Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઉદાનપાળિ • Udānapāḷi

    ૪. હુંહુઙ્કસુત્તં

    4. Huṃhuṅkasuttaṃ

    . એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા ઉરુવેલાયં વિહરતિ નજ્જા નેરઞ્જરાય તીરે અજપાલનિગ્રોધે પઠમાભિસમ્બુદ્ધો. તેન ખો પન સમયેન ભગવા સત્તાહં એકપલ્લઙ્કેન નિસિન્નો હોતિ વિમુત્તિસુખપટિસંવેદી. અથ ખો ભગવા તસ્સ સત્તાહસ્સ અચ્ચયેન તમ્હા સમાધિમ્હા વુટ્ઠાસિ.

    4. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā uruvelāyaṃ viharati najjā nerañjarāya tīre ajapālanigrodhe paṭhamābhisambuddho. Tena kho pana samayena bhagavā sattāhaṃ ekapallaṅkena nisinno hoti vimuttisukhapaṭisaṃvedī. Atha kho bhagavā tassa sattāhassa accayena tamhā samādhimhā vuṭṭhāsi.

    અથ ખો અઞ્ઞતરો હુંહુઙ્કજાતિકો 1 બ્રાહ્મણો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવતા સદ્ધિં સમ્મોદિ. સમ્મોદનીયં કથં સારણીયં વીતિસારેત્વા એકમન્તં અટ્ઠાસિ. એકમન્તં ઠિતો ખો સો બ્રાહ્મણો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘કિત્તાવતા નુ ખો, ભો ગોતમ, બ્રાહ્મણો હોતિ, કતમે ચ પન બ્રાહ્મણકરણા 2 ધમ્મા’’તિ?

    Atha kho aññataro huṃhuṅkajātiko 3 brāhmaṇo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Ekamantaṃ ṭhito kho so brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘kittāvatā nu kho, bho gotama, brāhmaṇo hoti, katame ca pana brāhmaṇakaraṇā 4 dhammā’’ti?

    અથ ખો ભગવા એતમત્થં વિદિત્વા તાયં વેલાયં ઇમં ઉદાનં ઉદાનેસિ –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘યો બ્રાહ્મણો બાહિતપાપધમ્મો,

    ‘‘Yo brāhmaṇo bāhitapāpadhammo,

    નિહુંહુઙ્કો 5 નિક્કસાવો યતત્તો;

    Nihuṃhuṅko 6 nikkasāvo yatatto;

    વેદન્તગૂ વૂસિતબ્રહ્મચરિયો,

    Vedantagū vūsitabrahmacariyo,

    ધમ્મેન સો બ્રહ્મવાદં વદેય્ય;

    Dhammena so brahmavādaṃ vadeyya;

    યસ્સુસ્સદા નત્થિ કુહિઞ્ચિ લોકે’’તિ. ચતુત્થં;

    Yassussadā natthi kuhiñci loke’’ti. catutthaṃ;







    Footnotes:
    1. હુહુઙ્કજાતિકો (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    2. બ્રાહ્મણકારકા (ક॰)
    3. huhuṅkajātiko (sī. syā. kaṃ. pī.)
    4. brāhmaṇakārakā (ka.)
    5. નિહુહુઙ્કો (સી॰ સ્યા॰ કં પી॰)
    6. nihuhuṅko (sī. syā. kaṃ pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઉદાન-અટ્ઠકથા • Udāna-aṭṭhakathā / ૪. હુંહુઙ્કસુત્તવણ્ણના • 4. Huṃhuṅkasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact