Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૭-૮. હાલિદ્દિકાનિસુત્તાદિવણ્ણના
7-8. Hāliddikānisuttādivaṇṇanā
૧૩૦-૧૩૧. તં ઇત્થેતન્તિ ચક્ખુના યં રૂપં દિટ્ઠં, તં ઇત્થન્તિ અત્થો. તં સુખવેદનિયન્તિ તં સુખવેદનાય ઉપનિસ્સયકોટિયા પચ્ચયભૂતં ચક્ખુવિઞ્ઞાણઞ્ચેવ, યો ચ યથારહં ઉપનિસ્સયકોટિયા વા, અનન્તરો ચે અનન્તરકોટિયા વા, સહજાતો ચે સમ્પયુત્તકોટિયા વા, સુખવેદનાય પચ્ચયો ફસ્સો. તં સુખવેદનિયઞ્ચ ફસ્સં પટિચ્ચ ઉપ્પજ્જતિ સુખવેદનાતિ યોજના. એસ નયો સબ્બત્થ સબ્બેસુ સેસેસુ સત્તસુ વારેસુ. મનોધાતુયેવ વા સમાનાતિ અભિધમ્મનયેન. સુત્તન્તનયેન પન સુઞ્ઞતટ્ઠેન નિસ્સત્તનિજ્જીવટ્ઠેન ચ મનોધાતુસમઞ્ઞં લભતેવ. અટ્ઠમં ઉત્તાનમેવ હેટ્ઠા વુત્તનયત્તા.
130-131.Taṃitthetanti cakkhunā yaṃ rūpaṃ diṭṭhaṃ, taṃ itthanti attho. Taṃ sukhavedaniyanti taṃ sukhavedanāya upanissayakoṭiyā paccayabhūtaṃ cakkhuviññāṇañceva, yo ca yathārahaṃ upanissayakoṭiyā vā, anantaro ce anantarakoṭiyā vā, sahajāto ce sampayuttakoṭiyā vā, sukhavedanāya paccayo phasso. Taṃ sukhavedaniyañca phassaṃ paṭicca uppajjati sukhavedanāti yojanā. Esa nayo sabbattha sabbesu sesesu sattasu vāresu. Manodhātuyeva vā samānāti abhidhammanayena. Suttantanayena pana suññataṭṭhena nissattanijjīvaṭṭhena ca manodhātusamaññaṃ labhateva. Aṭṭhamaṃ uttānameva heṭṭhā vuttanayattā.
હાલિદ્દિકાનિસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Hāliddikānisuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૭. હાલિદ્દિકાનિસુત્તં • 7. Hāliddikānisuttaṃ
૮. નકુલપિતુસુત્તં • 8. Nakulapitusuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૭-૮. હાલિદ્દિકાનિસુત્તાદિવણ્ણના • 7-8. Hāliddikānisuttādivaṇṇanā