Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૬. ઘતમણ્ડદાયકત્થેરઅપદાનં

    6. Ghatamaṇḍadāyakattheraapadānaṃ

    ૪૧.

    41.

    ‘‘સુચિન્તિતં ભગવન્તં, લોકજેટ્ઠં નરાસભં;

    ‘‘Sucintitaṃ bhagavantaṃ, lokajeṭṭhaṃ narāsabhaṃ;

    ઉપવિટ્ઠં મહારઞ્ઞં, વાતાબાધેન પીળિતં.

    Upaviṭṭhaṃ mahāraññaṃ, vātābādhena pīḷitaṃ.

    ૪૨.

    42.

    ‘‘દિસ્વા ચિત્તં પસાદેત્વા, ઘતમણ્ડમુપાનયિં;

    ‘‘Disvā cittaṃ pasādetvā, ghatamaṇḍamupānayiṃ;

    કતત્તા આચિતત્તા 1 ચ, ગઙ્ગા ભાગીરથી અયં.

    Katattā ācitattā 2 ca, gaṅgā bhāgīrathī ayaṃ.

    ૪૩.

    43.

    ‘‘મહાસમુદ્દા ચત્તારો, ઘતં સમ્પજ્જરે મમ;

    ‘‘Mahāsamuddā cattāro, ghataṃ sampajjare mama;

    અયઞ્ચ પથવી ઘોરા, અપ્પમાણા અસઙ્ખિયા.

    Ayañca pathavī ghorā, appamāṇā asaṅkhiyā.

    ૪૪.

    44.

    ‘‘મમ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, ભવતે મધુસક્કરા 3;

    ‘‘Mama saṅkappamaññāya, bhavate madhusakkarā 4;

    ચાતુદ્દીપા ઇમે રુક્ખા, પાદપા ધરણીરુહા.

    Cātuddīpā ime rukkhā, pādapā dharaṇīruhā.

    ૪૫.

    45.

    ‘‘મમ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, કપ્પરુક્ખા ભવન્તિ તે;

    ‘‘Mama saṅkappamaññāya, kapparukkhā bhavanti te;

    પઞ્ઞાસક્ખત્તું દેવિન્દો, દેવરજ્જમકારયિં.

    Paññāsakkhattuṃ devindo, devarajjamakārayiṃ.

    ૪૬.

    46.

    ‘‘એકપઞ્ઞાસક્ખત્તુઞ્ચ, ચક્કવત્તી અહોસહં;

    ‘‘Ekapaññāsakkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ;

    પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    ૪૭.

    47.

    ‘‘ચતુન્નવુતિતો 5 કપ્પે, યં દાનમદદિં તદા;

    ‘‘Catunnavutito 6 kappe, yaṃ dānamadadiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ઘતમણ્ડસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, ghatamaṇḍassidaṃ phalaṃ.

    ૪૮.

    48.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૪૯.

    49.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૫૦.

    50.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા ઘતમણ્ડદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā ghatamaṇḍadāyako thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    ઘતમણ્ડદાયકત્થેરસ્સાપદાનં છટ્ઠં.

    Ghatamaṇḍadāyakattherassāpadānaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. ઉપચિતત્તા (સ્યા॰ ક॰)
    2. upacitattā (syā. ka.)
    3. મધુસક્ખરા (સ્યા॰ ક॰)
    4. madhusakkharā (syā. ka.)
    5. છનવુતે ઇતો (સી॰)
    6. chanavute ito (sī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact