Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૩. ગોધસક્કસુત્તવણ્ણના

    3. Godhasakkasuttavaṇṇanā

    ૧૦૧૯. તીહીતિ રતનત્તયે ઉપ્પન્નેહિ તીહિ પસાદધમ્મેહિ. ચતૂહીતિ તેહિ એવ સદ્ધિં સીલેન. કોચિદેવાતિઆદિ પરિકપ્પવસેન વુત્તં ભગવતિ અત્તનો સદ્ધાય ઉળારતમભાવદસ્સનત્થં. તેનાહ ‘‘ભગવતો સબ્બઞ્ઞુતાયા’’તિઆદિ. ધમ્મો સમુપ્પાદોતિ વિવાદધમ્મઉપ્પત્તિહેતુ. તદેવ હિ સન્ધાયાહ ‘‘કિઞ્ચિદેવ કારણ’’ન્તિ. કારણન્તિ નાનાકારણં. કલ્યાણકુસલવિમુત્તન્તિ અકલ્યાણં અકુસલં, તદિદં યથાવુત્તઅપ્પસાદનેન અપનીતઅત્થદસ્સનત્થં. અસ્સાતિ મહાનામસક્કસ્સ. અનવજ્જનદોસો એસોતિ ચતૂસુ ધમ્મેસુ એકેનપિ સમન્નાગતો સોતાપન્નો હોતીતિ અનુજાનિત્વા ચતૂહિપિ સમન્નાગતેન આચિક્ખિતબ્બન્તિ યાથાવતો અનવજ્જનદોસોતિ અત્થો.

    1019.Tīhīti ratanattaye uppannehi tīhi pasādadhammehi. Catūhīti tehi eva saddhiṃ sīlena. Kocidevātiādi parikappavasena vuttaṃ bhagavati attano saddhāya uḷāratamabhāvadassanatthaṃ. Tenāha ‘‘bhagavato sabbaññutāyā’’tiādi. Dhammo samuppādoti vivādadhammauppattihetu. Tadeva hi sandhāyāha ‘‘kiñcideva kāraṇa’’nti. Kāraṇanti nānākāraṇaṃ. Kalyāṇakusalavimuttanti akalyāṇaṃ akusalaṃ, tadidaṃ yathāvuttaappasādanena apanītaatthadassanatthaṃ. Assāti mahānāmasakkassa. Anavajjanadoso esoti catūsu dhammesu ekenapi samannāgato sotāpanno hotīti anujānitvā catūhipi samannāgatena ācikkhitabbanti yāthāvato anavajjanadosoti attho.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૩. ગોધસક્કસુત્તં • 3. Godhasakkasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૩. ગોધસક્કસુત્તવણ્ણના • 3. Godhasakkasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact