Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    ૪. ચતુત્થવગ્ગો

    4. Catutthavaggo

    ૧. ગિહિસ્સ અરહાતિકથાવણ્ણના

    1. Gihissa arahātikathāvaṇṇanā

    ૩૮૭. ઇદાનિ ગિહિસ્સ અરહાતિ કથા નામ હોતિ. તત્થ યેસં યસકુલપુત્તાદીનં ગિહિબ્યઞ્જને ઠિતાનં અરહત્તપ્પત્તિં દિસ્વા ‘‘ગિહિ અસ્સ અરહા’’તિ લદ્ધિ, સેય્યથાપિ એતરહિ ઉત્તરાપથકાનં; તે સન્ધાય પુચ્છા સકવાદિસ્સ. તત્થ ગિહિસ્સાતિ યો ગિહિસંયોજનસમ્પયુત્તતાય ગિહિ, સો અરહં અસ્સાતિ અત્થો. પરવાદી પન અધિપ્પાયં અસલ્લક્ખેત્વા ગિહિબ્યઞ્જનમત્તમેવ પસ્સન્તો પટિજાનાતિ. ઇદાનિસ્સ ‘‘ગિહિ નામ ગિહિસંયોજનેન હોતિ, ન બ્યઞ્જનમત્તેન. યથાહ ભગવા –

    387. Idāni gihissa arahāti kathā nāma hoti. Tattha yesaṃ yasakulaputtādīnaṃ gihibyañjane ṭhitānaṃ arahattappattiṃ disvā ‘‘gihi assa arahā’’ti laddhi, seyyathāpi etarahi uttarāpathakānaṃ; te sandhāya pucchā sakavādissa. Tattha gihissāti yo gihisaṃyojanasampayuttatāya gihi, so arahaṃ assāti attho. Paravādī pana adhippāyaṃ asallakkhetvā gihibyañjanamattameva passanto paṭijānāti. Idānissa ‘‘gihi nāma gihisaṃyojanena hoti, na byañjanamattena. Yathāha bhagavā –

    ‘અલઙ્કતો ચેપિ સમં ચરેય્ય,

    ‘Alaṅkato cepi samaṃ careyya,

    સન્તો દન્તો નિયતો બ્રહ્મચારી;

    Santo danto niyato brahmacārī;

    સબ્બેસુ ભૂતેસુ નિધાય દણ્ડં,

    Sabbesu bhūtesu nidhāya daṇḍaṃ,

    સો બ્રાહ્મણો સો સમણો સ ભિક્ખૂ’’’તિ. (ધ॰ પ॰ ૧૪૨);

    So brāhmaṇo so samaṇo sa bhikkhū’’’ti. (dha. pa. 142);

    ઇમં નયં દસ્સેતું અત્થિ અરહતોતિઆદિ આરદ્ધં. તં સબ્બં ઉત્તાનત્થમેવાતિ.

    Imaṃ nayaṃ dassetuṃ atthi arahatotiādi āraddhaṃ. Taṃ sabbaṃ uttānatthamevāti.

    ગિહિસ્સ અરહાતિકથાવણ્ણના.

    Gihissa arahātikathāvaṇṇanā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૩૩) ૧. ગિહિસ્સ અરહાતિકથા • (33) 1. Gihissa arahātikathā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧. ગિહિસ્સ અરહાતિકથાવણ્ણના • 1. Gihissa arahātikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૧. ગિહિસ્સ અરહાતિકથાવણ્ણના • 1. Gihissa arahātikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact