Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૧૩૮] ૮. ગોધાજાતકવણ્ણના
[138] 8. Godhājātakavaṇṇanā
કિં તે જટાહિ દુમ્મેધાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં કુહકભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. પચ્ચુપ્પન્નવત્થુ હેટ્ઠા કથિતસદિસમેવ.
Kiṃ te jaṭāhi dummedhāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ kuhakabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Paccuppannavatthu heṭṭhā kathitasadisameva.
અતીતે પન બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો ગોધાયોનિયં પટિસન્ધિં ગણ્હિ. તદા એકો પઞ્ચાભિઞ્ઞો ઉગ્ગતપો તાપસો એકં પચ્ચન્તગામં નિસ્સાય અરઞ્ઞાયતને પણ્ણસાલાયં વસતિ, ગામવાસિનો તાપસં સક્કચ્ચં ઉપટ્ઠહન્તિ. બોધિસત્તો તસ્સ ચઙ્કમનકોટિયં એકસ્મિં વમ્મિકે વસતિ, વસન્તો ચ પન દિવસે દિવસે દ્વે તયો વારે તાપસં ઉપસઙ્કમિત્વા ધમ્મૂપસંહિતં અત્થૂપસંહિતઞ્ચ વચનં સુત્વા તાપસં વન્દિત્વા વસનટ્ઠાનમેવ ગચ્છતિ. અપરભાગે તાપસો ગામવાસિનો આપુચ્છિત્વા પક્કામિ. પક્કમન્તે ચ પન તસ્મિં સીલવતસમ્પન્ને તાપસે અઞ્ઞો કૂટતાપસો આગન્ત્વા તસ્મિં અસ્સમપદે વાસં કપ્પેસિ. બોધિસત્તો ‘‘અયમ્પિ સીલવા’’તિ સલ્લક્ખેત્વા પુરિમનયેનેવ તસ્સ સન્તિકં અગમાસિ.
Atīte pana bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto godhāyoniyaṃ paṭisandhiṃ gaṇhi. Tadā eko pañcābhiñño uggatapo tāpaso ekaṃ paccantagāmaṃ nissāya araññāyatane paṇṇasālāyaṃ vasati, gāmavāsino tāpasaṃ sakkaccaṃ upaṭṭhahanti. Bodhisatto tassa caṅkamanakoṭiyaṃ ekasmiṃ vammike vasati, vasanto ca pana divase divase dve tayo vāre tāpasaṃ upasaṅkamitvā dhammūpasaṃhitaṃ atthūpasaṃhitañca vacanaṃ sutvā tāpasaṃ vanditvā vasanaṭṭhānameva gacchati. Aparabhāge tāpaso gāmavāsino āpucchitvā pakkāmi. Pakkamante ca pana tasmiṃ sīlavatasampanne tāpase añño kūṭatāpaso āgantvā tasmiṃ assamapade vāsaṃ kappesi. Bodhisatto ‘‘ayampi sīlavā’’ti sallakkhetvā purimanayeneva tassa santikaṃ agamāsi.
અથેકદિવસં નિદાઘસમયે અકાલમેઘે વુટ્ઠે વમ્મિકેહિ મક્ખિકા નિક્ખમિંસુ, તાસં ખાદનત્થં ગોધા આહિણ્ડિંસુ. ગામવાસિનો નિક્ખમિત્વા મક્ખિકાખાદકા ગોધા ગહેત્વા સિનિદ્ધસમ્ભારસંયુત્તં અમ્બિલાનમ્બિલં ગોધામંસં સમ્પાદેત્વા તાપસસ્સ અદંસુ. તાપસો ગોધામંસં ખાદિત્વા રસતણ્હાય બદ્ધો ‘‘ઇદં મંસં અતિમધુરં, કિસ્સ મંસં નામેત’’ન્તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ગોધામંસ’’ન્તિ સુત્વા ‘‘મમ સન્તિકં મહાગોધા આગચ્છતિ, તં મારેત્વા મંસં ખાદિસ્સામી’’તિ ચિન્તેસિ. ચિન્તેત્વા ચ પન ભાજનઞ્ચ સપ્પિલોણાદીનિ ચ આહરાપેત્વા એકમન્તે ઠપેત્વા મુગ્ગરમાદાય કાસાવેન પટિચ્છાદેત્વા પણ્ણસાલાદ્વારે બોધિસત્તસ્સ આગમનં ઓલોકયમાનો ઉપસન્તૂપસન્તો વિય હુત્વા નિસીદિ બોધિસત્તો સાયન્હસમયે ‘‘તાપસસ્સ સન્તિકં ગમિસ્સામી’’તિ નિક્ખમિત્વા ઉપસઙ્કમન્તોવ તસ્સ ઇન્દ્રિયવિપ્પકારં દિસ્વા ચિન્તેસિ ‘‘નાયં તાપસો અઞ્ઞેસુ દિવસેસુ નિસીદનાકારેન નિસિન્નો, અજ્જેસ મં ઓલોકેન્તોપિ દુટ્ઠિન્દ્રિયો હુત્વા ઓલોકેતિ, પરિગ્ગણ્હિસ્સામિ ન’’ન્તિ. સો તાપસસ્સ હેટ્ઠાવાતે ઠત્વા ગોધામંસગન્ધં ઘાયિત્વા ‘‘ઇમિના કૂટતાપસેન અજ્જ ગોધામંસં ખાદિતં ભવિસ્સતિ, તેનેસ રસતણ્હાય બદ્ધો અજ્જ મં અત્તનો સન્તિકં ઉપસઙ્કમન્તં મુગ્ગરેન પહરિત્વા મંસં પચિત્વા ખાદિતુકામો ભવિસ્સતી’’તિ તસ્સ સન્તિકં અનુપગન્ત્વાવ પટિક્કમિત્વા વિચરતિ.
Athekadivasaṃ nidāghasamaye akālameghe vuṭṭhe vammikehi makkhikā nikkhamiṃsu, tāsaṃ khādanatthaṃ godhā āhiṇḍiṃsu. Gāmavāsino nikkhamitvā makkhikākhādakā godhā gahetvā siniddhasambhārasaṃyuttaṃ ambilānambilaṃ godhāmaṃsaṃ sampādetvā tāpasassa adaṃsu. Tāpaso godhāmaṃsaṃ khāditvā rasataṇhāya baddho ‘‘idaṃ maṃsaṃ atimadhuraṃ, kissa maṃsaṃ nāmeta’’nti pucchitvā ‘‘godhāmaṃsa’’nti sutvā ‘‘mama santikaṃ mahāgodhā āgacchati, taṃ māretvā maṃsaṃ khādissāmī’’ti cintesi. Cintetvā ca pana bhājanañca sappiloṇādīni ca āharāpetvā ekamante ṭhapetvā muggaramādāya kāsāvena paṭicchādetvā paṇṇasālādvāre bodhisattassa āgamanaṃ olokayamāno upasantūpasanto viya hutvā nisīdi bodhisatto sāyanhasamaye ‘‘tāpasassa santikaṃ gamissāmī’’ti nikkhamitvā upasaṅkamantova tassa indriyavippakāraṃ disvā cintesi ‘‘nāyaṃ tāpaso aññesu divasesu nisīdanākārena nisinno, ajjesa maṃ olokentopi duṭṭhindriyo hutvā oloketi, pariggaṇhissāmi na’’nti. So tāpasassa heṭṭhāvāte ṭhatvā godhāmaṃsagandhaṃ ghāyitvā ‘‘iminā kūṭatāpasena ajja godhāmaṃsaṃ khāditaṃ bhavissati, tenesa rasataṇhāya baddho ajja maṃ attano santikaṃ upasaṅkamantaṃ muggarena paharitvā maṃsaṃ pacitvā khāditukāmo bhavissatī’’ti tassa santikaṃ anupagantvāva paṭikkamitvā vicarati.
તાપસો બોધિસત્તસ્સ અનાગમનભાવં ઞત્વા ‘‘ઇમિના ‘અયં મં પહરિતુકામો’તિ ઞાતં ભવિસ્સતિ, તેન કારણેન નાગચ્છતિ, અનાગચ્છન્તસ્સાપિસ્સ કુતો મુત્તી’’તિ મુગ્ગરં નીહરિત્વા ખિપિ. સો તસ્સ અગ્ગનઙ્ગુટ્ઠમેવ આસાદેસિ. બોધિસત્તો વેગેન વમ્મિકં પવિસિત્વા અઞ્ઞેન છિદ્દેન સીસં ઉક્ખિપિત્વા ‘‘અમ્ભો કૂટજટિલ, અહં તવ સન્તિકં ઉપસઙ્કમન્તો ‘સીલવા’તિ સઞ્ઞાય ઉપસઙ્કમિં, ઇદાનિ પન તે મયા કૂટભાવો ઞાતો, તાદિસસ્સ મહાચોરસ્સ કિં ઇમિના પબ્બજ્જાલિઙ્ગેના’’તિ વત્વા તં ગરહન્તો ઇમં ગાથમાહ –
Tāpaso bodhisattassa anāgamanabhāvaṃ ñatvā ‘‘iminā ‘ayaṃ maṃ paharitukāmo’ti ñātaṃ bhavissati, tena kāraṇena nāgacchati, anāgacchantassāpissa kuto muttī’’ti muggaraṃ nīharitvā khipi. So tassa agganaṅguṭṭhameva āsādesi. Bodhisatto vegena vammikaṃ pavisitvā aññena chiddena sīsaṃ ukkhipitvā ‘‘ambho kūṭajaṭila, ahaṃ tava santikaṃ upasaṅkamanto ‘sīlavā’ti saññāya upasaṅkamiṃ, idāni pana te mayā kūṭabhāvo ñāto, tādisassa mahācorassa kiṃ iminā pabbajjāliṅgenā’’ti vatvā taṃ garahanto imaṃ gāthamāha –
૧૩૮.
138.
‘‘કિં તે જટાહિ દુમ્મેધ, કિં તે અજિનસાટિયા;
‘‘Kiṃ te jaṭāhi dummedha, kiṃ te ajinasāṭiyā;
અબ્ભન્તરં તે ગહનં, બાહિરં પરિમજ્જસી’’તિ.
Abbhantaraṃ te gahanaṃ, bāhiraṃ parimajjasī’’ti.
તત્થ કિં તે જટાહિ દુમ્મેધાતિ અમ્ભો દુમ્મેધ, નિપ્પઞ્ઞ એતા પબ્બજિતેન ધારેતબ્બા જટા, પબ્બજ્જાગુણરહિતસ્સ કિં તે તાહિ જટાહીતિ અત્થો. કિં તે અજિનસાટિયાતિ અજિનસાટિયા અનુચ્છવિકસ્સ સંવરસ્સ અભાવકાલતો પટ્ઠાય કિં તે અજિનસાટિયા. અબ્ભન્તરં તે ગહનન્તિ તવ અબ્ભન્તરં હદયં રાગદોસમોહગહનેન ગહનં પટિચ્છન્નં. બાહિરં પરિમજ્જસીતિ સો ત્વં અબ્ભન્તરે ગહને ન્હાનાદીહિ ચેવ લિઙ્ગગહનેન ચ બાહિરં પરિમજ્જસિ, તં પરિમજ્જન્તો કઞ્જિકપૂરિતલાબુ વિય વિસપૂરિતચાટિ વિય આસીવિસપૂરિતવમ્મિકો વિય ગૂથપૂરિતચિત્તઘટો વિય ચ બહિમટ્ઠોવ હોસિ, કિં તયા ચોરેન ઇધ વસન્તેન, સીઘં ઇતો પલાયાહિ, નો ચે પલાયસિ, ગામવાસીનં તે આચિક્ખિત્વા નિગ્ગહં કારાપેસ્સામીતિ.
Tattha kiṃ te jaṭāhi dummedhāti ambho dummedha, nippañña etā pabbajitena dhāretabbā jaṭā, pabbajjāguṇarahitassa kiṃ te tāhi jaṭāhīti attho. Kiṃ te ajinasāṭiyāti ajinasāṭiyā anucchavikassa saṃvarassa abhāvakālato paṭṭhāya kiṃ te ajinasāṭiyā. Abbhantaraṃ te gahananti tava abbhantaraṃ hadayaṃ rāgadosamohagahanena gahanaṃ paṭicchannaṃ. Bāhiraṃ parimajjasīti so tvaṃ abbhantare gahane nhānādīhi ceva liṅgagahanena ca bāhiraṃ parimajjasi, taṃ parimajjanto kañjikapūritalābu viya visapūritacāṭi viya āsīvisapūritavammiko viya gūthapūritacittaghaṭo viya ca bahimaṭṭhova hosi, kiṃ tayā corena idha vasantena, sīghaṃ ito palāyāhi, no ce palāyasi, gāmavāsīnaṃ te ācikkhitvā niggahaṃ kārāpessāmīti.
એવં બોધિસત્તો કૂટતાપસં તજ્જેત્વા વમ્મિકમેવ પાવિસિ, કૂટતાપસોપિ તતો પક્કામિ.
Evaṃ bodhisatto kūṭatāpasaṃ tajjetvā vammikameva pāvisi, kūṭatāpasopi tato pakkāmi.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા કૂટતાપસો અયં કુહકો અહોસિ, પુરિમો સીલવન્તતાપસો સારિપુત્તો, ગોધાપણ્ડિતો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā kūṭatāpaso ayaṃ kuhako ahosi, purimo sīlavantatāpaso sāriputto, godhāpaṇḍito pana ahameva ahosi’’nti.
ગોધાજાતકવણ્ણના અટ્ઠમા.
Godhājātakavaṇṇanā aṭṭhamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૧૩૮. ગોધજાતકં • 138. Godhajātakaṃ