Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૪૫૪] ૧૬. ઘટપણ્ડિતજાતકવણ્ણના
[454] 16. Ghaṭapaṇḍitajātakavaṇṇanā
ઉટ્ઠેહિ કણ્હાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો મતપુત્તં કુટુમ્બિકં આરબ્ભ કથેસિ. વત્થુ મટ્ઠકુણ્ડલિસદિસમેવ. ઇધ પન સત્થા તં ઉપાસકં ‘‘કિં, ઉપાસક, સોચસી’’તિ વત્વા ‘‘આમ, ભન્તે’’ન્તિ વુત્તે ‘‘ઉપાસક, પોરાણકપણ્ડિતા પણ્ડિતાનં કથં સુત્વા મતપુત્તં નાનુસોચિંસૂ’’તિ વત્વા તેન યાચિતો અતીતં આહરિ.
Uṭṭhehikaṇhāti idaṃ satthā jetavane viharanto mataputtaṃ kuṭumbikaṃ ārabbha kathesi. Vatthu maṭṭhakuṇḍalisadisameva. Idha pana satthā taṃ upāsakaṃ ‘‘kiṃ, upāsaka, socasī’’ti vatvā ‘‘āma, bhante’’nti vutte ‘‘upāsaka, porāṇakapaṇḍitā paṇḍitānaṃ kathaṃ sutvā mataputtaṃ nānusociṃsū’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
અતીતે ઉત્તરપથે કંસભોગે અસિતઞ્જનનગરે મહાકંસો નામ રાજા રજ્જં કારેસિ. તસ્સ કંસો ચ, ઉપકંસો ચાતિ દ્વે પુત્તા અહેસું, દેવગબ્ભા નામ એકા ધીતા. તસ્સા જાતદિવસે નેમિત્તકા બ્રાહ્મણા ‘‘એતિસ્સા કુચ્છિયં નિબ્બત્તપુત્તા કંસગોત્તં કંસવંસં નાસેસ્સન્તી’’તિ બ્યાકરિંસુ. રાજા બલવસિનેહેન ધીતરં વિનાસેતું નાસક્ખિ, ‘‘ભાતરો જાનિસ્સન્તી’’તિ યાવતાયુકં ઠત્વા કાલમકાસિ. તસ્મિં કાલકતે કંસો રાજા અહોસિ, ઉપકંસો ઉપરાજા. તે ચિન્તયિંસુ ‘‘સચે મયં ભગિનિં નાસેસ્સામ, ગારય્હા ભવિસ્સામ, એતં કસ્સચિ અદત્વા નિસ્સામિકં કત્વા પટિજગ્ગિસ્સામા’’તિ. તે એકથૂણકં પાસાદં કારેત્વા તં તત્થ વસાપેસું. નન્દિગોપા નામ તસ્સા પરિચારિકા અહોસિ. અન્ધકવેણ્ડો નામ દાસો તસ્સા સામિકો આરક્ખમકાસિ.
Atīte uttarapathe kaṃsabhoge asitañjananagare mahākaṃso nāma rājā rajjaṃ kāresi. Tassa kaṃso ca, upakaṃso cāti dve puttā ahesuṃ, devagabbhā nāma ekā dhītā. Tassā jātadivase nemittakā brāhmaṇā ‘‘etissā kucchiyaṃ nibbattaputtā kaṃsagottaṃ kaṃsavaṃsaṃ nāsessantī’’ti byākariṃsu. Rājā balavasinehena dhītaraṃ vināsetuṃ nāsakkhi, ‘‘bhātaro jānissantī’’ti yāvatāyukaṃ ṭhatvā kālamakāsi. Tasmiṃ kālakate kaṃso rājā ahosi, upakaṃso uparājā. Te cintayiṃsu ‘‘sace mayaṃ bhaginiṃ nāsessāma, gārayhā bhavissāma, etaṃ kassaci adatvā nissāmikaṃ katvā paṭijaggissāmā’’ti. Te ekathūṇakaṃ pāsādaṃ kāretvā taṃ tattha vasāpesuṃ. Nandigopā nāma tassā paricārikā ahosi. Andhakaveṇḍo nāma dāso tassā sāmiko ārakkhamakāsi.
તદા ઉત્તરમધુરાય મહાસાગરો નામ રાજા રજ્જં કારેસિ. તસ્સ સાગરો, ઉપસાગરો ચાતિ દ્વે પુત્તા અહેસું. તેસુ પિતુ અચ્ચયેન સાગરો રાજા અહોસિ, ઉપસાગરો ઉપરાજા. સો ઉપકંસસ્સ સહાયકો એકાચરિયકુલે એકતો ઉગ્ગહિતસિપ્પો. સો સાગરસ્સ ભાતુ અન્તેપુરે દુબ્ભિત્વા ભાયમાનો પલાયિત્વા કંસભોગે ઉપકંસસ્સ સન્તિકં અગમાસિ. ઉપકંસો તં રઞ્ઞો દસ્સેસિ, રાજા તસ્સ મહન્તં યસં અદાસિ. સો રાજુપટ્ઠાનં ગચ્છન્તો દેવગબ્ભાય નિવાસં એકથમ્ભં પાસાદં દિસ્વા ‘‘કસ્સેસો નિવાસો’’તિ પુચ્છિત્વા તં કારણં સુત્વા દેવગબ્ભાય પટિબદ્ધચિત્તો અહોસિ. દેવગબ્ભાપિ એકદિવસં તં ઉપકંસેન સદ્ધિં રાજુપટ્ઠાનં આગચ્છન્તં દિસ્વા ‘‘કો એસો’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘મહાસાગરસ્સ પુત્તો ઉપસાગરો નામા’’તિ નન્દિગોપાય સન્તિકા સુત્વા તસ્મિં પટિબદ્ધચિત્તા અહોસિ. ઉપસાગરો નન્દિગોપાય લઞ્જં દત્વા ‘‘ભગિનિ, સક્ખિસ્સસિ મે દેવગબ્ભં દસ્સેતુ’’ન્તિ આહ. સા ‘‘ન એતં સામિ, ગરુક’’ન્તિ વત્વા તં કારણં દેવગબ્ભાય આરોચેસિ. સા પકતિયાવ તસ્મિં પટિબદ્ધચિત્તા તં વચનં સુત્વા ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા નન્દિગોપા ઉપસાગરસ્સ સઞ્ઞં દત્વા રત્તિભાગે તં પાસાદં આરોપેસિ. સો દેવગબ્ભાય સદ્ધિં સંવાસં કપ્પેસિ. અથ નેસં પુનપ્પુનં સંવાસેન દેવગબ્ભા ગબ્ભં પટિલભિ.
Tadā uttaramadhurāya mahāsāgaro nāma rājā rajjaṃ kāresi. Tassa sāgaro, upasāgaro cāti dve puttā ahesuṃ. Tesu pitu accayena sāgaro rājā ahosi, upasāgaro uparājā. So upakaṃsassa sahāyako ekācariyakule ekato uggahitasippo. So sāgarassa bhātu antepure dubbhitvā bhāyamāno palāyitvā kaṃsabhoge upakaṃsassa santikaṃ agamāsi. Upakaṃso taṃ rañño dassesi, rājā tassa mahantaṃ yasaṃ adāsi. So rājupaṭṭhānaṃ gacchanto devagabbhāya nivāsaṃ ekathambhaṃ pāsādaṃ disvā ‘‘kasseso nivāso’’ti pucchitvā taṃ kāraṇaṃ sutvā devagabbhāya paṭibaddhacitto ahosi. Devagabbhāpi ekadivasaṃ taṃ upakaṃsena saddhiṃ rājupaṭṭhānaṃ āgacchantaṃ disvā ‘‘ko eso’’ti pucchitvā ‘‘mahāsāgarassa putto upasāgaro nāmā’’ti nandigopāya santikā sutvā tasmiṃ paṭibaddhacittā ahosi. Upasāgaro nandigopāya lañjaṃ datvā ‘‘bhagini, sakkhissasi me devagabbhaṃ dassetu’’nti āha. Sā ‘‘na etaṃ sāmi, garuka’’nti vatvā taṃ kāraṇaṃ devagabbhāya ārocesi. Sā pakatiyāva tasmiṃ paṭibaddhacittā taṃ vacanaṃ sutvā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā nandigopā upasāgarassa saññaṃ datvā rattibhāge taṃ pāsādaṃ āropesi. So devagabbhāya saddhiṃ saṃvāsaṃ kappesi. Atha nesaṃ punappunaṃ saṃvāsena devagabbhā gabbhaṃ paṭilabhi.
અપરભાગે તસ્સા ગબ્ભપતિટ્ઠાનં પાકટં અહોસિ. ભાતરો નન્દિગોપં પુચ્છિંસુ, સા અભયં યાચિત્વા તં અન્તરં કથેસિ. તે સુત્વા ‘‘ભગિનિં નાસેતું ન સક્કા, સચે ધીતરં વિજાયિસ્સતિ, તમ્પિ ન નાસેસ્સામ, સચે પન પુત્તો ભવિસ્સતિ, નાસેસ્સામા’’તિ ચિન્તેત્વા દેવગબ્ભં ઉપસાગરસ્સેવ અદંસુ. સા પરિપુણ્ણગબ્ભા ધીતરં વિજાયિ. ભાતરો સુત્વા હટ્ઠતુટ્ઠા તસ્સા ‘‘અઞ્જનદેવી’’તિ નામં કરિંસુ. તેસં ભોગવડ્ઢમાનં નામ ભોગગામં અદંસુ. ઉપસાગરો દેવગબ્ભં ગહેત્વા ભોગવડ્ઢમાનગામે વસિ. દેવગબ્ભાય પુનપિ ગબ્ભો પતિટ્ઠાસિ, નન્દિગોપાપિ તં દિવસમેવ ગબ્ભં પટિલભિ. તાસુ પરિપુણ્ણગબ્ભાસુ એકદિવસમેવ દેવગબ્ભા પુત્તં વિજાયિ, નન્દિગોપા ધીતરં વિજાયિ. દેવગબ્ભા પુત્તસ્સ વિનાસનભયેન પુત્તં નન્દિગોપાય રહસ્સેન પેસેત્વા તસ્સા ધીતરં આહરાપેસિ. તસ્સા વિજાતભાવં ભાતિકાનં આરોચેસું. તે ‘‘પુત્તં વિજાતા, ધીતર’’ન્તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ધીતર’’ન્તિ વુત્તે ‘‘તેન હિ પોસેથા’’તિ આહંસુ. એતેનુપાયેન દેવગબ્ભા દસ પુત્તે વિજાયિ, દસ ધીતરો નન્દિગોપા વિજાયિ. દસ પુત્તા નન્દિગોપાય સન્તિકે વડ્ઢન્તિ, ધીતરો દેવગબ્ભાય. તં અન્તરં કોચિ ન જાનાતિ. દેવગબ્ભાય જેટ્ઠપુત્તો વાસુદેવો નામ અહોસિ, દુતિયો બલદેવો, તતિયો ચન્દદેવો, ચતુત્થો સૂરિયદેવો, પઞ્ચમો અગ્ગિદેવો, છટ્ઠો વરુણદેવો, સત્તમો અજ્જુનો, અટ્ઠમો પજ્જુનો, નવમો ઘટપણ્ડિતો, દસમો અઙ્કુરો નામ અહોસિ. તે અન્ધકવેણ્ડદાસપુત્તા દસ ભાતિકા ચેટકાતિ પાકટા અહેસું.
Aparabhāge tassā gabbhapatiṭṭhānaṃ pākaṭaṃ ahosi. Bhātaro nandigopaṃ pucchiṃsu, sā abhayaṃ yācitvā taṃ antaraṃ kathesi. Te sutvā ‘‘bhaginiṃ nāsetuṃ na sakkā, sace dhītaraṃ vijāyissati, tampi na nāsessāma, sace pana putto bhavissati, nāsessāmā’’ti cintetvā devagabbhaṃ upasāgarasseva adaṃsu. Sā paripuṇṇagabbhā dhītaraṃ vijāyi. Bhātaro sutvā haṭṭhatuṭṭhā tassā ‘‘añjanadevī’’ti nāmaṃ kariṃsu. Tesaṃ bhogavaḍḍhamānaṃ nāma bhogagāmaṃ adaṃsu. Upasāgaro devagabbhaṃ gahetvā bhogavaḍḍhamānagāme vasi. Devagabbhāya punapi gabbho patiṭṭhāsi, nandigopāpi taṃ divasameva gabbhaṃ paṭilabhi. Tāsu paripuṇṇagabbhāsu ekadivasameva devagabbhā puttaṃ vijāyi, nandigopā dhītaraṃ vijāyi. Devagabbhā puttassa vināsanabhayena puttaṃ nandigopāya rahassena pesetvā tassā dhītaraṃ āharāpesi. Tassā vijātabhāvaṃ bhātikānaṃ ārocesuṃ. Te ‘‘puttaṃ vijātā, dhītara’’nti pucchitvā ‘‘dhītara’’nti vutte ‘‘tena hi posethā’’ti āhaṃsu. Etenupāyena devagabbhā dasa putte vijāyi, dasa dhītaro nandigopā vijāyi. Dasa puttā nandigopāya santike vaḍḍhanti, dhītaro devagabbhāya. Taṃ antaraṃ koci na jānāti. Devagabbhāya jeṭṭhaputto vāsudevo nāma ahosi, dutiyo baladevo, tatiyo candadevo, catuttho sūriyadevo, pañcamo aggidevo, chaṭṭho varuṇadevo, sattamo ajjuno, aṭṭhamo pajjuno, navamo ghaṭapaṇḍito, dasamo aṅkuro nāma ahosi. Te andhakaveṇḍadāsaputtā dasa bhātikā ceṭakāti pākaṭā ahesuṃ.
તે અપરભાગે વુદ્ધિમન્વાય થામબલસમ્પન્ના કક્ખળા ફરુસા હુત્વા વિલોપં કરોન્તા વિચરન્તિ , રઞ્ઞો ગચ્છન્તે પણ્ણાકારેપિ વિલુમ્પન્તેવ. મનુસ્સા સન્નિપતિત્વા ‘‘અન્ધકવેણ્ડદાસપુત્તા દસ ભાતિકા રટ્ઠં વિલુમ્પન્તી’’તિ રાજઙ્ગણે ઉપક્કોસિંસુ. રાજા અન્ધકવેણ્ડં પક્કોસાપેત્વા ‘‘કસ્મા પુત્તેહિ વિલોપં કારાપેસી’’તિ તજ્જેસિ. એવં દુતિયમ્પિ તતિયમ્પિ મનુસ્સેહિ ઉપક્કોસે કતે રાજા તં સન્તજ્જેસિ. સો મરણભયભીતો રાજાનં અભયં યાચિત્વા ‘‘દેવ, એતે ન મય્હં પુત્તા, ઉપસાગરસ્સ પુત્તા’’તિ તં અન્તરં આરોચેસિ. રાજા ભીતો ‘‘કેન તે ઉપાયેન ગણ્હામા’’તિ અમચ્ચે પુચ્છિત્વા ‘‘એતે, દેવ, મલ્લયુદ્ધવિત્તકા, નગરે યુદ્ધં કારેત્વા તત્થ ને યુદ્ધમણ્ડલં આગતે ગાહાપેત્વા મારેસ્સામા’’તિ વુત્તે ચારુરઞ્ચ, મુટ્ઠિકઞ્ચાતિ દ્વે મલ્લે પોસેત્વા ‘‘ઇતો સત્તમે દિવસે યુદ્ધં ભવિસ્સતી’’તિ નગરે ભેરિં ચરાપેત્વા રાજઙ્ગણે યુદ્ધમણ્ડલં સજ્જાપેત્વા અક્ખવાટં કારેત્વા યુદ્ધમણ્ડલં અલઙ્કારાપેત્વા ધજપટાકં બન્ધાપેસિ. સકલનગરં સઙ્ખુભિ. ચક્કાતિચક્કં મઞ્ચાતિમઞ્ચં બન્ધિત્વા ચારુરમુટ્ઠિકા યુદ્ધમણ્ડલં આગન્ત્વા વગ્ગન્તા ગજ્જન્તા અપ્ફોટેન્તા વિચરિંસુ. દસ ભાતિકાપિ આગન્ત્વા રજકવીથિં વિલુમ્પિત્વા વણ્ણસાટકે નિવાસેત્વા ગન્ધાપણેસુ ગન્ધં , માલાકારાપણેસુ માલં વિલુમ્પિત્વા વિલિત્તગત્તા માલધારિનો કતકણ્ણપૂરા વગ્ગન્તા ગજ્જન્તા અપ્ફોટેન્તા યુદ્ધમણ્ડલં પવિસિંસુ.
Te aparabhāge vuddhimanvāya thāmabalasampannā kakkhaḷā pharusā hutvā vilopaṃ karontā vicaranti , rañño gacchante paṇṇākārepi vilumpanteva. Manussā sannipatitvā ‘‘andhakaveṇḍadāsaputtā dasa bhātikā raṭṭhaṃ vilumpantī’’ti rājaṅgaṇe upakkosiṃsu. Rājā andhakaveṇḍaṃ pakkosāpetvā ‘‘kasmā puttehi vilopaṃ kārāpesī’’ti tajjesi. Evaṃ dutiyampi tatiyampi manussehi upakkose kate rājā taṃ santajjesi. So maraṇabhayabhīto rājānaṃ abhayaṃ yācitvā ‘‘deva, ete na mayhaṃ puttā, upasāgarassa puttā’’ti taṃ antaraṃ ārocesi. Rājā bhīto ‘‘kena te upāyena gaṇhāmā’’ti amacce pucchitvā ‘‘ete, deva, mallayuddhavittakā, nagare yuddhaṃ kāretvā tattha ne yuddhamaṇḍalaṃ āgate gāhāpetvā māressāmā’’ti vutte cārurañca, muṭṭhikañcāti dve malle posetvā ‘‘ito sattame divase yuddhaṃ bhavissatī’’ti nagare bheriṃ carāpetvā rājaṅgaṇe yuddhamaṇḍalaṃ sajjāpetvā akkhavāṭaṃ kāretvā yuddhamaṇḍalaṃ alaṅkārāpetvā dhajapaṭākaṃ bandhāpesi. Sakalanagaraṃ saṅkhubhi. Cakkāticakkaṃ mañcātimañcaṃ bandhitvā cāruramuṭṭhikā yuddhamaṇḍalaṃ āgantvā vaggantā gajjantā apphoṭentā vicariṃsu. Dasa bhātikāpi āgantvā rajakavīthiṃ vilumpitvā vaṇṇasāṭake nivāsetvā gandhāpaṇesu gandhaṃ , mālākārāpaṇesu mālaṃ vilumpitvā vilittagattā māladhārino katakaṇṇapūrā vaggantā gajjantā apphoṭentā yuddhamaṇḍalaṃ pavisiṃsu.
તસ્મિં ખણે ચારુરો અપ્ફોટેન્તો વિચરતિ. બલદેવો તં દિસ્વા ‘‘ન નં હત્થેન છુપિસ્સામી’’તિ હત્થિસાલતો મહન્તં હત્થિયોત્તં આહરિત્વા વગ્ગિત્વા ગજ્જિત્વા યોત્તં ખિપિત્વા ચારુરં ઉદરે વેઠેત્વા દ્વે યોત્તકોટિયો એકતો કત્વા વત્તેત્વા ઉક્ખિપિત્વા સીસમત્થકે ભમેત્વા ભૂમિયં પોથેત્વા બહિ અક્ખવાટે ખિપિ. ચારુરે મતે રાજા મુટ્ઠિકમલ્લં આણાપેસિ. સો ઉટ્ઠાય વગ્ગિત્વા ગજ્જિત્વા અપ્ફોટેસિ. બલદેવો તં પોથેત્વા અટ્ઠીનિ સઞ્ચુણ્ણેત્વા ‘‘અમલ્લોમ્હિ, અમલ્લોમ્હી’’તિ વદન્તમેવ ‘‘નાહં તવ મલ્લભાવં વા અમલ્લભાવં વા જાનામી’’તિ હત્થે ગહેત્વા ભૂમિયં પોથેત્વા જીવિતક્ખયં પાપેત્વા બહિ અક્ખવાટે ખિપિ. મુટ્ઠિકો મરન્તો ‘‘યક્ખો હુત્વા તં ખાદિતું લભિસ્સામી’’તિ પત્થનં પટ્ઠપેસિ. સો કાલમત્તિકઅટવિયં નામ યક્ખો હુત્વા નિબ્બત્તિ. રાજા ‘‘ગણ્હથ દસ ભાતિકે ચેટકે’’તિ ઉટ્ઠહિ . તસ્મિં ખણે વાસુદેવો ચક્કં ખિપિ. તં દ્વિન્નમ્પિ ભાતિકાનં સીસાનિ પાતેસિ. મહાજનો ભીતતસિતો ‘‘અવસ્સયા નો હોથા’’તિ તેસં પાદેસુ પતિત્વા નિપજ્જિ. તે દ્વેપિ માતુલે મારેત્વા અસિતઞ્જનનગરે રજ્જં ગહેત્વા માતાપિતરો તત્થ કત્વા ‘‘સકલજમ્બુદીપે રજ્જં ગણ્હિસ્સામા’’તિ નિક્ખમિત્વા અનુપુબ્બેન કાલયોનકરઞ્ઞો નિવાસં અયુજ્ઝનગરં ગન્ત્વા તં પરિક્ખિપિત્વા ઠિતં પરિખારુક્ખગહનં વિદ્ધંસેત્વા પાકારં ભિન્દિત્વા રાજાનં ગહેત્વા તં રજ્જં અત્તનો હત્થગતં કત્વા દ્વારવતિં પાપુણિંસુ. તસ્સ પન નગરસ્સ એકતો સમુદ્દો એકતો પબ્બતો, અમનુસ્સપરિગ્ગહિતં કિર તં અહોસિ.
Tasmiṃ khaṇe cāruro apphoṭento vicarati. Baladevo taṃ disvā ‘‘na naṃ hatthena chupissāmī’’ti hatthisālato mahantaṃ hatthiyottaṃ āharitvā vaggitvā gajjitvā yottaṃ khipitvā cāruraṃ udare veṭhetvā dve yottakoṭiyo ekato katvā vattetvā ukkhipitvā sīsamatthake bhametvā bhūmiyaṃ pothetvā bahi akkhavāṭe khipi. Cārure mate rājā muṭṭhikamallaṃ āṇāpesi. So uṭṭhāya vaggitvā gajjitvā apphoṭesi. Baladevo taṃ pothetvā aṭṭhīni sañcuṇṇetvā ‘‘amallomhi, amallomhī’’ti vadantameva ‘‘nāhaṃ tava mallabhāvaṃ vā amallabhāvaṃ vā jānāmī’’ti hatthe gahetvā bhūmiyaṃ pothetvā jīvitakkhayaṃ pāpetvā bahi akkhavāṭe khipi. Muṭṭhiko maranto ‘‘yakkho hutvā taṃ khādituṃ labhissāmī’’ti patthanaṃ paṭṭhapesi. So kālamattikaaṭaviyaṃ nāma yakkho hutvā nibbatti. Rājā ‘‘gaṇhatha dasa bhātike ceṭake’’ti uṭṭhahi . Tasmiṃ khaṇe vāsudevo cakkaṃ khipi. Taṃ dvinnampi bhātikānaṃ sīsāni pātesi. Mahājano bhītatasito ‘‘avassayā no hothā’’ti tesaṃ pādesu patitvā nipajji. Te dvepi mātule māretvā asitañjananagare rajjaṃ gahetvā mātāpitaro tattha katvā ‘‘sakalajambudīpe rajjaṃ gaṇhissāmā’’ti nikkhamitvā anupubbena kālayonakarañño nivāsaṃ ayujjhanagaraṃ gantvā taṃ parikkhipitvā ṭhitaṃ parikhārukkhagahanaṃ viddhaṃsetvā pākāraṃ bhinditvā rājānaṃ gahetvā taṃ rajjaṃ attano hatthagataṃ katvā dvāravatiṃ pāpuṇiṃsu. Tassa pana nagarassa ekato samuddo ekato pabbato, amanussapariggahitaṃ kira taṃ ahosi.
તસ્સ આરક્ખં ગહેત્વા ઠિતયક્ખો પચ્ચામિત્તે દિસ્વા ગદ્રભવેસેન ગદ્રભરવં રવતિ. તસ્મિં ખણે યક્ખાનુભાવેન સકલનગરં ઉપ્પતિત્વા મહાસમુદ્દે એકસ્મિં દીપકે તિટ્ઠતિ. પચ્ચામિત્તેસુ ગતેસુ પુનાગન્ત્વા સકટ્ઠાનેયેવ પતિટ્ઠાતિ. તદાપિ સો ગદ્રભો તેસં દસન્નં ભાતિકાનં આગમનં ઞત્વા ગદ્રભરવં રવિ. નગરં ઉપ્પતિત્વા દીપકે પતિટ્ઠાય તેસુ નગરં અદિસ્વા નિવત્તન્તેસુ પુનાગન્ત્વા સકટ્ઠાને પતિટ્ઠાસિ. તે પુન નિવત્તિંસુ, પુનપિ ગદ્રભો તથેવ અકાસિ. તે દ્વારવતિનગરે રજ્જં ગણ્હિતું અસક્કોન્તા કણ્હદીપાયનસ્સ ઇસિનો સન્તિકં ગન્ત્વા વન્દિત્વા ‘‘ભન્તે, મયં દ્વારવતિયં રજ્જં ગહેતું ન સક્કોમ, એકં નો ઉપાયં કરોથા’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘પરિખાપિટ્ઠે અસુકસ્મિં નામ ઠાને એકો ગદ્રભો ચરતિ. સો હિ અમિત્તે દિસ્વા વિરવતિ, તસ્મિં ખણે નગરં ઉપ્પતિત્વા ગચ્છતિ, તુમ્હે તસ્સ પાદે ગણ્હથ, અયં વો નિપ્ફજ્જનૂપાયો’’તિ વુત્તે તાપસં વન્દિત્વા ગન્ત્વા ગદ્રભસ્સ પાદેસુ ગહેત્વા નિપતિત્વા ‘‘સામિ, ઠપેત્વા તુમ્હે અઞ્ઞો અમ્હાકં અવસ્સયો નત્થિ, અમ્હાકં નગરં ગણ્હનકાલે મા રવિત્થા’’તિ યાચિંસુ. ગદ્રભો ‘‘ન સક્કા ન વિરવિતું, તુમ્હે પન પઠમતરં આગન્ત્વા ચત્તારો જના મહન્તાનિ અયનઙ્ગલાનિ ગહેત્વા ચતૂસુ નગરદ્વારેસુ મહન્તે અયખાણુકે ભૂમિયં આકોટેત્વા નગરસ્સ ઉપ્પતનકાલે નઙ્ગલાનિ ગહેત્વા નઙ્ગલબદ્ધં અયસઙ્ખલિકં અયખાણુકે બન્ધેય્યાથ, નગરં ઉપ્પતિતું ન સક્ખિસ્સતી’’તિ આહ.
Tassa ārakkhaṃ gahetvā ṭhitayakkho paccāmitte disvā gadrabhavesena gadrabharavaṃ ravati. Tasmiṃ khaṇe yakkhānubhāvena sakalanagaraṃ uppatitvā mahāsamudde ekasmiṃ dīpake tiṭṭhati. Paccāmittesu gatesu punāgantvā sakaṭṭhāneyeva patiṭṭhāti. Tadāpi so gadrabho tesaṃ dasannaṃ bhātikānaṃ āgamanaṃ ñatvā gadrabharavaṃ ravi. Nagaraṃ uppatitvā dīpake patiṭṭhāya tesu nagaraṃ adisvā nivattantesu punāgantvā sakaṭṭhāne patiṭṭhāsi. Te puna nivattiṃsu, punapi gadrabho tatheva akāsi. Te dvāravatinagare rajjaṃ gaṇhituṃ asakkontā kaṇhadīpāyanassa isino santikaṃ gantvā vanditvā ‘‘bhante, mayaṃ dvāravatiyaṃ rajjaṃ gahetuṃ na sakkoma, ekaṃ no upāyaṃ karothā’’ti pucchitvā ‘‘parikhāpiṭṭhe asukasmiṃ nāma ṭhāne eko gadrabho carati. So hi amitte disvā viravati, tasmiṃ khaṇe nagaraṃ uppatitvā gacchati, tumhe tassa pāde gaṇhatha, ayaṃ vo nipphajjanūpāyo’’ti vutte tāpasaṃ vanditvā gantvā gadrabhassa pādesu gahetvā nipatitvā ‘‘sāmi, ṭhapetvā tumhe añño amhākaṃ avassayo natthi, amhākaṃ nagaraṃ gaṇhanakāle mā ravitthā’’ti yāciṃsu. Gadrabho ‘‘na sakkā na viravituṃ, tumhe pana paṭhamataraṃ āgantvā cattāro janā mahantāni ayanaṅgalāni gahetvā catūsu nagaradvāresu mahante ayakhāṇuke bhūmiyaṃ ākoṭetvā nagarassa uppatanakāle naṅgalāni gahetvā naṅgalabaddhaṃ ayasaṅkhalikaṃ ayakhāṇuke bandheyyātha, nagaraṃ uppatituṃ na sakkhissatī’’ti āha.
તે ‘‘સાધૂ’’તિ વત્વા તસ્મિં અવિરવન્તેયેવ નઙ્ગલાનિ આદાય ચતૂસુ નગરદ્વારેસુ ખાણુકે ભૂમિયં આકોટેત્વા અટ્ઠંસુ. તસ્મિં ખણે ગદ્રભો વિરવિ, નગરં ઉપ્પતિતુમારભિ. ચતૂસુ દ્વારેસુ ઠિતા ચતૂહિ અયનઙ્ગલેહિ ગહેત્વા નઙ્ગલબદ્ધા અયસઙ્ખલિકા ખાણુકેસુ બન્ધિંસુ, નગરં ઉપ્પતિતું નાસક્ખિ. દસ ભાતિકા તતો નગરં પવિસિત્વા રાજાનં મારેત્વા રજ્જં ગણ્હિંસુ. એવં તે સકલજમ્બુદીપે તેસટ્ઠિયા નગરસહસ્સેસુ સબ્બરાજાનો ચક્કેન જીવિતક્ખયં પાપેત્વા દ્વારવતિયં વસમાના રજ્જં દસ કોટ્ઠાસે કત્વા વિભજિંસુ, ભગિનિં પન અઞ્જનદેવિં ન સરિંસુ. તતો પુન ‘‘એકાદસ કોટ્ઠાસે કરોમા’’તિ વુત્તે અઙ્કુરો ‘‘મમ કોટ્ઠાસં તસ્સા દેથ, અહં વોહારં કત્વા જીવિસ્સામિ, કેવલં તુમ્હે અત્તનો જનપદે મય્હં સુઙ્કં વિસ્સજ્જેથા’’તિ આહ. તે ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા તસ્સ કોટ્ઠાસં ભગિનિયા દત્વા સદ્ધિં તાય નવ રાજાનો દ્વારવતિયં વસિંસુ. અઙ્કુરો પન વણિજ્જમકાસિ. એવં તેસુ અપરાપરં પુત્તધીતાહિ વડ્ઢમાનેસુ અદ્ધાને ગતે માતાપિતરો કાલમકંસુ.
Te ‘‘sādhū’’ti vatvā tasmiṃ aviravanteyeva naṅgalāni ādāya catūsu nagaradvāresu khāṇuke bhūmiyaṃ ākoṭetvā aṭṭhaṃsu. Tasmiṃ khaṇe gadrabho viravi, nagaraṃ uppatitumārabhi. Catūsu dvāresu ṭhitā catūhi ayanaṅgalehi gahetvā naṅgalabaddhā ayasaṅkhalikā khāṇukesu bandhiṃsu, nagaraṃ uppatituṃ nāsakkhi. Dasa bhātikā tato nagaraṃ pavisitvā rājānaṃ māretvā rajjaṃ gaṇhiṃsu. Evaṃ te sakalajambudīpe tesaṭṭhiyā nagarasahassesu sabbarājāno cakkena jīvitakkhayaṃ pāpetvā dvāravatiyaṃ vasamānā rajjaṃ dasa koṭṭhāse katvā vibhajiṃsu, bhaginiṃ pana añjanadeviṃ na sariṃsu. Tato puna ‘‘ekādasa koṭṭhāse karomā’’ti vutte aṅkuro ‘‘mama koṭṭhāsaṃ tassā detha, ahaṃ vohāraṃ katvā jīvissāmi, kevalaṃ tumhe attano janapade mayhaṃ suṅkaṃ vissajjethā’’ti āha. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā tassa koṭṭhāsaṃ bhaginiyā datvā saddhiṃ tāya nava rājāno dvāravatiyaṃ vasiṃsu. Aṅkuro pana vaṇijjamakāsi. Evaṃ tesu aparāparaṃ puttadhītāhi vaḍḍhamānesu addhāne gate mātāpitaro kālamakaṃsu.
તદા કિર મનુસ્સાનં વીસતિવસ્સસહસ્સાયુકકાલો અહોસિ. તદા વાસુદેવમહારાજસ્સ એકો પુત્તો કાલમકાસિ. રાજા સોકપરેતો સબ્બકિચ્ચાનિ પહાય મઞ્ચસ્સ અટનિં પરિગ્ગહેત્વા વિલપન્તો નિપજ્જિ. તસ્મિં કાલે ઘટપણ્ડિતો ચિન્તેસિ ‘‘ઠપેત્વા મં અઞ્ઞો કોચિ મમ ભાતુ સોકં હરિતું સમત્થો નામ નત્થિ, ઉપાયેનસ્સ સોકં હરિસ્સામી’’તિ. સો ઉમ્મત્તકવેસં ગહેત્વા ‘‘સસં મે દેથ, સસં મે દેથા’’તિ આકાસં ઉલ્લોકેન્તો સકલનગરં વિચરિ. ‘‘ઘટપણ્ડિતો ઉમ્મત્તકો જાતો’’તિ સકલનગરં સઙ્ખુભિ. તસ્મિં કાલે રોહિણેય્યો નામ અમચ્ચો વાસુદેવરઞ્ઞો સન્તિકં ગન્ત્વા તેન સદ્ધિં કથં સમુટ્ઠાપેન્તો પઠમં ગાથમાહ –
Tadā kira manussānaṃ vīsativassasahassāyukakālo ahosi. Tadā vāsudevamahārājassa eko putto kālamakāsi. Rājā sokapareto sabbakiccāni pahāya mañcassa aṭaniṃ pariggahetvā vilapanto nipajji. Tasmiṃ kāle ghaṭapaṇḍito cintesi ‘‘ṭhapetvā maṃ añño koci mama bhātu sokaṃ harituṃ samattho nāma natthi, upāyenassa sokaṃ harissāmī’’ti. So ummattakavesaṃ gahetvā ‘‘sasaṃ me detha, sasaṃ me dethā’’ti ākāsaṃ ullokento sakalanagaraṃ vicari. ‘‘Ghaṭapaṇḍito ummattako jāto’’ti sakalanagaraṃ saṅkhubhi. Tasmiṃ kāle rohiṇeyyo nāma amacco vāsudevarañño santikaṃ gantvā tena saddhiṃ kathaṃ samuṭṭhāpento paṭhamaṃ gāthamāha –
૧૬૫.
165.
‘‘ઉટ્ઠેહિ કણ્હ કિં સેસિ, કો અત્થો સુપનેન તે;
‘‘Uṭṭhehi kaṇha kiṃ sesi, ko attho supanena te;
યોપિ તુય્હં સકો ભાતા, હદયં ચક્ખુ ચ દક્ખિણં;
Yopi tuyhaṃ sako bhātā, hadayaṃ cakkhu ca dakkhiṇaṃ;
તસ્સ વાતા બલીયન્તિ, ઘટો જપ્પતિ કેસવા’’તિ.
Tassa vātā balīyanti, ghaṭo jappati kesavā’’ti.
તત્થ કણ્હાતિ ગોત્તેનાલપતિ, કણ્હાયનગોત્તો કિરેસ. કો અત્થોતિ કતરા નામ વડ્ઢિ. હદયં ચક્ખુ ચ દક્ખિણન્તિ હદયેન ચેવ દક્ખિણચક્ખુના ચ સમાનોતિ અત્થો. તસ્સ વાતા બલીયન્તીતિ તસ્સ હદયં અપસ્મારવાતા અવત્થરન્તીતિ અત્થો. જપ્પતીતિ ‘‘સસં મે દેથા’’તિ વિપ્પલપતિ. કેસવાતિ સો કિર કેસસોભનતાય ‘‘કેસવા’’તિ પઞ્ઞાયિત્થ, તેન તં નામેનાલપતિ.
Tattha kaṇhāti gottenālapati, kaṇhāyanagotto kiresa. Ko atthoti katarā nāma vaḍḍhi. Hadayaṃ cakkhu ca dakkhiṇanti hadayena ceva dakkhiṇacakkhunā ca samānoti attho. Tassa vātā balīyantīti tassa hadayaṃ apasmāravātā avattharantīti attho. Jappatīti ‘‘sasaṃ me dethā’’ti vippalapati. Kesavāti so kira kesasobhanatāya ‘‘kesavā’’ti paññāyittha, tena taṃ nāmenālapati.
એવં અમચ્ચેન વુત્તે તસ્સ ઉમ્મત્તકભાવં ઞત્વા સત્થા અભિસમ્બુદ્ધો હુત્વા દુતિયં ગાથમાહ –
Evaṃ amaccena vutte tassa ummattakabhāvaṃ ñatvā satthā abhisambuddho hutvā dutiyaṃ gāthamāha –
૧૬૬.
166.
‘‘તસ્સ તં વચનં સુત્વા, રોહિણેય્યસ્સ કેસવો;
‘‘Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, rohiṇeyyassa kesavo;
તરમાનરૂપો વુટ્ઠાસિ, ભાતુસોકેન અટ્ટિતો’’તિ.
Taramānarūpo vuṭṭhāsi, bhātusokena aṭṭito’’ti.
રાજા ઉટ્ઠાય સીઘં પાસાદા ઓતરિત્વા ઘટપણ્ડિતસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા ઉભોસુ હત્થેસુ દળ્હં ગહેત્વા તેન સદ્ધિં સલ્લપન્તો તતિયં ગાથમાહ –
Rājā uṭṭhāya sīghaṃ pāsādā otaritvā ghaṭapaṇḍitassa santikaṃ gantvā ubhosu hatthesu daḷhaṃ gahetvā tena saddhiṃ sallapanto tatiyaṃ gāthamāha –
૧૬૭.
167.
‘‘કિં નુ ઉમ્મત્તરૂપોવ, કેવલં દ્વારકં ઇમં;
‘‘Kiṃ nu ummattarūpova, kevalaṃ dvārakaṃ imaṃ;
સસો સસોતિ લપસિ, કો નુ તે સસમાહરી’’તિ.
Saso sasoti lapasi, ko nu te sasamāharī’’ti.
તત્થ કેવલં દ્વારકં ઇમન્તિ કસ્મા ઉમ્મત્તકો વિય હુત્વા સકલં ઇમં દ્વારવતિનગરં વિચરન્તો ‘‘સસો સસો’’તિ લપસિ. કો તવ સસં હરિ, કેન તે સસો ગહિતોતિ પુચ્છતિ.
Tattha kevalaṃ dvārakaṃ imanti kasmā ummattako viya hutvā sakalaṃ imaṃ dvāravatinagaraṃ vicaranto ‘‘saso saso’’ti lapasi. Ko tava sasaṃ hari, kena te saso gahitoti pucchati.
સો રઞ્ઞા એવં વુત્તેપિ પુનપ્પુનં તદેવ વચનં વદતિ. રાજા પુન દ્વે ગાથા અભાસિ –
So raññā evaṃ vuttepi punappunaṃ tadeva vacanaṃ vadati. Rājā puna dve gāthā abhāsi –
૧૬૮.
168.
‘‘સોવણ્ણમયં મણીમયં, લોહમયં અથ રૂપિયામયં;
‘‘Sovaṇṇamayaṃ maṇīmayaṃ, lohamayaṃ atha rūpiyāmayaṃ;
સઙ્ખસિલાપવાળમયં, કારયિસ્સામિ તે સસં.
Saṅkhasilāpavāḷamayaṃ, kārayissāmi te sasaṃ.
૧૬૯.
169.
‘‘સન્તિ અઞ્ઞેપિ સસકા, અરઞ્ઞે વનગોચરા;
‘‘Santi aññepi sasakā, araññe vanagocarā;
તેપિ તે આનયિસ્સામિ, કીદિસં સસમિચ્છસી’’તિ.
Tepi te ānayissāmi, kīdisaṃ sasamicchasī’’ti.
તત્રાયં સઙ્ખેપત્થો – તેસુ સુવણ્ણમયાદીસુ યં ઇચ્છસિ, તં વદ, અહં તે કારેત્વા દસ્સામિ, અથાપિ તે ન રોચેસિ, અઞ્ઞેપિ અરઞ્ઞે વનગોચરા સસકા અત્થિ, તેપિ તે આનયિસ્સામિ, વદ ભદ્રમુખ, કીદિસં સસમિચ્છસીતિ.
Tatrāyaṃ saṅkhepattho – tesu suvaṇṇamayādīsu yaṃ icchasi, taṃ vada, ahaṃ te kāretvā dassāmi, athāpi te na rocesi, aññepi araññe vanagocarā sasakā atthi, tepi te ānayissāmi, vada bhadramukha, kīdisaṃ sasamicchasīti.
રઞ્ઞો કથં સુત્વા ઘટપણ્ડિતો છટ્ઠં ગાથમાહ –
Rañño kathaṃ sutvā ghaṭapaṇḍito chaṭṭhaṃ gāthamāha –
૧૭૦.
170.
‘‘ન ચાહમેતે ઇચ્છામિ, યે સસા પથવિસ્સિતા;
‘‘Na cāhamete icchāmi, ye sasā pathavissitā;
ચન્દતો સસમિચ્છામિ, તં મે ઓહર કેસવા’’તિ.
Candato sasamicchāmi, taṃ me ohara kesavā’’ti.
તત્થ ઓહરાતિ ઓતારેહિ.
Tattha oharāti otārehi.
રાજા તસ્સ કથં સુત્વા ‘‘નિસ્સંસયં મે ભાતા ઉમ્મત્તકોવ જાતો’’તિ દોમનસ્સપ્પત્તો સત્તમં ગાથમાહ –
Rājā tassa kathaṃ sutvā ‘‘nissaṃsayaṃ me bhātā ummattakova jāto’’ti domanassappatto sattamaṃ gāthamāha –
૧૭૧.
171.
‘‘સો નૂન મધુરં ઞાતિ, જીવિતં વિજહિસ્સસિ;
‘‘So nūna madhuraṃ ñāti, jīvitaṃ vijahissasi;
અપત્થિયં યો પત્થયસિ, ચન્દતો સસમિચ્છસી’’તિ.
Apatthiyaṃ yo patthayasi, candato sasamicchasī’’ti.
તત્થ ઞાતીતિ કનિટ્ઠં આલપન્તો આહ. ઇદં વુત્તં હોતિ – ‘‘તાત, મય્હં પિયઞાતિ સો ત્વં નૂન અતિમધુરં અત્તનો જીવિતં વિજહિસ્સસિ, યો અપત્થેતબ્બં પત્થયસી’’તિ.
Tattha ñātīti kaniṭṭhaṃ ālapanto āha. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘tāta, mayhaṃ piyañāti so tvaṃ nūna atimadhuraṃ attano jīvitaṃ vijahissasi, yo apatthetabbaṃ patthayasī’’ti.
ઘટપણ્ડિતો રઞ્ઞો વચનં સુત્વા નિચ્ચલો ઠત્વા ‘‘ભાતિક, ત્વં ચન્દતો સસકં પત્થેન્તસ્સ તં અલભિત્વા જીવિતક્ખયભાવં જાનન્તો કિં કારણા મતપુત્તં અનુસોચસી’’તિ વત્વા અટ્ઠમં ગાથમાહ –
Ghaṭapaṇḍito rañño vacanaṃ sutvā niccalo ṭhatvā ‘‘bhātika, tvaṃ candato sasakaṃ patthentassa taṃ alabhitvā jīvitakkhayabhāvaṃ jānanto kiṃ kāraṇā mataputtaṃ anusocasī’’ti vatvā aṭṭhamaṃ gāthamāha –
૧૭૨.
172.
‘‘એવં ચે કણ્હ જાનાસિ, યદઞ્ઞમનુસાસસિ;
‘‘Evaṃ ce kaṇha jānāsi, yadaññamanusāsasi;
કસ્મા પુરે મતં પુત્તં, અજ્જાપિ મનુસોચસી’’તિ.
Kasmā pure mataṃ puttaṃ, ajjāpi manusocasī’’ti.
તત્થ એવન્તિ ઇદં અલબ્ભનેય્યટ્ઠાનં નામ ન પત્થેતબ્બન્તિ યદિ એવં જાનાસિ. યદઞ્ઞમનુસાસસીતિ એવં જાનન્તોવ યદિ અઞ્ઞં અનુસાસસીતિ અત્થો. પુરેતિ અથ કસ્મા ઇતો ચતુમાસમત્થકે મતપુત્તં અજ્જાપિ અનુસોચસીતિ વદતિ.
Tattha evanti idaṃ alabbhaneyyaṭṭhānaṃ nāma na patthetabbanti yadi evaṃ jānāsi. Yadaññamanusāsasīti evaṃ jānantova yadi aññaṃ anusāsasīti attho. Pureti atha kasmā ito catumāsamatthake mataputtaṃ ajjāpi anusocasīti vadati.
એવં સો અન્તરવીથિયં ઠિતકોવ ‘‘ભાતિક, અહં તાવ પઞ્ઞાયમાનં પત્થેમિ, ત્વં પન અપઞ્ઞાયમાનસ્સ સોચસી’’તિ વત્વા તસ્સ ધમ્મં દેસેન્તો પુન દ્વે ગાથા અભાસિ –
Evaṃ so antaravīthiyaṃ ṭhitakova ‘‘bhātika, ahaṃ tāva paññāyamānaṃ patthemi, tvaṃ pana apaññāyamānassa socasī’’ti vatvā tassa dhammaṃ desento puna dve gāthā abhāsi –
૧૭૩.
173.
‘‘યં ન લબ્ભા મનુસ્સેન, અમનુસ્સેન વા પુન;
‘‘Yaṃ na labbhā manussena, amanussena vā puna;
જાતો મે મા મરી પુત્તો, કુતો લબ્ભા અલબ્ભિયં.
Jāto me mā marī putto, kuto labbhā alabbhiyaṃ.
૧૭૪.
174.
‘‘ન મન્તા મૂલભેસજ્જા, ઓસધેહિ ધનેન વા;
‘‘Na mantā mūlabhesajjā, osadhehi dhanena vā;
સક્કા આનયિતું કણ્હ, યં પેતમનુસોચસી’’તિ.
Sakkā ānayituṃ kaṇha, yaṃ petamanusocasī’’ti.
તત્થ યન્તિ ભાતિક યં એવં જાતો મે પુત્તો મા મરીતિ મનુસ્સેન વા દેવેન વા પુન ન લબ્ભા ન સક્કા લદ્ધું, તં ત્વં પત્થેસિ, તદેતં કુતો લબ્ભા કેન કારણેન સક્કા લદ્ધું, ન સક્કાતિ દીપેતિ. કસ્મા? યસ્મા અલબ્ભિયં, અલબ્ભનેય્યટ્ઠાનઞ્હિ નામેતન્તિ અત્થો. મન્તાતિ મન્તપયોગેન. મૂલભેસજ્જાતિ મૂલભેસજ્જેન. ઓસધેહીતિ નાનાવિધોસધેહિ. ધનેન વાતિ કોટિસતસઙ્ખ્યેનપિ ધનેન વા. ઇદં વુત્તં હોતિ – ‘‘યં ત્વં પેતમનુસોચસિ, તં એતેહિ મન્તપયોગાદીહિ આનેતું ન સક્કા’’તિ.
Tattha yanti bhātika yaṃ evaṃ jāto me putto mā marīti manussena vā devena vā puna na labbhā na sakkā laddhuṃ, taṃ tvaṃ patthesi, tadetaṃ kuto labbhā kena kāraṇena sakkā laddhuṃ, na sakkāti dīpeti. Kasmā? Yasmā alabbhiyaṃ, alabbhaneyyaṭṭhānañhi nāmetanti attho. Mantāti mantapayogena. Mūlabhesajjāti mūlabhesajjena. Osadhehīti nānāvidhosadhehi. Dhanena vāti koṭisatasaṅkhyenapi dhanena vā. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘yaṃ tvaṃ petamanusocasi, taṃ etehi mantapayogādīhi ānetuṃ na sakkā’’ti.
રાજા તં સુત્વા ‘‘યુત્તં, તાત, સલ્લક્ખિતં મે, મમ સોકહરણત્થાય તયા ઇદં કત’’ન્તિ ઘટપણ્ડિતં વણ્ણેન્તો ચતસ્સો ગાથા અભાસિ –
Rājā taṃ sutvā ‘‘yuttaṃ, tāta, sallakkhitaṃ me, mama sokaharaṇatthāya tayā idaṃ kata’’nti ghaṭapaṇḍitaṃ vaṇṇento catasso gāthā abhāsi –
૧૭૫.
175.
‘‘યસ્સ એતાદિસા અસ્સુ, અમચ્ચા પુરિસપણ્ડિતા;
‘‘Yassa etādisā assu, amaccā purisapaṇḍitā;
યથા નિજ્ઝાપયે અજ્જ, ઘટો પુરિસપણ્ડિતો.
Yathā nijjhāpaye ajja, ghaṭo purisapaṇḍito.
૧૭૬.
176.
‘‘આદિત્તં વત મં સન્તં, ઘતસિત્તંવ પાવકં;
‘‘Ādittaṃ vata maṃ santaṃ, ghatasittaṃva pāvakaṃ;
વારિના વિય ઓસિઞ્ચં, સબ્બં નિબ્બાપયે દરં.
Vārinā viya osiñcaṃ, sabbaṃ nibbāpaye daraṃ.
૧૭૭.
177.
‘‘અબ્બહી વત મે સલ્લં, યમાસિ હદયસ્સિતં;
‘‘Abbahī vata me sallaṃ, yamāsi hadayassitaṃ;
યો મે સોકપરેતસ્સ, પુત્તસોકં અપાનુદિ.
Yo me sokaparetassa, puttasokaṃ apānudi.
૧૭૮.
178.
‘‘સોહં અબ્બૂળ્હસલ્લોસ્મિ, વીતસોકો અનાવિલો;
‘‘Sohaṃ abbūḷhasallosmi, vītasoko anāvilo;
ન સોચામિ ન રોદામિ, તવ સુત્વાન માણવા’’તિ.
Na socāmi na rodāmi, tava sutvāna māṇavā’’ti.
તત્થ પઠમગાથાય સઙ્ખેપત્થો – યથા યેન કારણેન અજ્જ મં પુત્તસોકપરેતં ઘટો પુરિસપણ્ડિતો સોકહરણત્થાય નિજ્ઝાપયે નિજ્ઝાપેસિ બોધેસિ. યસ્સ અઞ્ઞસ્સપિ એતાદિસા પુરિસપણ્ડિતા અમચ્ચા અસ્સુ, તસ્સ કુતો સોકોતિ. સેસગાથા વુત્તત્થાયેવ.
Tattha paṭhamagāthāya saṅkhepattho – yathā yena kāraṇena ajja maṃ puttasokaparetaṃ ghaṭo purisapaṇḍito sokaharaṇatthāya nijjhāpaye nijjhāpesi bodhesi. Yassa aññassapi etādisā purisapaṇḍitā amaccā assu, tassa kuto sokoti. Sesagāthā vuttatthāyeva.
અવસાને –
Avasāne –
૧૭૯.
179.
‘‘એવં કરોન્તિ સપ્પઞ્ઞા, યે હોન્તિ અનુકમ્પકા;
‘‘Evaṃ karonti sappaññā, ye honti anukampakā;
નિવત્તયન્તિ સોકમ્હા, ઘટો જેટ્ઠંવ ભાતર’’ન્તિ. –
Nivattayanti sokamhā, ghaṭo jeṭṭhaṃva bhātara’’nti. –
અયં અભિસમ્બુદ્ધગાથા ઉત્તાનત્થાયેવ.
Ayaṃ abhisambuddhagāthā uttānatthāyeva.
એવં ઘટકુમારેન વીતસોકે કતે વાસુદેવે રજ્જં અનુસાસન્તે દીઘસ્સ અદ્ધુનો અચ્ચયેન દસભાતિકપુત્તા કુમારા ચિન્તયિંસુ ‘‘કણ્હદીપાયનં ‘દિબ્બચક્ખુકો’તિ વદન્તિ, વીમંસિસ્સામ તાવ ન’’ન્તિ. તે એકં દહરકુમારં અલઙ્કરિત્વા ગબ્ભિનિઆકારેન દસ્સેત્વા ઉદરે મસૂરકં બન્ધિત્વા તસ્સ સન્તિકં નેત્વા ‘‘ભન્તે, અયં કુમારિકા કિં વિજાયિસ્સતી’’તિ પુચ્છિંસુ. તાપસો ‘‘દસભાતિકરાજૂનં વિનાસકાલો પત્તો, મય્હં નુ ખો આયુસઙ્ખારો કીદિસો હોતી’’તિ ઓલોકેન્તો ‘‘અજ્જેવ મરણં ભવિસ્સતી’’તિ ઞત્વા ‘‘કુમારા ઇમિના તુમ્હાકં કો અત્થો’’તિ વત્વા ‘‘કથેથેવ નો, ભન્તે’’તિ નિબદ્ધો ‘‘અયં ઇતો સત્તમે દિવસે ખદિરઘટિકં વિજાયિસ્સતિ, તાય વાસુદેવકુલં નસ્સિસ્સતિ, અપિચ ખો પન તુમ્હે તં ખદિરઘટિકં ગહેત્વા ઝાપેત્વા છારિકં નદિયં પક્ખિપેય્યાથા’’તિ આહ. અથ નં તે ‘‘કૂટજટિલ, પુરિસો વિજાયનકો નામ નત્થી’’તિ વત્વા તન્તરજ્જુકં નામ કમ્મકરણં કત્વા તત્થેવ જીવિતક્ખયં પાપયિંસુ. રાજાનો કુમારે પક્કોસાપેત્વા ‘‘કિં કારણા તાપસં મારયિત્થા’’તિ પુચ્છિત્વા સબ્બં સુત્વા ભીતા તસ્સ આરક્ખં દત્વા સત્તમે દિવસે તસ્સ કુચ્છિતો નિક્ખન્તં ખદિરઘટિકં ઝાપેત્વા છારિકં નદિયં ખિપિંસુ. સા નદિયા વુય્હમાના મુખદ્વારે એકપસ્સે લગ્ગિ, તતો એરકં નિબ્બત્તિ.
Evaṃ ghaṭakumārena vītasoke kate vāsudeve rajjaṃ anusāsante dīghassa addhuno accayena dasabhātikaputtā kumārā cintayiṃsu ‘‘kaṇhadīpāyanaṃ ‘dibbacakkhuko’ti vadanti, vīmaṃsissāma tāva na’’nti. Te ekaṃ daharakumāraṃ alaṅkaritvā gabbhiniākārena dassetvā udare masūrakaṃ bandhitvā tassa santikaṃ netvā ‘‘bhante, ayaṃ kumārikā kiṃ vijāyissatī’’ti pucchiṃsu. Tāpaso ‘‘dasabhātikarājūnaṃ vināsakālo patto, mayhaṃ nu kho āyusaṅkhāro kīdiso hotī’’ti olokento ‘‘ajjeva maraṇaṃ bhavissatī’’ti ñatvā ‘‘kumārā iminā tumhākaṃ ko attho’’ti vatvā ‘‘kathetheva no, bhante’’ti nibaddho ‘‘ayaṃ ito sattame divase khadiraghaṭikaṃ vijāyissati, tāya vāsudevakulaṃ nassissati, apica kho pana tumhe taṃ khadiraghaṭikaṃ gahetvā jhāpetvā chārikaṃ nadiyaṃ pakkhipeyyāthā’’ti āha. Atha naṃ te ‘‘kūṭajaṭila, puriso vijāyanako nāma natthī’’ti vatvā tantarajjukaṃ nāma kammakaraṇaṃ katvā tattheva jīvitakkhayaṃ pāpayiṃsu. Rājāno kumāre pakkosāpetvā ‘‘kiṃ kāraṇā tāpasaṃ mārayitthā’’ti pucchitvā sabbaṃ sutvā bhītā tassa ārakkhaṃ datvā sattame divase tassa kucchito nikkhantaṃ khadiraghaṭikaṃ jhāpetvā chārikaṃ nadiyaṃ khipiṃsu. Sā nadiyā vuyhamānā mukhadvāre ekapasse laggi, tato erakaṃ nibbatti.
અથેકદિવસં તે રાજાનો ‘‘સમુદ્દકીળં કીળિસ્સામા’’તિ મુખદ્વારં ગન્ત્વા મહામણ્ડપં કારાપેત્વા અલઙ્કતમણ્ડપે ખાદન્તા પિવન્તા કીળાવસેનેવ પવત્તહત્થપાદપરામાસા દ્વિધા ભિજ્જિત્વા મહાકલહં કરિંસુ. અથેકો અઞ્ઞં મુગ્ગરં અલભન્તો એરકવનતો એકં એરકપત્તં ગણ્હિ. તં ગહિતમત્તમેવ ખદિરમુસલં અહોસિ. સો તેન મહાજનં પોથેસિ . અથઞ્ઞેહિ સબ્બેહિ ગહિતગહિતં ખદિરમુસલમેવ અહોસિ. તે અઞ્ઞમઞ્ઞં પહરિત્વા મહાવિનાસં પાપુણિંસુ. તેસુ મહાવિનાસં વિનસ્સન્તેસુ વાસુદેવો ચ બલદેવો ચ ભગિની અઞ્જનદેવી ચ પુરોહિતો ચાતિ ચત્તારો જના રથં અભિરુહિત્વા પલાયિંસુ, સેસા સબ્બેપિ વિનટ્ઠા. તેપિ ચત્તારો રથેન પલાયન્તા કાળમત્તિકઅટવિં પાપુણિંસુ. સો હિ મુટ્ઠિકમલ્લો પત્થનં કત્વા યક્ખો હુત્વા તત્થ નિબ્બત્તો બલદેવસ્સ આગતભાવં ઞત્વા તત્થ ગામં માપેત્વા મલ્લવેસં ગહેત્વા ‘‘કો યુજ્ઝિતુકામો’’તિ વગ્ગન્તો ગજ્જન્તો અપ્ફોટેન્તો વિચરિ. બલદેવો તં દિસ્વાવ ‘‘ભાતિક, અહં ઇમિના સદ્ધિં યુજ્ઝિસ્સામી’’તિ વત્વા વાસુદેવે વારેન્તેયેવ રથા ઓરુય્હ તસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા વગ્ગન્તો ગજ્જન્તો અપ્ફોટેસિ. અથ નં સો પસારિતહત્થેયેવ ગહેત્વા મૂલકન્દં વિય ખાદિ. વાસુદેવો તસ્સ મતભાવં ઞત્વા ભગિનિઞ્ચ પુરોહિતઞ્ચ આદાય સબ્બરત્તિં ગન્ત્વા સૂરિયોદયે એકં પચ્ચન્તગામં પત્વા ‘‘આહારં પચિત્વા આહરથા’’તિ ભગિનિઞ્ચ પુરોહિતઞ્ચ ગામં પહિણિત્વા સયં એકસ્મિં ગચ્છન્તરે પટિચ્છન્નો નિપજ્જિ.