Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
ગુળાદિઅનુજાનનકથાવણ્ણના
Guḷādianujānanakathāvaṇṇanā
૨૭૪. સામં પક્કં સમપક્કન્તિ દુવિધં વિય દીપેતિ, તસ્મા ખીરાદીસુ ઉણ્હમત્તમેવ પાકો. તેન ઉત્તણ્ડુલાદિસમાના હોન્તિ.
274. Sāmaṃ pakkaṃ samapakkanti duvidhaṃ viya dīpeti, tasmā khīrādīsu uṇhamattameva pāko. Tena uttaṇḍulādisamānā honti.
૨૭૬-૮. ‘‘બુદ્ધપ્પમુખ’ન્તિ આગતટ્ઠાને ‘ભિક્ખુસઙ્ઘો’તિ અવત્વા ‘સઙ્ઘો’તિ વુચ્ચતિ ભગવન્તમ્પિ સઙ્ગહેતુ’’ન્તિ વદન્તિ. નાગોતિ હત્થી.
276-8. ‘‘Buddhappamukha’nti āgataṭṭhāne ‘bhikkhusaṅgho’ti avatvā ‘saṅgho’ti vuccati bhagavantampi saṅgahetu’’nti vadanti. Nāgoti hatthī.
૨૭૯. સમ્બાધેતિ વચ્ચમગ્ગે ભિક્ખુસ્સ ભિક્ખુનિયા ચ પસ્સાવમગ્ગેપિ અનુલોમતો. દહનં પટિક્ખેપાભાવા વટ્ટતિ. સત્થવત્તિકમ્માનુલોમતો ન વટ્ટતીતિ ચે? ન, પટિક્ખિત્તપટિક્ખેપા, પટિક્ખિપિતબ્બસ્સ તપ્પરમતાદીપનતો, કિં વુત્તં હોતિ? પુબ્બે પટિક્ખિત્તમ્પિ સત્થકમ્મં સમ્પિણ્ડેત્વા પચ્છા ‘‘ન, ભિક્ખવે…પે॰… થુલ્લચ્ચયસ્સા’’તિ દ્વિક્ખત્તું સત્થકમ્મસ્સ પટિક્ખેપો કતો. તેન સમ્બાધસ્સ સામન્તા દ્વઙ્ગુલં પટિક્ખિપિતબ્બં નામ. સત્થવત્તિકમ્મતો ઉદ્ધં નત્થીતિ દીપેતિ. કિઞ્ચ ભિય્યો પુબ્બે સમ્બાધેયેવ સત્થકમ્મં પટિક્ખિત્તં, પચ્છા સમ્બાધસ્સ સામન્તા દ્વઙ્ગુલમ્પિ પટિક્ખિત્તં, તસ્મા તસ્સેવ પટિક્ખેપો, નેતરસ્સાતિ સિદ્ધં. એત્થ ‘‘સત્થં નામ સત્થહારકં વાસ્સ પરિયેસેય્યા’’તિઆદીસુ વિય યેન છિન્દતિ, તં સબ્બં. તેન વુત્તં ‘‘કણ્ટકેન વા’’તિઆદિ. ખારદાનં પનેત્થ ભિક્ખુનિવિભઙ્ગે પસાખે લેપમુખેન અનુઞ્ઞાતન્તિ વેદિતબ્બં. એકે પન ‘‘સત્થકમ્મં વા’’તિ પાઠં વિકપ્પેત્વા વત્થિકમ્મં કરોન્તિ. ‘‘વત્થી’’તિ કિર અગ્ઘિકા વુચ્ચતિ. તાય છિન્દનં વત્થિકમ્મં નામાતિ ચ અત્થં વણ્ણયન્તિ, તે ‘‘સત્થહારકં વાસ્સ પરિયેસેય્યા’’તિ ઇમસ્સ પદભાજનીયં દસ્સેત્વા પટિક્ખિપિતબ્બા. અણ્ડવુડ્ઢીતિ વાતણ્ડકો. આદાનવત્તીતિ આનહવત્તિ.
279.Sambādheti vaccamagge bhikkhussa bhikkhuniyā ca passāvamaggepi anulomato. Dahanaṃ paṭikkhepābhāvā vaṭṭati. Satthavattikammānulomato na vaṭṭatīti ce? Na, paṭikkhittapaṭikkhepā, paṭikkhipitabbassa tapparamatādīpanato, kiṃ vuttaṃ hoti? Pubbe paṭikkhittampi satthakammaṃ sampiṇḍetvā pacchā ‘‘na, bhikkhave…pe… thullaccayassā’’ti dvikkhattuṃ satthakammassa paṭikkhepo kato. Tena sambādhassa sāmantā dvaṅgulaṃ paṭikkhipitabbaṃ nāma. Satthavattikammato uddhaṃ natthīti dīpeti. Kiñca bhiyyo pubbe sambādheyeva satthakammaṃ paṭikkhittaṃ, pacchā sambādhassa sāmantā dvaṅgulampi paṭikkhittaṃ, tasmā tasseva paṭikkhepo, netarassāti siddhaṃ. Ettha ‘‘satthaṃ nāma satthahārakaṃ vāssa pariyeseyyā’’tiādīsu viya yena chindati, taṃ sabbaṃ. Tena vuttaṃ ‘‘kaṇṭakena vā’’tiādi. Khāradānaṃ panettha bhikkhunivibhaṅge pasākhe lepamukhena anuññātanti veditabbaṃ. Eke pana ‘‘satthakammaṃ vā’’ti pāṭhaṃ vikappetvā vatthikammaṃ karonti. ‘‘Vatthī’’ti kira agghikā vuccati. Tāya chindanaṃ vatthikammaṃ nāmāti ca atthaṃ vaṇṇayanti, te ‘‘satthahārakaṃ vāssa pariyeseyyā’’ti imassa padabhājanīyaṃ dassetvā paṭikkhipitabbā. Aṇḍavuḍḍhīti vātaṇḍako. Ādānavattīti ānahavatti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
૧૬૪. અન્તોવુટ્ઠાદિપટિક્ખેપકથા • 164. Antovuṭṭhādipaṭikkhepakathā
૧૬૫. ઉગ્ગહિતપટિગ્ગહણા • 165. Uggahitapaṭiggahaṇā
૧૬૬. પટિગ્ગહિતાદિઅનુજાનના • 166. Paṭiggahitādianujānanā
૧૬૭. સત્થકમ્મપટિક્ખેપકથા • 167. Satthakammapaṭikkhepakathā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ગુળાદિઅનુજાનનકથા • Guḷādianujānanakathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ગુળાદિઅનુજાનનકથાવણ્ણના • Guḷādianujānanakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ગુળાદિઅનુજાનનકથાવણ્ણના • Guḷādianujānanakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi
૧૬૩. ગુળાદિઅનુજાનનકથા • 163. Guḷādianujānanakathā
૧૬૭. સત્થકમ્મપટિક્ખેપકથા • 167. Satthakammapaṭikkhepakathā