Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૮. હરીતકદાયકત્થેરઅપદાનં

    8. Harītakadāyakattheraapadānaṃ

    ૬૦.

    60.

    ‘‘હરીતકં આમલકં, અમ્બજમ્બુવિભીતકં;

    ‘‘Harītakaṃ āmalakaṃ, ambajambuvibhītakaṃ;

    કોલં ભલ્લાતકં બિલ્લં, સયમેવ હરામહં.

    Kolaṃ bhallātakaṃ billaṃ, sayameva harāmahaṃ.

    ૬૧.

    61.

    ‘‘દિસ્વાન પબ્ભારગતં, ઝાયિં ઝાનરતં મુનિં;

    ‘‘Disvāna pabbhāragataṃ, jhāyiṃ jhānarataṃ muniṃ;

    આબાધેન આપીળેન્તં, અદુતીયં મહામુનિં.

    Ābādhena āpīḷentaṃ, adutīyaṃ mahāmuniṃ.

    ૬૨.

    62.

    ‘‘હરીતકં ગહેત્વાન, સયમ્ભુસ્સ અદાસહં;

    ‘‘Harītakaṃ gahetvāna, sayambhussa adāsahaṃ;

    ખાદમત્તમ્હિ ભેસજ્જે, બ્યાધિ પસ્સમ્ભિ 1 તાવદે.

    Khādamattamhi bhesajje, byādhi passambhi 2 tāvade.

    ૬૩.

    63.

    ‘‘પહીનદરથો બુદ્ધો, અનુમોદમકાસિ મે;

    ‘‘Pahīnadaratho buddho, anumodamakāsi me;

    ‘ભેસજ્જદાનેનિમિના, બ્યાધિવૂપસમેન ચ.

    ‘Bhesajjadāneniminā, byādhivūpasamena ca.

    ૬૪.

    64.

    ‘‘‘દેવભૂતો મનુસ્સો વા, જાતો વા અઞ્ઞજાતિયા;

    ‘‘‘Devabhūto manusso vā, jāto vā aññajātiyā;

    સબ્બત્થ સુખિતો હોતુ, મા ચ તે બ્યાધિમાગમા’.

    Sabbattha sukhito hotu, mā ca te byādhimāgamā’.

    ૬૫.

    65.

    ‘‘ઇદં વત્વાન સમ્બુદ્ધો, સયમ્ભૂ અપરાજિતો;

    ‘‘Idaṃ vatvāna sambuddho, sayambhū aparājito;

    નભં અબ્ભુગ્ગમી ધીરો, હંસરાજાવ અમ્બરે.

    Nabhaṃ abbhuggamī dhīro, haṃsarājāva ambare.

    ૬૬.

    66.

    ‘‘યતો હરીતકં દિન્નં, સયમ્ભુસ્સ મહેસિનો;

    ‘‘Yato harītakaṃ dinnaṃ, sayambhussa mahesino;

    ઇમં જાતિં ઉપાદાય, બ્યાધિ મે નુપપજ્જથ.

    Imaṃ jātiṃ upādāya, byādhi me nupapajjatha.

    ૬૭.

    67.

    ‘‘અયં પચ્છિમકો મય્હં, ચરિમો વત્તતે ભવો;

    ‘‘Ayaṃ pacchimako mayhaṃ, carimo vattate bhavo;

    તિસ્સો વિજ્જા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    Tisso vijjā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૬૮.

    68.

    ‘‘ચતુન્નવુતિતો કપ્પે, ભેસજ્જમદદિં તદા;

    ‘‘Catunnavutito kappe, bhesajjamadadiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ભેસજ્જસ્સ ઇદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, bhesajjassa idaṃ phalaṃ.

    ૬૯.

    69.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૭૦.

    70.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૭૧.

    71.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા હરીતકદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā harītakadāyako thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    હરીતકદાયકત્થેરસ્સાપદાનં અટ્ઠમં.

    Harītakadāyakattherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. પસ્સદ્ધિ (ક॰)
    2. passaddhi (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧-૬૦. સકિંસમ્મજ્જકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના • 1-60. Sakiṃsammajjakattheraapadānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact