Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૧૦. ઘટીકારસુત્તવણ્ણના
10. Ghaṭīkārasuttavaṇṇanā
૫૦. ‘‘ઉપપન્નાસે’’તિ સે-કારાગમં કત્વા નિદ્દેસો, ‘‘ઉપપન્ના’’ઇચ્ચેવ અત્થોતિ આહ ‘‘નિબ્બત્તિવસેન ઉપગતા’’તિ. અત્તનો સમ્પત્તિતો અવિહાનતો અવિહા, તેસં બ્રહ્મલોકો અવિહાબ્રહ્મલોકો, તસ્મિં. ઉપપત્તિસમનન્તરમેવાતિ પઠમકોટ્ઠાસે એવ. અરહત્તફલવિમુત્તિયાતિ અસેક્ખવિમુત્તિયા. સેક્ખવિમુત્તિયા પન અવિહૂપપત્તિતો પગેવ વિમુત્તા. માનુસં દેહં સમતિક્કમન્તિ ચિત્તુપક્કિલેસપહાનવસેનાતિ ફલેન હેતુદસ્સનમિદન્તિ આહ ‘‘માનુસં દેહન્તિ ઇધ…પે॰… વુત્તાની’’તિ. દિવિ ભવં દિબ્બં, બ્રહ્મત્તભાવસઞ્ઞિતં ખન્ધપઞ્ચકં. તત્થ સંયોજનકોતિ વુત્તં ‘‘દિબ્બં યોગન્તિ પઞ્ચ ઉદ્ધમ્ભાગિયસંયોજનાની’’તિ. ઇમસ્સાતિ દેવપુત્તસ્સ. ‘‘હિત્વા માનુસં દેહં, દિબ્બયોગં ઉપચ્ચગુ’’ન્તિ તેસં ત્વં કુસલં સબ્બાવજ્જપ્પહાનેન અનવજ્જતં ભાસતીતિ કુસલી વદેસિ. અત્થેન સદ્દસ્સ અભેદોપચારં કત્વા ગમ્ભીરવચનં વુત્તન્તિ આહ ‘‘ગમ્ભીરત્થ’’ન્તિ અત્થસ્સેવ ગમ્ભીરતો, ન સદ્દસ્સ. સમુચ્છિન્નકામરાગતાય સબ્બસો કામવિસયપ્પહાનેન નિરામિસબ્રહ્મચારી નામ અનાગામી. નિવાસનટ્ઠાનભૂતો સમાનો એકો ગામો એતસ્સાતિ આહ ‘‘એકગામવાસી’’તિ.
50. ‘‘Upapannāse’’ti se-kārāgamaṃ katvā niddeso, ‘‘upapannā’’icceva atthoti āha ‘‘nibbattivasena upagatā’’ti. Attano sampattito avihānato avihā, tesaṃ brahmaloko avihābrahmaloko, tasmiṃ. Upapattisamanantaramevāti paṭhamakoṭṭhāse eva. Arahattaphalavimuttiyāti asekkhavimuttiyā. Sekkhavimuttiyā pana avihūpapattito pageva vimuttā. Mānusaṃ dehaṃ samatikkamanti cittupakkilesapahānavasenāti phalena hetudassanamidanti āha ‘‘mānusaṃ dehanti idha…pe… vuttānī’’ti. Divi bhavaṃ dibbaṃ, brahmattabhāvasaññitaṃ khandhapañcakaṃ. Tattha saṃyojanakoti vuttaṃ ‘‘dibbaṃ yoganti pañca uddhambhāgiyasaṃyojanānī’’ti. Imassāti devaputtassa. ‘‘Hitvā mānusaṃ dehaṃ, dibbayogaṃ upaccagu’’nti tesaṃ tvaṃ kusalaṃ sabbāvajjappahānena anavajjataṃ bhāsatīti kusalī vadesi. Atthena saddassa abhedopacāraṃ katvā gambhīravacanaṃ vuttanti āha ‘‘gambhīrattha’’nti atthasseva gambhīrato, na saddassa. Samucchinnakāmarāgatāya sabbaso kāmavisayappahānena nirāmisabrahmacārī nāma anāgāmī. Nivāsanaṭṭhānabhūto samāno eko gāmo etassāti āha ‘‘ekagāmavāsī’’ti.
ઘટીકારસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Ghaṭīkārasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
આદિત્તવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Ādittavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧૦. ઘટીકારસુત્તં • 10. Ghaṭīkārasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. ઘટીકારસુત્તવણ્ણના • 10. Ghaṭīkārasuttavaṇṇanā