Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૭. ઇસ્સરિયસુત્તવણ્ણના
7. Issariyasuttavaṇṇanā
૭૭. સત્તમે સત્થમલન્તિ મલગ્ગહિતસત્થં. કિં સુ હરન્તં વારેન્તીતિ કં હરન્તં નિસેધેન્તિ. વસોતિ આણાપવત્તનં. ઇત્થીતિ અવિસ્સજ્જનીયભણ્ડત્તા ‘‘ઇત્થી ભણ્ડાનમુત્તમં, વરભણ્ડ’’ન્તિ આહ. અથ વા સબ્બેપિ બોધિસત્તા ચ ચક્કવત્તિનો ચ માતુકુચ્છિયંયેવ નિબ્બત્તન્તીતિ ‘‘ઇત્થી ભણ્ડાનમુત્તમ’’ન્તિ આહ. કોધો સત્થમલન્તિ કોધો મલગ્ગહિતસત્થસદિસો, પઞ્ઞાસત્થસ્સ વા મલન્તિ સત્થમલં. અબ્બુદન્તિ વિનાસકારણં, ચોરા લોકસ્મિં વિનાસકાતિ અત્થો. હરન્તોતિ સલાકભત્તાદીનિ ગહેત્વા ગચ્છન્તો. સલાકભત્તાદીનિ હિ પટ્ઠપિતકાલેયેવ મનુસ્સેહિ પરિચ્ચત્તાનિ. તેસં તાનિ હરન્તો સમણો પિયો હોતિ, અનાહરન્તે પુઞ્ઞહાનિં નિસ્સાય વિપ્પટિસારિનો હોન્તિ. સત્તમં.
77. Sattame satthamalanti malaggahitasatthaṃ. Kiṃ su harantaṃ vārentīti kaṃ harantaṃ nisedhenti. Vasoti āṇāpavattanaṃ. Itthīti avissajjanīyabhaṇḍattā ‘‘itthī bhaṇḍānamuttamaṃ, varabhaṇḍa’’nti āha. Atha vā sabbepi bodhisattā ca cakkavattino ca mātukucchiyaṃyeva nibbattantīti ‘‘itthī bhaṇḍānamuttama’’nti āha. Kodho satthamalanti kodho malaggahitasatthasadiso, paññāsatthassa vā malanti satthamalaṃ. Abbudanti vināsakāraṇaṃ, corā lokasmiṃ vināsakāti attho. Harantoti salākabhattādīni gahetvā gacchanto. Salākabhattādīni hi paṭṭhapitakāleyeva manussehi pariccattāni. Tesaṃ tāni haranto samaṇo piyo hoti, anāharante puññahāniṃ nissāya vippaṭisārino honti. Sattamaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૭. ઇસ્સરિયસુત્તં • 7. Issariyasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૭. ઇસ્સરિયસુત્તવણ્ણના • 7. Issariyasuttavaṇṇanā