Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    9. ஹேமவதஸுத்தங்

    9. Hemavatasuttaṃ

    153.

    153.

    ‘‘அஜ்ஜ பன்னரஸோ உபோஸதோ², (இதி ஸாதாகி³ரோ யக்கோ²)

    ‘‘Ajja pannaraso uposatho, (iti sātāgiro yakkho)

    தி³ப்³பா³ 1 ரத்தி உபட்டி²தா;

    Dibbā 2 ratti upaṭṭhitā;

    அனோமனாமங் ஸத்தா²ரங், ஹந்த³ பஸ்ஸாம கோ³தமங்’’.

    Anomanāmaṃ satthāraṃ, handa passāma gotamaṃ’’.

    154.

    154.

    ‘‘கச்சி மனோ ஸுபணிஹிதோ, (இதி ஹேமவதோ யக்கோ²)

    ‘‘Kacci mano supaṇihito, (iti hemavato yakkho)

    ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு தாதி³னோ;

    Sabbabhūtesu tādino;

    கச்சி இட்டே² அனிட்டே² ச, ஸங்கப்பஸ்ஸ வஸீகதா’’.

    Kacci iṭṭhe aniṭṭhe ca, saṅkappassa vasīkatā’’.

    155.

    155.

    ‘‘மனோ சஸ்ஸ ஸுபணிஹிதோ, (இதி ஸாதாகி³ரோ யக்கோ²)

    ‘‘Mano cassa supaṇihito, (iti sātāgiro yakkho)

    ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு தாதி³னோ;

    Sabbabhūtesu tādino;

    அதோ² இட்டே² அனிட்டே² ச, ஸங்கப்பஸ்ஸ வஸீகதா’’.

    Atho iṭṭhe aniṭṭhe ca, saṅkappassa vasīkatā’’.

    156.

    156.

    ‘‘கச்சி அதி³ன்னங் நாதி³யதி, (இதி ஹேமவதோ யக்கோ²)

    ‘‘Kacci adinnaṃ nādiyati, (iti hemavato yakkho)

    கச்சி பாணேஸு ஸஞ்ஞதோ;

    Kacci pāṇesu saññato;

    கச்சி ஆரா பமாத³ம்ஹா, கச்சி ஜா²னங் ந ரிஞ்சதி’’.

    Kacci ārā pamādamhā, kacci jhānaṃ na riñcati’’.

    157.

    157.

    ‘‘ந ஸோ அதி³ன்னங் ஆதி³யதி, (இதி ஸாதாகி³ரோ யக்கோ²)

    ‘‘Na so adinnaṃ ādiyati, (iti sātāgiro yakkho)

    அதோ² பாணேஸு ஸஞ்ஞதோ;

    Atho pāṇesu saññato;

    அதோ² ஆரா பமாத³ம்ஹா, பு³த்³தோ⁴ ஜா²னங் ந ரிஞ்சதி’’.

    Atho ārā pamādamhā, buddho jhānaṃ na riñcati’’.

    158.

    158.

    ‘‘கச்சி முஸா ந ப⁴ணதி, (இதி ஹேமவதோ யக்கோ²)

    ‘‘Kacci musā na bhaṇati, (iti hemavato yakkho)

    கச்சி ந கீ²ணப்³யப்பதோ²;

    Kacci na khīṇabyappatho;

    கச்சி வேபூ⁴தியங் நாஹ, கச்சி ஸம்ப²ங் ந பா⁴ஸதி’’.

    Kacci vebhūtiyaṃ nāha, kacci samphaṃ na bhāsati’’.

    159.

    159.

    ‘‘முஸா ச ஸோ ந ப⁴ணதி, (இதி ஸாதாகி³ரோ யக்கோ²)

    ‘‘Musā ca so na bhaṇati, (iti sātāgiro yakkho)

    அதோ² ந கீ²ணப்³யப்பதோ²;

    Atho na khīṇabyappatho;

    அதோ² வேபூ⁴தியங் நாஹ, மந்தா அத்த²ங் ச 3 பா⁴ஸதி’’.

    Atho vebhūtiyaṃ nāha, mantā atthaṃ ca 4 bhāsati’’.

    160.

    160.

    ‘‘கச்சி ந ரஜ்ஜதி காமேஸு, (இதி ஹேமவதோ யக்கோ²)

    ‘‘Kacci na rajjati kāmesu, (iti hemavato yakkho)

    கச்சி சித்தங் அனாவிலங்;

    Kacci cittaṃ anāvilaṃ;

    கச்சி மோஹங் அதிக்கந்தோ, கச்சி த⁴ம்மேஸு சக்கு²மா’’.

    Kacci mohaṃ atikkanto, kacci dhammesu cakkhumā’’.

    161.

    161.

    ‘‘ந ஸோ ரஜ்ஜதி காமேஸு, (இதி ஸாதாகி³ரோ யக்கோ²)

    ‘‘Na so rajjati kāmesu, (iti sātāgiro yakkho)

    அதோ² சித்தங் அனாவிலங்;

    Atho cittaṃ anāvilaṃ;

    ஸப்³ப³மோஹங் அதிக்கந்தோ, பு³த்³தோ⁴ த⁴ம்மேஸு சக்கு²மா’’.

    Sabbamohaṃ atikkanto, buddho dhammesu cakkhumā’’.

    162.

    162.

    ‘‘கச்சி விஜ்ஜாய ஸம்பன்னோ, (இதி ஹேமவதோ யக்கோ² )

    ‘‘Kacci vijjāya sampanno, (iti hemavato yakkho )

    கச்சி ஸங்ஸுத்³த⁴சாரணோ;

    Kacci saṃsuddhacāraṇo;

    கச்சிஸ்ஸ ஆஸவா கீ²ணா, கச்சி நத்தி² புனப்³ப⁴வோ’’.

    Kaccissa āsavā khīṇā, kacci natthi punabbhavo’’.

    163.

    163.

    ‘‘விஜ்ஜாய சேவ ஸம்பன்னோ, (இதி ஸாதாகி³ரோ யக்கோ²)

    ‘‘Vijjāya ceva sampanno, (iti sātāgiro yakkho)

    அதோ² ஸங்ஸுத்³த⁴சாரணோ;

    Atho saṃsuddhacāraṇo;

    ஸப்³ப³ஸ்ஸ ஆஸவா கீ²ணா, நத்தி² தஸ்ஸ புனப்³ப⁴வோ’’.

    Sabbassa āsavā khīṇā, natthi tassa punabbhavo’’.

    164.

    164.

    ‘‘ஸம்பன்னங் முனினோ சித்தங், கம்முனா ப்³யப்பதே²ன ச;

    ‘‘Sampannaṃ munino cittaṃ, kammunā byappathena ca;

    விஜ்ஜாசரணஸம்பன்னங், த⁴ம்மதோ நங் பஸங்ஸதி’’.

    Vijjācaraṇasampannaṃ, dhammato naṃ pasaṃsati’’.

    165.

    165.

    ‘‘ஸம்பன்னங் முனினோ சித்தங், கம்முனா ப்³யப்பதே²ன ச;

    ‘‘Sampannaṃ munino cittaṃ, kammunā byappathena ca;

    விஜ்ஜாசரணஸம்பன்னங், த⁴ம்மதோ அனுமோத³ஸி’’.

    Vijjācaraṇasampannaṃ, dhammato anumodasi’’.

    166.

    166.

    ‘‘ஸம்பன்னங் முனினோ சித்தங், கம்முனா ப்³யப்பதே²ன ச;

    ‘‘Sampannaṃ munino cittaṃ, kammunā byappathena ca;

    விஜ்ஜாசரணஸம்பன்னங், ஹந்த³ பஸ்ஸாம கோ³தமங்.

    Vijjācaraṇasampannaṃ, handa passāma gotamaṃ.

    167.

    167.

    ‘‘ஏணிஜங்க⁴ங் கிஸங் வீரங் 5, அப்பாஹாரங் அலோலுபங்;

    ‘‘Eṇijaṅghaṃ kisaṃ vīraṃ 6, appāhāraṃ alolupaṃ;

    முனிங் வனஸ்மிங் ஜா²யந்தங், ஏஹி பஸ்ஸாம கோ³தமங்.

    Muniṃ vanasmiṃ jhāyantaṃ, ehi passāma gotamaṃ.

    168.

    168.

    ‘‘ஸீஹங்வேகசரங் நாக³ங், காமேஸு அனபெக்கி²னங்;

    ‘‘Sīhaṃvekacaraṃ nāgaṃ, kāmesu anapekkhinaṃ;

    உபஸங்கம்ம புச்சா²ம, மச்சுபாஸப்பமோசனங்.

    Upasaṅkamma pucchāma, maccupāsappamocanaṃ.

    169.

    169.

    ‘‘அக்கா²தாரங் பவத்தாரங், ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகு³ங்;

    ‘‘Akkhātāraṃ pavattāraṃ, sabbadhammāna pāraguṃ;

    பு³த்³த⁴ங் வேரப⁴யாதீதங், மயங் புச்சா²ம கோ³தமங்’’.

    Buddhaṃ verabhayātītaṃ, mayaṃ pucchāma gotamaṃ’’.

    170.

    170.

    ‘‘கிஸ்மிங் லோகோ ஸமுப்பன்னோ, (இதி ஹேமவதோ யக்கோ²)

    ‘‘Kismiṃ loko samuppanno, (iti hemavato yakkho)

    கிஸ்மிங் குப்³ப³தி ஸந்த²வங் 7;

    Kismiṃ kubbati santhavaṃ 8;

    கிஸ்ஸ லோகோ உபாதா³ய, கிஸ்மிங் லோகோ விஹஞ்ஞதி’’.

    Kissa loko upādāya, kismiṃ loko vihaññati’’.

    171.

    171.

    ‘‘ச²ஸு 9 லோகோ ஸமுப்பன்னோ, (ஹேமவதாதி ப⁴க³வா)

    ‘‘Chasu 10 loko samuppanno, (hemavatāti bhagavā)

    ச²ஸு குப்³ப³தி ஸந்த²வங்;

    Chasu kubbati santhavaṃ;

    ச²ன்னமேவ உபாதா³ய, ச²ஸு லோகோ விஹஞ்ஞதி’’.

    Channameva upādāya, chasu loko vihaññati’’.

    172.

    172.

    ‘‘கதமங் தங் உபாதா³னங், யத்த² லோகோ விஹஞ்ஞதி;

    ‘‘Katamaṃ taṃ upādānaṃ, yattha loko vihaññati;

    நிய்யானங் புச்சி²தோ ப்³ரூஹி, கத²ங் து³க்கா² பமுச்சதி’’ 11.

    Niyyānaṃ pucchito brūhi, kathaṃ dukkhā pamuccati’’ 12.

    173.

    173.

    ‘‘பஞ்ச காமகு³ணா லோகே, மனோச²ட்டா² பவேதி³தா;

    ‘‘Pañca kāmaguṇā loke, manochaṭṭhā paveditā;

    எத்த² ச²ந்த³ங் விராஜெத்வா, ஏவங் து³க்கா² பமுச்சதி.

    Ettha chandaṃ virājetvā, evaṃ dukkhā pamuccati.

    174.

    174.

    ‘‘ஏதங் லோகஸ்ஸ நிய்யானங், அக்கா²தங் வோ யதா²தத²ங்;

    ‘‘Etaṃ lokassa niyyānaṃ, akkhātaṃ vo yathātathaṃ;

    ஏதங் வோ அஹமக்கா²மி, ஏவங் து³க்கா² பமுச்சதி’’.

    Etaṃ vo ahamakkhāmi, evaṃ dukkhā pamuccati’’.

    175.

    175.

    ‘‘கோ ஸூத⁴ தரதி ஓக⁴ங், கோத⁴ தரதி அண்ணவங்;

    ‘‘Ko sūdha tarati oghaṃ, kodha tarati aṇṇavaṃ;

    அப்பதிட்டே² அனாலம்பே³, கோ க³ம்பீ⁴ரே ந ஸீத³தி’’.

    Appatiṭṭhe anālambe, ko gambhīre na sīdati’’.

    176.

    176.

    ‘‘ஸப்³ப³தா³ ஸீலஸம்பன்னோ, பஞ்ஞவா ஸுஸமாஹிதோ;

    ‘‘Sabbadā sīlasampanno, paññavā susamāhito;

    அஜ்ஜ²த்தசிந்தீ 13 ஸதிமா, ஓக⁴ங் தரதி து³த்தரங்.

    Ajjhattacintī 14 satimā, oghaṃ tarati duttaraṃ.

    177.

    177.

    ‘‘விரதோ காமஸஞ்ஞாய, ஸப்³ப³ஸங்யோஜனாதிகோ³;

    ‘‘Virato kāmasaññāya, sabbasaṃyojanātigo;

    நந்தீ³ப⁴வபரிக்கீ²ணோ, ஸோ க³ம்பீ⁴ரே ந ஸீத³தி’’.

    Nandībhavaparikkhīṇo, so gambhīre na sīdati’’.

    178.

    178.

    ‘‘க³ப்³பீ⁴ரபஞ்ஞங் நிபுணத்த²த³ஸ்ஸிங், அகிஞ்சனங் காமப⁴வே அஸத்தங்;

    ‘‘Gabbhīrapaññaṃ nipuṇatthadassiṃ, akiñcanaṃ kāmabhave asattaṃ;

    தங் பஸ்ஸத² ஸப்³ப³தி⁴ விப்பமுத்தங், தி³ப்³பே³ பதே² கமமானங் மஹேஸிங்.

    Taṃ passatha sabbadhi vippamuttaṃ, dibbe pathe kamamānaṃ mahesiṃ.

    179.

    179.

    ‘‘அனோமனாமங் நிபுணத்த²த³ஸ்ஸிங், பஞ்ஞாத³த³ங் காமாலயே அஸத்தங்;

    ‘‘Anomanāmaṃ nipuṇatthadassiṃ, paññādadaṃ kāmālaye asattaṃ;

    தங் பஸ்ஸத² ஸப்³ப³விது³ங் ஸுமேத⁴ங், அரியே பதே² கமமானங் மஹேஸிங்.

    Taṃ passatha sabbaviduṃ sumedhaṃ, ariye pathe kamamānaṃ mahesiṃ.

    180.

    180.

    ‘‘ஸுதி³ட்ட²ங் வத நோ அஜ்ஜ, ஸுப்பபா⁴தங் ஸுஹுட்டி²தங்;

    ‘‘Sudiṭṭhaṃ vata no ajja, suppabhātaṃ suhuṭṭhitaṃ;

    யங் அத்³த³ஸாம ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஓக⁴திண்ணமனாஸவங்.

    Yaṃ addasāma sambuddhaṃ, oghatiṇṇamanāsavaṃ.

    181.

    181.

    ‘‘இமே த³ஸஸதா யக்கா², இத்³தி⁴மந்தோ யஸஸ்ஸினோ;

    ‘‘Ime dasasatā yakkhā, iddhimanto yasassino;

    ஸப்³பே³ தங் ஸரணங் யந்தி, த்வங் நோ ஸத்தா² அனுத்தரோ.

    Sabbe taṃ saraṇaṃ yanti, tvaṃ no satthā anuttaro.

    182.

    182.

    ‘‘தே மயங் விசரிஸ்ஸாம, கா³மா கா³மங் நகா³ நக³ங்;

    ‘‘Te mayaṃ vicarissāma, gāmā gāmaṃ nagā nagaṃ;

    நமஸ்ஸமானா ஸம்பு³த்³த⁴ங், த⁴ம்மஸ்ஸ ச ஸுத⁴ம்மத’’ந்தி.

    Namassamānā sambuddhaṃ, dhammassa ca sudhammata’’nti.

    ஹேமவதஸுத்தங் நவமங் நிட்டி²தங்.

    Hemavatasuttaṃ navamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. தி³ப்³யா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    2. dibyā (sī. syā. kaṃ. pī.)
    3. அத்த²ங் ஸோ (ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    4. atthaṃ so (sī. pī. ka.)
    5. தீ⁴ரங் (ஸ்யா॰)
    6. dhīraṃ (syā.)
    7. ஸந்த⁴வங் (க॰)
    8. sandhavaṃ (ka.)
    9. ச²ஸ்ஸு (ஸீ॰ பீ॰)
    10. chassu (sī. pī.)
    11. பமுஞ்சதி (ஸ்யா॰)
    12. pamuñcati (syā.)
    13. அஜ்ஜ²த்தஸஞ்ஞீ (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    14. ajjhattasaññī (syā. kaṃ. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 9. ஹேமவதஸுத்தவண்ணனா • 9. Hemavatasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact