Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ઇણાયિકદાસવત્થુકથાવણ્ણના

    Iṇāyikadāsavatthukathāvaṇṇanā

    ૯૬. પસ્સ મે પત્તચીવરમત્તં, અહં ઇદં દસ્સામીતિ સામીચિ, યતો નત્થિ આપત્તિ. ઉપડ્ઢુપડ્ઢન્તિ થોકં થોકં.

    96. Passa me pattacīvaramattaṃ, ahaṃ idaṃ dassāmīti sāmīci, yato natthi āpatti. Upaḍḍhupaḍḍhanti thokaṃ thokaṃ.

    ૯૭. દેસચારિત્તન્તિ સાવનપણ્ણારોપનાદિ તં તં દેસચારિત્તં. ‘‘દેવદાસિપુત્તે વટ્ટતી’’તિ લિખિતં. ‘‘આરામિકં ચે પબ્બાજેતુકામો, અઞ્ઞમેકં દત્વા પબ્બાજેતબ્બ’’ન્તિ વુત્તં. મહાપચ્ચરિવાદસ્સ અયમિધ અધિપ્પાયો. ‘‘ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ આરામિકે દેમા’’તિ દિન્નત્તા ન તે તેસં દાસા. ‘‘આરામિકો ચ નેવ દાસો ન ભુજિસ્સોતિ વત્તબ્બતો ન દાસો’’તિ લિખિતં. તક્કાસિઞ્ચનં સીહળદીપે ચારિત્તં. તે ચ પબ્બાજેતબ્બા સઙ્ઘસ્સારામિકત્તા. નિસ્સામિકં દાસં અત્તનાપિ ભુજિસ્સં કાતું લભતિ. ‘‘દાસસ્સ પબ્બજિત્વા અત્તનો સામિકે દિસ્વા પલાયન્તસ્સ આપત્તિ નત્થીતિ વદન્તી’’તિ ચ લિખિતં. અત્તનો વા દાસો અસ્સ ભિક્ખુનોતિ અત્થો. નિસ્સામિકસ્સ દાસસ્સ રાજા સામિ, તસ્મા રાજાનં વા તસ્મિં ગામે મનુસ્સે વા આપુચ્છિત્વા પબ્બાજેતબ્બોતિ એકે. ‘‘ભુજિસ્સં કત્વા’’તિ લિખિતં. તસ્સ પરિહારં ભણન્તિ ‘‘યથા ભુજિસ્સો હોતિ, તથા કત્તબ્બો’’તિ. એવં સઙ્કપ્પેન વત્વા ‘‘પયોજનં નત્થી’’તિ કેહિચિ લિખિતં. ભુજિસ્સં કાતુમેવ વટ્ટતીતિ ‘‘સચે પસ્સન્તિ, અનુબન્ધિસ્સન્તી’’તિ વુત્તં. આપત્તિ નત્થિ. ‘‘અસુદ્ધા કિર મેતિપિ તં સન્ધાયેવ વુત્ત’’ન્તિ વદન્તિ.

    97.Desacārittanti sāvanapaṇṇāropanādi taṃ taṃ desacārittaṃ. ‘‘Devadāsiputte vaṭṭatī’’ti likhitaṃ. ‘‘Ārāmikaṃ ce pabbājetukāmo, aññamekaṃ datvā pabbājetabba’’nti vuttaṃ. Mahāpaccarivādassa ayamidha adhippāyo. ‘‘Bhikkhusaṅghassa ārāmike demā’’ti dinnattā na te tesaṃ dāsā. ‘‘Ārāmiko ca neva dāso na bhujissoti vattabbato na dāso’’ti likhitaṃ. Takkāsiñcanaṃ sīhaḷadīpe cārittaṃ. Te ca pabbājetabbā saṅghassārāmikattā. Nissāmikaṃ dāsaṃ attanāpi bhujissaṃ kātuṃ labhati. ‘‘Dāsassa pabbajitvā attano sāmike disvā palāyantassa āpatti natthīti vadantī’’ti ca likhitaṃ. Attano vā dāso assa bhikkhunoti attho. Nissāmikassa dāsassa rājā sāmi, tasmā rājānaṃ vā tasmiṃ gāme manusse vā āpucchitvā pabbājetabboti eke. ‘‘Bhujissaṃ katvā’’ti likhitaṃ. Tassa parihāraṃ bhaṇanti ‘‘yathā bhujisso hoti, tathā kattabbo’’ti. Evaṃ saṅkappena vatvā ‘‘payojanaṃ natthī’’ti kehici likhitaṃ. Bhujissaṃ kātumeva vaṭṭatīti ‘‘sace passanti, anubandhissantī’’ti vuttaṃ. Āpatti natthi. ‘‘Asuddhā kira metipi taṃ sandhāyeva vutta’’nti vadanti.

    ઇણાયિકદાસવત્થુકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Iṇāyikadāsavatthukathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
    ૩૩. ઇણાયિકવત્થુ • 33. Iṇāyikavatthu
    ૩૪. દાસવત્થુ • 34. Dāsavatthu

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā
    ઇણાયિકવત્થુકથા • Iṇāyikavatthukathā
    દાસવત્થુકથા • Dāsavatthukathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / રાજભટાદિવત્થુકથાવણ્ણના • Rājabhaṭādivatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā
    ઇણાયિકવત્થુકથાવણ્ણના • Iṇāyikavatthukathāvaṇṇanā
    દાસવત્થુકથાવણ્ણના • Dāsavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi
    ૩૩. ઇણાયિકવત્થુકથા • 33. Iṇāyikavatthukathā
    ૩૪. દાસવત્થુકથા • 34. Dāsavatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact