Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    435. ஹலித்³தி³ராக³ஜாதகங் (9)

    435. Haliddirāgajātakaṃ (9)

    78.

    78.

    ஸுதிதிக்க²ங் அரஞ்ஞம்ஹி, பந்தம்ஹி ஸயனாஸனே;

    Sutitikkhaṃ araññamhi, pantamhi sayanāsane;

    யே ச கா³மே திதிக்க²ந்தி, தே உளாரதரா தயா.

    Ye ca gāme titikkhanti, te uḷāratarā tayā.

    79.

    79.

    அரஞ்ஞா கா³மமாக³ம்ம, கிங்ஸீலங் கிங்வதங் அஹங்;

    Araññā gāmamāgamma, kiṃsīlaṃ kiṃvataṃ ahaṃ;

    புரிஸங் தாத ஸேவெய்யங், தங் மே அக்கா²ஹி புச்சி²தோ.

    Purisaṃ tāta seveyyaṃ, taṃ me akkhāhi pucchito.

    80.

    80.

    யோ தே 1 விஸ்ஸாஸயே தாத, விஸ்ஸாஸஞ்ச க²மெய்ய தே;

    Yo te 2 vissāsaye tāta, vissāsañca khameyya te;

    ஸுஸ்ஸூஸீ ச திதிக்கீ² ச, தங் ப⁴ஜேஹி இதோ க³தோ.

    Sussūsī ca titikkhī ca, taṃ bhajehi ito gato.

    81.

    81.

    யஸ்ஸ காயேன வாசாய, மனஸா நத்தி² து³க்கடங்;

    Yassa kāyena vācāya, manasā natthi dukkaṭaṃ;

    உரஸீவ பதிட்டா²ய, தங் ப⁴ஜேஹி இதோ க³தோ.

    Urasīva patiṭṭhāya, taṃ bhajehi ito gato.

    82.

    82.

    யோ ச த⁴ம்மேன சரதி, சரந்தோபி ந மஞ்ஞதி;

    Yo ca dhammena carati, carantopi na maññati;

    விஸுத்³த⁴காரிங் ஸப்பஞ்ஞங், தங் ப⁴ஜேஹி இதோ க³தோ.

    Visuddhakāriṃ sappaññaṃ, taṃ bhajehi ito gato.

    83.

    83.

    ஹலித்³தி³ராக³ங் கபிசித்தங், புரிஸங் ராக³விராகி³னங்;

    Haliddirāgaṃ kapicittaṃ, purisaṃ rāgavirāginaṃ;

    தாதி³ஸங் தாத மா ஸேவி, நிம்மனுஸ்ஸம்பி சே ஸியா.

    Tādisaṃ tāta mā sevi, nimmanussampi ce siyā.

    84.

    84.

    ஆஸீவிஸங்வ குபிதங், மீள்ஹலித்தங் மஹாபத²ங்;

    Āsīvisaṃva kupitaṃ, mīḷhalittaṃ mahāpathaṃ;

    ஆரகா பரிவஜ்ஜேஹி, யானீவ விஸமங் பத²ங்.

    Ārakā parivajjehi, yānīva visamaṃ pathaṃ.

    85.

    85.

    அனத்தா² தாத வட்³ட⁴ந்தி, பா³லங் அச்சுபஸேவதோ;

    Anatthā tāta vaḍḍhanti, bālaṃ accupasevato;

    மாஸ்ஸு பா³லேன ஸங்க³ச்சி², அமித்தேனேவ ஸப்³ப³தா³.

    Māssu bālena saṃgacchi, amitteneva sabbadā.

    86.

    86.

    தங் தாஹங் தாத யாசாமி, கரஸ்ஸு வசனங் மம;

    Taṃ tāhaṃ tāta yācāmi, karassu vacanaṃ mama;

    மாஸ்ஸு பா³லேன ஸங்க³ச்சி² 3, து³க்கோ² பா³லேஹி ஸங்க³மோதி.

    Māssu bālena saṃgacchi 4, dukkho bālehi saṅgamoti.

    ஹலித்³தி³ராக³ஜாதகங் நவமங்.

    Haliddirāgajātakaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. யோ தங் (ஸ்யா॰ ஜா॰ 1.4.190 அரஞ்ஞஜாதகேபி)
    2. yo taṃ (syā. jā. 1.4.190 araññajātakepi)
    3. ஸங்க³ஞ்சி² (ஸீ॰ பீ॰)
    4. saṃgañchi (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [435] 9. ஹலித்³தி³ராக³ஜாதகவண்ணனா • [435] 9. Haliddirāgajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact