Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૪. ચતુત્થવગ્ગો

    4. Catutthavaggo

    (૩૩) ૧. ગિહિસ્સ અરહાતિકથા

    (33) 1. Gihissa arahātikathā

    ૩૮૭. ગિહિસ્સ અરહાતિ? આમન્તા. અત્થિ અરહતો ગિહિસંયોજનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નત્થિ અરહતો ગિહિસંયોજનન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ નત્થિ અરહતો ગિહિસંયોજનં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ગિહિસ્સ અરહા’’તિ.

    387. Gihissa arahāti? Āmantā. Atthi arahato gihisaṃyojananti? Na hevaṃ vattabbe…pe… natthi arahato gihisaṃyojananti? Āmantā. Hañci natthi arahato gihisaṃyojanaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘gihissa arahā’’ti.

    ગિહિસ્સ અરહાતિ? આમન્તા. નનુ અરહતો ગિહિસંયોજનં પહીનં ઉચ્છિન્નમૂલં તાલાવત્થુકતં અનભાવઙ્કતં આયતિં અનુપ્પાદધમ્મન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અરહતો ગિહિસંયોજનં પહીનં ઉચ્છિન્નમૂલં તાલાવત્થુકતં અનભાવઙ્કતં આયતિં અનુપ્પાદધમ્મં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ગિહિસ્સ અરહા’’તિ.

    Gihissa arahāti? Āmantā. Nanu arahato gihisaṃyojanaṃ pahīnaṃ ucchinnamūlaṃ tālāvatthukataṃ anabhāvaṅkataṃ āyatiṃ anuppādadhammanti? Āmantā. Hañci arahato gihisaṃyojanaṃ pahīnaṃ ucchinnamūlaṃ tālāvatthukataṃ anabhāvaṅkataṃ āyatiṃ anuppādadhammaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘gihissa arahā’’ti.

    ગિહિસ્સ અરહાતિ? આમન્તા. અત્થિ કોચિ ગિહી ગિહિસંયોજનં અપ્પહાય દિટ્ઠેવ ધમ્મે દુક્ખસ્સન્તકરોતિ 1? નત્થિ. હઞ્ચિ નત્થિ કોચિ ગિહી ગિહિસંયોજનં અપ્પહાય દિટ્ઠેવ ધમ્મે દુક્ખસ્સન્તકરો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ગિહિસ્સ અરહા’’તિ.

    Gihissa arahāti? Āmantā. Atthi koci gihī gihisaṃyojanaṃ appahāya diṭṭheva dhamme dukkhassantakaroti 2? Natthi. Hañci natthi koci gihī gihisaṃyojanaṃ appahāya diṭṭheva dhamme dukkhassantakaro, no ca vata re vattabbe – ‘‘gihissa arahā’’ti.

    ગિહિસ્સ અરહાતિ? આમન્તા. નનુ વચ્છગોત્તો પરિબ્બાજકો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘અત્થિ નુ ખો, ભો ગોતમ, કોચિ ગિહી ગિહિસંયોજનં અપ્પહાય કાયસ્સ ભેદા દુક્ખસ્સન્તકરો’’તિ? ‘‘નત્થિ ખો, વચ્છ, કોચિ ગિહી ગિહિસંયોજનં અપ્પહાય કાયસ્સ ભેદા દુક્ખસ્સન્તકરો’’તિ. અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા . તેન હિ ન વત્તબ્બં – ‘‘ગિહિસ્સ અરહા’’તિ.

    Gihissa arahāti? Āmantā. Nanu vacchagotto paribbājako bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘atthi nu kho, bho gotama, koci gihī gihisaṃyojanaṃ appahāya kāyassa bhedā dukkhassantakaro’’ti? ‘‘Natthi kho, vaccha, koci gihī gihisaṃyojanaṃ appahāya kāyassa bhedā dukkhassantakaro’’ti. Attheva suttantoti? Āmantā . Tena hi na vattabbaṃ – ‘‘gihissa arahā’’ti.

    ગિહિસ્સ અરહાતિ? આમન્તા. અરહા મેથુનં ધમ્મં પટિસેવેય્ય, મેથુનં ઉપ્પાદેય્ય, પુત્તસમ્બાધસયનં અજ્ઝાવસેય્ય, કાસિકચન્દનં પચ્ચનુભવેય્ય, માલાગન્ધવિલેપનં ધારેય્ય, જાતરૂપરજતં સાદિયેય્ય, અજેળકં પટિગ્ગણ્હેય્ય, કુક્કુટસૂકરં પટિગ્ગણ્હેય્ય, હત્થિગવસ્સવળવં પટિગ્ગણ્હેય્ય, તિત્તિરવટ્ટકમોરકપિઞ્જરં 3 પટિગ્ગણ્હેય્ય, ચિત્તવણ્ડવાલમોળિં 4 ધારેય્ય, ઓદાતાનિ વત્થાનિ દીઘદસાનિ ધારેય્ય, યાવજીવં અગારિયભૂતો અસ્સાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Gihissa arahāti? Āmantā. Arahā methunaṃ dhammaṃ paṭiseveyya, methunaṃ uppādeyya, puttasambādhasayanaṃ ajjhāvaseyya, kāsikacandanaṃ paccanubhaveyya, mālāgandhavilepanaṃ dhāreyya, jātarūparajataṃ sādiyeyya, ajeḷakaṃ paṭiggaṇheyya, kukkuṭasūkaraṃ paṭiggaṇheyya, hatthigavassavaḷavaṃ paṭiggaṇheyya, tittiravaṭṭakamorakapiñjaraṃ 5 paṭiggaṇheyya, cittavaṇḍavālamoḷiṃ 6 dhāreyya, odātāni vatthāni dīghadasāni dhāreyya, yāvajīvaṃ agāriyabhūto assāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ન વત્તબ્બં – ‘‘ગિહિસ્સ અરહા’’તિ? આમન્તા. નનુ યસો કુલપુત્તો, ઉત્તિયો ગહપતિ, સેતુ માણવો, ગિહિબ્યઞ્જનેન અરહત્તં પત્તોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ યસો કુલપુત્તો, ઉત્તિયો ગહપતિ, સેતુ માણવો, ગિહિબ્યઞ્જનેન અરહત્તં પત્તો, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ગિહિસ્સ અરહા’’તિ.

    Na vattabbaṃ – ‘‘gihissa arahā’’ti? Āmantā. Nanu yaso kulaputto, uttiyo gahapati, setu māṇavo, gihibyañjanena arahattaṃ pattoti? Āmantā. Hañci yaso kulaputto, uttiyo gahapati, setu māṇavo, gihibyañjanena arahattaṃ patto, tena vata re vattabbe – ‘‘gihissa arahā’’ti.

    ગિહિસ્સ અરહાતિકથા નિટ્ઠિતા.

    Gihissa arahātikathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. મ॰ નિ॰ ૨.૧૮૬
    2. ma. ni. 2.186
    3. … કપિઞ્જલં (સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    4. પીતવણ્ટવાલમોળિકં (સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    5. … kapiñjalaṃ (syā. kaṃ. pī.)
    6. pītavaṇṭavālamoḷikaṃ (syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧. ગિહિસ્સ અરહાતિકથાવણ્ણના • 1. Gihissa arahātikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧. ગિહિસ્સ અરહાતિકથાવણ્ણના • 1. Gihissa arahātikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૧. ગિહિસ્સ અરહાતિકથાવણ્ણના • 1. Gihissa arahātikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact