Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૧૦. ઘટીકારસુત્તવણ્ણના
10. Ghaṭīkārasuttavaṇṇanā
૫૦. દસમે ઉપપન્નાસેતિ નિબ્બત્તિવસેન ઉપગતા. વિમુત્તાતિ અવિહાબ્રહ્મલોકસ્મિં ઉપપત્તિસમનન્તરમેવ અરહત્તફલવિમુત્તિયા વિમુત્તા. માનુસં દેહન્તિ ઇધ પઞ્ચોરમ્ભાગિયસંયોજનાનિ એવ વુત્તાનિ. દિબ્બયોગન્તિ પઞ્ચ ઉદ્ધમ્ભાગિયસંયોજનાનિ. ઉપચ્ચગુન્તિ અતિક્કમિંસુ. ઉપકોતિઆદીનિ તેસં થેરાનં નામાનિ. કુસલી ભાસસી તેસન્તિ, ‘‘કુસલ’’ન્તિ ઇદં વચનં ઇમસ્સ અત્થીતિ કુસલી, તેસં થેરાનં ત્વં કુસલં અનવજ્જં ભાસસિ, થોમેસિ પસંસસિ , પણ્ડિતોસિ દેવપુત્તાતિ વદતિ. તં તે ધમ્મં ઇધઞ્ઞાયાતિ તે થેરા તં ધમ્મં ઇધ તુમ્હાકં સાસને જાનિત્વા. ગમ્ભીરન્તિ ગમ્ભીરત્થં. બ્રહ્મચારી નિરામિસોતિ નિરામિસબ્રહ્મચારી નામ અનાગામી, અનાગામી અહોસિન્તિ અત્થો. અહુવાતિ અહોસિ. સગામેય્યોતિ એકગામવાસી. પરિયોસાનગાથા સઙ્ગીતિકારેહિ ઠપિતાતિ. દસમં.
50. Dasame upapannāseti nibbattivasena upagatā. Vimuttāti avihābrahmalokasmiṃ upapattisamanantarameva arahattaphalavimuttiyā vimuttā. Mānusaṃ dehanti idha pañcorambhāgiyasaṃyojanāni eva vuttāni. Dibbayoganti pañca uddhambhāgiyasaṃyojanāni. Upaccagunti atikkamiṃsu. Upakotiādīni tesaṃ therānaṃ nāmāni. Kusalī bhāsasī tesanti, ‘‘kusala’’nti idaṃ vacanaṃ imassa atthīti kusalī, tesaṃ therānaṃ tvaṃ kusalaṃ anavajjaṃ bhāsasi, thomesi pasaṃsasi , paṇḍitosi devaputtāti vadati. Taṃ te dhammaṃ idhaññāyāti te therā taṃ dhammaṃ idha tumhākaṃ sāsane jānitvā. Gambhīranti gambhīratthaṃ. Brahmacārī nirāmisoti nirāmisabrahmacārī nāma anāgāmī, anāgāmī ahosinti attho. Ahuvāti ahosi. Sagāmeyyoti ekagāmavāsī. Pariyosānagāthā saṅgītikārehi ṭhapitāti. Dasamaṃ.
આદિત્તવગ્ગો પઞ્ચમો.
Ādittavaggo pañcamo.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧૦. ઘટીકારસુત્તં • 10. Ghaṭīkārasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૦. ઘટીકારસુત્તવણ્ણના • 10. Ghaṭīkārasuttavaṇṇanā