Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૪. ગિલાનસુત્તં
4. Gilānasuttaṃ
૧૦૫૦. એકં સમયં ભગવા સક્કેસુ વિહરતિ કપિલવત્થુસ્મિં નિગ્રોધારામે. તેન ખો પન સમયેન સમ્બહુલા ભિક્ખૂ ભગવતો ચીવરકમ્મં કરોન્તિ – ‘‘નિટ્ઠિતચીવરો ભગવા તેમાસચ્ચયેન ચારિકં પક્કમિસ્સતી’’તિ. અસ્સોસિ ખો મહાનામો સક્કો – ‘‘સમ્બહુલા કિર ભિક્ખૂ ભગવતો ચીવરકમ્મં કરોન્તિ – ‘નિટ્ઠિતચીવરો ભગવા તેમાસચ્ચયેન ચારિકં પક્કમિસ્સતી’’’તિ . અથ ખો મહાનામો સક્કો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો મહાનામો સક્કો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘સુતમેતં, ભન્તે – ‘સમ્બહુલા કિર ભિક્ખૂ ભગવતો ચીવરકમ્મં કરોન્તિ – નિટ્ઠિતચીવરો ભગવા તેમાસચ્ચયેન ચારિકં પક્કમિસ્સતી’તિ. ન ખો નેતં 1, ભન્તે, ભગવતો સમ્મુખા સુતં સમ્મુખા પટિગ્ગહિતં સપ્પઞ્ઞેન ઉપાસકેન સપ્પઞ્ઞો ઉપાસકો આબાધિકો દુક્ખિતો બાળ્હગિલાનો ઓવદિતબ્બો’’તિ.
1050. Ekaṃ samayaṃ bhagavā sakkesu viharati kapilavatthusmiṃ nigrodhārāme. Tena kho pana samayena sambahulā bhikkhū bhagavato cīvarakammaṃ karonti – ‘‘niṭṭhitacīvaro bhagavā temāsaccayena cārikaṃ pakkamissatī’’ti. Assosi kho mahānāmo sakko – ‘‘sambahulā kira bhikkhū bhagavato cīvarakammaṃ karonti – ‘niṭṭhitacīvaro bhagavā temāsaccayena cārikaṃ pakkamissatī’’’ti . Atha kho mahānāmo sakko yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho mahānāmo sakko bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘sutametaṃ, bhante – ‘sambahulā kira bhikkhū bhagavato cīvarakammaṃ karonti – niṭṭhitacīvaro bhagavā temāsaccayena cārikaṃ pakkamissatī’ti. Na kho netaṃ 2, bhante, bhagavato sammukhā sutaṃ sammukhā paṭiggahitaṃ sappaññena upāsakena sappañño upāsako ābādhiko dukkhito bāḷhagilāno ovaditabbo’’ti.
‘‘સપ્પઞ્ઞેન મહાનામ, ઉપાસકેન સપ્પઞ્ઞો ઉપાસકો આબાધિકો દુક્ખિતો બાળ્હગિલાનો ચતૂહિ અસ્સાસનીયેહિ ધમ્મેહિ અસ્સાસેતબ્બો – ‘અસ્સાસતાયસ્મા – અત્થાયસ્મતો બુદ્ધે અવેચ્ચપ્પસાદો ઇતિપિ સો ભગવા…પે॰… સત્થા દેવમનુસ્સાનં બુદ્ધો ભગવાતિ . અસ્સાસતાયસ્મા – અત્થાયસ્મતો ધમ્મે…પે॰… સઙ્ઘે…પે॰… અરિયકન્તાનિ સીલાનિ અખણ્ડાનિ…પે॰… સમાધિસંવત્તનિકાની’’’તિ.
‘‘Sappaññena mahānāma, upāsakena sappañño upāsako ābādhiko dukkhito bāḷhagilāno catūhi assāsanīyehi dhammehi assāsetabbo – ‘assāsatāyasmā – atthāyasmato buddhe aveccappasādo itipi so bhagavā…pe… satthā devamanussānaṃ buddho bhagavāti . Assāsatāyasmā – atthāyasmato dhamme…pe… saṅghe…pe… ariyakantāni sīlāni akhaṇḍāni…pe… samādhisaṃvattanikānī’’’ti.
‘‘સપ્પઞ્ઞેન , મહાનામ, ઉપાસકેન સપ્પઞ્ઞો ઉપાસકો આબાધિકો દુક્ખિતો બાળ્હગિલાનો ઇમેહિ ચતૂહિ અસ્સાસનીયેહિ ધમ્મેહિ અસ્સાસેત્વા એવમસ્સ વચનીયો – ‘અત્થાયસ્મતો માતાપિતૂસુ અપેક્ખા’તિ? સો ચે એવં વદેય્ય – ‘અત્થિ મે માતાપિતૂસુ અપેક્ખા’તિ, સો એવમસ્સ વચનીયો – ‘આયસ્મા ખો મારિસો મરણધમ્મો. સચે પાયસ્મા માતાપિતૂસુ અપેક્ખં કરિસ્સતિ, મરિસ્સતેવ; નો ચે પાયસ્મા માતાપિતૂસુ અપેક્ખં કરિસ્સતિ, મરિસ્સતેવ. સાધાયસ્મા, યા તે માતાપિતૂસુ અપેક્ખા તં પજહા’’’તિ.
‘‘Sappaññena , mahānāma, upāsakena sappañño upāsako ābādhiko dukkhito bāḷhagilāno imehi catūhi assāsanīyehi dhammehi assāsetvā evamassa vacanīyo – ‘atthāyasmato mātāpitūsu apekkhā’ti? So ce evaṃ vadeyya – ‘atthi me mātāpitūsu apekkhā’ti, so evamassa vacanīyo – ‘āyasmā kho māriso maraṇadhammo. Sace pāyasmā mātāpitūsu apekkhaṃ karissati, marissateva; no ce pāyasmā mātāpitūsu apekkhaṃ karissati, marissateva. Sādhāyasmā, yā te mātāpitūsu apekkhā taṃ pajahā’’’ti.
‘‘સો ચે એવં વદેય્ય – ‘યા મે માતાપિતૂસુ અપેક્ખા સા પહીના’તિ, સો એવમસ્સ વચનીયો – ‘અત્થિ પનાયસ્મતો પુત્તદારેસુ અપેક્ખા’તિ? સો ચે એવં વદેય્ય – ‘અત્થિ મે પુત્તદારેસુ અપેક્ખા’તિ, સો એવમસ્સ વચનીયો – ‘આયસ્મા ખો મારિસો મરણધમ્મો. સચે પાયસ્મા પુત્તદારેસુ અપેક્ખં કરિસ્સતિ, મરિસ્સતેવ; નો ચે પાયસ્મા પુત્તદારેસુ અપેક્ખં કરિસ્સતિ, મરિસ્સતેવ. સાધાયસ્મા, યા તે પુત્તદારેસુ અપેક્ખા તં પજહા’’’તિ.
‘‘So ce evaṃ vadeyya – ‘yā me mātāpitūsu apekkhā sā pahīnā’ti, so evamassa vacanīyo – ‘atthi panāyasmato puttadāresu apekkhā’ti? So ce evaṃ vadeyya – ‘atthi me puttadāresu apekkhā’ti, so evamassa vacanīyo – ‘āyasmā kho māriso maraṇadhammo. Sace pāyasmā puttadāresu apekkhaṃ karissati, marissateva; no ce pāyasmā puttadāresu apekkhaṃ karissati, marissateva. Sādhāyasmā, yā te puttadāresu apekkhā taṃ pajahā’’’ti.
‘‘સો ચે એવં વદેય્ય – ‘યા મે પુત્તદારેસુ અપેક્ખા સા પહીના’તિ, સો એવમસ્સ વચનીયો – ‘અત્થિ પનાયસ્મતો માનુસકેસુ પઞ્ચસુ કામગુણેસુ અપેક્ખા’તિ? સો ચે એવં વદેય્ય – ‘અત્થિ મે માનુસકેસુ પઞ્ચસુ કામગુણેસુ અપેક્ખા’તિ, સો એવમસ્સ વચનીયો – ‘માનુસકેહિ ખો, આવુસો, કામેહિ દિબ્બા કામા અભિક્કન્તતરા ચ પણીતતરા ચ. સાધાયસ્મા, માનુસકેહિ કામેહિ ચિત્તં વુટ્ઠાપેત્વા ચાતુમહારાજિકેસુ 3 દેવેસુ ચિત્તં અધિમોચેહી’’’તિ.
‘‘So ce evaṃ vadeyya – ‘yā me puttadāresu apekkhā sā pahīnā’ti, so evamassa vacanīyo – ‘atthi panāyasmato mānusakesu pañcasu kāmaguṇesu apekkhā’ti? So ce evaṃ vadeyya – ‘atthi me mānusakesu pañcasu kāmaguṇesu apekkhā’ti, so evamassa vacanīyo – ‘mānusakehi kho, āvuso, kāmehi dibbā kāmā abhikkantatarā ca paṇītatarā ca. Sādhāyasmā, mānusakehi kāmehi cittaṃ vuṭṭhāpetvā cātumahārājikesu 4 devesu cittaṃ adhimocehī’’’ti.
‘‘સો ચે એવં વદેય્ય – ‘માનુસકેહિ મે કામેહિ ચિત્તં વુટ્ઠિતં, ચાતુમહારાજિકેસુ દેવેસુ ચિત્તં અધિમોચિત’ન્તિ, સો એવમસ્સ વચનીયો – ‘ચાતુમહારાજિકેહિ ખો, આવુસો , દેવેહિ તાવતિંસા દેવા અભિક્કન્તતરા ચ પણીતતરા ચ. સાધાયસ્મા, ચાતુમહારાજિકેહિ દેવેહિ ચિત્તં વુટ્ઠાપેત્વા તાવતિંસેસુ દેવેસુ ચિત્તં અધિમોચેહી’’’તિ.
‘‘So ce evaṃ vadeyya – ‘mānusakehi me kāmehi cittaṃ vuṭṭhitaṃ, cātumahārājikesu devesu cittaṃ adhimocita’nti, so evamassa vacanīyo – ‘cātumahārājikehi kho, āvuso , devehi tāvatiṃsā devā abhikkantatarā ca paṇītatarā ca. Sādhāyasmā, cātumahārājikehi devehi cittaṃ vuṭṭhāpetvā tāvatiṃsesu devesu cittaṃ adhimocehī’’’ti.
‘‘સો ચે એવં વદેય્ય – ‘ચાતુમહારાજિકેહિ મે દેવેહિ ચિત્તં વુટ્ઠિતં, તાવતિંસેસુ દેવેસુ ચિત્તં અધિમોચિત’ન્તિ, સો એવમસ્સ વચનીયો – ‘તાવતિંસેહિ ખો, આવુસો, દેવેહિ યામા દેવા…પે॰… તુસિતા દેવા…પે॰… નિમ્માનરતી દેવા…પે॰… પરનિમ્મિતવસવત્તી દેવા…પે॰… પરનિમ્મિતવસવત્તીહિ ખો, આવુસો, દેવેહિ બ્રહ્મલોકો અભિક્કન્તતરો ચ પણીતતરો ચ. સાધાયસ્મા, પરનિમ્મિતવસવત્તીહિ દેવેહિ ચિત્તં વુટ્ઠાપેત્વા બ્રહ્મલોકે ચિત્તં અધિમોચેહી’તિ. સો ચે એવં વદેય્ય – ‘પરનિમ્મિતવસવત્તીહિ મે દેવેહિ ચિત્તં વુટ્ઠિતં, બ્રહ્મલોકે ચિત્તં અધિમોચિત’ન્તિ, સો એવમસ્સ વચનીયો – ‘બ્રહ્મલોકોપિ ખો, આવુસો, અનિચ્ચો અદ્ધુવો સક્કાયપરિયાપન્નો. સાધાયસ્મા, બ્રહ્મલોકા ચિત્તં વુટ્ઠાપેત્વા સક્કાયનિરોધે ચિત્તં ઉપસંહરાહી’’’તિ.
‘‘So ce evaṃ vadeyya – ‘cātumahārājikehi me devehi cittaṃ vuṭṭhitaṃ, tāvatiṃsesu devesu cittaṃ adhimocita’nti, so evamassa vacanīyo – ‘tāvatiṃsehi kho, āvuso, devehi yāmā devā…pe… tusitā devā…pe… nimmānaratī devā…pe… paranimmitavasavattī devā…pe… paranimmitavasavattīhi kho, āvuso, devehi brahmaloko abhikkantataro ca paṇītataro ca. Sādhāyasmā, paranimmitavasavattīhi devehi cittaṃ vuṭṭhāpetvā brahmaloke cittaṃ adhimocehī’ti. So ce evaṃ vadeyya – ‘paranimmitavasavattīhi me devehi cittaṃ vuṭṭhitaṃ, brahmaloke cittaṃ adhimocita’nti, so evamassa vacanīyo – ‘brahmalokopi kho, āvuso, anicco addhuvo sakkāyapariyāpanno. Sādhāyasmā, brahmalokā cittaṃ vuṭṭhāpetvā sakkāyanirodhe cittaṃ upasaṃharāhī’’’ti.
‘‘સો ચે એવં વદેય્ય – ‘બ્રહ્મલોકા મે ચિત્તં વુટ્ઠિતં, સક્કાયનિરોધે ચિત્તં ઉપસંહરામી’તિ; એવં વિમુત્તચિત્તસ્સ ખો, મહાનામ, ઉપાસકસ્સ આસવા 5 વિમુત્તચિત્તેન ભિક્ખુના ન કિઞ્ચિ નાનાકરણં વદામિ, યદિદં – વિમુત્તિયા વિમુત્ત’’ન્તિ. ચતુત્થં.
‘‘So ce evaṃ vadeyya – ‘brahmalokā me cittaṃ vuṭṭhitaṃ, sakkāyanirodhe cittaṃ upasaṃharāmī’ti; evaṃ vimuttacittassa kho, mahānāma, upāsakassa āsavā 6 vimuttacittena bhikkhunā na kiñci nānākaraṇaṃ vadāmi, yadidaṃ – vimuttiyā vimutta’’nti. Catutthaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૪. ગિલાનસુત્તવણ્ણના • 4. Gilānasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૪. ગિલાનસુત્તવણ્ણના • 4. Gilānasuttavaṇṇanā