Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    9. நவகனிபாதோ

    9. Navakanipāto

    427. கி³ஜ்ஜ²ஜாதகங் (1)

    427. Gijjhajātakaṃ (1)

    1.

    1.

    பரிஸங்குபதோ² நாம, கி³ஜ்ஜ²பந்தோ² ஸனந்தனோ;

    Parisaṅkupatho nāma, gijjhapantho sanantano;

    தத்ராஸி மாதாபிதரோ, கி³ஜ்ஜோ² போஸேஸி ஜிண்ணகே;

    Tatrāsi mātāpitaro, gijjho posesi jiṇṇake;

    தேஸங் அஜக³ரமேத³ங், அச்சஹாஸி ப³ஹுத்தஸோ 1.

    Tesaṃ ajagaramedaṃ, accahāsi bahuttaso 2.

    2.

    2.

    பிதா ச புத்தங் அவச, ஜானங் உச்சங் பபாதினங்;

    Pitā ca puttaṃ avaca, jānaṃ uccaṃ papātinaṃ;

    ஸுபத்தங் தா²மஸம்பன்னங் 3, தேஜஸ்ஸிங் தூ³ரகா³மினங்.

    Supattaṃ thāmasampannaṃ 4, tejassiṃ dūragāminaṃ.

    3.

    3.

    பரிப்லவந்தங் பத²விங், யதா³ தாத விஜானஹி;

    Pariplavantaṃ pathaviṃ, yadā tāta vijānahi;

    ஸாக³ரேன பரிக்கி²த்தங், சக்கங்வ பரிமண்ட³லங்;

    Sāgarena parikkhittaṃ, cakkaṃva parimaṇḍalaṃ;

    ததோ தாத நிவத்தஸ்ஸு, மாஸ்ஸு எத்தோ பரங் க³மி.

    Tato tāta nivattassu, māssu etto paraṃ gami.

    4.

    4.

    உத³பத்தோஸி 5 வேகே³ன, ப³லீ பக்கீ² தி³ஜுத்தமோ;

    Udapattosi 6 vegena, balī pakkhī dijuttamo;

    ஓலோகயந்தோ வக்கங்கோ³, பப்³ப³தானி வனானி ச.

    Olokayanto vakkaṅgo, pabbatāni vanāni ca.

    5.

    5.

    அத்³த³ஸ்ஸ பத²விங் கி³ஜ்ஜோ², யதா²ஸாஸி 7 பிதுஸ்ஸுதங்;

    Addassa pathaviṃ gijjho, yathāsāsi 8 pitussutaṃ;

    ஸாக³ரேன பரிக்கி²த்தங், சக்கங்வ பரிமண்ட³லங்.

    Sāgarena parikkhittaṃ, cakkaṃva parimaṇḍalaṃ.

    6.

    6.

    தஞ்ச ஸோ ஸமதிக்கம்ம, பரமேவச்சவத்தத² 9;

    Tañca so samatikkamma, paramevaccavattatha 10;

    தஞ்ச வாதஸிகா² திக்கா², அச்சஹாஸி ப³லிங் தி³ஜங்.

    Tañca vātasikhā tikkhā, accahāsi baliṃ dijaṃ.

    7.

    7.

    நாஸக்கா²திக³தோ போஸோ, புனதே³வ நிவத்திதுங்;

    Nāsakkhātigato poso, punadeva nivattituṃ;

    தி³ஜோ ப்³யஸனமாபாதி³, வேரம்பா⁴னங் 11 வஸங் க³தோ.

    Dijo byasanamāpādi, verambhānaṃ 12 vasaṃ gato.

    8.

    8.

    தஸ்ஸ புத்தா ச தா³ரா ச, யே சஞ்ஞே அனுஜீவினோ;

    Tassa puttā ca dārā ca, ye caññe anujīvino;

    ஸப்³பே³ ப்³யஸனமாபாது³ங், அனோவாத³கரே தி³ஜே.

    Sabbe byasanamāpāduṃ, anovādakare dije.

    9.

    9.

    ஏவம்பி இத⁴ வுட்³டா⁴னங், யோ வாக்யங் நாவபு³ஜ்ஜ²தி;

    Evampi idha vuḍḍhānaṃ, yo vākyaṃ nāvabujjhati;

    அதிஸீமசரோ தி³த்தோ, கி³ஜ்ஜோ²வாதீதஸாஸனோ;

    Atisīmacaro ditto, gijjhovātītasāsano;

    ஸ வே ப்³யஸனங் பப்போதி, அகத்வா வுட்³ட⁴ஸாஸனந்தி.

    Sa ve byasanaṃ pappoti, akatvā vuḍḍhasāsananti.

    கி³ஜ்ஜ²ஜாதகங் பட²மங்.

    Gijjhajātakaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. பஹுத்ததோ (க॰ ஸீ॰), பஹூதஸோ (ஸ்யா॰ பீ॰), ப³ஹுத⁴ஸோ (க॰)
    2. pahuttato (ka. sī.), pahūtaso (syā. pī.), bahudhaso (ka.)
    3. பக்க²ஸம்பன்னங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    4. pakkhasampannaṃ (sī. syā. pī.)
    5. உத்³த⁴ங் பத்தோஸி (க॰ ஸீ॰)
    6. uddhaṃ pattosi (ka. sī.)
    7. யதா²ஸ்ஸாஸி (ஸ்யா॰ அட்ட²॰ பாட²ந்தரங்)
    8. yathāssāsi (syā. aṭṭha. pāṭhantaraṃ)
    9. பரமேவ பவத்தத² (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    10. parameva pavattatha (sī. syā.)
    11. வேரம்பா³னங் (ஸீ॰ பீ॰)
    12. verambānaṃ (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [427] 1. கி³ஜ்ஜ²ஜாதகவண்ணனா • [427] 1. Gijjhajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact