Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયસઙ્ગહ-અટ્ઠકથા • Vinayasaṅgaha-aṭṭhakathā

    નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    વિનયપિટકે

    Vinayapiṭake

    વિનયસઙ્ગહ-અટ્ઠકથા

    Vinayasaṅgaha-aṭṭhakathā

    ગન્થારમ્ભકથા

    Ganthārambhakathā

    વત્થુત્તયં નમસ્સિત્વા, સરણં સબ્બપાણિનં;

    Vatthuttayaṃ namassitvā, saraṇaṃ sabbapāṇinaṃ;

    વિનયે પાટવત્થાય, યોગાવચરભિક્ખુનં.

    Vinaye pāṭavatthāya, yogāvacarabhikkhunaṃ.

    વિપ્પકિણ્ણમનેકત્થ, પાળિમુત્તવિનિચ્છયં;

    Vippakiṇṇamanekattha, pāḷimuttavinicchayaṃ;

    સમાહરિત્વા એકત્થ, દસ્સયિસ્સમનાકુલં.

    Samāharitvā ekattha, dassayissamanākulaṃ.

    તત્રાયં માતિકા –

    Tatrāyaṃ mātikā –

    ‘‘દિવાસેય્યા પરિક્ખારો, ભેસજ્જકરણમ્પિ ચ;

    ‘‘Divāseyyā parikkhāro, bhesajjakaraṇampi ca;

    પરિત્તં પટિસન્થારો, વિઞ્ઞત્તિ કુલસઙ્ગહો.

    Parittaṃ paṭisanthāro, viññatti kulasaṅgaho.

    ‘‘મચ્છમંસં અનામાસં, અધિટ્ઠાનવિકપ્પનં;

    ‘‘Macchamaṃsaṃ anāmāsaṃ, adhiṭṭhānavikappanaṃ;

    ચીવરેનવિનાવાસો, ભણ્ડસ્સ પટિસામનં.

    Cīvarenavināvāso, bhaṇḍassa paṭisāmanaṃ.

    ‘‘કયવિક્કયસમાપત્તિ, રૂપિયાદિપટિગ્ગહો;

    ‘‘Kayavikkayasamāpatti, rūpiyādipaṭiggaho;

    દાનવિસ્સાસગ્ગાહેહિ, લાભસ્સ પરિણામનં.

    Dānavissāsaggāhehi, lābhassa pariṇāmanaṃ.

    ‘‘પથવી ભૂતગામો ચ, દુવિધં સહસેય્યકં;

    ‘‘Pathavī bhūtagāmo ca, duvidhaṃ sahaseyyakaṃ;

    વિહારે સઙ્ઘિકે સેય્યં, સન્થરિત્વાન પક્કમો.

    Vihāre saṅghike seyyaṃ, santharitvāna pakkamo.

    ‘‘કાલિકાનિપિ ચત્તારિ, કપ્પિયા ચતુભૂમિયો;

    ‘‘Kālikānipi cattāri, kappiyā catubhūmiyo;

    ખાદનીયાદિપટિગ્ગાહો, પટિક્ખેપપવારણા.

    Khādanīyādipaṭiggāho, paṭikkhepapavāraṇā.

    ‘‘પબ્બજ્જા નિસ્સયો સીમા, ઉપોસથપવારણં;

    ‘‘Pabbajjā nissayo sīmā, uposathapavāraṇaṃ;

    વસ્સૂપનાયિકા વત્તં, ચતુપચ્ચયભાજનં.

    Vassūpanāyikā vattaṃ, catupaccayabhājanaṃ.

    ‘‘કથિનં ગરુભણ્ડાનિ, ચોદનાદિવિનિચ્છયો;

    ‘‘Kathinaṃ garubhaṇḍāni, codanādivinicchayo;

    ગરુકાપત્તિવુટ્ઠાનં, કમ્માકમ્મં પકિણ્ણક’’ન્તિ.

    Garukāpattivuṭṭhānaṃ, kammākammaṃ pakiṇṇaka’’nti.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact