Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    454. க⁴டபண்டி³தஜாதகங் (16)

    454. Ghaṭapaṇḍitajātakaṃ (16)

    165.

    165.

    உட்டே²ஹி கண்ஹ கிங் ஸேஸி, கோ அத்தோ² ஸுபனேன தே;

    Uṭṭhehi kaṇha kiṃ sesi, ko attho supanena te;

    யோபி துய்ஹங் 1 ஸகோ பா⁴தா, ஹத³யங் சக்கு² ச 2 த³க்கி²ணங்;

    Yopi tuyhaṃ 3 sako bhātā, hadayaṃ cakkhu ca 4 dakkhiṇaṃ;

    தஸ்ஸ வாதா ப³லீயந்தி, க⁴டோ ஜப்பதி 5 கேஸவ.

    Tassa vātā balīyanti, ghaṭo jappati 6 kesava.

    166.

    166.

    தஸ்ஸ தங் வசனங் ஸுத்வா, ரோஹிணெய்யஸ்ஸ கேஸவோ;

    Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, rohiṇeyyassa kesavo;

    தரமானரூபோ வுட்டா²ஸி, பா⁴துஸோகேன அட்டிதோ.

    Taramānarūpo vuṭṭhāsi, bhātusokena aṭṭito.

    167.

    167.

    கிங் நு உம்மத்தரூபோவ, கேவலங் த்³வாரகங் இமங்;

    Kiṃ nu ummattarūpova, kevalaṃ dvārakaṃ imaṃ;

    ஸஸோ ஸஸோதி லபஸி, கோ நு தே ஸஸமாஹரி.

    Saso sasoti lapasi, ko nu te sasamāhari.

    168.

    168.

    ஸோவண்ணமயங் மணீமயங், லோஹமயங் அத² ரூபியாமயங்;

    Sovaṇṇamayaṃ maṇīmayaṃ, lohamayaṃ atha rūpiyāmayaṃ;

    ஸங்க²ஸிலாபவாளமயங், காரயிஸ்ஸாமி தே ஸஸங்.

    Saṅkhasilāpavāḷamayaṃ, kārayissāmi te sasaṃ.

    169.

    169.

    ஸந்தி அஞ்ஞேபி ஸஸகா, அரஞ்ஞே வனகோ³சரா;

    Santi aññepi sasakā, araññe vanagocarā;

    தேபி தே ஆனயிஸ்ஸாமி, கீதி³ஸங் ஸஸமிச்ச²ஸி.

    Tepi te ānayissāmi, kīdisaṃ sasamicchasi.

    170.

    170.

    ந சாஹமேதே 7 இச்சா²மி, யே ஸஸா பத²விஸ்ஸிதா 8;

    Na cāhamete 9 icchāmi, ye sasā pathavissitā 10;

    சந்த³தோ ஸஸமிச்சா²மி, தங் மே ஓஹர கேஸவ.

    Candato sasamicchāmi, taṃ me ohara kesava.

    171.

    171.

    ஸோ நூன மது⁴ரங் ஞாதி, ஜீவிதங் விஜஹிஸ்ஸஸி;

    So nūna madhuraṃ ñāti, jīvitaṃ vijahissasi;

    அபத்தி²யங் யோ பத்த²யஸி, சந்த³தோ ஸஸமிச்ச²ஸி.

    Apatthiyaṃ yo patthayasi, candato sasamicchasi.

    172.

    172.

    ஏவங் சே கண்ஹ ஜானாஸி, யத³ஞ்ஞமனுஸாஸஸி;

    Evaṃ ce kaṇha jānāsi, yadaññamanusāsasi;

    கஸ்மா புரே மதங் புத்தங், அஜ்ஜாபி மனுஸோசஸி.

    Kasmā pure mataṃ puttaṃ, ajjāpi manusocasi.

    173.

    173.

    யங் ந லப்³பா⁴ மனுஸ்ஸேன, அமனுஸ்ஸேன வா புன 11;

    Yaṃ na labbhā manussena, amanussena vā puna 12;

    ஜாதோ மே மா மரீ புத்தோ, குதோ லப்³பா⁴ அலப்³பி⁴யங்.

    Jāto me mā marī putto, kuto labbhā alabbhiyaṃ.

    174.

    174.

    ந மந்தா மூலபே⁴ஸஜ்ஜா, ஓஸதே⁴ஹி த⁴னேன வா;

    Na mantā mūlabhesajjā, osadhehi dhanena vā;

    ஸக்கா ஆனயிதுங் கண்ஹ, யங் பேதமனுஸோசஸி.

    Sakkā ānayituṃ kaṇha, yaṃ petamanusocasi.

    175.

    175.

    யஸ்ஸ ஏதாதி³ஸா அஸ்ஸு, அமச்சா புரிஸபண்டி³தா;

    Yassa etādisā assu, amaccā purisapaṇḍitā;

    யதா² நிஜ்ஜா²பயே அஜ்ஜ, க⁴டோ புரிஸபண்டி³தோ.

    Yathā nijjhāpaye ajja, ghaṭo purisapaṇḍito.

    176.

    176.

    ஆதி³த்தங் வத மங் ஸந்தங், க⁴தஸித்தங்வ பாவகங்;

    Ādittaṃ vata maṃ santaṃ, ghatasittaṃva pāvakaṃ;

    வாரினா விய ஓஸிஞ்சங், ஸப்³ப³ங் நிப்³பா³பயே த³ரங்.

    Vārinā viya osiñcaṃ, sabbaṃ nibbāpaye daraṃ.

    177.

    177.

    அப்³ப³ஹீ வத மே ஸல்லங், யமாஸி ஹத³யஸ்ஸிதங்;

    Abbahī vata me sallaṃ, yamāsi hadayassitaṃ;

    யோ மே ஸோகபரேதஸ்ஸ, புத்தஸோகங் அபானுதி³.

    Yo me sokaparetassa, puttasokaṃ apānudi.

    178.

    178.

    ஸோஹங் அப்³பூ³ள்ஹஸல்லொஸ்மி, வீதஸோகோ அனாவிலோ;

    Sohaṃ abbūḷhasallosmi, vītasoko anāvilo;

    ந ஸோசாமி ந ரோதா³மி, தவ ஸுத்வான மாணவ 13.

    Na socāmi na rodāmi, tava sutvāna māṇava 14.

    179.

    179.

    ஏவங் கரொந்தி ஸப்பஞ்ஞா, யே ஹொந்தி அனுகம்பகா;

    Evaṃ karonti sappaññā, ye honti anukampakā;

    நிவத்தயந்தி ஸோகம்ஹா, க⁴டோ ஜெட்ட²ங்வ பா⁴தரந்தி.

    Nivattayanti sokamhā, ghaṭo jeṭṭhaṃva bhātaranti.

    க⁴டபண்டி³தஜாதகங் ஸோளஸமங்.

    Ghaṭapaṇḍitajātakaṃ soḷasamaṃ.

    த³ஸகனிபாதங் நிட்டி²தங்.

    Dasakanipātaṃ niṭṭhitaṃ.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    த³ள்ஹ கண்ஹ த⁴னஞ்ஜய ஸங்க²வரோ, ரஜ ஸத்தஹ கஸ்ஸ ச 15 தக்கலினா;

    Daḷha kaṇha dhanañjaya saṅkhavaro, raja sattaha kassa ca 16 takkalinā;

    த⁴ம்மங் குக்குட குண்ட³லி போ⁴ஜனதா³, சக்கவாக ஸுபூ⁴ரிஸ ஸொத்தி² க⁴டோதி.

    Dhammaṃ kukkuṭa kuṇḍali bhojanadā, cakkavāka subhūrisa sotthi ghaṭoti.







    Footnotes:
    1. தாயங் (பீ॰)
    2. சக்கு²ங்வ (பீ॰)
    3. tāyaṃ (pī.)
    4. cakkhuṃva (pī.)
    5. ஸஸங் ஜப்பதி (?)
    6. sasaṃ jappati (?)
    7. ந சாஹமேதங் (ஸீ॰), ந வாஹமேதே (ஸ்யா॰), ந வாஹமேதங் (பீ॰)
    8. பட²விங்ஸிதா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    9. na cāhametaṃ (sī.), na vāhamete (syā.), na vāhametaṃ (pī.)
    10. paṭhaviṃsitā (sī. syā. pī.)
    11. பன (பே॰ வ॰ 215)
    12. pana (pe. va. 215)
    13. பா⁴திக (பே॰ வ॰ 224)
    14. bhātika (pe. va. 224)
    15. ஸத்தாஹஸஸாக² (ஸ்யா॰)
    16. sattāhasasākha (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [454] 16. க⁴டபண்டி³தஜாதகவண்ணனா • [454] 16. Ghaṭapaṇḍitajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact