Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૨૨. હત્થિવગ્ગો

    22. Hatthivaggo

    ૧. હત્થિદાયકત્થેરઅપદાનં

    1. Hatthidāyakattheraapadānaṃ

    .

    1.

    ‘‘સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતો, દ્વિપદિન્દસ્સ તાદિનો;

    ‘‘Siddhatthassa bhagavato, dvipadindassa tādino;

    નાગસેટ્ઠો મયા દિન્નો, ઈસાદન્તો ઉરૂળ્હવા.

    Nāgaseṭṭho mayā dinno, īsādanto urūḷhavā.

    .

    2.

    ‘‘ઉત્તમત્થં અનુભોમિ, સન્તિપદમનુત્તરં;

    ‘‘Uttamatthaṃ anubhomi, santipadamanuttaraṃ;

    નાગદાનં 1 મયા દિન્નં, સબ્બલોકહિતેસિનો.

    Nāgadānaṃ 2 mayā dinnaṃ, sabbalokahitesino.

    .

    3.

    ‘‘ચતુન્નવુતિતો કપ્પે, યં નાગ 3 મદદિં તદા;

    ‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ nāga 4 madadiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, નાગદાનસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, nāgadānassidaṃ phalaṃ.

    .

    4.

    ‘‘અટ્ઠસત્તતિકપ્પમ્હિ, સોળસાસિંસુ ખત્તિયા;

    ‘‘Aṭṭhasattatikappamhi, soḷasāsiṃsu khattiyā;

    સમન્તપાસાદિકા નામ, ચક્કવત્તી મહબ્બલા.

    Samantapāsādikā nāma, cakkavattī mahabbalā.

    .

    5.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા હત્થિદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā hatthidāyako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    હત્થિદાયકત્થેરસ્સાપદાનં પઠમં.

    Hatthidāyakattherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. અગ્ગદાનં (સી॰ ક॰)
    2. aggadānaṃ (sī. ka.)
    3. દાન (સી॰ ક॰)
    4. dāna (sī. ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact