Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    હરણકકથાવણ્ણના

    Haraṇakakathāvaṇṇanā

    ૧૧૧. હરણકકથાયં હરણકન્તિ વત્થુસામિના હરિયમાનં. સો ચ પાદં અગ્ઘતિ, પારાજિકમેવાતિ ‘‘અન્તં ન ગણ્હિસ્સામી’’તિ અસલ્લક્ખિતત્તા સામઞ્ઞતો ‘‘ગણ્હિસ્સામિ એત’’ન્તિ સલ્લક્ખિતસ્સેવ પટસ્સ એકદેસતાય તમ્પિ ગણ્હિતુકામોવાતિ પારાજિકં વુત્તં. સભણ્ડહારકન્તિ સહભણ્ડહારકં, સકારાદેસસ્સ વિકપ્પત્તા સહ સદ્દોવ ઠિતો, ભણ્ડહારકેન સહ તં ભણ્ડન્તિ અત્થો. સાસઙ્કોતિ ‘‘યદિ ઉપસઙ્કમિત્વા ભણ્ડં ગણ્હિસ્સામિ, આવુધેન મં પહરેય્યા’’તિ ભયેન સઞ્જાતાસઙ્કો. એકમન્તં પટિક્કમ્માતિ ભયેનેવ અનુપગન્ત્વા મગ્ગતો સયં પટિક્કમ્મ. સન્તજ્જેત્વાતિ ફરુસવાચાય ચેવ આવુધપરિવત્તનાદિકાયવિકારેન ચ સન્તજ્જેત્વા. અનજ્ઝાવુત્થકન્તિ અપરિગ્ગહિતકં. આલયેન અનધિમુત્તમ્પિ ભણ્ડં અનજ્ઝાવુત્થકં નામ હોતીતિ આહ ‘‘આહરાપેન્તે દાતબ્બ’’ન્તિ, ઇમિના પઠમં પરિચ્ચત્તાલયાનમ્પિ યદિ પચ્છાપિ સકસઞ્ઞા ઉપ્પજ્જતિ, તેસઞ્ઞેવ તં ભણ્ડં હોતિ, બલક્કારેનાપિ સકસઞ્ઞાય તસ્સ ગહણે દોસો નત્થિ, અદદન્તસ્સેવ અવહારોતિ દસ્સેતિ. યદિ પન સામિનો ‘‘પરિચ્ચત્તં મયા પઠમં, ઇદાનિ મમ સન્તકં વા એતં, નો’’તિ આસઙ્કા હોતિ, બલક્કારેન ગહેતું ન વટ્ટતિ સકસઞ્ઞાબલેનેવ પુન ગહેતબ્બભાવસ્સ આપન્નત્તા. ‘‘અદેન્તસ્સ પારાજિક’’ન્તિ વચનતો ચોરસ્સ સકસઞ્ઞાય વિજ્જમાનાયપિ સામિકેસુ સાલયેસુ અદાતું ન વટ્ટતીતિ દીપિતં હોતિ. અઞ્ઞેસૂતિ મહાપચ્ચરિયાદીસુ. વિચારણાયેવ નત્થીતિ ઇમિના તત્થાપિ પટિક્ખેપાભાવતો અયમેવ અત્થોતિ દસ્સેતિ.

    111. Haraṇakakathāyaṃ haraṇakanti vatthusāminā hariyamānaṃ. So ca pādaṃ agghati, pārājikamevāti ‘‘antaṃ na gaṇhissāmī’’ti asallakkhitattā sāmaññato ‘‘gaṇhissāmi eta’’nti sallakkhitasseva paṭassa ekadesatāya tampi gaṇhitukāmovāti pārājikaṃ vuttaṃ. Sabhaṇḍahārakanti sahabhaṇḍahārakaṃ, sakārādesassa vikappattā saha saddova ṭhito, bhaṇḍahārakena saha taṃ bhaṇḍanti attho. Sāsaṅkoti ‘‘yadi upasaṅkamitvā bhaṇḍaṃ gaṇhissāmi, āvudhena maṃ pahareyyā’’ti bhayena sañjātāsaṅko. Ekamantaṃ paṭikkammāti bhayeneva anupagantvā maggato sayaṃ paṭikkamma. Santajjetvāti pharusavācāya ceva āvudhaparivattanādikāyavikārena ca santajjetvā. Anajjhāvutthakanti apariggahitakaṃ. Ālayena anadhimuttampi bhaṇḍaṃ anajjhāvutthakaṃ nāma hotīti āha ‘‘āharāpente dātabba’’nti, iminā paṭhamaṃ pariccattālayānampi yadi pacchāpi sakasaññā uppajjati, tesaññeva taṃ bhaṇḍaṃ hoti, balakkārenāpi sakasaññāya tassa gahaṇe doso natthi, adadantasseva avahāroti dasseti. Yadi pana sāmino ‘‘pariccattaṃ mayā paṭhamaṃ, idāni mama santakaṃ vā etaṃ, no’’ti āsaṅkā hoti, balakkārena gahetuṃ na vaṭṭati sakasaññābaleneva puna gahetabbabhāvassa āpannattā. ‘‘Adentassa pārājika’’nti vacanato corassa sakasaññāya vijjamānāyapi sāmikesu sālayesu adātuṃ na vaṭṭatīti dīpitaṃ hoti. Aññesūti mahāpaccariyādīsu. Vicāraṇāyeva natthīti iminā tatthāpi paṭikkhepābhāvato ayameva atthoti dasseti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / હરણકકથાવણ્ણના • Haraṇakakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ભૂમટ્ઠકથાદિવણ્ણના • Bhūmaṭṭhakathādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact