Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૭. ગિરિમાનન્દત્થેરઅપદાનં

    7. Girimānandattheraapadānaṃ

    ૪૧૯.

    419.

    ‘‘ભરિયા મે કાલઙ્કતા, પુત્તો સીવથિકં ગતો;

    ‘‘Bhariyā me kālaṅkatā, putto sīvathikaṃ gato;

    માતા પિતા મતા ભાતા, એકચિતમ્હિ 1 ડય્હરે.

    Mātā pitā matā bhātā, ekacitamhi 2 ḍayhare.

    ૪૨૦.

    420.

    ‘‘તેન સોકેન સન્તત્તો, કિસો પણ્ડુ અહોસહં;

    ‘‘Tena sokena santatto, kiso paṇḍu ahosahaṃ;

    ચિત્તક્ખેપો ચ મે આસિ, તેન સોકેન અટ્ટિતો.

    Cittakkhepo ca me āsi, tena sokena aṭṭito.

    ૪૨૧.

    421.

    ‘‘સોકસલ્લપરેતોહં , વનન્તમુપસઙ્કમિં;

    ‘‘Sokasallaparetohaṃ , vanantamupasaṅkamiṃ;

    પવત્તફલં ભુઞ્જિત્વા, રુક્ખમૂલે વસામહં.

    Pavattaphalaṃ bhuñjitvā, rukkhamūle vasāmahaṃ.

    ૪૨૨.

    422.

    ‘‘સુમેધો નામ સમ્બુદ્ધો, દુક્ખસ્સન્તકરો જિનો;

    ‘‘Sumedho nāma sambuddho, dukkhassantakaro jino;

    મમુદ્ધરિતુકામો સો, આગઞ્છિ મમ સન્તિકં.

    Mamuddharitukāmo so, āgañchi mama santikaṃ.

    ૪૨૩.

    423.

    ‘‘પદસદ્દં સુણિત્વાન, સુમેધસ્સ મહેસિનો;

    ‘‘Padasaddaṃ suṇitvāna, sumedhassa mahesino;

    પગ્ગહેત્વાનહં સીસં, ઉલ્લોકેસિં મહામુનિં.

    Paggahetvānahaṃ sīsaṃ, ullokesiṃ mahāmuniṃ.

    ૪૨૪.

    424.

    ‘‘ઉપાગતે મહાવીરે, પીતિ મે ઉદપજ્જથ;

    ‘‘Upāgate mahāvīre, pīti me udapajjatha;

    તદાસિમેકગ્ગમનો, દિસ્વા તં લોકનાયકં.

    Tadāsimekaggamano, disvā taṃ lokanāyakaṃ.

    ૪૨૫.

    425.

    ‘‘સતિં પટિલભિત્વાન, પણ્ણમુટ્ઠિમદાસહં;

    ‘‘Satiṃ paṭilabhitvāna, paṇṇamuṭṭhimadāsahaṃ;

    નિસીદિ ભગવા તત્થ, અનુકમ્પાય ચક્ખુમા.

    Nisīdi bhagavā tattha, anukampāya cakkhumā.

    ૪૨૬.

    426.

    ‘‘નિસજ્જ તત્થ ભગવા, સુમેધો લોકનાયકો;

    ‘‘Nisajja tattha bhagavā, sumedho lokanāyako;

    ધમ્મં મે કથયી બુદ્ધો, સોકસલ્લવિનોદનં.

    Dhammaṃ me kathayī buddho, sokasallavinodanaṃ.

    ૪૨૭.

    427.

    ‘‘‘અનવ્હિતા તતો આગું, અનનુઞ્ઞાતા ઇતો ગતા;

    ‘‘‘Anavhitā tato āguṃ, ananuññātā ito gatā;

    યથાગતા તથા ગતા, તત્થ કા પરિદેવના.

    Yathāgatā tathā gatā, tattha kā paridevanā.

    ૪૨૮.

    428.

    ‘‘‘યથાપિ પથિકા સત્તા, વસ્સમાનાય વુટ્ઠિયા;

    ‘‘‘Yathāpi pathikā sattā, vassamānāya vuṭṭhiyā;

    સભણ્ડા ઉપગચ્છન્તિ, વસ્સસ્સાપતનાય તે.

    Sabhaṇḍā upagacchanti, vassassāpatanāya te.

    ૪૨૯.

    429.

    ‘‘‘વસ્સે ચ તે ઓરમિતે, સમ્પયન્તિ યદિચ્છકં;

    ‘‘‘Vasse ca te oramite, sampayanti yadicchakaṃ;

    એવં માતા પિતા તુય્હં, તત્થ કા પરિદેવના.

    Evaṃ mātā pitā tuyhaṃ, tattha kā paridevanā.

    ૪૩૦.

    430.

    ‘‘‘આગન્તુકા પાહુનકા, ચલિતેરિતકમ્પિતા;

    ‘‘‘Āgantukā pāhunakā, caliteritakampitā;

    એવં માતા પિતા તુય્હં, તત્થ કા પરિદેવના.

    Evaṃ mātā pitā tuyhaṃ, tattha kā paridevanā.

    ૪૩૧.

    431.

    ‘‘‘યથાપિ ઉરગો જિણ્ણં, હિત્વા ગચ્છતિ સં તચં 3;

    ‘‘‘Yathāpi urago jiṇṇaṃ, hitvā gacchati saṃ tacaṃ 4;

    એવં માતા પિતા તુય્હં, સં તનું ઇધ હીયરે’.

    Evaṃ mātā pitā tuyhaṃ, saṃ tanuṃ idha hīyare’.

    ૪૩૨.

    432.

    ‘‘બુદ્ધસ્સ ગિરમઞ્ઞાય, સોકસલ્લં વિવજ્જયિં;

    ‘‘Buddhassa giramaññāya, sokasallaṃ vivajjayiṃ;

    પામોજ્જં જનયિત્વાન, બુદ્ધસેટ્ઠં અવન્દહં.

    Pāmojjaṃ janayitvāna, buddhaseṭṭhaṃ avandahaṃ.

    ૪૩૩.

    433.

    ‘‘વન્દિત્વાન મહાનાગં, પૂજયિં ગિરિમઞ્જરિં 5;

    ‘‘Vanditvāna mahānāgaṃ, pūjayiṃ girimañjariṃ 6;

    દિબ્બગન્ધં સમ્પવન્તં 7, સુમેધં લોકનાયકં.

    Dibbagandhaṃ sampavantaṃ 8, sumedhaṃ lokanāyakaṃ.

    ૪૩૪.

    434.

    ‘‘પૂજયિત્વાન સમ્બુદ્ધં, સિરે કત્વાન અઞ્જલિં;

    ‘‘Pūjayitvāna sambuddhaṃ, sire katvāna añjaliṃ;

    અનુસ્સરં ગુણગ્ગાનિ, સન્થવિં લોકનાયકં.

    Anussaraṃ guṇaggāni, santhaviṃ lokanāyakaṃ.

    ૪૩૫.

    435.

    ‘‘નિત્તિણ્ણોસિ 9 મહાવીર, સબ્બઞ્ઞુ લોકનાયક;

    ‘‘Nittiṇṇosi 10 mahāvīra, sabbaññu lokanāyaka;

    સબ્બે સત્તે ઉદ્ધરસિ, ઞાણેન ત્વં મહામુને.

    Sabbe satte uddharasi, ñāṇena tvaṃ mahāmune.

    ૪૩૬.

    436.

    ‘‘વિમતિં દ્વેળ્હકં વાપિ, સઞ્છિન્દસિ મહામુને;

    ‘‘Vimatiṃ dveḷhakaṃ vāpi, sañchindasi mahāmune;

    પટિપાદેસિ મે મગ્ગં, તવ ઞાણેન ચક્ખુમ.

    Paṭipādesi me maggaṃ, tava ñāṇena cakkhuma.

    ૪૩૭.

    437.

    ‘‘અરહા વસિપત્તા 11 ચ, છળભિઞ્ઞા મહિદ્ધિકા;

    ‘‘Arahā vasipattā 12 ca, chaḷabhiññā mahiddhikā;

    અન્તલિક્ખચરા ધીરા, પરિવારેન્તિ તાવદે.

    Antalikkhacarā dhīrā, parivārenti tāvade.

    ૪૩૮.

    438.

    ‘‘પટિપન્ના ચ સેખા ચ, ફલટ્ઠા સન્તિ સાવકા;

    ‘‘Paṭipannā ca sekhā ca, phalaṭṭhā santi sāvakā;

    સૂરોદયેવ પદુમા, પુપ્ફન્તિ તવ સાવકા.

    Sūrodayeva padumā, pupphanti tava sāvakā.

    ૪૩૯.

    439.

    ‘‘મહાસમુદ્દોવક્ખોભો, અતુલોપિ 13 દુરુત્તરો;

    ‘‘Mahāsamuddovakkhobho, atulopi 14 duruttaro;

    એવં ઞાણેન સમ્પન્નો, અપ્પમેય્યોસિ ચક્ખુમ.

    Evaṃ ñāṇena sampanno, appameyyosi cakkhuma.

    ૪૪૦.

    440.

    ‘‘વન્દિત્વાહં લોકજિનં, ચક્ખુમન્તં મહાયસં;

    ‘‘Vanditvāhaṃ lokajinaṃ, cakkhumantaṃ mahāyasaṃ;

    પુથુ દિસા નમસ્સન્તો, પટિકુટિકો અગઞ્છહં.

    Puthu disā namassanto, paṭikuṭiko agañchahaṃ.

    ૪૪૧.

    441.

    ‘‘દેવલોકા ચવિત્વાન, સમ્પજાનો પતિસ્સતો;

    ‘‘Devalokā cavitvāna, sampajāno patissato;

    ઓક્કમિં માતુયા કુચ્છિં, સન્ધાવન્તો ભવાભવે.

    Okkamiṃ mātuyā kucchiṃ, sandhāvanto bhavābhave.

    ૪૪૨.

    442.

    ‘‘અગારા અભિનિક્ખમ્મ, પબ્બજિં અનગારિયં;

    ‘‘Agārā abhinikkhamma, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    આતાપી નિપકો ઝાયી, પટિસલ્લાનગોચરો.

    Ātāpī nipako jhāyī, paṭisallānagocaro.

    ૪૪૩.

    443.

    ‘‘પધાનં પદહિત્વાન, તોસયિત્વા મહામુનિં;

    ‘‘Padhānaṃ padahitvāna, tosayitvā mahāmuniṃ;

    ચન્દોવબ્ભઘના મુત્તો, વિચરામિ અહં સદા.

    Candovabbhaghanā mutto, vicarāmi ahaṃ sadā.

    ૪૪૪.

    444.

    ‘‘વિવેકમનુયુત્તોમ્હિ, ઉપસન્તો નિરૂપધિ;

    ‘‘Vivekamanuyuttomhi, upasanto nirūpadhi;

    સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, વિહરામિ અનાસવો.

    Sabbāsave pariññāya, viharāmi anāsavo.

    ૪૪૫.

    445.

    ‘‘તિંસકપ્પસહસ્સમ્હિ, યં બુદ્ધમભિપૂજયિં;

    ‘‘Tiṃsakappasahassamhi, yaṃ buddhamabhipūjayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૪૪૬.

    446.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    સબ્બાસવા પરિક્ખીણા, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.

    Sabbāsavā parikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    ૪૪૭.

    447.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૪૪૮.

    448.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા ગિરિમાનન્દો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā girimānando thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ગિરિમાનન્દત્થેરસ્સાપદાનં સત્તમં.

    Girimānandattherassāpadānaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. માતા પિતા ચ ભાતા ચ, એકચિતકમ્હિ (સી॰ સ્યા॰)
    2. mātā pitā ca bhātā ca, ekacitakamhi (sī. syā.)
    3. સંતનું (સ્યા॰ ક॰)
    4. saṃtanuṃ (syā. ka.)
    5. ગિરિમઞ્જરિમપૂજયિં (સી॰ સ્યા॰)
    6. girimañjarimapūjayiṃ (sī. syā.)
    7. દિબ્બગન્ધેન સમ્પન્નં (સી॰ સ્યા॰)
    8. dibbagandhena sampannaṃ (sī. syā.)
    9. નિત્તણ્હોસિ (સી॰), વિતિણ્ણોસિ (સ્યા॰)
    10. nittaṇhosi (sī.), vitiṇṇosi (syā.)
    11. સિધ્દિપત્તા (સી॰ સ્યા॰)
    12. sidhdipattā (sī. syā.)
    13. યથા સમુદ્દો અક્ખોભો, અતુલો ચ (સી॰)
    14. yathā samuddo akkhobho, atulo ca (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૭. ગિરિમાનન્દત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 7. Girimānandattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact