Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૨૧૯] ૯. ગરહિતજાતકવણ્ણના

    [219] 9. Garahitajātakavaṇṇanā

    હિરઞ્ઞં મે સુવણ્ણં મેતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં અનભિરતિયા ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. એતસ્સ હિ પચ્ચેકં ગહિતં આરમ્મણં નામ નત્થિ, અનભિરતિવાસં વસન્તં પન તં સત્થુ સન્તિકં આનેસું. સો સત્થારા ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં, ભિક્ખુ, ઉક્કણ્ઠિતોસી’’તિ પુટ્ઠો ‘‘સચ્ચ’’ન્તિ વત્વા ‘‘કિંકારણા’’તિ વુત્તે ‘‘કિલેસવસેના’’તિ આહ. અથ નં સત્થા ‘‘અયં, ભિક્ખુ, કિલેસો નામ પુબ્બે તિરચ્છાનેહિપિ ગરહિતો, ત્વં એવરૂપે સાસને પબ્બજિતો કસ્મા તિરચ્છાનેહિપિ ગરહિતકિલેસવસેન ઉક્કણ્ઠિતો’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Hiraññaṃ me suvaṇṇaṃ meti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ anabhiratiyā ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Etassa hi paccekaṃ gahitaṃ ārammaṇaṃ nāma natthi, anabhirativāsaṃ vasantaṃ pana taṃ satthu santikaṃ ānesuṃ. So satthārā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, bhikkhu, ukkaṇṭhitosī’’ti puṭṭho ‘‘sacca’’nti vatvā ‘‘kiṃkāraṇā’’ti vutte ‘‘kilesavasenā’’ti āha. Atha naṃ satthā ‘‘ayaṃ, bhikkhu, kileso nāma pubbe tiracchānehipi garahito, tvaṃ evarūpe sāsane pabbajito kasmā tiracchānehipi garahitakilesavasena ukkaṇṭhito’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો હિમવન્તપદેસે વાનરયોનિયં નિબ્બત્તિ. તમેનં એકો વનચરકો ગહેત્વા આનેત્વા રઞ્ઞો અદાસિ. સો ચિરં રાજગેહે વસમાનો વત્તસમ્પન્નો અહોસિ, મનુસ્સલોકે વત્તમાનં કિરિયં યેભુય્યેન અઞ્ઞાસિ. રાજા તસ્સ વત્તે પસીદિત્વા વનચરકં પક્કોસાપેત્વા ‘‘ઇમં વાનરં ગહિતટ્ઠાનેયેવ વિસ્સજ્જેહી’’તિ આણાપેસિ , સો તથા અકાસિ. વાનરગણો બોધિસત્તસ્સ આગતભાવં ઞત્વા તસ્સ દસ્સનત્થાય મહન્તે પાસાણપિટ્ઠે સન્નિપતિત્વા બોધિસત્તેન સદ્ધિં સમ્મોદનીયં કથં કત્વા ‘‘સમ્મ, કહં એત્તકં કાલં વુત્થોસી’’તિ આહ. ‘‘બારાણસિયં રાજનિવેસને’’તિ. ‘‘અથ કથં મુત્તોસી’’તિ? ‘‘રાજા મં કેળિમક્કટં કત્વા મમ વત્તે પસન્નો મં વિસ્સજ્જેસી’’તિ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto himavantapadese vānarayoniyaṃ nibbatti. Tamenaṃ eko vanacarako gahetvā ānetvā rañño adāsi. So ciraṃ rājagehe vasamāno vattasampanno ahosi, manussaloke vattamānaṃ kiriyaṃ yebhuyyena aññāsi. Rājā tassa vatte pasīditvā vanacarakaṃ pakkosāpetvā ‘‘imaṃ vānaraṃ gahitaṭṭhāneyeva vissajjehī’’ti āṇāpesi , so tathā akāsi. Vānaragaṇo bodhisattassa āgatabhāvaṃ ñatvā tassa dassanatthāya mahante pāsāṇapiṭṭhe sannipatitvā bodhisattena saddhiṃ sammodanīyaṃ kathaṃ katvā ‘‘samma, kahaṃ ettakaṃ kālaṃ vutthosī’’ti āha. ‘‘Bārāṇasiyaṃ rājanivesane’’ti. ‘‘Atha kathaṃ muttosī’’ti? ‘‘Rājā maṃ keḷimakkaṭaṃ katvā mama vatte pasanno maṃ vissajjesī’’ti.

    અથ નં તે વાનરા ‘‘મનુસ્સલોકે વત્તમાનકિરિયં નામ તુમ્હે જાનિસ્સથ , અમ્હાકમ્પિ તાવ કથેથ, સોતુકામમ્હા’’તિ આહંસુ. ‘‘મા મં મનુસ્સાનં કિરિયં પુચ્છથા’’તિ. ‘‘કથેથ સોતુકામમ્હા’’તિ. બોધિસત્તોપિ ‘‘મનુસ્સા નામ ખત્તિયાપિ બ્રાહ્મણાપિ ‘મય્હં મય્હ’ન્તિ વદન્તિ, હુત્વા અભાવટ્ઠેન અનિચ્ચતં ન જાનન્તિ, સુણાથ દાનિ તેસં અન્ધબાલાનં કારણ’’ન્તિ વત્વા ઇમા ગાથા અવોચ –

    Atha naṃ te vānarā ‘‘manussaloke vattamānakiriyaṃ nāma tumhe jānissatha , amhākampi tāva kathetha, sotukāmamhā’’ti āhaṃsu. ‘‘Mā maṃ manussānaṃ kiriyaṃ pucchathā’’ti. ‘‘Kathetha sotukāmamhā’’ti. Bodhisattopi ‘‘manussā nāma khattiyāpi brāhmaṇāpi ‘mayhaṃ mayha’nti vadanti, hutvā abhāvaṭṭhena aniccataṃ na jānanti, suṇātha dāni tesaṃ andhabālānaṃ kāraṇa’’nti vatvā imā gāthā avoca –

    ૧૩૭.

    137.

    ‘‘હિરઞ્ઞં મે સુવણ્ણં મે, એસા રત્તિં દિવા કથા;

    ‘‘Hiraññaṃ me suvaṇṇaṃ me, esā rattiṃ divā kathā;

    દુમ્મેધાનં મનુસ્સાનં, અરિયધમ્મં અપસ્સતં.

    Dummedhānaṃ manussānaṃ, ariyadhammaṃ apassataṃ.

    ૧૩૮.

    138.

    ‘‘દ્વે દ્વે ગહપતયો ગેહે, એકો તત્થ અમસ્સુકો;

    ‘‘Dve dve gahapatayo gehe, eko tattha amassuko;

    લમ્બત્થનો વેણિકતો, અથો અઙ્કિતકણ્ણકો;

    Lambatthano veṇikato, atho aṅkitakaṇṇako;

    કીતો ધનેન બહુના, સો તં વિતુદતે જન’’ન્તિ.

    Kīto dhanena bahunā, so taṃ vitudate jana’’nti.

    તત્થ હિરઞ્ઞં મે સુવણ્ણં મેતિ દેસનાસીસમત્તમેતં, ઇમિના પન પદદ્વયેન દસવિધમ્પિ રતનં સબ્બં, પુબ્બણ્ણાપરણ્ણં ખેત્તવત્થું દ્વિપદચતુપ્પદઞ્ચ સબ્બં દસ્સેન્તો ‘‘ઇદં મે ઇદં મે’’તિ આહ. એસા રત્તિં દિવા કથાતિ એસા મનુસ્સાનં રત્તિઞ્ચ દિવા ચ નિચ્ચકાલં કથા. અઞ્ઞં પન તે ‘‘પઞ્ચક્ખન્ધા અનિચ્ચા’’તિ વા ‘‘હુત્વા ન ભવન્તી’’તિ વા ન જાનન્તિ, એવમેવ પરિદેવન્તા વિચરન્તિ. દુમ્મેધાનન્તિ અપ્પપઞ્ઞાનં. અરિયધમ્મં અપસ્સતન્તિ અરિયાનં બુદ્ધાદીનં ધમ્મં, અરિયં વા નિદ્દોસં નવવિધં લોકુત્તરધમ્મં અપસ્સન્તાનં એસાવ કથા. અઞ્ઞા પન ‘‘અનિચ્ચં વા દુક્ખં વા’’તિ તેસં કથા નામ નત્થિ.

    Tattha hiraññaṃ me suvaṇṇaṃ meti desanāsīsamattametaṃ, iminā pana padadvayena dasavidhampi ratanaṃ sabbaṃ, pubbaṇṇāparaṇṇaṃ khettavatthuṃ dvipadacatuppadañca sabbaṃ dassento ‘‘idaṃ me idaṃ me’’ti āha. Esā rattiṃ divā kathāti esā manussānaṃ rattiñca divā ca niccakālaṃ kathā. Aññaṃ pana te ‘‘pañcakkhandhā aniccā’’ti vā ‘‘hutvā na bhavantī’’ti vā na jānanti, evameva paridevantā vicaranti. Dummedhānanti appapaññānaṃ. Ariyadhammaṃ apassatanti ariyānaṃ buddhādīnaṃ dhammaṃ, ariyaṃ vā niddosaṃ navavidhaṃ lokuttaradhammaṃ apassantānaṃ esāva kathā. Aññā pana ‘‘aniccaṃ vā dukkhaṃ vā’’ti tesaṃ kathā nāma natthi.

    ગહપતયોતિ ગેહે અધિપતિભૂતા. એકો તત્થાતિ તેસુ દ્વીસુ ઘરસામિકેસુ ‘‘એકો’’તિ માતુગામં સન્ધાય વદતિ. તત્થ વેણિકતોતિ કતવેણી, નાનપ્પકારેન સણ્ઠાપિતકેસકલાપોતિ અત્થો. અથો અઙ્કિતકણ્ણકોતિ અથ સ્વેવ વિદ્ધકણ્ણો છિદ્દકણ્ણોતિ લમ્બકણ્ણતં સન્ધાયાહ. કીતો ધનેન બહુનાતિ સો પનેસ અમસ્સુકો લમ્બત્થનો વેણિકતો અઙ્કિતકણ્ણો માતાપિતૂનં બહું ધનં દત્વા કીતો, મણ્ડેત્વા પસાધેત્વા યાનં આરોપેત્વા મહન્તેન પરિવારેન ઘરં આનીતો. સો તં વિતુદતે જનન્તિ સો ગહપતિ આગતકાલતો પટ્ઠાય તસ્મિં ગેહે દાસકમ્મકરાદિભેદં જનં ‘‘અરે દુટ્ઠદાસ દુટ્ઠદાસિ, ઇમં ન કરોસી’’તિ મુખસત્તીહિ વિતુદતિ, સામિકો વિય હુત્વા મહાજનં વિચારેતિ. એવં તાવ ‘‘મનુસ્સલોકે અતિવિય અયુત્ત’’ન્તિ મનુસ્સલોકં ગરહિ.

    Gahapatayoti gehe adhipatibhūtā. Eko tatthāti tesu dvīsu gharasāmikesu ‘‘eko’’ti mātugāmaṃ sandhāya vadati. Tattha veṇikatoti kataveṇī, nānappakārena saṇṭhāpitakesakalāpoti attho. Atho aṅkitakaṇṇakoti atha sveva viddhakaṇṇo chiddakaṇṇoti lambakaṇṇataṃ sandhāyāha. Kīto dhanena bahunāti so panesa amassuko lambatthano veṇikato aṅkitakaṇṇo mātāpitūnaṃ bahuṃ dhanaṃ datvā kīto, maṇḍetvā pasādhetvā yānaṃ āropetvā mahantena parivārena gharaṃ ānīto. So taṃ vitudate jananti so gahapati āgatakālato paṭṭhāya tasmiṃ gehe dāsakammakarādibhedaṃ janaṃ ‘‘are duṭṭhadāsa duṭṭhadāsi, imaṃ na karosī’’ti mukhasattīhi vitudati, sāmiko viya hutvā mahājanaṃ vicāreti. Evaṃ tāva ‘‘manussaloke ativiya ayutta’’nti manussalokaṃ garahi.

    તં સુત્વા સબ્બે વાનરા ‘‘મા કથેથ, મા કથેથ, અસોતબ્બયુત્તકં અસ્સુમ્હા’’તિ ઉભોહિ હત્થેહિ કણ્ણે દળ્હં પિદહિંસુ. ‘‘ઇમસ્મિં ઠાને અમ્હેહિ ઇદં અયુત્તં સુત’’ન્તિ તં ઠાનમ્પિ ગરહિત્વા અઞ્ઞત્થ અગમંસુ. સો પિટ્ઠિપાસાણો ગરહિતપિટ્ઠિપાસાણોયેવ કિર નામ જાતો.

    Taṃ sutvā sabbe vānarā ‘‘mā kathetha, mā kathetha, asotabbayuttakaṃ assumhā’’ti ubhohi hatthehi kaṇṇe daḷhaṃ pidahiṃsu. ‘‘Imasmiṃ ṭhāne amhehi idaṃ ayuttaṃ suta’’nti taṃ ṭhānampi garahitvā aññattha agamaṃsu. So piṭṭhipāsāṇo garahitapiṭṭhipāsāṇoyeva kira nāma jāto.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને સો ભિક્ખુ સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિ. ‘‘તદા વાનરગણો બુદ્ધપરિસા અહોસિ, વાનરિન્દો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne so bhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. ‘‘Tadā vānaragaṇo buddhaparisā ahosi, vānarindo pana ahameva ahosi’’nti.

    ગરહિતજાતકવણ્ણના નવમા.

    Garahitajātakavaṇṇanā navamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૧૯. ગરહિતજાતકં • 219. Garahitajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact