Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૨. હત્થિરાજવણ્ણસુત્તવણ્ણના

    2. Hatthirājavaṇṇasuttavaṇṇanā

    ૧૩૮. અન્ધભાવકારકેતિ પચુરજનસ્સ ચક્ખુવિઞ્ઞાણુપ્પત્તિનિવારણેન અન્ધભાવકારકે. મહાતમેતિ મહતિ તમસિ. પાસાણફલકે મહાચીવરં સીસે ઠપેત્વાતિ એતેન તં ફલકં અપસ્સાય નિસિન્નોતિ દસ્સેતિ . પધાનન્તિ ભાવનં. પરિગ્ગણ્હમાનોતિ સબ્બસો ગણ્હન્તો અવિસ્સજ્જેન્તો, ભાવનં અનુયુઞ્જન્તો અનુપુબ્બસમાપત્તિયો ફલસમાપત્તિઞ્ચ મનસિકરોન્તોતિ અત્થો. તેનાહ ‘‘નનુ ચા’’તિઆદિ. અરિટ્ઠકોતિ અરિટ્ઠકવણ્ણો. તેનાહ ‘‘કાળકો’’તિ.

    138.Andhabhāvakāraketi pacurajanassa cakkhuviññāṇuppattinivāraṇena andhabhāvakārake. Mahātameti mahati tamasi. Pāsāṇaphalake mahācīvaraṃ sīse ṭhapetvāti etena taṃ phalakaṃ apassāya nisinnoti dasseti . Padhānanti bhāvanaṃ. Pariggaṇhamānoti sabbaso gaṇhanto avissajjento, bhāvanaṃ anuyuñjanto anupubbasamāpattiyo phalasamāpattiñca manasikarontoti attho. Tenāha ‘‘nanu cā’’tiādi. Ariṭṭhakoti ariṭṭhakavaṇṇo. Tenāha ‘‘kāḷako’’ti.

    દીઘમદ્ધાનન્તિ ચિરતરં કાલં. સંસરન્તિ આસાદનાધિપ્પાયેન સઞ્ચરન્તો, અલં તુય્હં એતેન નિપ્પયોજનન્તિ અધિપ્પાયો. ન હિ તેન મારસ્સ કાચિ અત્થસિદ્ધીતિ.

    Dīghamaddhānanti cirataraṃ kālaṃ. Saṃsaranti āsādanādhippāyena sañcaranto, alaṃ tuyhaṃ etena nippayojananti adhippāyo. Na hi tena mārassa kāci atthasiddhīti.

    હત્થિરાજવણ્ણસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Hatthirājavaṇṇasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૨. હત્થિરાજવણ્ણસુત્તં • 2. Hatthirājavaṇṇasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૨. હત્થિરાજવણ્ણસુત્તવણ્ણના • 2. Hatthirājavaṇṇasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact