Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    431. ஹரிதசஜாதகங் (5)

    431. Haritacajātakaṃ (5)

    40.

    40.

    ஸுதங் மேதங் மஹாப்³ரஹ்மே, காமே பு⁴ஞ்ஜதி ஹாரிதோ;

    Sutaṃ metaṃ mahābrahme, kāme bhuñjati hārito;

    கச்சேதங் வசனங் துச்ச²ங், கச்சி ஸுத்³தோ⁴ இரிய்யஸி.

    Kaccetaṃ vacanaṃ tucchaṃ, kacci suddho iriyyasi.

    41.

    41.

    ஏவமேதங் மஹாராஜ, யதா² தே வசனங் ஸுதங்;

    Evametaṃ mahārāja, yathā te vacanaṃ sutaṃ;

    கும்மக்³க³ங் படிபன்னொஸ்மி, மோஹனெய்யேஸு முச்சி²தோ.

    Kummaggaṃ paṭipannosmi, mohaneyyesu mucchito.

    42.

    42.

    அது³ 1 பஞ்ஞா கிமத்தி²யா, நிபுணா ஸாது⁴சிந்தினீ 2;

    Adu 3 paññā kimatthiyā, nipuṇā sādhucintinī 4;

    யாய உப்பதிதங் ராக³ங், கிங் மனோ ந வினோத³யே.

    Yāya uppatitaṃ rāgaṃ, kiṃ mano na vinodaye.

    43.

    43.

    சத்தாரோமே மஹாராஜ, லோகே அதிப³லா பு⁴ஸா;

    Cattārome mahārāja, loke atibalā bhusā;

    ராகோ³ தோ³ஸோ மதோ³ மோஹோ, யத்த² பஞ்ஞா ந கா³த⁴தி.

    Rāgo doso mado moho, yattha paññā na gādhati.

    44.

    44.

    அரஹா ஸீலஸம்பன்னோ, ஸுத்³தோ⁴ சரதி ஹாரிதோ;

    Arahā sīlasampanno, suddho carati hārito;

    மேதா⁴வீ பண்டி³தோ சேவ, இதி நோ ஸம்மதோ ப⁴வங்.

    Medhāvī paṇḍito ceva, iti no sammato bhavaṃ.

    45.

    45.

    மேதா⁴வீனம்பி ஹிங்ஸந்தி, இஸிங் த⁴ம்மகு³ணே ரதங்;

    Medhāvīnampi hiṃsanti, isiṃ dhammaguṇe rataṃ;

    விதக்கா பாபகா ராஜ, ஸுபா⁴ ராகூ³பஸங்ஹிதா.

    Vitakkā pāpakā rāja, subhā rāgūpasaṃhitā.

    46.

    46.

    உப்பன்னாயங் ஸரீரஜோ, ராகோ³ வண்ணவிதூ³ஸனோ தவ;

    Uppannāyaṃ sarīrajo, rāgo vaṇṇavidūsano tava;

    தங் பஜஹ ப⁴த்³த³மத்து² தே, ப³ஹுன்னாஸி மேதா⁴விஸம்மதோ.

    Taṃ pajaha bhaddamatthu te, bahunnāsi medhāvisammato.

    47.

    47.

    தே அந்த⁴காரகே 5 காமே, ப³ஹுது³க்கே² மஹாவிஸே;

    Te andhakārake 6 kāme, bahudukkhe mahāvise;

    தேஸங் மூலங் க³வேஸிஸ்ஸங், செ²ச்ச²ங் ராக³ங் ஸப³ந்த⁴னங்.

    Tesaṃ mūlaṃ gavesissaṃ, checchaṃ rāgaṃ sabandhanaṃ.

    48.

    48.

    இத³ங் வத்வான ஹாரிதோ, இஸி ஸச்சபரக்கமோ;

    Idaṃ vatvāna hārito, isi saccaparakkamo;

    காமராக³ங் விராஜெத்வா, ப்³ரஹ்மலோகூபகோ³ அஹூதி.

    Kāmarāgaṃ virājetvā, brahmalokūpago ahūti.

    ஹரிதசஜாதகங் 7 பஞ்சமங்.

    Haritacajātakaṃ 8 pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஆது³ (ஸீ॰ பீ॰)
    2. சிந்தனீ (ஸீ॰ பீ॰)
    3. ādu (sī. pī.)
    4. cintanī (sī. pī.)
    5. கரணே (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    6. karaṇe (sī. syā. pī.)
    7. ஹாரிதஜாதகங் (ஸீ॰ பீ॰)
    8. hāritajātakaṃ (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [431] 5. ஹரிதசஜாதகவண்ணனா • [431] 5. Haritacajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact