Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    423. இந்த்³ரியஜாதகங் (7)

    423. Indriyajātakaṃ (7)

    60.

    60.

    யோ இந்த்³ரியானங் காமேன, வஸங் நாரத³ க³ச்ச²தி;

    Yo indriyānaṃ kāmena, vasaṃ nārada gacchati;

    ஸோ பரிச்சஜ்ஜுபோ⁴ லோகே, ஜீவந்தோவ விஸுஸ்ஸதி 1.

    So pariccajjubho loke, jīvantova visussati 2.

    61.

    61.

    ஸுக²ஸ்ஸானந்தரங் து³க்க²ங், து³க்க²ஸ்ஸானந்தரங் ஸுக²ங்;

    Sukhassānantaraṃ dukkhaṃ, dukkhassānantaraṃ sukhaṃ;

    ஸோஸி 3 பத்தோ ஸுகா² 4 து³க்க²ங், பாடிகங்க² வரங் ஸுக²ங்.

    Sosi 5 patto sukhā 6 dukkhaṃ, pāṭikaṅkha varaṃ sukhaṃ.

    62.

    62.

    கிச்ச²காலே கிச்ச²ஸஹோ, யோ கிச்ச²ங் நாதிவத்ததி;

    Kicchakāle kicchasaho, yo kicchaṃ nātivattati;

    ஸ கிச்ச²ந்தங் ஸுக²ங் தீ⁴ரோ, யோக³ங் ஸமதி⁴க³ச்ச²தி.

    Sa kicchantaṃ sukhaṃ dhīro, yogaṃ samadhigacchati.

    63.

    63.

    ந ஹேவ காமான காமா, நானத்தா² நாத்த²காரணா;

    Na heva kāmāna kāmā, nānatthā nātthakāraṇā;

    ந கதஞ்ச நிரங்கத்வா, த⁴ம்மா சவிதுமரஹஸி.

    Na katañca niraṅkatvā, dhammā cavitumarahasi.

    64.

    64.

    த³க்க²ங் க³ஹபதீ 7 ஸாது⁴, ஸங்விப⁴ஜ்ஜஞ்ச போ⁴ஜனங்;

    Dakkhaṃ gahapatī 8 sādhu, saṃvibhajjañca bhojanaṃ;

    அஹாஸோ அத்த²லாபே⁴ஸு, அத்த²ப்³யாபத்தி அப்³யதோ².

    Ahāso atthalābhesu, atthabyāpatti abyatho.

    65.

    65.

    எத்தாவதேதங் பண்டி³ச்சங், அபி ஸோ 9 த³விலோ 10 ப்³ரவி;

    Ettāvatetaṃ paṇḍiccaṃ, api so 11 davilo 12 bravi;

    ந யிதோ கிஞ்சி பாபியோ, யோ இந்த்³ரியானங் வஸங் வஜே.

    Na yito kiñci pāpiyo, yo indriyānaṃ vasaṃ vaje.

    66.

    66.

    அமித்தானங்வ ஹத்த²த்த²ங், ஸிவி பப்போதி மாமிவ;

    Amittānaṃva hatthatthaṃ, sivi pappoti māmiva;

    கம்மங் விஜ்ஜஞ்ச த³க்கெ²ய்யங், விவாஹங் ஸீலமத்³த³வங்;

    Kammaṃ vijjañca dakkheyyaṃ, vivāhaṃ sīlamaddavaṃ;

    ஏதே ச யஸே ஹாபெத்வா, நிப்³ப³த்தோ ஸேஹி கம்மேஹி.

    Ete ca yase hāpetvā, nibbatto sehi kammehi.

    67.

    67.

    ஸோஹங் ஸஹஸ்ஸஜீனோவ அப³ந்து⁴ அபராயணோ;

    Sohaṃ sahassajīnova abandhu aparāyaṇo;

    அரியத⁴ம்மா அபக்கந்தோ, யதா² பேதோ ததே²வஹங்.

    Ariyadhammā apakkanto, yathā peto tathevahaṃ.

    68.

    68.

    ஸுக²காமே து³க்கா²பெத்வா, ஆபன்னொஸ்மி பத³ங் இமங்;

    Sukhakāme dukkhāpetvā, āpannosmi padaṃ imaṃ;

    ஸோ ஸுக²ங் நாதி⁴க³ச்சா²மி, டி²தோ 13 பா⁴ணுமதாமிவாதி.

    So sukhaṃ nādhigacchāmi, ṭhito 14 bhāṇumatāmivāti.

    இந்த்³ரியஜாதகங் ஸத்தமங்.

    Indriyajātakaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஜீவந்தோபிவிஸுஸ்ஸதி (ஸ்யா॰), ஜீவந்தோ வாபி ஸுஸ்ஸதி (க॰)
    2. jīvantopivisussati (syā.), jīvanto vāpi sussati (ka.)
    3. ஸோபி (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    4. ஸுக² (ஸ்யா॰), ஸுக²ங் (க॰)
    5. sopi (syā. pī. ka.)
    6. sukha (syā.), sukhaṃ (ka.)
    7. க³ஹபதங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰), க³ஹவதங் (?)
    8. gahapataṃ (sī. syā. pī.), gahavataṃ (?)
    9. அஸிதோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    10. தே³வலோ (ஸீ॰ பீ॰)
    11. asito (sī. syā. pī.)
    12. devalo (sī. pī.)
    13. சிதோ (பீ॰ ஸீ॰ அட்ட²॰)
    14. cito (pī. sī. aṭṭha.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [423] 7. இந்த்³ரியஜாதகவண்ணனா • [423] 7. Indriyajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact