ્છિ, અથ નં અહં ‘મમ નિધાનં ઉત્તરદ્વારે પાકારન્તરે ઠપિત’ન્તિ અવચં, સા ‘ગચ્છ તં આહર, ઉભોપિ કીળિસ્સામા’તિ મં પહિણિ, સા મે તસ્સા કથા હદયં ન વિજહતિ, તં મં અનુસ્સરન્તં કામતપો તપતિ, અયં મે, દેવ, અત્થો’’તિ. અથ ‘‘એવરૂપં વાતાતપં અગણેત્વા કિં તે તુસ્સનકારણં, યેન ગાયન્તો ગચ્છસી’’તિ? ‘‘દેવ, તં નિધાનં આહરિત્વા ‘તાય સદ્ધિં અભિરમિસ્સામી’તિ ઇમિના કારણેન તુટ્ઠો ગાયામી’’તિ. ‘‘કિં પન તે, ભો પુરિસ, ઉત્તરદ્વારે ઠપિતનિધાનં સતસહસ્સમત્તં અત્થી’’તિ? ‘‘નત્થિ, દેવા’’તિ. રાજા ‘‘તેન હિ પઞ્ઞાસ સહસ્સાનિ, ચત્તાલીસ, તિંસ, વીસ, દસ, સહસ્સં, પઞ્ચ સતાનિ, ચત્તારિ, તીણિ, દ્વે, એકં, સતં, પઞ્ઞાસં, ચત્તાલીસં, તિંસં, વીસં, દસ, પઞ્ચ, ચત્તારિ, તયો, દ્વે, એકો કહાપણો, અડ્ઢો, પાદો, ચત્તારો માસકા, તયો, દ્વે, એકો માસકો’’તિ પુચ્છિ. સબ્બં પટિક્ખિપિત્વા ‘‘અડ્ઢમાસકો’’તિ વુત્તો ‘‘આમ, દેવ, એત્તકં મય્હં ધનં, તં આહરિત્વા તાય સદ્ધિં અભિરમિસ્સામીતિ ગચ્છામિ, તાય પીતિયા તેન સોમનસ્સેન ન મં એસ વાતાતપો તપતી’’તિ આહ.

    Atha naṃ rājā ‘‘ko nāma te attho’’ti pucchi. So āha ‘‘ahaṃ, deva, dakkhiṇadvāre kapaṇitthiyā saddhiṃ saṃvāsaṃ kappesiṃ, sā maṃ ‘chaṇaṃ kīḷissāma, atthi te kiñci hatthe’ti pucchi, atha naṃ ahaṃ ‘mama nidhānaṃ uttaradvāre pākārantare ṭhapita’nti avacaṃ, sā ‘gaccha taṃ āhara, ubhopi kīḷissāmā’ti maṃ pahiṇi, sā me tassā kathā hadayaṃ na vijahati, taṃ maṃ anussarantaṃ kāmatapo tapati, ayaṃ me, deva, attho’’ti. Atha ‘‘evarūpaṃ vātātapaṃ agaṇetvā kiṃ te tussanakāraṇaṃ, yena gāyanto gacchasī’’ti? ‘‘Deva, taṃ nidhānaṃ āharitvā ‘tāya saddhiṃ abhiramissāmī’ti iminā kāraṇena tuṭṭho gāyāmī’’ti. ‘‘Kiṃ pana te, bho purisa, uttaradvāre ṭhapitanidhānaṃ satasahassamattaṃ atthī’’ti? ‘‘Natthi, devā’’ti. Rājā ‘‘tena hi paññāsa sahassāni, cattālīsa, tiṃsa, vīsa, dasa, sahassaṃ, pañca satāni, cattāri, tīṇi, dve, ekaṃ, sataṃ, paññāsaṃ, cattālīsaṃ, tiṃsaṃ, vīsaṃ, dasa, pañca, cattāri, tayo, dve, eko kahāpaṇo, aḍḍho, pādo, cattāro māsakā, tayo, dve, eko māsako’’ti pucchi. Sabbaṃ paṭikkhipitvā ‘‘aḍḍhamāsako’’ti vutto ‘‘āma, deva, ettakaṃ mayhaṃ dhanaṃ, taṃ āharitvā tāya saddhiṃ abhiramissāmīti gacchāmi, tāya pītiyā tena somanassena na maṃ esa vātātapo tapatī’’ti āha.

    અથ નં રાજા ‘‘ભો પુરિસ, એવરૂપે આતપે તત્થ મા ગમિ, અહં તે અડ્ઢમાસકં દસ્સામી’’તિ આહ. ‘‘દેવ, અહં તુમ્હાકં કથાય ઠત્વા તઞ્ચ ગણ્હિસ્સામિ, ઇતરઞ્ચ ધનં ન નાસેસ્સામિ, મમ ગમનં અહાપેત્વા તમ્પિ ગહેસ્સામી’’તિ. ‘‘ભો પુરિસ, નિવત્ત, માસકં તે દસ્સામિ, દ્વે માસકેહિ એવં વડ્ઢેત્વા કોટિં કોટિસતં અપરિમિતં ધનં દસ્સામિ, નિવત્તા’’તિ વુત્તેપિ ‘‘દેવ, તં ગહેત્વા ઇતરમ્પિ ગણ્હિસ્સામિ’’ઇચ્ચેવ આહ. તતો સેટ્ઠિટ્ઠાનાદીહિ ઠાનન્તરેહિ પલોભિતો યાવ ઉપરજ્જા તથેવ વત્વા ‘‘ઉપડ્ઢરજ્જં તે દસ્સામિ, નિવત્તા’’તિ વુત્તે સમ્પટિચ્છિ. રાજા ‘‘ગચ્છથ મમ સહાયસ્સ કેસમસ્સું કારેત્વા ન્હાપેત્વા અલઙ્કરિત્વા આનેથ ન’’ન્તિ અમચ્ચે આણાપેસિ. અમચ્ચા તથા અકંસુ. રાજા રજ્જં દ્વિધા ભિન્દિત્વા તસ્સ ઉપડ્ઢરજ્જં અદાસિ. ‘‘સો પન તં ગહેત્વાપિ અડ્ઢમાસકપેમેન ઉત્તરપસ્સં ગતોયેવા’’તિ વદન્તિ. સો અડ્ઢમાસકરાજા નામ અહોસિ. તે સમગ્ગા સમ્મોદમાના રજ્જં કારેન્તા એકદિવસં ઉય્યાનં ગમિંસુ. તત્થ કીળિત્વા ઉદયરાજા અડ્ઢમાસકરઞ્ઞો અઙ્કે સીસં કત્વા નિપજ્જિ. તસ્મિં નિદ્દં ઓક્કન્તે પરિવારમનુસ્સા કીળાનુભવનવસેન તત્થ તત્થ અગમંસુ.

    Atha naṃ rājā ‘‘bho purisa, evarūpe ātape tattha mā gami, ahaṃ te aḍḍhamāsakaṃ dassāmī’’ti āha. ‘‘Deva, ahaṃ tumhākaṃ kathāya ṭhatvā tañca gaṇhissāmi, itarañca dhanaṃ na nāsessāmi, mama gamanaṃ ahāpetvā tampi gahessāmī’’ti. ‘‘Bho purisa, nivatta, māsakaṃ te dassāmi, dve māsakehi evaṃ vaḍḍhetvā koṭiṃ koṭisataṃ aparimitaṃ dhanaṃ dassāmi, nivattā’’ti vuttepi ‘‘deva, taṃ gahetvā itarampi gaṇhissāmi’’icceva āha. Tato seṭṭhiṭṭhānādīhi ṭhānantarehi palobhito yāva uparajjā tatheva vatvā ‘‘upaḍḍharajjaṃ te dassāmi, nivattā’’ti vutte sampaṭicchi. Rājā ‘‘gacchatha mama sahāyassa kesamassuṃ kāretvā nhāpetvā alaṅkaritvā ānetha na’’nti amacce āṇāpesi. Amaccā tathā akaṃsu. Rājā rajjaṃ dvidhā bhinditvā tassa upaḍḍharajjaṃ adāsi. ‘‘So pana taṃ gahetvāpi aḍḍhamāsakapemena uttarapassaṃ gatoyevā’’ti vadanti. So aḍḍhamāsakarājā nāma ahosi. Te samaggā sammodamānā rajjaṃ kārentā ekadivasaṃ uyyānaṃ gamiṃsu. Tattha kīḷitvā udayarājā aḍḍhamāsakarañño aṅke sīsaṃ katvā nipajji. Tasmiṃ niddaṃ okkante parivāramanussā kīḷānubhavanavasena tattha tattha agamaṃsu.

    અડ્ઢમાસકરાજા ‘‘કિં મે નિચ્ચકાલં ઉપડ્ઢરજ્જેન, ઇમં મારેત્વા અહમેવ સકલરજ્જં કારેસ્સામી’’તિ ખગ્ગં અબ્બાહિત્વા ‘‘પહરિસ્સામિ ન’’ન્તિ ચિન્તેત્વા પુન ‘‘અયં રાજા મં દલિદ્દકપણં મનુસ્સં અત્તના સમાનં કત્વા મહન્તે ઇસ્સરિયે પતિટ્ઠપેસિ, એવરૂપં નામ યસદાયકં મારેત્વા રજ્જં કારેસ્સામીતિ મમ ઇચ્છા ઉપ્પન્ના, અયુત્તં વત મે કમ્મ’’ન્તિ સતિં પટિલભિત્વા અસિં પવેસેસિ. અથસ્સ દુતિયમ્પિ તતિયમ્પિ તથેવ ચિત્તં ઉપ્પજ્જિ. તતો ચિન્તેસિ ‘‘ઇદં ચિત્તં પુનપ્પુનં ઉપ્પજ્જમાનં મં પાપકમ્મે નિયોજેય્યા’’તિ. સો અસિં ભૂમિયં ખિપિત્વા રાજાનં ઉટ્ઠાપેત્વા ‘‘ખમાહિ મે, દેવા’’તિ પાદેસુ પતિ. ‘‘નનુ સમ્મ, તવ મમન્તરે દોસો નત્થી’’તિ? ‘‘અત્થિ, મહારાજ, અહં ઇદં નામ અકાસિ’’ન્તિ. ‘‘તેન હિ સમ્મ, ખમામિ તે, ઇચ્છન્તો પન રજ્જં કારેહિ, અહં ઉપરાજા હુત્વા તં ઉપટ્ઠહિસ્સામી’’તિ. સો ‘‘ન મે, દેવ, રજ્જેન અત્થો, અયઞ્હિ તણ્હા મં અપાયેસુ નિબ્બત્તાપેસ્સતિ, તવ રજ્જં ત્વમેવ ગણ્હ, અહં પબ્બજિસ્સામિ, દિટ્ઠં મે કામસ્સ મૂલં, અયઞ્હિ સઙ્કપ્પેન વડ્ઢતિ, ન દાનિ નં તતો પટ્ઠાય સઙ્કપ્પેસ્સામી’’તિ ઉદાનેન્તો ચતુત્થં ગાથમાહ –

    Aḍḍhamāsakarājā ‘‘kiṃ me niccakālaṃ upaḍḍharajjena, imaṃ māretvā ahameva sakalarajjaṃ kāressāmī’’ti khaggaṃ abbāhitvā ‘‘paharissāmi na’’nti cintetvā puna ‘‘ayaṃ rājā maṃ daliddakapaṇaṃ manussaṃ attanā samānaṃ katvā mahante issariye patiṭṭhapesi, evarūpaṃ nāma yasadāyakaṃ māretvā rajjaṃ kāressāmīti mama icchā uppannā, ayuttaṃ vata me kamma’’nti satiṃ paṭilabhitvā asiṃ pavesesi. Athassa dutiyampi tatiyampi tatheva cittaṃ uppajji. Tato cintesi ‘‘idaṃ cittaṃ punappunaṃ uppajjamānaṃ maṃ pāpakamme niyojeyyā’’ti. So asiṃ bhūmiyaṃ khipitvā rājānaṃ uṭṭhāpetvā ‘‘khamāhi me, devā’’ti pādesu pati. ‘‘Nanu samma, tava mamantare doso natthī’’ti? ‘‘Atthi, mahārāja, ahaṃ idaṃ nāma akāsi’’nti. ‘‘Tena hi samma, khamāmi te, icchanto pana rajjaṃ kārehi, ahaṃ uparājā hutvā taṃ upaṭṭhahissāmī’’ti. So ‘‘na me, deva, rajjena attho, ayañhi taṇhā maṃ apāyesu nibbattāpessati, tava rajjaṃ tvameva gaṇha, ahaṃ pabbajissāmi, diṭṭhaṃ me kāmassa mūlaṃ, ayañhi saṅkappena vaḍḍhati, na dāni naṃ tato paṭṭhāya saṅkappessāmī’’ti udānento catutthaṃ gāthamāha –

    ૩૯.

    39.

    ‘‘અદ્દસં કામ તે મૂલં, સઙ્કપ્પા કામ જાયસિ;

    ‘‘Addasaṃ kāma te mūlaṃ, saṅkappā kāma jāyasi;

    ન તં સઙ્કપ્પયિસ્સામિ, એવં કામ ન હેહિસી’’તિ.

    Na taṃ saṅkappayissāmi, evaṃ kāma na hehisī’’ti.

    તત્થ એવન્તિ એવં મમન્તરે. ન હેહિસીતિ ન ઉપ્પજ્જિસ્સસીતિ.

    Tattha evanti evaṃ mamantare. Na hehisīti na uppajjissasīti.

    એવઞ્ચ પન વત્વા પુન કામેસુ અનુયુઞ્જન્તસ્સ મહાજનસ્સ ધમ્મં દેસેન્તો પઞ્ચમં ગાથમાહ –

    Evañca pana vatvā puna kāmesu anuyuñjantassa mahājanassa dhammaṃ desento pañcamaṃ gāthamāha –

    ૪૦.

    40.

    ‘‘અપ્પાપિ કામા ન અલં, બહૂહિપિ ન તપ્પતિ;

    ‘‘Appāpi kāmā na alaṃ, bahūhipi na tappati;

    અહહા બાલલપના, પરિવજ્જેથ જગ્ગતો’’તિ.

    Ahahā bālalapanā, parivajjetha jaggato’’ti.

    તત્થ અહહાતિ સંવેગદીપનં. જગ્ગતોતિ જગ્ગન્તો. ઇદં વુત્તં હોતિ – મહારાજ, ઇમસ્સ મહાજનસ્સ અપ્પકાપિ વત્થુકામકિલેસકામા ન અલં પરિયત્તાવ, બહૂહિપિ ચ તેહિ ન તપ્પતેવ, ‘‘અહો ઇમે મમ રૂપા મમ સદ્દા’’તિ લપનતો બાલલપના કામા, ઇમે વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા બોધિપક્ખિયાનં ધમ્માનં ભાવનાનુયોગમનુયુત્તો જગ્ગન્તો કુલપુત્તો પરિવજ્જેથ, પરિઞ્ઞાપહાનાભિસમયેહિ અભિસમેત્વા પજહેય્યાતિ.

    Tattha ahahāti saṃvegadīpanaṃ. Jaggatoti jagganto. Idaṃ vuttaṃ hoti – mahārāja, imassa mahājanassa appakāpi vatthukāmakilesakāmā na alaṃ pariyattāva, bahūhipi ca tehi na tappateva, ‘‘aho ime mama rūpā mama saddā’’ti lapanato bālalapanā kāmā, ime vipassanaṃ vaḍḍhetvā bodhipakkhiyānaṃ dhammānaṃ bhāvanānuyogamanuyutto jagganto kulaputto parivajjetha, pariññāpahānābhisamayehi abhisametvā pajaheyyāti.

    એવં સો મહાજનસ્સ ધમ્મં દેસેત્વા ઉદયરાજાનં રજ્જં પટિચ્છાપેત્વા મહાજનં અસ્સુમુખં રોદમાનં પહાય હિમવન્તં પવિસિત્વા પબ્બજિત્વા ઝાનાભિઞ્ઞાયો નિબ્બત્તેત્વા વિહાસિ. તસ્સ પબ્બજિતકાલે રાજા તં ઉદાનં સકલં કત્વા ઉદાનેન્તો છટ્ઠં ગાથમાહ –

    Evaṃ so mahājanassa dhammaṃ desetvā udayarājānaṃ rajjaṃ paṭicchāpetvā mahājanaṃ assumukhaṃ rodamānaṃ pahāya himavantaṃ pavisitvā pabbajitvā jhānābhiññāyo nibbattetvā vihāsi. Tassa pabbajitakāle rājā taṃ udānaṃ sakalaṃ katvā udānento chaṭṭhaṃ gāthamāha –

    ૪૧.

    41.

    ‘‘અપ્પસ્સ કમ્મસ્સ ફલં મમેદં, ઉદયો અજ્ઝાગમા મહત્તપત્તં;

    ‘‘Appassa kammassa phalaṃ mamedaṃ, udayo ajjhāgamā mahattapattaṃ;

    સુલદ્ધલાભો વત માણવસ્સ, યો પબ્બજી કામરાગં પહાયા’’તિ.

    Suladdhalābho vata māṇavassa, yo pabbajī kāmarāgaṃ pahāyā’’ti.

    તત્થ ઉદયોતિ અત્તાનં સન્ધાય વદતિ. મહત્તપત્તન્તિ મહન્તભાવપ્પત્તં વિપુલં ઇસ્સરિયં અજ્ઝાગમા. માણવસ્સાતિ સત્તસ્સ મય્હં સહાયસ્સ સુલદ્ધલાભો, યો કામરાગં પહાય પબ્બજિતોતિ અધિપ્પાયેનેવમાહ.

    Tattha udayoti attānaṃ sandhāya vadati. Mahattapattanti mahantabhāvappattaṃ vipulaṃ issariyaṃ ajjhāgamā. Māṇavassāti sattassa mayhaṃ sahāyassa suladdhalābho, yo kāmarāgaṃ pahāya pabbajitoti adhippāyenevamāha.

    ઇમિસ્સા પન ગાથાય ન કોચિ અત્થં જાનાતિ. અથ નં એકદિવસં અગ્ગમહેસી ગાથાય અત્થં પુચ્છિ, રાજા ન કથેસિ. એકો પનસ્સ ગઙ્ગમાલો નામ મઙ્ગલન્હાપિતો, સો રઞ્ઞો મસ્સું કરોન્તો પઠમં ખુરપરિકમ્મં કત્વા પચ્છા સણ્ડાસેન લોમાનિ ગણ્હાતિ, રઞ્ઞો ચ ખુરપરિકમ્મકાલે સુખં હોતિ, લોમહરણકાલે દુક્ખં. સો પઠમં તસ્સ વરં દાતુકામો હોતિ, પચ્છા સીસચ્છેદનમાકઙ્ખતિ. અથેકદિવસં ‘‘ભદ્દે, અમ્હાકં ગઙ્ગમાલકપ્પકો બાલો’’તિ દેવિયા તમત્થં આરોચેત્વા ‘‘કિ પન, દેવ, કાતું વટ્ટતી’’તિ વુત્તે ‘‘પઠમં સણ્ડાસેન લોમાનિ ગહેત્વા પચ્છા ખુરપરિકમ્મ’’ન્તિ આહ. સા તં કપ્પકં પક્કોસાપેત્વા ‘‘તાત, ઇદાનિ રઞ્ઞો મસ્સુકરણદિવસે પઠમં લોમાનિ ગહેત્વા પચ્છા ખુરપરિકમ્મં કરેય્યાસિ, રઞ્ઞા ચ ‘વરં ગણ્હાહી’તિ વુત્તે ‘અઞ્ઞેન, દેવ, મે અત્થો નત્થિ, તુમ્હાકં ઉદાનગાથાય અત્થં આચિક્ખથા’તિ વદેય્યાસિ, અહં તે બહું ધનં દસ્સામી’’તિ આહ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા મસ્સુકરણદિવસે પઠમં સણ્ડાસં ગણ્હિ. ‘‘કિં, ભણે ગઙ્ગમાલ, અપુબ્બં તે કરણ’’ન્તિ રઞ્ઞા વુત્તે ‘‘દેવ, કપ્પકા નામ અપુબ્બમ્પિ કરોન્તી’’તિ વત્વા પઠમં લોમાનિ ગહેત્વા પચ્છા ખુરપરિકમ્મં અકાસિ. રાજા ‘‘વરં ગણ્હાહી’’તિ આહ. ‘‘દેવ, અઞ્ઞેન મે અત્થો નત્થિ, તુમ્હાકં ઉદાનગાથાય અત્થં કથેથા’’તિ. રાજા અત્તનો દલિદ્દકાલે કતં કથેતું લજ્જન્તો ‘‘તાત, ઇમિના તે વરેન કો અત્થો, અઞ્ઞં ગણ્હાહી’’તિ આહ. ‘‘એતમેવ દેહિ, દેવા’’તિ. સો મુસાવાદભયેન ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા કુમ્માસપિણ્ડિજાતકે વુત્તનયેનેવ સબ્બં સંવિદહાપેત્વા રતનપલ્લઙ્કે નિસીદિત્વા ‘‘અહં ગઙ્ગમાલ, પુરિમભવે ઇમસ્મિંયેવ નગરે’’તિ સબ્બં પુરિમકિરિયં આચિક્ખિત્વા ‘‘ઇમિના કારણેન ઉપડ્ઢગાથં, ‘સહાયો પન મે પબ્બજિતો, અહં પમત્તો હુત્વા રજ્જમેવ કારેમી’તિ ઇમિના કારણેન પચ્છા ઉપડ્ઢગાથં વદામી’’તિ ઉદાનસ્સ અત્થં કથેસિ.

    Imissā pana gāthāya na koci atthaṃ jānāti. Atha naṃ ekadivasaṃ aggamahesī gāthāya atthaṃ pucchi, rājā na kathesi. Eko panassa gaṅgamālo nāma maṅgalanhāpito, so rañño massuṃ karonto paṭhamaṃ khuraparikammaṃ katvā pacchā saṇḍāsena lomāni gaṇhāti, rañño ca khuraparikammakāle sukhaṃ hoti, lomaharaṇakāle dukkhaṃ. So paṭhamaṃ tassa varaṃ dātukāmo hoti, pacchā sīsacchedanamākaṅkhati. Athekadivasaṃ ‘‘bhadde, amhākaṃ gaṅgamālakappako bālo’’ti deviyā tamatthaṃ ārocetvā ‘‘ki pana, deva, kātuṃ vaṭṭatī’’ti vutte ‘‘paṭhamaṃ saṇḍāsena lomāni gahetvā pacchā khuraparikamma’’nti āha. Sā taṃ kappakaṃ pakkosāpetvā ‘‘tāta, idāni rañño massukaraṇadivase paṭhamaṃ lomāni gahetvā pacchā khuraparikammaṃ kareyyāsi, raññā ca ‘varaṃ gaṇhāhī’ti vutte ‘aññena, deva, me attho natthi, tumhākaṃ udānagāthāya atthaṃ ācikkhathā’ti vadeyyāsi, ahaṃ te bahuṃ dhanaṃ dassāmī’’ti āha. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā massukaraṇadivase paṭhamaṃ saṇḍāsaṃ gaṇhi. ‘‘Kiṃ, bhaṇe gaṅgamāla, apubbaṃ te karaṇa’’nti raññā vutte ‘‘deva, kappakā nāma apubbampi karontī’’ti vatvā paṭhamaṃ lomāni gahetvā pacchā khuraparikammaṃ akāsi. Rājā ‘‘varaṃ gaṇhāhī’’ti āha. ‘‘Deva, aññena me attho natthi, tumhākaṃ udānagāthāya atthaṃ kathethā’’ti. Rājā attano daliddakāle kataṃ kathetuṃ lajjanto ‘‘tāta, iminā te varena ko attho, aññaṃ gaṇhāhī’’ti āha. ‘‘Etameva dehi, devā’’ti. So musāvādabhayena ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā kummāsapiṇḍijātake vuttanayeneva sabbaṃ saṃvidahāpetvā ratanapallaṅke nisīditvā ‘‘ahaṃ gaṅgamāla, purimabhave imasmiṃyeva nagare’’ti sabbaṃ purimakiriyaṃ ācikkhitvā ‘‘iminā kāraṇena upaḍḍhagāthaṃ, ‘sahāyo pana me pabbajito, ahaṃ pamatto hutvā rajjameva kāremī’ti iminā kāraṇena pacchā upaḍḍhagāthaṃ vadāmī’’ti udānassa atthaṃ kathesi.

    તં સુત્વા કપ્પકો ‘‘ઉપડ્ઢુપોસથકમ્મેન કિર રઞ્ઞા અયં સમ્પત્તિ લદ્ધા, કુસલં નામ કાતબ્બમેવ, યંનૂનાહં પબ્બજિત્વા અત્તનો પતિટ્ઠં કરેય્ય’’ન્તિ ચિન્તેત્વા ઞાતિભોગપરિવટ્ટં પહાય રાજાનં પબ્બજ્જં અનુજાનાપેત્વા હિમવન્તં ગન્ત્વા ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા તિલક્ખણં આરોપેન્તો વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા પચ્ચેકબોધિં પત્વા ઇદ્ધિયા નિબ્બત્તપત્તચીવરધરો ગન્ધમાદનપબ્બતે પઞ્ચછબ્બસ્સાનિ વસિત્વા ‘‘બારાણસિરાજાનં ઓલોકેસ્સામી’’તિ આકાસેનાગન્ત્વા ઉય્યાને મઙ્ગલસિલાયં નિસીદિ. ઉય્યાનપાલો સઞ્જાનિત્વા ગન્ત્વા રઞ્ઞો આરોચેસિ ‘‘દેવ, ગઙ્ગમાલો પચ્ચેકબુદ્ધો હુત્વા આકાસેનાગન્ત્વા ઉય્યાને નિસિન્નો’’તિ. રાજા તં સુત્વા ‘‘પચ્ચેકબુદ્ધં વન્દિસ્સામી’’તિ વેગેન નિક્ખમિ. રાજમાતા ચ પુત્તેન સદ્ધિંયેવ નિક્ખમિ. રાજા ઉય્યાનં પવિસિત્વા તં વન્દિત્વા એકમન્તં નિસીદિ સદ્ધિં પરિસાય. સો રઞ્ઞા સદ્ધિં પટિસન્થારં કરોન્તો ‘‘કિં, બ્રહ્મદત્ત, અપ્પમત્તોસિ, ધમ્મેન રજ્જં કારેસિ, દાનાદીનિ પુઞ્ઞાનિ કરોસી’’તિ રાજાનં કુલનામેન આલપિત્વા પટિસન્થારં કરોતિ. તં સુત્વા રઞ્ઞો માતા ‘‘અયં હીનજચ્ચો મલમજ્જકો ન્હાપિતપુત્તો અત્તાનં ન જાનાતિ, મમ પુત્તં પથવિસ્સરં જાતિખત્તિયં ‘બ્રહ્મદત્તા’તિ નામેનાલપતી’’તિ કુજ્ઝિત્વા સત્તમં ગાથમાહ –

    Taṃ sutvā kappako ‘‘upaḍḍhuposathakammena kira raññā ayaṃ sampatti laddhā, kusalaṃ nāma kātabbameva, yaṃnūnāhaṃ pabbajitvā attano patiṭṭhaṃ kareyya’’nti cintetvā ñātibhogaparivaṭṭaṃ pahāya rājānaṃ pabbajjaṃ anujānāpetvā himavantaṃ gantvā isipabbajjaṃ pabbajitvā tilakkhaṇaṃ āropento vipassanaṃ vaḍḍhetvā paccekabodhiṃ patvā iddhiyā nibbattapattacīvaradharo gandhamādanapabbate pañcachabbassāni vasitvā ‘‘bārāṇasirājānaṃ olokessāmī’’ti ākāsenāgantvā uyyāne maṅgalasilāyaṃ nisīdi. Uyyānapālo sañjānitvā gantvā rañño ārocesi ‘‘deva, gaṅgamālo paccekabuddho hutvā ākāsenāgantvā uyyāne nisinno’’ti. Rājā taṃ sutvā ‘‘paccekabuddhaṃ vandissāmī’’ti vegena nikkhami. Rājamātā ca puttena saddhiṃyeva nikkhami. Rājā uyyānaṃ pavisitvā taṃ vanditvā ekamantaṃ nisīdi saddhiṃ parisāya. So raññā saddhiṃ paṭisanthāraṃ karonto ‘‘kiṃ, brahmadatta, appamattosi, dhammena rajjaṃ kāresi, dānādīni puññāni karosī’’ti rājānaṃ kulanāmena ālapitvā paṭisanthāraṃ karoti. Taṃ sutvā rañño mātā ‘‘ayaṃ hīnajacco malamajjako nhāpitaputto attānaṃ na jānāti, mama puttaṃ pathavissaraṃ jātikhattiyaṃ ‘brahmadattā’ti nāmenālapatī’’ti kujjhitvā sattamaṃ gāthamāha –

    ૪૨.

    42.

    ‘‘તપસા પજહન્તિ પાપકમ્મં, તપસા ન્હાપિતકુમ્ભકારભાવં;

    ‘‘Tapasā pajahanti pāpakammaṃ, tapasā nhāpitakumbhakārabhāvaṃ;

    તપસા અભિભુય્ય ગઙ્ગમાલ, નામેનાલપસજ્જ બ્રહ્મદત્તા’’તિ.

    Tapasā abhibhuyya gaṅgamāla, nāmenālapasajja brahmadattā’’ti.

    તસ્સત્થો – ઇમે તાવ સત્તા તપસા અત્તના કતેન તપોગુણેન પાપકમ્મં જહન્તિ, કિં પનેતે તપસા ન્હાપિતકુમ્ભકારભાવમ્પિ જહન્તિ, યં ત્વં ગઙ્ગમાલ, અત્તનો તપસા અભિભુય્ય મમ પુત્તં બ્રહ્મદત્તં નામેનાલપસિ, પતિરૂપં નુ તે એતન્તિ?

    Tassattho – ime tāva sattā tapasā attanā katena tapoguṇena pāpakammaṃ jahanti, kiṃ panete tapasā nhāpitakumbhakārabhāvampi jahanti, yaṃ tvaṃ gaṅgamāla, attano tapasā abhibhuyya mama puttaṃ brahmadattaṃ nāmenālapasi, patirūpaṃ nu te etanti?

    રાજા માતરં વારેત્વા પચ્ચેકબુદ્ધસ્સ ગુણં પકાસેન્તો અટ્ઠમં ગાથમાહ –

    Rājā mātaraṃ vāretvā paccekabuddhassa guṇaṃ pakāsento aṭṭhamaṃ gāthamāha –

    ૪૩.

    43.

    ‘‘સન્દિટ્ઠિકમેવ અમ્મ પસ્સથ, ખન્તીસોરચ્ચસ્સ અયં વિપાકો;

    ‘‘Sandiṭṭhikameva amma passatha, khantīsoraccassa ayaṃ vipāko;

    યો સબ્બજનસ્સ વન્દિતોહુ, તં વન્દામ સરાજિકા સમચ્ચા’’તિ.

    Yo sabbajanassa vanditohu, taṃ vandāma sarājikā samaccā’’ti.

    તત્થ ખન્તીસોરચ્ચસ્સાતિ અધિવાસનખન્તિયા ચ સોરચ્ચસ્સ ચ. તં વન્દામાતિ તં ઇદાનિ મયં સરાજિકા સમચ્ચા સબ્બે વન્દામ, પસ્સથ અમ્મ, ખન્તીસોરચ્ચાનં વિપાકન્તિ.

    Tattha khantīsoraccassāti adhivāsanakhantiyā ca soraccassa ca. Taṃ vandāmāti taṃ idāni mayaṃ sarājikā samaccā sabbe vandāma, passatha amma, khantīsoraccānaṃ vipākanti.

    રઞ્ઞા માતરિ વારિતાય સેસમહાજનો ઉટ્ઠહિત્વા ‘‘અયુત્તં વત, દેવ, એવરૂપસ્સ હીનજચ્ચસ્સ તુમ્હે નામેનાલપન’’ન્તિ આહ. રાજા મહાજનમ્પિ પટિબાહિત્વા તસ્સ ગુણકથં કથેતું ઓસાનગાથમાહ –

    Raññā mātari vāritāya sesamahājano uṭṭhahitvā ‘‘ayuttaṃ vata, deva, evarūpassa hīnajaccassa tumhe nāmenālapana’’nti āha. Rājā mahājanampi paṭibāhitvā tassa guṇakathaṃ kathetuṃ osānagāthamāha –

    ૪૪.

    44.

    ‘‘મા કિઞ્ચિ અવચુત્થ ગઙ્ગમાલં, મુનિનં મોનપથેસુ સિક્ખમાનં;

    ‘‘Mā kiñci avacuttha gaṅgamālaṃ, muninaṃ monapathesu sikkhamānaṃ;

    એસો હિ અતરિ અણ્ણવં, યં તરિત્વા ચરન્તિ વીતસોકા’’તિ.

    Eso hi atari aṇṇavaṃ, yaṃ taritvā caranti vītasokā’’ti.

    તત્થ મુનિનન્તિ અગારિકાનગારિકસેક્ખાસેક્ખપચ્ચેકમુનીસુ પચ્ચેકમુનિં. મોનપથેસુ સિક્ખમાનન્તિ પુબ્બભાગપટિપદાબોધિપક્ખિયધમ્મસઙ્ખાતેસુ મોનપથેસુ સિક્ખમાનં. અણ્ણવન્તિ સંસારમહાસમુદ્દં.

    Tattha muninanti agārikānagārikasekkhāsekkhapaccekamunīsu paccekamuniṃ. Monapathesu sikkhamānanti pubbabhāgapaṭipadābodhipakkhiyadhammasaṅkhātesu monapathesu sikkhamānaṃ. Aṇṇavanti saṃsāramahāsamuddaṃ.

    એવઞ્ચ પન વત્વા રાજા પચ્ચેકબુદ્ધં વન્દિત્વા ‘‘ભન્તે, મય્હં માતુ ખમથા’’તિ આહ. ‘‘ખમામિ, મહારાજા’’તિ. રાજપરિસાપિ નં ખમાપેસિ. રાજા અત્તાનં નિસ્સાય વસનત્થાય પટિઞ્ઞં યાચિ. પચ્ચેકબુદ્ધો પન પટિઞ્ઞં અદત્વા સરાજિકાય પરિસાય પસ્સન્તિયાવ આકાસે ઠત્વા રઞ્ઞો ઓવાદં દત્વા ગન્ધમાદનમેવ ગતો.

    Evañca pana vatvā rājā paccekabuddhaṃ vanditvā ‘‘bhante, mayhaṃ mātu khamathā’’ti āha. ‘‘Khamāmi, mahārājā’’ti. Rājaparisāpi naṃ khamāpesi. Rājā attānaṃ nissāya vasanatthāya paṭiññaṃ yāci. Paccekabuddho pana paṭiññaṃ adatvā sarājikāya parisāya passantiyāva ākāse ṭhatvā rañño ovādaṃ datvā gandhamādanameva gato.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા ‘‘એવઞ્ચ ઉપાસકા ઉપોસથવાસો નામ વસિતબ્બયુત્તકો’’તિ વત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા પચ્ચેકબુદ્ધો પરિનિબ્બાયિ, અડ્ઢમાસકરાજા આનન્દો અહોસિ, રઞ્ઞો માતા મહામાયા, અગ્ગમહેસી રાહુલમાતા, ઉદયરાજા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘evañca upāsakā uposathavāso nāma vasitabbayuttako’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā paccekabuddho parinibbāyi, aḍḍhamāsakarājā ānando ahosi, rañño mātā mahāmāyā, aggamahesī rāhulamātā, udayarājā pana ahameva ahosi’’nti.

    ગઙ્ગમાલજાતકવણ્ણના પઞ્ચમા.

    Gaṅgamālajātakavaṇṇanā pañcamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૪૨૧. ગઙ્ગમાલજાતકં • 421. Gaṅgamālajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact