Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૬. ઘોસિતસુત્તં

    6. Ghositasuttaṃ

    ૧૨૯. એકં સમયં આયસ્મા આનન્દો કોસમ્બિયં વિહરતિ ઘોસિતારામે. અથ ખો ઘોસિતો ગહપતિ યેનાયસ્મા આનન્દો તેનુપસઙ્કમિ…પે॰… એકમન્તં નિસિન્નો ખો ઘોસિતો ગહપતિ આયસ્મન્તં આનન્દં એતદવોચ – ‘‘‘ધાતુનાનત્તં, ધાતુનાનત્ત’ન્તિ , ભન્તે આનન્દ, વુચ્ચતિ. કિત્તાવતા નુ ખો, ભન્તે, ધાતુનાનત્તં વુત્તં ભગવતા’’તિ? ‘‘સંવિજ્જતિ ખો, ગહપતિ, ચક્ખુધાતુ, રૂપા ચ મનાપા, ચક્ખુવિઞ્ઞાણઞ્ચ સુખવેદનિયં. ફસ્સં પટિચ્ચ ઉપ્પજ્જતિ સુખા વેદના. સંવિજ્જતિ ખો, ગહપતિ, ચક્ખુધાતુ, રૂપા ચ અમનાપા, ચક્ખુવિઞ્ઞાણઞ્ચ દુક્ખવેદનિયં. ફસ્સં પટિચ્ચ ઉપ્પજ્જતિ દુક્ખા વેદના. સંવિજ્જતિ ખો, ગહપતિ, ચક્ખુધાતુ, રૂપા ચ મનાપા ઉપેક્ખાવેદનિયા, ચક્ખુવિઞ્ઞાણઞ્ચ અદુક્ખમસુખવેદનિયં. ફસ્સં પટિચ્ચ ઉપ્પજ્જતિ અદુક્ખમસુખા વેદના…પે॰… સંવિજ્જતિ ખો, ગહપતિ, જિવ્હાધાતુ, રસા ચ મનાપા, જિવ્હાવિઞ્ઞાણઞ્ચ સુખવેદનિયં. ફસ્સં પટિચ્ચ ઉપ્પજ્જતિ સુખા વેદના. સંવિજ્જતિ ખો, ગહપતિ, જિવ્હાધાતુ, રસા ચ અમનાપા, જિવ્હાવિઞ્ઞાણઞ્ચ દુક્ખવેદનિયં. ફસ્સં પટિચ્ચ ઉપ્પજ્જતિ દુક્ખા વેદના. સંવિજ્જતિ ખો, ગહપતિ, જિવ્હાધાતુ, રસા ચ ઉપેક્ખાવેદનિયા, જિવ્હાવિઞ્ઞાણઞ્ચ અદુક્ખમસુખવેદનિયં. ફસ્સં પટિચ્ચ ઉપ્પજ્જતિ અદુક્ખમસુખા વેદના…પે॰… સંવિજ્જતિ ખો, ગહપતિ, મનોધાતુ, ધમ્મા ચ મનાપા, મનોવિઞ્ઞાણઞ્ચ સુખવેદનિયં. ફસ્સં પટિચ્ચ ઉપ્પજ્જતિ સુખા વેદના. સંવિજ્જતિ ખો, ગહપતિ, મનોધાતુ, ધમ્મા ચ અમનાપા, મનોવિઞ્ઞાણઞ્ચ દુક્ખવેદનિયં. ફસ્સં પટિચ્ચ ઉપ્પજ્જતિ દુક્ખા વેદના. સંવિજ્જતિ ખો, ગહપતિ, મનોધાતુ, ધમ્મા ચ ઉપેક્ખાવેદનિયા, મનોવિઞ્ઞાણઞ્ચ અદુક્ખમસુખવેદનિયં. ફસ્સં પટિચ્ચ ઉપ્પજ્જતિ અદુક્ખમસુખા વેદના. એત્તાવતા ખો, ગહપતિ, ધાતુનાનત્તં વુત્તં ભગવતા’’તિ. છટ્ઠં.

    129. Ekaṃ samayaṃ āyasmā ānando kosambiyaṃ viharati ghositārāme. Atha kho ghosito gahapati yenāyasmā ānando tenupasaṅkami…pe… ekamantaṃ nisinno kho ghosito gahapati āyasmantaṃ ānandaṃ etadavoca – ‘‘‘dhātunānattaṃ, dhātunānatta’nti , bhante ānanda, vuccati. Kittāvatā nu kho, bhante, dhātunānattaṃ vuttaṃ bhagavatā’’ti? ‘‘Saṃvijjati kho, gahapati, cakkhudhātu, rūpā ca manāpā, cakkhuviññāṇañca sukhavedaniyaṃ. Phassaṃ paṭicca uppajjati sukhā vedanā. Saṃvijjati kho, gahapati, cakkhudhātu, rūpā ca amanāpā, cakkhuviññāṇañca dukkhavedaniyaṃ. Phassaṃ paṭicca uppajjati dukkhā vedanā. Saṃvijjati kho, gahapati, cakkhudhātu, rūpā ca manāpā upekkhāvedaniyā, cakkhuviññāṇañca adukkhamasukhavedaniyaṃ. Phassaṃ paṭicca uppajjati adukkhamasukhā vedanā…pe… saṃvijjati kho, gahapati, jivhādhātu, rasā ca manāpā, jivhāviññāṇañca sukhavedaniyaṃ. Phassaṃ paṭicca uppajjati sukhā vedanā. Saṃvijjati kho, gahapati, jivhādhātu, rasā ca amanāpā, jivhāviññāṇañca dukkhavedaniyaṃ. Phassaṃ paṭicca uppajjati dukkhā vedanā. Saṃvijjati kho, gahapati, jivhādhātu, rasā ca upekkhāvedaniyā, jivhāviññāṇañca adukkhamasukhavedaniyaṃ. Phassaṃ paṭicca uppajjati adukkhamasukhā vedanā…pe… saṃvijjati kho, gahapati, manodhātu, dhammā ca manāpā, manoviññāṇañca sukhavedaniyaṃ. Phassaṃ paṭicca uppajjati sukhā vedanā. Saṃvijjati kho, gahapati, manodhātu, dhammā ca amanāpā, manoviññāṇañca dukkhavedaniyaṃ. Phassaṃ paṭicca uppajjati dukkhā vedanā. Saṃvijjati kho, gahapati, manodhātu, dhammā ca upekkhāvedaniyā, manoviññāṇañca adukkhamasukhavedaniyaṃ. Phassaṃ paṭicca uppajjati adukkhamasukhā vedanā. Ettāvatā kho, gahapati, dhātunānattaṃ vuttaṃ bhagavatā’’ti. Chaṭṭhaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૬. ઘોસિતસુત્તવણ્ણના • 6. Ghositasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૬. ઘોસિતસુત્તવણ્ણના • 6. Ghositasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact