Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    (13) 3. கி³லானவக்³கோ³

    (13) 3. Gilānavaggo

    1. கி³லானஸுத்தங்

    1. Gilānasuttaṃ

    121. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா வேஸாலியங் விஹரதி மஹாவனே கூடாகா³ரஸாலாயங். அத² கோ² ப⁴க³வா ஸாயன்ஹஸமயங் படிஸல்லானா வுட்டி²தோ யேன கி³லானஸாலா தேனுபஸங்கமி. அத்³த³ஸா கோ² ப⁴க³வா அஞ்ஞதரங் பி⁴க்கு²ங் து³ப்³ப³லங் கி³லானகங்; தி³ஸ்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. நிஸஜ்ஜ கோ² ப⁴க³வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி –

    121. Ekaṃ samayaṃ bhagavā vesāliyaṃ viharati mahāvane kūṭāgārasālāyaṃ. Atha kho bhagavā sāyanhasamayaṃ paṭisallānā vuṭṭhito yena gilānasālā tenupasaṅkami. Addasā kho bhagavā aññataraṃ bhikkhuṃ dubbalaṃ gilānakaṃ; disvā paññatte āsane nisīdi. Nisajja kho bhagavā bhikkhū āmantesi –

    ‘‘யங் கிஞ்சி 1, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²ங் து³ப்³ப³லங் 2 கி³லானகங் பஞ்ச த⁴ம்மா ந விஜஹந்தி, தஸ்ஸேதங் பாடிகங்க²ங் – ‘நசிரஸ்ஸேவ ஆஸவானங் க²யா அனாஸவங் சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹரிஸ்ஸதீ’’’தி.

    ‘‘Yaṃ kiñci 3, bhikkhave, bhikkhuṃ dubbalaṃ 4 gilānakaṃ pañca dhammā na vijahanti, tassetaṃ pāṭikaṅkhaṃ – ‘nacirasseva āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharissatī’’’ti.

    ‘‘கதமே பஞ்ச? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² அஸுபா⁴னுபஸ்ஸீ காயே விஹரதி, ஆஹாரே படிகூலஸஞ்ஞீ, ஸப்³ப³லோகே அனபி⁴ரதஸஞ்ஞீ 5, ஸப்³ப³ஸங்கா²ரேஸு அனிச்சானுபஸ்ஸீ, மரணஸஞ்ஞா கோ² பனஸ்ஸ அஜ்ஜ²த்தங் ஸூபட்டி²தா ஹோதி. யங் கிஞ்சி, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²ங் து³ப்³ப³லங் கி³லானகங் இமே பஞ்ச த⁴ம்மா ந விஜஹந்தி, தஸ்ஸேதங் பாடிகங்க²ங் – ‘நசிரஸ்ஸேவ ஆஸவானங் க²யா…பே॰… ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹரிஸ்ஸதீ’’’தி. பட²மங்.

    ‘‘Katame pañca? Idha, bhikkhave, bhikkhu asubhānupassī kāye viharati, āhāre paṭikūlasaññī, sabbaloke anabhiratasaññī 6, sabbasaṅkhāresu aniccānupassī, maraṇasaññā kho panassa ajjhattaṃ sūpaṭṭhitā hoti. Yaṃ kiñci, bhikkhave, bhikkhuṃ dubbalaṃ gilānakaṃ ime pañca dhammā na vijahanti, tassetaṃ pāṭikaṅkhaṃ – ‘nacirasseva āsavānaṃ khayā…pe… sacchikatvā upasampajja viharissatī’’’ti. Paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. யங் கிஞ்சி (ஸ்யா॰ கங்॰)
    2. பி⁴க்க²வே து³ப்³ப³லங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    3. yaṃ kiñci (syā. kaṃ.)
    4. bhikkhave dubbalaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)
    5. ஸப்³ப³த்த²பி ஏவமேவ தி³ஸ்ஸதி
    6. sabbatthapi evameva dissati



    Related texts:



    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 5-13. மச்ச²ரினீஸுத்தாதி³வண்ணனா • 5-13. Maccharinīsuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact