Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    366. கு³ம்பி³யஜாதகங் (5-2-6)

    366. Gumbiyajātakaṃ (5-2-6)

    85.

    85.

    மது⁴வண்ணங் மது⁴ரஸங், மது⁴க³ந்த⁴ங் விஸங் அஹு;

    Madhuvaṇṇaṃ madhurasaṃ, madhugandhaṃ visaṃ ahu;

    கு³ம்பி³யோ கா⁴ஸமேஸானோ, அரஞ்ஞே ஓத³ஹீ விஸங்.

    Gumbiyo ghāsamesāno, araññe odahī visaṃ.

    86.

    86.

    மது⁴ இதி மஞ்ஞமானா 1, யே தங் விஸமகா²தி³ஸுங் 2;

    Madhu iti maññamānā 3, ye taṃ visamakhādisuṃ 4;

    தேஸங் தங் கடுகங் ஆஸி, மரணங் தேனுபாக³முங்.

    Tesaṃ taṃ kaṭukaṃ āsi, maraṇaṃ tenupāgamuṃ.

    87.

    87.

    யே ச கோ² படிஸங்கா²ய, விஸங் தங் பரிவஜ்ஜயுங்;

    Ye ca kho paṭisaṅkhāya, visaṃ taṃ parivajjayuṃ;

    தே ஆதுரேஸு ஸுகி²தா, ட³ய்ஹமானேஸு நிப்³பு³தா.

    Te āturesu sukhitā, ḍayhamānesu nibbutā.

    88.

    88.

    ஏவமேவ மனுஸ்ஸேஸு, விஸங் காமா ஸமோஹிதா;

    Evameva manussesu, visaṃ kāmā samohitā;

    ஆமிஸங் ப³ந்த⁴னஞ்சேதங், மச்சுவேஸோ 5 கு³ஹாஸயோ.

    Āmisaṃ bandhanañcetaṃ, maccuveso 6 guhāsayo.

    89.

    89.

    ஏவமேவ இமே காமே, ஆதுரா பரிசாரிகே 7;

    Evameva ime kāme, āturā paricārike 8;

    யே ஸதா³ பரிவஜ்ஜெந்தி, ஸங்க³ங் லோகே உபச்சகு³ந்தி.

    Ye sadā parivajjenti, saṅgaṃ loke upaccagunti.

    கு³ம்பி³யஜாதகங் ச²ட்ட²ங்.

    Gumbiyajātakaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. மதூ⁴தி மஞ்ஞமானாய (க॰)
    2. விஸமஸாயிஸுங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    3. madhūti maññamānāya (ka.)
    4. visamasāyisuṃ (sī. syā.)
    5. பச்சுவஸோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    6. paccuvaso (sī. syā.)
    7. பரிசாரகே (க॰)
    8. paricārake (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [366] 6. கு³ம்பி³யஜாதகவண்ணனா • [366] 6. Gumbiyajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact