Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૬. ઘોસિતસુત્તવણ્ણના

    6. Ghositasuttavaṇṇanā

    ૧૨૯. રૂપા ચ મનાપાતિ નીલાદિભેદા રૂપધમ્મા ચ મનસા મનુઞ્ઞા પિયરૂપા સંવિજ્જન્તિ, ઇદઞ્ચ સુખવેદનીયસ્સ ફસ્સસ્સ સભાવદસ્સનત્થં. એવં ‘‘રૂપા ચ મનાપા ઉપેક્ખાવેદનિયા’’તિ એત્થાપિ યથારહં વત્તબ્બં. ચક્ખુવિઞ્ઞાણ…પે॰… ફસ્સન્તિ વુત્તં. ઉપનિસ્સયકોટિયા હિ ચક્ખુવિઞ્ઞાણસમ્પયુત્તફસ્સો સુખવેદનીયો, ન સહજાતકોટિયા. તેનાહ – ‘‘એકં ફસ્સં પટિચ્ચ જવનવસેન સુખવેદના ઉપ્પજ્જતી’’તિ. સેસપદેસૂતિ ‘‘સંવિજ્જતિ ખો, ગહપતિ, સોતધાતૂ’’તિ આગતેસુ પઞ્ચસુ કોટ્ઠાસેસુ.

    129.Rūpā ca manāpāti nīlādibhedā rūpadhammā ca manasā manuññā piyarūpā saṃvijjanti, idañca sukhavedanīyassa phassassa sabhāvadassanatthaṃ. Evaṃ ‘‘rūpā ca manāpā upekkhāvedaniyā’’ti etthāpi yathārahaṃ vattabbaṃ. Cakkhuviññāṇa…pe… phassanti vuttaṃ. Upanissayakoṭiyā hi cakkhuviññāṇasampayuttaphasso sukhavedanīyo, na sahajātakoṭiyā. Tenāha – ‘‘ekaṃ phassaṃ paṭicca javanavasena sukhavedanā uppajjatī’’ti. Sesapadesūti ‘‘saṃvijjati kho, gahapati, sotadhātū’’ti āgatesu pañcasu koṭṭhāsesu.

    તેવીસતિ ધાતુયો કથિતા છન્નં દ્વારાનં વસેન વિભજ્જગહણેન. વત્થુનિસ્સિતન્તિ હદયવત્થુનિસ્સિતં. પઞ્ચદ્વારે વીસતિ, મનોદ્વારે તિસ્સો એવં તેવીસતિ.

    Tevīsatidhātuyo kathitā channaṃ dvārānaṃ vasena vibhajjagahaṇena. Vatthunissitanti hadayavatthunissitaṃ. Pañcadvāre vīsati, manodvāre tisso evaṃ tevīsati.

    ઘોસિતસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Ghositasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૬. ઘોસિતસુત્તં • 6. Ghositasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૬. ઘોસિતસુત્તવણ્ણના • 6. Ghositasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact