Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૧૦. ગિલાનદસ્સનસુત્તવણ્ણના
10. Gilānadassanasuttavaṇṇanā
૩૫૨. દસમે આરામદેવતાતિ પુપ્ફારામફલારામેસુ અધિવત્થા દેવતા. વનદેવતાતિ વનસણ્ડેસુ અધિવત્થા દેવતા. રુક્ખદેવતાતિ મત્તરાજકાલે વેસ્સવણો ચ દેવતાતિ એવં તેસુ તેસુ રુક્ખેસુ અધિવત્થા દેવતા. ઓસધિતિણવનપ્પતીસૂતિ હરીતકામલકીઆદીસુ મુઞ્જપબ્બજાદીસુ વનજેટ્ઠરુક્ખેસુ ચ અધિવત્થા દેવતા. સંગમ્માતિ સન્નિપતિત્વા. સમાગમ્માતિ તતો તતો સમાગન્ત્વા. પણિધેહીતિ પત્થનાવસેન ઠપેહિ. ઇજ્ઝિસ્સતિ સીલવતો ચેતોપણિધીતિ સમિજ્ઝિસ્સતિ સીલવન્તસ્સ ચિત્તપત્થના. ધમ્મિકોતિ દસકુસલધમ્મસમન્નાગતો અગતિગમનરહિતો. ધમ્મરાજાતિ તસ્સેવ વેવચનં, ધમ્મેન વા લદ્ધરજ્જત્તા ધમ્મરાજા. તસ્માતિ ‘‘યસ્મા તેન હિ, અય્યપુત્ત, અમ્હેપિ ઓવદાહી’’તિ વદથ, તસ્મા. અપ્પટિવિભત્તન્તિ ‘‘ઇદં ભિક્ખૂનં દસ્સામ, ઇદં અત્તના ભુઞ્જિસ્સામા’’તિ એવં અવિભત્તં ભિક્ખૂહિ સદ્ધિં સાધારણમેવ ભવિસ્સતીતિ.
352. Dasame ārāmadevatāti pupphārāmaphalārāmesu adhivatthā devatā. Vanadevatāti vanasaṇḍesu adhivatthā devatā. Rukkhadevatāti mattarājakāle vessavaṇo ca devatāti evaṃ tesu tesu rukkhesu adhivatthā devatā. Osadhitiṇavanappatīsūti harītakāmalakīādīsu muñjapabbajādīsu vanajeṭṭharukkhesu ca adhivatthā devatā. Saṃgammāti sannipatitvā. Samāgammāti tato tato samāgantvā. Paṇidhehīti patthanāvasena ṭhapehi. Ijjhissati sīlavato cetopaṇidhīti samijjhissati sīlavantassa cittapatthanā. Dhammikoti dasakusaladhammasamannāgato agatigamanarahito. Dhammarājāti tasseva vevacanaṃ, dhammena vā laddharajjattā dhammarājā. Tasmāti ‘‘yasmā tena hi, ayyaputta, amhepi ovadāhī’’ti vadatha, tasmā. Appaṭivibhattanti ‘‘idaṃ bhikkhūnaṃ dassāma, idaṃ attanā bhuñjissāmā’’ti evaṃ avibhattaṃ bhikkhūhi saddhiṃ sādhāraṇameva bhavissatīti.
ચિત્તસંયુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Cittasaṃyuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧૦. ગિલાનદસ્સનસુત્તં • 10. Gilānadassanasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૦. ગિલાનદસ્સનસુત્તવણ્ણના • 10. Gilānadassanasuttavaṇṇanā