Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³னபாளி • Udānapāḷi

    4. ஹுங்ஹுங்கஸுத்தங்

    4. Huṃhuṅkasuttaṃ

    4. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா உருவேலாயங் விஹரதி நஜ்ஜா நேரஞ்ஜராய தீரே அஜபாலனிக்³ரோதே⁴ பட²மாபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴. தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வா ஸத்தாஹங் ஏகபல்லங்கேன நிஸின்னோ ஹோதி விமுத்திஸுக²படிஸங்வேதீ³. அத² கோ² ப⁴க³வா தஸ்ஸ ஸத்தாஹஸ்ஸ அச்சயேன தம்ஹா ஸமாதி⁴ம்ஹா வுட்டா²ஸி.

    4. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā uruvelāyaṃ viharati najjā nerañjarāya tīre ajapālanigrodhe paṭhamābhisambuddho. Tena kho pana samayena bhagavā sattāhaṃ ekapallaṅkena nisinno hoti vimuttisukhapaṭisaṃvedī. Atha kho bhagavā tassa sattāhassa accayena tamhā samādhimhā vuṭṭhāsi.

    அத² கோ² அஞ்ஞதரோ ஹுங்ஹுங்கஜாதிகோ 1 ப்³ராஹ்மணோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. ஏகமந்தங் டி²தோ கோ² ஸோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘கித்தாவதா நு கோ², போ⁴ கோ³தம, ப்³ராஹ்மணோ ஹோதி, கதமே ச பன ப்³ராஹ்மணகரணா 2 த⁴ம்மா’’தி?

    Atha kho aññataro huṃhuṅkajātiko 3 brāhmaṇo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Ekamantaṃ ṭhito kho so brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘kittāvatā nu kho, bho gotama, brāhmaṇo hoti, katame ca pana brāhmaṇakaraṇā 4 dhammā’’ti?

    அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதமத்த²ங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘யோ ப்³ராஹ்மணோ பா³ஹிதபாபத⁴ம்மோ,

    ‘‘Yo brāhmaṇo bāhitapāpadhammo,

    நிஹுங்ஹுங்கோ 5 நிக்கஸாவோ யதத்தோ;

    Nihuṃhuṅko 6 nikkasāvo yatatto;

    வேத³ந்தகூ³ வூஸிதப்³ரஹ்மசரியோ,

    Vedantagū vūsitabrahmacariyo,

    த⁴ம்மேன ஸோ ப்³ரஹ்மவாத³ங் வதெ³ய்ய;

    Dhammena so brahmavādaṃ vadeyya;

    யஸ்ஸுஸ்ஸதா³ நத்தி² குஹிஞ்சி லோகே’’தி. சதுத்த²ங்;

    Yassussadā natthi kuhiñci loke’’ti. catutthaṃ;







    Footnotes:
    1. ஹுஹுங்கஜாதிகோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    2. ப்³ராஹ்மணகாரகா (க॰)
    3. huhuṅkajātiko (sī. syā. kaṃ. pī.)
    4. brāhmaṇakārakā (ka.)
    5. நிஹுஹுங்கோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங் பீ॰)
    6. nihuhuṅko (sī. syā. kaṃ pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā / 4. ஹுங்ஹுங்கஸுத்தவண்ணனா • 4. Huṃhuṅkasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact