Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    4. இஸ்ஸத்தஸுத்தவண்ணனா

    4. Issattasuttavaṇṇanā

    135. அட்டு²ப்பத்திகோதி எத்த² கா அஸ்ஸ அட்டு²ப்பத்தி? தித்தி²யானங் ப⁴க³வதோ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச அலாபா⁴ய அயஸாய பரிஸக்கனங். தங் வித்தா²ரதோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ப⁴க³வதோ கிரா’’திஆதி³ வுத்தங். யதா² தங் ஸப்³ப³தி³ஸாஸு யமகமஹாமேகோ⁴ உட்ட²ஹித்வா மஹாஓக⁴ங் விய ஸப்³பா³ பாரமியோ ‘‘இமஸ்மிங்யேவ அத்தபா⁴வே விபாகங் த³ஸ்ஸாமா’’தி ஸம்பிண்டி³தா விய லாப⁴ஸக்காரமஹோக⁴ங் நிப்³ப³த்தயிங்ஸு. ததோ ததோ அன்னபானயானவத்த²மாலாக³ந்த⁴விலேபனாதி³ஹத்தா² க²த்தியப்³ராஹ்மணாத³யோ ஆக³ந்த்வா – ‘‘கஹங் ப⁴க³வா, கஹங் தே³வதே³வோ நராஸபோ⁴ லோகனாதோ²’’தி ப⁴க³வந்தங் பரியேஸந்தி, ஸகடஸதேஹிபி பச்சயே ஆஹரித்வா ஓகாஸங் அலப⁴மானா ஸமந்தா கா³வுதப்பமாணம்பி ஸகடது⁴ரேன ஸகடது⁴ரங் ஆஹச்ச திட்ட²ந்தி சேவ அனுவத்தந்தி ச அந்த⁴கவிந்த³ப்³ராஹ்மணாத³யோ விய. ஸப்³ப³ங் க²ந்த⁴கே (மஹாவ॰ 282) தேஸு தேஸு ஸுத்தேஸு ச ஆக³தனயேன வேதி³தப்³ப³ங். யதா² ச ப⁴க³வதோ, ஏவங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸபி. வுத்தம்பி – ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வா ஸக்கதோ ஹோதி க³ருகதோ மானிதோ பூஜிதோ அபசிதோ லாபீ⁴ சீவர…பே॰… பரிக்கா²ரானங், பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴பி கோ²’’திஆதி³ (உதா³॰ 38), ததா² ‘‘யாவதா கோ², சுந்த³, ஏதரஹி ஸங்கோ⁴ வா க³ணோ வா லோகே உப்பன்னோ, நாஹங், சுந்த³, அஞ்ஞங் ஏகங் ஸங்க⁴ம்பி ஏகங் க³ணம்பி ஸமனுபஸ்ஸாமி ஏவங் லாப⁴க்³க³யஸக்³க³ப்பத்தங், யத²ரிவாயங், சுந்த³, பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴’’தி (தீ³॰ நி॰ 3.176). ஏவந்தி இதா³னி வுச்சமானாகாரேன. நிஜ்ஜ²த்திந்தி ஸஞ்ஞத்திங். ந்தி கத²ங்.

    135.Aṭṭhuppattikoti ettha kā assa aṭṭhuppatti? Titthiyānaṃ bhagavato bhikkhusaṅghassa ca alābhāya ayasāya parisakkanaṃ. Taṃ vitthārato dassetuṃ ‘‘bhagavato kirā’’tiādi vuttaṃ. Yathā taṃ sabbadisāsu yamakamahāmegho uṭṭhahitvā mahāoghaṃ viya sabbā pāramiyo ‘‘imasmiṃyeva attabhāve vipākaṃ dassāmā’’ti sampiṇḍitā viya lābhasakkāramahoghaṃ nibbattayiṃsu. Tato tato annapānayānavatthamālāgandhavilepanādihatthā khattiyabrāhmaṇādayo āgantvā – ‘‘kahaṃ bhagavā, kahaṃ devadevo narāsabho lokanātho’’ti bhagavantaṃ pariyesanti, sakaṭasatehipi paccaye āharitvā okāsaṃ alabhamānā samantā gāvutappamāṇampi sakaṭadhurena sakaṭadhuraṃ āhacca tiṭṭhanti ceva anuvattanti ca andhakavindabrāhmaṇādayo viya. Sabbaṃ khandhake (mahāva. 282) tesu tesu suttesu ca āgatanayena veditabbaṃ. Yathā ca bhagavato, evaṃ bhikkhusaṅghassapi. Vuttampi – ‘‘tena kho pana samayena bhagavā sakkato hoti garukato mānito pūjito apacito lābhī cīvara…pe… parikkhārānaṃ, bhikkhusaṅghopi kho’’tiādi (udā. 38), tathā ‘‘yāvatā kho, cunda, etarahi saṅgho vā gaṇo vā loke uppanno, nāhaṃ, cunda, aññaṃ ekaṃ saṅghampi ekaṃ gaṇampi samanupassāmi evaṃ lābhaggayasaggappattaṃ, yatharivāyaṃ, cunda, bhikkhusaṅgho’’ti (dī. ni. 3.176). Evanti idāni vuccamānākārena. Nijjhattinti saññattiṃ. Nanti kathaṃ.

    ஏவங் புச்சி²துங் அயுத்தங் தித்தி²யானங் கதா² மஹாஜனஸன்னிபாதே நிய்யாதிதா ஹோதீதி. தஸ்மிங் தா³தப்³ப³ங், சித்தப்பஸாத³மத்தேன தெ³ந்தேபி ஹி புஞ்ஞங் பவட்³ட⁴தி. ஆரோசிதங் அத்தனோதி அதி⁴ப்பாயோ. ப⁴க³வாதி ஸத்து² ஆமந்தனங். சித்தங் நாம யதா²பச்சயங் பவத்தமானங் நிக³ண்டா²…பே॰… பஸீத³தி பஸன்னஸ்ஸாதி அதி⁴ப்பாயோ. புப்³பே³ அவிஸேஸதோ தெ³ய்யத⁴ம்மஸ்ஸ தா³தப்³ப³ட்டா²னங் நாம புச்சி²தங், இதா³னி தஸ்ஸ மஹப்ப²லபா⁴வகரோ த³க்கி²ணெய்யவிஸேஸோதி ஆஹ ‘‘அஞ்ஞங் தயா பட²மங் புச்சி²தங், அஞ்ஞங் பச்சா²’’தி. ஸல்லக்கே²ஹி ஏதங். பச்சி²மங் புரிமேன ஸத்³தி⁴ங் ஆனேஹீதி அதி⁴ப்பாயோ. புச்சி²தஸ்ஸ நாம பஞ்ஹஸ்ஸ கத²னங் மய்ஹமேவ பா⁴ரோ. ஸமுபப்³யூள்ஹோதி ஏகதோ ஸேனாய ராஸிவஸேன ஸம்பிண்டி³தோதி அத்தோ². தேனாஹ ‘‘ராஸிபூ⁴தோ’’தி. அஸிக்கி²தோதி ஸத்தட்ட²ஸங்வச்ச²ரானி த⁴னுஸிப்பேன ஸிக்கி²தோ. த⁴னுஸிப்பங் ஸிக்கி²த்வாபி கோசி கதஹத்தோ² ந ஹோதி, அயங் பன அஸிக்கி²தோ ந கதஹத்தோ², பொங்கா²னுபொங்க²பா⁴வோயேவ ப்³யாமமுட்டி²ப³ந்தோ⁴. திணபுஞ்ஜமத்திகாபுஞ்ஜாதீ³ஸூதி ஆதி³-ஸத்³தே³ன பங்ஸுபுஞ்ஜவாலுகபுஞ்ஜஸாரப²லகஅயோக⁴னாதி³கே ஸங்க³ண்ஹாதி. அகதபரிசயோதி தேஸங் ஸந்திகா விஜ்ஜ²னட்டே²ன அகதபரிசயோ. ராஜராஜமஹாமத்தாதி³கே உபேச்ச அஸனங் உபாஸனங், ந கதங் உபாஸனங் ஏதேனாதி அகதூபாஸனோ. அஸிக்கி²ததாதி³னா பீ⁴ருபா⁴வேன வா காயஸ்ஸ ச²ம்ப⁴னங் ஸங்கம்பனங் உத்தாஸோ ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி ச²ம்பீ⁴தி ஆஹ ‘‘பவேதி⁴தகாயோ’’தி.

    Evaṃ pucchituṃ ayuttaṃ titthiyānaṃ kathā mahājanasannipāte niyyātitā hotīti. Tasmiṃ dātabbaṃ, cittappasādamattena dentepi hi puññaṃ pavaḍḍhati. Ārocitaṃ attanoti adhippāyo. Bhagavāti satthu āmantanaṃ. Cittaṃ nāma yathāpaccayaṃ pavattamānaṃ nigaṇṭhā…pe… pasīdati pasannassāti adhippāyo. Pubbe avisesato deyyadhammassa dātabbaṭṭhānaṃ nāma pucchitaṃ, idāni tassa mahapphalabhāvakaro dakkhiṇeyyavisesoti āha ‘‘aññaṃ tayā paṭhamaṃ pucchitaṃ, aññaṃ pacchā’’ti. Sallakkhehi etaṃ. Pacchimaṃ purimena saddhiṃ ānehīti adhippāyo. Pucchitassa nāma pañhassa kathanaṃ mayhameva bhāro. Samupabyūḷhoti ekato senāya rāsivasena sampiṇḍitoti attho. Tenāha ‘‘rāsibhūto’’ti. Asikkhitoti sattaṭṭhasaṃvaccharāni dhanusippena sikkhito. Dhanusippaṃ sikkhitvāpi koci katahattho na hoti, ayaṃ pana asikkhito na katahattho, poṅkhānupoṅkhabhāvoyeva byāmamuṭṭhibandho. Tiṇapuñjamattikāpuñjādīsūti ādi-saddena paṃsupuñjavālukapuñjasāraphalakaayoghanādike saṅgaṇhāti. Akataparicayoti tesaṃ santikā vijjhanaṭṭhena akataparicayo. Rājarājamahāmattādike upecca asanaṃ upāsanaṃ, na kataṃ upāsanaṃ etenāti akatūpāsano. Asikkhitatādinā bhīrubhāvena vā kāyassa chambhanaṃ saṅkampanaṃ uttāso etassa atthīti chambhīti āha ‘‘pavedhitakāyo’’ti.

    த³க்கி²ணெய்யதாய அதி⁴ப்பேதத்தா ‘‘அரஹத்தமக்³கே³ன காமச்ச²ந்தோ³ பஹீனோ ஹோதீ’’தி ஆஹ. அச்சந்தப்பஹானஸ்ஸ இச்சி²தத்தா ததியேனேவ குக்குச்சங் பஹீனங் ஹோதி படிக⁴ஸம்பயோக³ங். அஸெக்க²ஸ்ஸ அயந்தி அஸெக்க²ங், ஸீலக்க²ந்தோ⁴. தயித³ங் ந அக்³க³ப²லங் ஸீலமேவ அதி⁴ப்பேதங், அத² கோ² யங் கிஞ்சி அஸெக்க²ஸந்தானே பவத்தங் ஸீலங், லோகுத்தரோ ஏவ ந அதி⁴ப்பேதோ ஸிக்கா²ய ஜாதத்தா, ஏவங் விமுத்திக்க²ந்தோ⁴பீதி . ஸெக்க²ஸ்ஸ ஏஸோதி வா, அபரியோஸிதஸிக்க²த்தா ஸயமேவ ஸிக்க²தீதி வா ஸெக்கோ², சதூஸு மக்³கே³ஸு ஹெட்டி²மேஸு ச தீஸு ப²லேஸு ஸீலக்க²ந்தோ⁴. உபரி ஸிக்கி²தப்³பா³பா⁴வதோ அஸெக்கோ². வுட்³டி⁴ப்பத்தோ ஸெக்கோ²தி அஸெக்கோ². அக்³க³ப²லபூ⁴தோ ஸீலக்க²ந்தோ⁴ வுச்செய்ய, அட்ட²கதா²யங் பன விபஸ்ஸகஸ்ஸ ஸீலஸ்ஸ அதி⁴ப்பேதத்தா ததா² அத்தோ² வுத்தோ. ஸப்³ப³த்தா²தி ‘‘அஸெக்கே²னா’’திஆதீ³ஸு. எத்த² ச யதா² ஸீலஸமாதி⁴பஞ்ஞாக்க²ந்தா⁴ மிஸ்ஸகா அதி⁴ப்பேதா, ஏவங் விமுத்திக்க²ந்தா⁴பீதி தத³ங்க³விமுத்திஆத³யோபி வேதி³தப்³பா³, ந படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴விமுத்தி ஏவ.

    Dakkhiṇeyyatāya adhippetattā ‘‘arahattamaggena kāmacchando pahīno hotī’’ti āha. Accantappahānassa icchitattā tatiyeneva kukkuccaṃ pahīnaṃ hoti paṭighasampayogaṃ. Asekkhassa ayanti asekkhaṃ, sīlakkhandho. Tayidaṃ na aggaphalaṃ sīlameva adhippetaṃ, atha kho yaṃ kiñci asekkhasantāne pavattaṃ sīlaṃ, lokuttaro eva na adhippeto sikkhāya jātattā, evaṃ vimuttikkhandhopīti . Sekkhassa esoti vā, apariyositasikkhattā sayameva sikkhatīti vā sekkho, catūsu maggesu heṭṭhimesu ca tīsu phalesu sīlakkhandho. Upari sikkhitabbābhāvato asekkho. Vuḍḍhippatto sekkhoti asekkho. Aggaphalabhūto sīlakkhandho vucceyya, aṭṭhakathāyaṃ pana vipassakassa sīlassa adhippetattā tathā attho vutto. Sabbatthāti ‘‘asekkhenā’’tiādīsu. Ettha ca yathā sīlasamādhipaññākkhandhā missakā adhippetā, evaṃ vimuttikkhandhāpīti tadaṅgavimuttiādayopi veditabbā, na paṭippassaddhivimutti eva.

    யேன ஸிப்பேன இஸ்ஸாஸோ ஹோதி, தங் இஸ்ஸத்தந்தி ஆஹ ‘‘உஸுஸிப்ப’’ந்தி. யஸ்ஸா வாயோதா⁴துயா வஸேன ஸரீரங் ஸஞ்ஜாததா²மங் ஹோதி, தங் ப³லபச்சயங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘ப³லங் நாம வாயோதா⁴தூ’’தி. ஸமப்பவத்திதோ ஹி விஸமப்பவத்தினிவாரகதா⁴து ப³லங் நாம, தேன ததோ அஞ்ஞங் ப³லரூபங் நாம நத்தி².

    Yena sippena issāso hoti, taṃ issattanti āha ‘‘ususippa’’nti. Yassā vāyodhātuyā vasena sarīraṃ sañjātathāmaṃ hoti, taṃ balapaccayaṃ sandhāyāha ‘‘balaṃ nāma vāyodhātū’’ti. Samappavattito hi visamappavattinivārakadhātu balaṃ nāma, tena tato aññaṃ balarūpaṃ nāma natthi.

    யஸ்மா அரஹா ஏவ ஏகந்ததோ ஸோரதோ, தஸ்ஸ பா⁴வோ ஸோரச்சந்தி ஆஹ ‘‘ஸோரச்சந்தி அரஹத்த’’ந்தி. ஏதே த்³வேதி க²ந்தி ஸோரச்சந்தி ஏதே த்³வே த⁴ம்மா. பானீயங் பிவந்தி எத்தா²தி பபா, யோ கோசி ஜலாஸயோ யங் கிஞ்சி பானீயட்டா²னந்தி ஆஹ ‘‘சதுரஸ்ஸபொக்க²ரணீஆதீ³னீ’’தி. உத³கவிகூலாதீ³ஸு கமந்தி அதிக்கமந்தி ஏதேஹீதி ஸங்கமனானி, ஸேதுஆதீ³னி. ஸேதுகரணயுத்தட்டா²னே ஸேதுங், சங்கமனகரணயுத்தட்டா²னே சங்கமனங், மக்³க³கரணயுத்தட்டா²னே மக்³க³ங் கரெய்யாதி அயமெத்த² அதி⁴ப்பாயோ. தேனாஹ ‘‘பண்ணாஸா’’திஆதி³.

    Yasmā arahā eva ekantato sorato, tassa bhāvo soraccanti āha ‘‘soraccanti arahatta’’nti. Ete dveti khanti soraccanti ete dve dhammā. Pānīyaṃ pivanti etthāti papā, yo koci jalāsayo yaṃ kiñci pānīyaṭṭhānanti āha ‘‘caturassapokkharaṇīādīnī’’ti. Udakavikūlādīsu kamanti atikkamanti etehīti saṅkamanāni, setuādīni. Setukaraṇayuttaṭṭhāne setuṃ, caṅkamanakaraṇayuttaṭṭhāne caṅkamanaṃ, maggakaraṇayuttaṭṭhāne maggaṃ kareyyāti ayamettha adhippāyo. Tenāha ‘‘paṇṇāsā’’tiādi.

    பி⁴க்கா²சாரவத்தந்தி அரியானங் ஹிதங் வத்தபடிபத்திங். தெ³ந்தோபீதி பி-ஸத்³தே³ன அகீ²ணாஸவஸ்ஸ தெ³ந்தோபீதி இமமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி யஸ்ஸ கஸ்ஸசிபி தெ³ந்தேனபி கம்மப²லங் ஸத்³த³ஹித்வா விப்பஸன்னசித்தேனேவ தா³தப்³ப³த்தா. த²னயந்தி இத³ங் தஸ்ஸ மஹாமேக⁴பா⁴வத³ஸ்ஸனங், யோ ஹி மஹாவஸ்ஸங் வஸ்ஸதி, ஸோ க³ஜ்ஜந்தோ விஜ்ஜும்மாலங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தோ பவஸ்ஸதி. அபி⁴ஸங்க²ரித்வா ஸமோதா⁴னெத்வாதி கா²த³னீயஸ்ஸ விவித⁴ஜாதியானி ஸம்பிண்டெ³த்வா. தேனாஹ ‘‘ராஸிங் கத்வா’’தி.

    Bhikkhācāravattanti ariyānaṃ hitaṃ vattapaṭipattiṃ. Dentopīti pi-saddena akhīṇāsavassa dentopīti imamatthaṃ dasseti yassa kassacipi dentenapi kammaphalaṃ saddahitvā vippasannacitteneva dātabbattā. Thanayanti idaṃ tassa mahāmeghabhāvadassanaṃ, yo hi mahāvassaṃ vassati, so gajjanto vijjummālaṃ vissajjento pavassati. Abhisaṅkharitvā samodhānetvāti khādanīyassa vividhajātiyāni sampiṇḍetvā. Tenāha ‘‘rāsiṃ katvā’’ti.

    பகிரணங் நாம விகிரணம்பி ஹோதி அனேகத்த²த்தா தா⁴தூனந்தி ஆஹ ‘‘விகிரதீ’’தி. பகிரந்தோ விய வா தா³னங் தே³தீதி இமினா கு³ணகெ²த்தமேவ அபரியேஸித்வா கருணாகெ²த்தேபி மஹாதா³னங் பவத்தேதீதி த³ஸ்ஸேதி. தேன ‘‘பகிரேதீ’’தி வத³ந்தேன ப⁴க³வதா அட்டு²ப்பத்தியங் ஆக³ததித்தி²யவாதே³ன அப்படிஸேதி⁴ததாபி தீ³பிதா ஹோதி. புஞ்ஞதா⁴ராதி புஞ்ஞமயதா⁴ரா புஞ்ஞாபி⁴ஸந்தா³. ஸினேஹயந்தீதி தூ²லதா⁴ரேனபி ஸினேஹேன ஸினித்³த⁴ங் கரொந்தீ. கிலேத³யந்தீதி அல்லபா⁴வங் பாபயந்தீ. யதா²யங் புஞ்ஞதா⁴ரா தா³தாரங் அந்தோ ஸினேஹேதி பூரேதி அபி⁴ஸந்தே³தி, ஏவங் படிக்³கா³ஹகானம்பி அந்தோ ஸினேஹேதி பூரேதி அபி⁴ஸந்தே³தி. தேனேவாஹ ‘‘த³த³ங் பியோ ஹோதி ப⁴ஜந்தி நங் ப³ஹூ’’திஆதி³ (அ॰ நி॰ 5.34) ஏவங் ஸந்தேபி ‘‘தா³தாரங் அபி⁴வஸ்ஸதீ’’தி வுத்தத்தா அட்ட²கதா²யங் தா³யகவஸேனேவ ‘‘ஸினேஹேதீ’’தி வுத்தங், யஸ்மா வா படிக்³கா³ஹகஸ்ஸ ஸினேஹுப்பத்தி ஆமிஸனிஸ்ஸிதாதி தா³யகவஸேனேவ வுத்தங்.

    Pakiraṇaṃ nāma vikiraṇampi hoti anekatthattā dhātūnanti āha ‘‘vikiratī’’ti. Pakiranto viya vā dānaṃ detīti iminā guṇakhettameva apariyesitvā karuṇākhettepi mahādānaṃ pavattetīti dasseti. Tena ‘‘pakiretī’’ti vadantena bhagavatā aṭṭhuppattiyaṃ āgatatitthiyavādena appaṭisedhitatāpi dīpitā hoti. Puññadhārāti puññamayadhārā puññābhisandā. Sinehayantīti thūladhārenapi sinehena siniddhaṃ karontī. Kiledayantīti allabhāvaṃ pāpayantī. Yathāyaṃ puññadhārā dātāraṃ anto sineheti pūreti abhisandeti, evaṃ paṭiggāhakānampi anto sineheti pūreti abhisandeti. Tenevāha ‘‘dadaṃ piyo hoti bhajanti naṃ bahū’’tiādi (a. ni. 5.34) evaṃ santepi ‘‘dātāraṃ abhivassatī’’ti vuttattā aṭṭhakathāyaṃ dāyakavaseneva ‘‘sinehetī’’ti vuttaṃ, yasmā vā paṭiggāhakassa sinehuppatti āmisanissitāti dāyakavaseneva vuttaṃ.

    இஸ்ஸத்தஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Issattasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 4. இஸ்ஸத்தஸுத்தங் • 4. Issattasuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 4. இஸ்ஸத்தஸுத்தவண்ணனா • 4. Issattasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact