Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૯. ઇન્દ્રિયસમ્પન્નસુત્તં
9. Indriyasampannasuttaṃ
૧૫૪. અથ ખો અઞ્ઞતરો ભિક્ખુ યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ…પે॰… એકમન્તં નિસિન્નો ખો સો ભિક્ખુ ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘‘ઇન્દ્રિયસમ્પન્નો, ઇન્દ્રિયસમ્પન્નો’તિ, ભન્તે, વુચ્ચતિ. કિત્તાવતા નુ ખો, ભન્તે, ઇન્દ્રિયસમ્પન્નો હોતી’’તિ?
154. Atha kho aññataro bhikkhu yena bhagavā tenupasaṅkami…pe… ekamantaṃ nisinno kho so bhikkhu bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘‘indriyasampanno, indriyasampanno’ti, bhante, vuccati. Kittāvatā nu kho, bhante, indriyasampanno hotī’’ti?
‘‘ચક્ખુન્દ્રિયે ચે, ભિક્ખુ, ઉદયબ્બયાનુપસ્સી વિહરન્તો ચક્ખુન્દ્રિયે નિબ્બિન્દતિ…પે॰… જિવ્હિન્દ્રિયે ચે, ભિક્ખુ, ઉદયબ્બયાનુપસ્સી વિહરન્તો જિવ્હિન્દ્રિયે નિબ્બિન્દતિ…પે॰… મનિન્દ્રિયે ચે, ભિક્ખુ, ઉદયબ્બયાનુપસ્સી વિહરન્તો મનિન્દ્રિયે નિબ્બિન્દતિ. નિબ્બિન્દં વિરજ્જતિ…પે॰… વિમુત્તસ્મિં વિમુત્તમિતિ ઞાણં હોતિ. ‘ખીણા જાતિ, વુસિતં બ્રહ્મચરિયં, કતં કરણીયં, નાપરં ઇત્થત્તાયા’તિ પજાનાતિ. એત્તાવતા ખો, ભિક્ખુ, ઇન્દ્રિયસમ્પન્નો હોતી’’તિ. નવમં.
‘‘Cakkhundriye ce, bhikkhu, udayabbayānupassī viharanto cakkhundriye nibbindati…pe… jivhindriye ce, bhikkhu, udayabbayānupassī viharanto jivhindriye nibbindati…pe… manindriye ce, bhikkhu, udayabbayānupassī viharanto manindriye nibbindati. Nibbindaṃ virajjati…pe… vimuttasmiṃ vimuttamiti ñāṇaṃ hoti. ‘Khīṇā jāti, vusitaṃ brahmacariyaṃ, kataṃ karaṇīyaṃ, nāparaṃ itthattāyā’ti pajānāti. Ettāvatā kho, bhikkhu, indriyasampanno hotī’’ti. Navamaṃ.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૯-૧૦. ઇન્દ્રિયસમ્પન્નસુત્તાદિવણ્ણના • 9-10. Indriyasampannasuttādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૯-૧૦. ઇન્દ્રિયસમ્પન્નસુત્તાદિવણ્ણના • 9-10. Indriyasampannasuttādivaṇṇanā