Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
ગિહિવિકતાનુઞ્ઞાતાદિકથાવણ્ણના
Gihivikatānuññātādikathāvaṇṇanā
૨૫૬. અભિનિસ્સાયાતિ અપસ્સાય. વિસુકાયિકવિપ્ફન્દિતાનન્તિ પટિપક્ખભૂતાનં દિટ્ઠિચિત્તવિપ્ફન્દિતાનન્તિ અત્થો.
256.Abhinissāyāti apassāya. Visukāyikavipphanditānanti paṭipakkhabhūtānaṃ diṭṭhicittavipphanditānanti attho.
૨૫૭. યતિન્દ્રિયન્તિ મનિન્દ્રિયવસેન સઞ્ઞતિન્દ્રિયં.
257.Yatindriyanti manindriyavasena saññatindriyaṃ.
૨૫૮. પાળિયં અટ્ઠકવગ્ગિકાનીતિ સુત્તનિપાતે (સુ॰ નિ॰ ૭૭૨ આદયો) અટ્ઠકવગ્ગભૂતાનિ સોળસ સુત્તાનિ. એવં ચિરં અકાસીતિ એવં ચિરકાલં પબ્બજ્જં અનુપગન્ત્વા અગારમજ્ઝે કેન કારણેન વાસમકાસીતિ અત્થો. સો કિર મજ્ઝિમવયે પબ્બજિતો, તેન ભગવા એવમાહ. એતમત્થં વિદિત્વાતિ કામેસુ દિટ્ઠાદીનવા ચિરાયિત્વાપિ ઘરાવાસેન પક્ખન્દન્તીતિ એતમત્થં સબ્બાકારતો વિદિત્વા.
258. Pāḷiyaṃ aṭṭhakavaggikānīti suttanipāte (su. ni. 772 ādayo) aṭṭhakavaggabhūtāni soḷasa suttāni. Evaṃ ciraṃ akāsīti evaṃ cirakālaṃ pabbajjaṃ anupagantvā agāramajjhe kena kāraṇena vāsamakāsīti attho. So kira majjhimavaye pabbajito, tena bhagavā evamāha. Etamatthaṃ viditvāti kāmesu diṭṭhādīnavā cirāyitvāpi gharāvāsena pakkhandantīti etamatthaṃ sabbākārato viditvā.
આદીનવં લોકેતિ સઙ્ખારલોકે અનિચ્ચતાદિઆદીનવં. નિરુપધિન્તિ નિબ્બાનં. ‘‘અરિયો ન રમતી પાપે’’તિ ઇમસ્સ હેતુમાહ ‘‘પાપે ન રમતી સુચી’’તિ. તત્થ સુચીતિ વિસુદ્ધપુગ્ગલો.
Ādīnavaṃ loketi saṅkhāraloke aniccatādiādīnavaṃ. Nirupadhinti nibbānaṃ. ‘‘Ariyo na ramatī pāpe’’ti imassa hetumāha ‘‘pāpe na ramatī sucī’’ti. Tattha sucīti visuddhapuggalo.
૨૫૯. કાળસીહોતિ કાળમુખવાનરજાતિ. ચમ્મં ન વટ્ટતીતિ નિસીદનત્થરણં કાતું ન વટ્ટતિ, ભૂમત્થરણાદિવસેન સેનાસનપરિભોગો વટ્ટતેવ.
259.Kāḷasīhoti kāḷamukhavānarajāti. Cammaṃ na vaṭṭatīti nisīdanattharaṇaṃ kātuṃ na vaṭṭati, bhūmattharaṇādivasena senāsanaparibhogo vaṭṭateva.
ગિહિવિકતાનુઞ્ઞાતાદિકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Gihivikatānuññātādikathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
ચમ્મક્ખન્ધકવણ્ણનાનયો નિટ્ઠિતો.
Cammakkhandhakavaṇṇanānayo niṭṭhito.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
૧૫૬. ગિહિવિકતાનુઞ્ઞાતાદિ • 156. Gihivikatānuññātādi
૧૫૭. સોણકુટિકણ્ણવત્થુ • 157. Soṇakuṭikaṇṇavatthu
૧૫૮. મહાકચ્ચાનસ્સ પઞ્ચવરપરિદસ્સના • 158. Mahākaccānassa pañcavaraparidassanā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / સબ્બચમ્મપટિક્ખેપાદિકથા • Sabbacammapaṭikkhepādikathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā
ગિહિવિકતાનુઞ્ઞાતાદિકથાવણ્ણના • Gihivikatānuññātādikathāvaṇṇanā
સોણકુટિકણ્ણવત્થુકથાવણ્ણના • Soṇakuṭikaṇṇavatthukathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / સબ્બચમ્મપટિક્ખેપાદિકથાવણ્ણના • Sabbacammapaṭikkhepādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi
૧૫૫. સબ્બચમ્મપટિક્ખેપાદિકથા • 155. Sabbacammapaṭikkhepādikathā
૧૫૭. સોણકુટિકણ્ણવત્થુકથા • 157. Soṇakuṭikaṇṇavatthukathā