Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઉદાન-અટ્ઠકથા • Udāna-aṭṭhakathā

    નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    ખુદ્દકનિકાયે

    Khuddakanikāye

    ઉદાન-અટ્ઠકથા

    Udāna-aṭṭhakathā

    ગન્થારમ્ભકથા

    Ganthārambhakathā

    મહાકારુણિકં નાથં, ઞેય્યસાગરપારગું;

    Mahākāruṇikaṃ nāthaṃ, ñeyyasāgarapāraguṃ;

    વન્દે નિપુણગમ્ભીર-વિચિત્રનયદેસનં.

    Vande nipuṇagambhīra-vicitranayadesanaṃ.

    વિજ્જાચરણસમ્પન્ના, યેન નીયન્તિ લોકતો;

    Vijjācaraṇasampannā, yena nīyanti lokato;

    વન્દે તમુત્તમં ધમ્મં, સમ્માસમ્બુદ્ધપૂજિતં.

    Vande tamuttamaṃ dhammaṃ, sammāsambuddhapūjitaṃ.

    સીલાદિગુણસમ્પન્નો, ઠિતો મગ્ગફલેસુ યો;

    Sīlādiguṇasampanno, ṭhito maggaphalesu yo;

    વન્દે અરિયસઙ્ઘં તં, પુઞ્ઞક્ખેત્તં અનુત્તરં.

    Vande ariyasaṅghaṃ taṃ, puññakkhettaṃ anuttaraṃ.

    વન્દનાજનિતં પુઞ્ઞં, ઇતિ યં રતનત્તયે;

    Vandanājanitaṃ puññaṃ, iti yaṃ ratanattaye;

    હતન્તરાયો સબ્બત્થ, હુત્વાહં તસ્સ તેજસા.

    Hatantarāyo sabbattha, hutvāhaṃ tassa tejasā.

    તેન તેન નિદાનેન, દેસિતાનિ હિતેસિના;

    Tena tena nidānena, desitāni hitesinā;

    યાનિ સુદ્ધાપદાનેન, ઉદાનાનિ મહેસિના.

    Yāni suddhāpadānena, udānāni mahesinā.

    તાનિ સબ્બાનિ એકજ્ઝં, આરોપેન્તેહિ સઙ્ગહં;

    Tāni sabbāni ekajjhaṃ, āropentehi saṅgahaṃ;

    ઉદાનં નામ સઙ્ગીતં, ધમ્મસઙ્ગાહકેહિ યં.

    Udānaṃ nāma saṅgītaṃ, dhammasaṅgāhakehi yaṃ.

    જિનસ્સ ધમ્મસંવેગ-પામોજ્જપરિદીપનં;

    Jinassa dhammasaṃvega-pāmojjaparidīpanaṃ;

    સોમનસ્સસમુટ્ઠાન-ગાથાહિ પટિમણ્ડિતં.

    Somanassasamuṭṭhāna-gāthāhi paṭimaṇḍitaṃ.

    તસ્સ ગમ્ભીરઞાણેહિ, ઓગાહેતબ્બભાવતો;

    Tassa gambhīrañāṇehi, ogāhetabbabhāvato;

    કિઞ્ચાપિ દુક્કરા કાતું, અત્થસંવણ્ણના મયા.

    Kiñcāpi dukkarā kātuṃ, atthasaṃvaṇṇanā mayā.

    સહસંવણ્ણનં યસ્મા, ધરતે સત્થુસાસનં;

    Sahasaṃvaṇṇanaṃ yasmā, dharate satthusāsanaṃ;

    પુબ્બાચરિયસીહાનં, તિટ્ઠતેવ વિનિચ્છયો.

    Pubbācariyasīhānaṃ, tiṭṭhateva vinicchayo.

    તસ્મા તં અવલમ્બિત્વા, ઓગાહેત્વાન પઞ્ચપિ;

    Tasmā taṃ avalambitvā, ogāhetvāna pañcapi;

    નિકાયે ઉપનિસ્સાય, પોરાણટ્ઠકથાનયં.

    Nikāye upanissāya, porāṇaṭṭhakathānayaṃ.

    સુવિસુદ્ધં અસંકિણ્ણં, નિપુણત્થવિનિચ્છયં;

    Suvisuddhaṃ asaṃkiṇṇaṃ, nipuṇatthavinicchayaṃ;

    મહાવિહારવાસીનં, સમયં અવિલોમયં.

    Mahāvihāravāsīnaṃ, samayaṃ avilomayaṃ.

    પુનપ્પુનાગતં અત્થં, વજ્જયિત્વાન સાધુકં;

    Punappunāgataṃ atthaṃ, vajjayitvāna sādhukaṃ;

    યથાબલં કરિસ્સામિ, ઉદાનસ્સત્થવણ્ણનં.

    Yathābalaṃ karissāmi, udānassatthavaṇṇanaṃ.

    ઇતિ આકઙ્ખમાનસ્સ, સદ્ધમ્મસ્સ ચિરટ્ઠિતિં;

    Iti ākaṅkhamānassa, saddhammassa ciraṭṭhitiṃ;

    વિભજન્તસ્સ તસ્સત્થં, સાધુ ગણ્હન્તુ સાધવોતિ.

    Vibhajantassa tassatthaṃ, sādhu gaṇhantu sādhavoti.

    તત્થ ઉદાનન્તિ કેનટ્ઠેન ઉદાનં? ઉદાનનટ્ઠેન. કિમિદં ઉદાનં નામ? પીતિવેગસમુટ્ઠાપિતો ઉદાહારો. યથા હિ યં તેલાદિ મિનિતબ્બવત્થુ માનં ગહેતું ન સક્કોતિ, વિસ્સન્દિત્વા ગચ્છતિ, તં ‘‘અવસેકો’’તિ વુચ્ચતિ. યઞ્ચ જલં તળાકં ગહેતું ન સક્કોતિ, અજ્ઝોત્થરિત્વા ગચ્છતિ, તં ‘‘ઓઘો’’તિ વુચ્ચતિ. એવમેવ યં પીતિવેગસમુટ્ઠાપિતં વિતક્કવિપ્ફારં અન્તોહદયં સન્ધારેતું ન સક્કોતિ, સો અધિકો હુત્વા અન્તો અસણ્ઠહિત્વા બહિ વચીદ્વારેન નિક્ખન્તો પટિગ્ગાહકનિરપેક્ખો ઉદાહારવિસેસો ‘‘ઉદાન’’ન્તિ વુચ્ચતિ. ધમ્મસંવેગવસેનપિ અયમાકારો લબ્ભતેવ.

    Tattha udānanti kenaṭṭhena udānaṃ? Udānanaṭṭhena. Kimidaṃ udānaṃ nāma? Pītivegasamuṭṭhāpito udāhāro. Yathā hi yaṃ telādi minitabbavatthu mānaṃ gahetuṃ na sakkoti, vissanditvā gacchati, taṃ ‘‘avaseko’’ti vuccati. Yañca jalaṃ taḷākaṃ gahetuṃ na sakkoti, ajjhottharitvā gacchati, taṃ ‘‘ogho’’ti vuccati. Evameva yaṃ pītivegasamuṭṭhāpitaṃ vitakkavipphāraṃ antohadayaṃ sandhāretuṃ na sakkoti, so adhiko hutvā anto asaṇṭhahitvā bahi vacīdvārena nikkhanto paṭiggāhakanirapekkho udāhāraviseso ‘‘udāna’’nti vuccati. Dhammasaṃvegavasenapi ayamākāro labbhateva.

    તયિદં કત્થચિ ગાથાબન્ધવસેન કત્થચિ વાક્યવસેન પવત્તં. યં પન અટ્ઠકથાસુ ‘‘સોમનસ્સઞાણમયિકગાથાપટિસંયુત્તા’’તિ ઉદાનલક્ખણં વુત્તં, તં યેભુય્યવસેન વુત્તં. યેભુય્યેન હિ ઉદાનં ગાથાબન્ધવસેન ભાસિતં પીતિસોમનસ્સસમુટ્ઠાપિતઞ્ચ. ઇતરમ્પિ પન ‘‘અત્થિ, ભિક્ખવે, તદાયતનં, યત્થ નેવ પથવી ન આપો’’તિઆદીસુ (ઉદા॰ ૭૧) ‘‘સુખકામાનિ ભૂતાનિ, યો દણ્ડેન વિહિંસતી’’તિ (ધ॰ પ॰ ૧૩૧), ‘‘સચે ભાયથ દુક્ખસ્સ, સચે વો દુક્ખમપ્પિય’’ન્તિ એવમાદીસુ (ઉદા॰ ૪૪; નેત્તિ॰ ૯૧) ચ લબ્ભતિ.

    Tayidaṃ katthaci gāthābandhavasena katthaci vākyavasena pavattaṃ. Yaṃ pana aṭṭhakathāsu ‘‘somanassañāṇamayikagāthāpaṭisaṃyuttā’’ti udānalakkhaṇaṃ vuttaṃ, taṃ yebhuyyavasena vuttaṃ. Yebhuyyena hi udānaṃ gāthābandhavasena bhāsitaṃ pītisomanassasamuṭṭhāpitañca. Itarampi pana ‘‘atthi, bhikkhave, tadāyatanaṃ, yattha neva pathavī na āpo’’tiādīsu (udā. 71) ‘‘sukhakāmāni bhūtāni, yo daṇḍena vihiṃsatī’’ti (dha. pa. 131), ‘‘sace bhāyatha dukkhassa, sace vo dukkhamappiya’’nti evamādīsu (udā. 44; netti. 91) ca labbhati.

    એવં તયિદં સબ્બઞ્ઞુબુદ્ધભાસિતં, પચ્ચેકબુદ્ધભાસિતં, સાવકભાસિતન્તિ તિવિધં હોતિ. તત્થ પચ્ચેકબુદ્ધભાસિતં – ‘‘સબ્બેસુ ભૂતેસુ નિધાય દણ્ડં, અવિહેઠયં અઞ્ઞતરમ્પિ તેસ’’ન્તિઆદિના (સુ॰ નિ॰ ૩૫; ચૂળનિ॰ ખગ્ગવિસાણસુત્તનિદ્દેસ ૧૨૧) ખગ્ગવિસાણસુત્તે આગતમેવ. સાવકભાસિતાનિપિ –

    Evaṃ tayidaṃ sabbaññubuddhabhāsitaṃ, paccekabuddhabhāsitaṃ, sāvakabhāsitanti tividhaṃ hoti. Tattha paccekabuddhabhāsitaṃ – ‘‘sabbesu bhūtesu nidhāya daṇḍaṃ, aviheṭhayaṃ aññatarampi tesa’’ntiādinā (su. ni. 35; cūḷani. khaggavisāṇasuttaniddesa 121) khaggavisāṇasutte āgatameva. Sāvakabhāsitānipi –

    ‘‘સબ્બો રાગો પહીનો મે, સબ્બો દોસો સમૂહતો;

    ‘‘Sabbo rāgo pahīno me, sabbo doso samūhato;

    સબ્બો મે વિહતો મોહો, સીતિભૂતોસ્મિ નિબ્બુતો’’તિ. (થેરગા॰ ૭૯) –

    Sabbo me vihato moho, sītibhūtosmi nibbuto’’ti. (theragā. 79) –

    આદિના થેરગાથાસુ –

    Ādinā theragāthāsu –

    ‘‘કાયેન સંવુતા આસિં, વાચાય ઉદ ચેતસા;

    ‘‘Kāyena saṃvutā āsiṃ, vācāya uda cetasā;

    સમૂલં તણ્હમબ્બુય્હ, સીતિભૂતાસ્મિ નિબ્બુતા’’તિ. (થેરીગા॰ ૧૫) –

    Samūlaṃ taṇhamabbuyha, sītibhūtāsmi nibbutā’’ti. (therīgā. 15) –

    આદિના થેરીગાથાસુ ચ આગતાનિ. તાનિ પન તેસં થેરાનં થેરીનઞ્ચ ન કેવલં ઉદાનાનિ એવ, અથ ખો સીહનાદાપિ હોન્તિ. સક્કાદીહિ દેવેહિ ભાસિતાનિ ‘‘અહો દાનં પરમદાનં, કસ્સપે સુપ્પતિટ્ઠિત’’ન્તિઆદીનિ (ઉદા॰ ૨૭), આરામદણ્ડબ્રાહ્મણાદીહિ મનુસ્સેહિ ચ ભાસિતાનિ ‘‘નમો તસ્સ ભગવતો’’તિઆદીનિ (અ॰ નિ॰ ૨.૩૮) તિસ્સો સઙ્ગીતિયો આરૂળ્હાનિ ઉદાનાનિ સન્તિ એવ, ન તાનિ ઇધ અધિપ્પેતાનિ. યાનિ પન સમ્માસમ્બુદ્ધેન સામં આહચ્ચ ભાસિતાનિ જિનવચનભૂતાનિ, યાનિ સન્ધાય ભગવતા પરિયત્તિધમ્મં નવધા વિભજિત્વા ઉદ્દિસન્તેન ઉદાનન્તિ વુત્તાનિ, તાનેવ ધમ્મસઙ્ગાહકેહિ ‘‘ઉદાન’’ન્તિ સઙ્ગીતન્તિ તદેવેત્થ સંવણ્ણેતબ્બભાવેન ગહિતં.

    Ādinā therīgāthāsu ca āgatāni. Tāni pana tesaṃ therānaṃ therīnañca na kevalaṃ udānāni eva, atha kho sīhanādāpi honti. Sakkādīhi devehi bhāsitāni ‘‘aho dānaṃ paramadānaṃ, kassape suppatiṭṭhita’’ntiādīni (udā. 27), ārāmadaṇḍabrāhmaṇādīhi manussehi ca bhāsitāni ‘‘namo tassa bhagavato’’tiādīni (a. ni. 2.38) tisso saṅgītiyo ārūḷhāni udānāni santi eva, na tāni idha adhippetāni. Yāni pana sammāsambuddhena sāmaṃ āhacca bhāsitāni jinavacanabhūtāni, yāni sandhāya bhagavatā pariyattidhammaṃ navadhā vibhajitvā uddisantena udānanti vuttāni, tāneva dhammasaṅgāhakehi ‘‘udāna’’nti saṅgītanti tadevettha saṃvaṇṇetabbabhāvena gahitaṃ.

    યા પન ‘‘અનેકજાતિસંસાર’’ન્તિઆદિગાથાય દીપિતા ભગવતા બોધિમૂલે ઉદાનવસેન પવત્તિતા અનેકસતસહસ્સાનં સમ્માસમ્બુદ્ધાનં અવિજહિતઉદાનગાથા ચ, એતા અપરભાગે પન ધમ્મભણ્ડાગારિકસ્સ ભગવતા દેસિતત્તા ધમ્મસઙ્ગાહકેહિ ઉદાનપાળિયં સઙ્ગહં અનારોપેત્વા ધમ્મપદે સઙ્ગીતા. યઞ્ચ ‘‘અઞ્ઞાસિ વત, ભો કોણ્ડઞ્ઞો, અઞ્ઞાસિ વત, ભો કોણ્ડઞ્ઞો’’તિ (મહાવ॰ ૧૭; સં॰ નિ॰ ૫.૧૦૮૧; પટિ॰ મ॰ ૨.૩૦) ઉદાનવચનં દસસહસ્સિલોકધાતુયા દેવમનુસ્સાનં પવેદનસમત્થનિગ્ઘોસવિપ્ફારં ભગવતા ભાસિતં, તદપિ ધમ્મચક્કપ્પવત્તનસુત્તન્તદેસનાપરિયોસાને અત્તના અધિગતધમ્મેકદેસસ્સ યથાદેસિતસ્સ અરિયમગ્ગસ્સ સાવકેસુ સબ્બપઠમં થેરેન અધિગતત્તા અત્તનો પરિસ્સમસ્સ સફલભાવપચ્ચવેક્ખણહેતુકં પઠમબોધિયં સબ્બેસં એવ ભિક્ખૂનં સમ્માપટિપત્તિપચ્ચવેક્ખણહેતુકં ‘‘આરાધયિંસુ વત મં ભિક્ખૂ એકં સમય’’ન્તિઆદિવચનં (મ॰ નિ॰ ૧.૨૨૫) વિય પીતિસોમનસ્સજનિતં ઉદાહારમત્તં, ‘‘યદા હવે પાતુભવન્તિ ધમ્મા’’તિઆદિવચનં (મહાવ॰ ૧-૩; ઉદા॰ ૧-૩) વિય પવત્તિયા નિવત્તિયા વા ન પકાસનન્તિ, ન ધમ્મસઙ્ગાહકેહિ ઉદાનપાળિયં સઙ્ગીતન્તિ દટ્ઠબ્બં.

    Yā pana ‘‘anekajātisaṃsāra’’ntiādigāthāya dīpitā bhagavatā bodhimūle udānavasena pavattitā anekasatasahassānaṃ sammāsambuddhānaṃ avijahitaudānagāthā ca, etā aparabhāge pana dhammabhaṇḍāgārikassa bhagavatā desitattā dhammasaṅgāhakehi udānapāḷiyaṃ saṅgahaṃ anāropetvā dhammapade saṅgītā. Yañca ‘‘aññāsi vata, bho koṇḍañño, aññāsi vata, bho koṇḍañño’’ti (mahāva. 17; saṃ. ni. 5.1081; paṭi. ma. 2.30) udānavacanaṃ dasasahassilokadhātuyā devamanussānaṃ pavedanasamatthanigghosavipphāraṃ bhagavatā bhāsitaṃ, tadapi dhammacakkappavattanasuttantadesanāpariyosāne attanā adhigatadhammekadesassa yathādesitassa ariyamaggassa sāvakesu sabbapaṭhamaṃ therena adhigatattā attano parissamassa saphalabhāvapaccavekkhaṇahetukaṃ paṭhamabodhiyaṃ sabbesaṃ eva bhikkhūnaṃ sammāpaṭipattipaccavekkhaṇahetukaṃ ‘‘ārādhayiṃsu vata maṃ bhikkhū ekaṃ samaya’’ntiādivacanaṃ (ma. ni. 1.225) viya pītisomanassajanitaṃ udāhāramattaṃ, ‘‘yadā have pātubhavanti dhammā’’tiādivacanaṃ (mahāva. 1-3; udā. 1-3) viya pavattiyā nivattiyā vā na pakāsananti, na dhammasaṅgāhakehi udānapāḷiyaṃ saṅgītanti daṭṭhabbaṃ.

    તં પનેતં ઉદાનં વિનયપિટકં, સુત્તન્તપિટકં, અભિધમ્મપિટકન્તિ તીસુ પિટકેસુ સુત્તન્તપિટકપરિયાપન્નં, દીઘનિકાયો, મજ્ઝિમનિકાયો, સંયુત્તનિકાયો, અઙ્ગુત્તરનિકાયો, ખુદ્દકનિકાયોતિ પઞ્ચસુ નિકાયેસુ ખુદ્દકનિકાયપરિયાપન્નં, સુત્તં, ગેય્યં, વેય્યાકરણં, ગાથા, ઉદાનં, ઇતિવુત્તકં, જાતકં, અબ્ભુતધમ્મં, વેદલ્લન્તિ નવસુ સાસનઙ્ગેસુ ઉદાનસઙ્ગહં.

    Taṃ panetaṃ udānaṃ vinayapiṭakaṃ, suttantapiṭakaṃ, abhidhammapiṭakanti tīsu piṭakesu suttantapiṭakapariyāpannaṃ, dīghanikāyo, majjhimanikāyo, saṃyuttanikāyo, aṅguttaranikāyo, khuddakanikāyoti pañcasu nikāyesu khuddakanikāyapariyāpannaṃ, suttaṃ, geyyaṃ, veyyākaraṇaṃ, gāthā, udānaṃ, itivuttakaṃ, jātakaṃ, abbhutadhammaṃ, vedallanti navasu sāsanaṅgesu udānasaṅgahaṃ.

    ‘‘દ્વાસીતિ બુદ્ધતો ગણ્હિં, દ્વે સહસ્સાનિ ભિક્ખુતો;

    ‘‘Dvāsīti buddhato gaṇhiṃ, dve sahassāni bhikkhuto;

    ચતુરાસીતિ સહસ્સાનિ, યે મે ધમ્મા પવત્તિનો’’તિ. (થેરગા॰ ૧૦૨૭) –

    Caturāsīti sahassāni, ye me dhammā pavattino’’ti. (theragā. 1027) –

    એવં ધમ્મભણ્ડાગારિકેન પટિઞ્ઞાતેસુ ચતુરાસીતિયા ધમ્મક્ખન્ધસહસ્સેસુ કતિપયધમ્મક્ખન્ધસઙ્ગહં. બોધિવગ્ગો, મુચલિન્દવગ્ગો, નન્દવગ્ગો, મેઘિયવગ્ગો, સોણવગ્ગો, જચ્ચન્ધવગ્ગો, ચૂળવગ્ગો, પાટલિગામિયવગ્ગોતિ વગ્ગતો અટ્ઠવગ્ગં; સુત્તતો અસીતિસુત્તસઙ્ગહં, ગાથાતો પઞ્ચનવુતિઉદાનગાથાસઙ્ગહં. ભાણવારતો અડ્ઢૂનનવમત્તા ભાણવારા. અનુસન્ધિતો બોધિસુત્તે પુચ્છાનુસન્ધિવસેન એકાનુસન્ધિ, સુપ્પવાસાસુત્તે પુચ્છાનુસન્ધિયથાનુસન્ધિવસેન દ્વે અનુસન્ધી, સેસેસુ યથાનુસન્ધિવસેન એકેકોવ અનુસન્ધિ, અજ્ઝાસયાનુસન્ધિ પનેત્થ નત્થિ. એવં સબ્બથાપિ એકાસીતિઅનુસન્ધિસઙ્ગહં. પદતો સતાધિકાનિ એકવીસ પદસહસ્સાનિ, ગાથાપાદતો તેવીસતિ ચતુસ્સતાધિકાનિ અટ્ઠ સહસ્સાનિ , અક્ખરતો સત્તસહસ્સાધિકાનિ સટ્ઠિ સહસ્સાનિ તીણિ ચ સતાનિ દ્વાસીતિ ચ અક્ખરાનિ. તેનેતં વુચ્ચતિ –

    Evaṃ dhammabhaṇḍāgārikena paṭiññātesu caturāsītiyā dhammakkhandhasahassesu katipayadhammakkhandhasaṅgahaṃ. Bodhivaggo, mucalindavaggo, nandavaggo, meghiyavaggo, soṇavaggo, jaccandhavaggo, cūḷavaggo, pāṭaligāmiyavaggoti vaggato aṭṭhavaggaṃ; suttato asītisuttasaṅgahaṃ, gāthāto pañcanavutiudānagāthāsaṅgahaṃ. Bhāṇavārato aḍḍhūnanavamattā bhāṇavārā. Anusandhito bodhisutte pucchānusandhivasena ekānusandhi, suppavāsāsutte pucchānusandhiyathānusandhivasena dve anusandhī, sesesu yathānusandhivasena ekekova anusandhi, ajjhāsayānusandhi panettha natthi. Evaṃ sabbathāpi ekāsītianusandhisaṅgahaṃ. Padato satādhikāni ekavīsa padasahassāni, gāthāpādato tevīsati catussatādhikāni aṭṭha sahassāni , akkharato sattasahassādhikāni saṭṭhi sahassāni tīṇi ca satāni dvāsīti ca akkharāni. Tenetaṃ vuccati –

    ‘‘અસીતિ એવ સુત્તન્તા, વગ્ગા અટ્ઠ સમાસતો;

    ‘‘Asīti eva suttantā, vaggā aṭṭha samāsato;

    ગાથા ચ પઞ્ચનવુતિ, ઉદાનસ્સ પકાસિતા.

    Gāthā ca pañcanavuti, udānassa pakāsitā.

    ‘‘અડ્ઢૂનનવમત્તા ચ, ભાણવારા પમાણતો;

    ‘‘Aḍḍhūnanavamattā ca, bhāṇavārā pamāṇato;

    એકાધિકા તથાસીતિ, ઉદાનસ્સાનુસન્ધિયો.

    Ekādhikā tathāsīti, udānassānusandhiyo.

    ‘‘એકવીસસહસ્સાનિ, સતઞ્ચેવ વિચક્ખણો;

    ‘‘Ekavīsasahassāni, satañceva vicakkhaṇo;

    પદાનેતાનુદાનસ્સ, ગણિતાનિ વિનિદ્દિસે’’.

    Padānetānudānassa, gaṇitāni viniddise’’.

    ગાથાપાદતો પન –

    Gāthāpādato pana –

    ‘‘અટ્ઠસહસ્સમત્તાનિ, ચત્તારેવ સતાનિ ચ;

    ‘‘Aṭṭhasahassamattāni, cattāreva satāni ca;

    પાદાનેતાનુદાનસ્સ, તેવીસતિ ચ નિદ્દિસે.

    Pādānetānudānassa, tevīsati ca niddise.

    ‘‘અક્ખરાનં સહસ્સાનિ, સટ્ઠિ સત્ત સતાનિ ચ;

    ‘‘Akkharānaṃ sahassāni, saṭṭhi satta satāni ca;

    તીણિ દ્વાસીતિ ચ તથા, ઉદાનસ્સ પવેદિતા’’તિ.

    Tīṇi dvāsīti ca tathā, udānassa paveditā’’ti.

    તસ્સ અટ્ઠસુ વગ્ગેસુ બોધિવગ્ગો આદિ, સુત્તેસુ પઠમં બોધિસુત્તં, તસ્સાપિ એવં મે સુતન્તિઆદિકં આયસ્મતા આનન્દેન પઠમમહાસઙ્ગીતિકાલે વુત્તનિદાનમાદિ. સા પનાયં પઠમમહાસઙ્ગીતિ વિનયપિટકે (ચૂળવ॰ ૪૩૭) તન્તિમારૂળ્હા એવ. યો પનેત્થ નિદાનકોસલ્લત્થં વત્તબ્બો કથામગ્ગો સોપિ સુમઙ્ગલવિલાસિનિયં દીઘનિકાયટ્ઠકથાયં (દી॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૧.નિદાનકથા) વુત્તો એવાતિ તત્થ વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બો.

    Tassa aṭṭhasu vaggesu bodhivaggo ādi, suttesu paṭhamaṃ bodhisuttaṃ, tassāpi evaṃ me sutantiādikaṃ āyasmatā ānandena paṭhamamahāsaṅgītikāle vuttanidānamādi. Sā panāyaṃ paṭhamamahāsaṅgīti vinayapiṭake (cūḷava. 437) tantimārūḷhā eva. Yo panettha nidānakosallatthaṃ vattabbo kathāmaggo sopi sumaṅgalavilāsiniyaṃ dīghanikāyaṭṭhakathāyaṃ (dī. ni. aṭṭha. 1.nidānakathā) vutto evāti tattha vuttanayeneva veditabbo.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact