Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૩. હસધમ્મસિક્ખાપદવણ્ણના

    3. Hasadhammasikkhāpadavaṇṇanā

    ૩૩૬. તતિયે કથં તિવેદનં? હસાધિપ્પાયેનેવ ‘‘પરસ્સ દુક્ખં ઉપ્પાદેસ્સામી’’તિ ઉદકં ખિપન્તસ્સ દુક્ખવેદનં. સેસં ઉત્તાનં.

    336. Tatiye kathaṃ tivedanaṃ? Hasādhippāyeneva ‘‘parassa dukkhaṃ uppādessāmī’’ti udakaṃ khipantassa dukkhavedanaṃ. Sesaṃ uttānaṃ.

    ઇદં સઞ્ઞાવિમોક્ખઞ્ચે, તિકપાચિત્તિયં કથં;

    Idaṃ saññāvimokkhañce, tikapācittiyaṃ kathaṃ;

    કીળિતંવ અકીળાતિ, મિચ્છાગાહેન તં સિયા.

    Kīḷitaṃva akīḷāti, micchāgāhena taṃ siyā.

    એત્તાવતા કથં કીળા, ઇતિ કીળાયં એવાયં;

    Ettāvatā kathaṃ kīḷā, iti kīḷāyaṃ evāyaṃ;

    અકીળાસઞ્ઞી હોતેત્થ, વિનયત્થં સમાદયે.

    Akīḷāsaññī hotettha, vinayatthaṃ samādaye.

    એકન્તાકુસલો યસ્મા, કીળાયાભિરતમનો;

    Ekantākusalo yasmā, kīḷāyābhiratamano;

    તસ્મા અકુસલં ચિત્તં, એકમેવેત્થ લબ્ભતીતિ.

    Tasmā akusalaṃ cittaṃ, ekamevettha labbhatīti.

    હસધમ્મસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Hasadhammasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૬. સુરાપાનવગ્ગો • 6. Surāpānavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૩. હસધમ્મસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Hasadhammasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૩. હસધમ્મસિક્ખાપદં • 3. Hasadhammasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact