Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૭. ઇસ્સરિયસુત્તવણ્ણના

    7. Issariyasuttavaṇṇanā

    ૭૭. સત્થસ્સ મલન્તિ સત્થમલં, યેન સત્થં મલીનં હોતિ, સત્થમલગ્ગહણેન ચેત્થ મલીનં સત્થમેવ ગહિતન્તિ આહ ‘‘મલગ્ગહિતસત્થ’’ન્તિ. આણાપવત્તનન્તિ અપ્પકે વા મહન્તે વા યત્થ કત્થચિ અત્તનો આણાય પવત્તનવસેન વસનં ઇસ્સરિયત્તમિચ્છન્તિ. મણિરતનમ્પિ વિસ્સજ્જનીયપક્ખિકત્તા ઉત્તમં ભણ્ડં નામ ન હોતિ, ઇત્થી પન પરિચ્ચત્તકુલાચારિત્થિકાયપિ અનિસ્સજ્જનીયતાય ઉત્તમભણ્ડં નામ. તેનાહ ‘‘ઇત્થી ભણ્ડાનમુત્તમ’’ન્તિ. તેસં તેસઞ્હિ પુરિસાજાનીયાનં ઉપ્પત્તિટ્ઠાનતાય ઉત્તમરતનાકરત્તા ઇત્થી ભણ્ડાનમુત્તમં. મલગ્ગહિતસત્થસદિસો અવબોધકિચ્ચવિબન્ધનતો. સત્થમલં વિય સત્થસ્સ પઞ્ઞાસત્થસ્સ ગુણાભાવકરણતો પઞ્ઞાસત્થમલં . અબ્બુ વુચ્ચતિ ઉપદ્દવં, તં દેતીતિ અબ્બુદં, વિનાસકારણં. નનુ હરણં સમણસ્સ અયુત્તન્તિ? યુત્તં. તસ્સ અન્વયતો બ્યતિરેકતો ચ યુત્તતં દસ્સેન્તો ‘‘સલાકભત્તાદીની’’તિઆદિમાહ.

    77. Satthassa malanti satthamalaṃ, yena satthaṃ malīnaṃ hoti, satthamalaggahaṇena cettha malīnaṃ satthameva gahitanti āha ‘‘malaggahitasattha’’nti. Āṇāpavattananti appake vā mahante vā yattha katthaci attano āṇāya pavattanavasena vasanaṃ issariyattamicchanti. Maṇiratanampi vissajjanīyapakkhikattā uttamaṃ bhaṇḍaṃ nāma na hoti, itthī pana pariccattakulācāritthikāyapi anissajjanīyatāya uttamabhaṇḍaṃ nāma. Tenāha ‘‘itthī bhaṇḍānamuttama’’nti. Tesaṃ tesañhi purisājānīyānaṃ uppattiṭṭhānatāya uttamaratanākarattā itthī bhaṇḍānamuttamaṃ. Malaggahitasatthasadiso avabodhakiccavibandhanato. Satthamalaṃ viya satthassa paññāsatthassa guṇābhāvakaraṇato paññāsatthamalaṃ. Abbu vuccati upaddavaṃ, taṃ detīti abbudaṃ, vināsakāraṇaṃ. Nanu haraṇaṃ samaṇassa ayuttanti? Yuttaṃ. Tassa anvayato byatirekato ca yuttataṃ dassento ‘‘salākabhattādīnī’’tiādimāha.

    ઇસ્સરિયસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Issariyasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૭. ઇસ્સરિયસુત્તં • 7. Issariyasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૭. ઇસ્સરિયસુત્તવણ્ણના • 7. Issariyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact