Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૯. ગણ્ઠિપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનં

    9. Gaṇṭhipupphiyattheraapadānaṃ

    ૯૧.

    91.

    ‘‘સુવણ્ણવણ્ણો સમ્બુદ્ધો, વિપસ્સી દક્ખિણારહો;

    ‘‘Suvaṇṇavaṇṇo sambuddho, vipassī dakkhiṇāraho;

    પુરક્ખતો સાવકેહિ, આરામા અભિનિક્ખમિ.

    Purakkhato sāvakehi, ārāmā abhinikkhami.

    ૯૨.

    92.

    ‘‘દિસ્વાનહં બુદ્ધસેટ્ઠં, સબ્બઞ્ઞું તમનાસકં;

    ‘‘Disvānahaṃ buddhaseṭṭhaṃ, sabbaññuṃ tamanāsakaṃ;

    પસન્નચિત્તો સુમનો, ગણ્ઠિપુપ્ફં 1 અપૂજયિં.

    Pasannacitto sumano, gaṇṭhipupphaṃ 2 apūjayiṃ.

    ૯૩.

    93.

    ‘‘તેન ચિત્તપ્પસાદેન, દ્વિપદિન્દસ્સ તાદિનો;

    ‘‘Tena cittappasādena, dvipadindassa tādino;

    હટ્ઠો હટ્ઠેન ચિત્તેન, પુન વન્દિં તથાગતં.

    Haṭṭho haṭṭhena cittena, puna vandiṃ tathāgataṃ.

    ૯૪.

    94.

    ‘‘એકનવુતિતો કપ્પે, યં પુપ્ફમભિરોપયિં;

    ‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ pupphamabhiropayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૯૫.

    95.

    ‘‘એકતાલીસિતો કપ્પે, ચરણો નામ ખત્તિયો;

    ‘‘Ekatālīsito kappe, caraṇo nāma khattiyo;

    સત્તરતનસમ્પન્નો, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.

    ૯૬.

    96.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા ગણ્ઠિપુપ્ફિયો 3 થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā gaṇṭhipupphiyo 4 thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ગણ્ઠિપુપ્ફિયત્થેરસ્સાપદાનં નવમં.

    Gaṇṭhipupphiyattherassāpadānaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. ગતમગ્ગં (સ્યા॰ ક॰)
    2. gatamaggaṃ (syā. ka.)
    3. ગન્ધપુપ્ફિયો (સ્યા॰ ક॰)
    4. gandhapupphiyo (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૯. ગણ્ઠિપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 9. Gaṇṭhipupphiyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact