Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૪૧૪] ૯. જાગરજાતકવણ્ણના

    [414] 9. Jāgarajātakavaṇṇanā

    કોધ જાગરતં સુત્તોતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો અઞ્ઞતરં ઉપાસકં આરબ્ભ કથેસિ. સો હિ સોતાપન્નો અરિયસાવકો સાવત્થિતો સકટસત્થેન સદ્ધિં કન્તારમગ્ગં પટિપજ્જિ. સત્થવાહો તત્થ એકસ્મિં ઉદકફાસુકટ્ઠાને પઞ્ચ સકટસતાનિ મોચેત્વા ખાદનીયભોજનીયં સંવિદહિત્વા વાસં ઉપગચ્છિ. તે મનુસ્સા તત્થ તત્થ નિપજ્જિત્વા સુપિંસુ, ઉપાસકો પન સત્થવાહસ્સ સન્તિકે એકસ્મિં રુક્ખમૂલે ચઙ્કમં અધિટ્ઠાસિ. અથ નં સત્થં વિલુમ્પિતુકામા પઞ્ચસતા ચોરા નાનાવુધાનિ ગહેત્વા સત્થં પરિવારેત્વા અટ્ઠંસુ. તે તં ઉપાસકં ચઙ્કમન્તં દિસ્વા ‘‘ઇમસ્સ નિદ્દાયનકાલે વિલુમ્પિસ્સામા’’તિ તત્થ તત્થ અટ્ઠંસુ, સોપિ તિયામરત્તિં ચઙ્કમિયેવ. ચોરા પચ્ચૂસસમયે ગહિતગહિતા પાસાણમુગ્ગરાદયો છડ્ડેત્વા ‘‘ભો સત્થવાહ, ઇમં અપ્પમાદેન જગ્ગન્તં પુરિસં નિસ્સાય જીવિતં લભિત્વા તવ સન્તકસ્સ સામિકો જાતો, એતસ્સ સક્કારં કરેય્યાસી’’તિ વત્વા પક્કમિંસુ. મનુસ્સા કાલસ્સેવ વુટ્ઠાય તેહિ છડ્ડિતપાસાણમુગ્ગરાદયો દિસ્વા ‘‘ઇમં નિસ્સાય અમ્હેહિ જીવિતં લદ્ધ’’ન્તિ ઉપાસકસ્સ સક્કારં અકંસુ. ઉપાસકોપિ ઇચ્છિતટ્ઠાનં ગન્ત્વા કતકિચ્ચો પુન સાવત્થિં આગન્ત્વા જેતવનં ગન્ત્વા તથાગતં પૂજેત્વા વન્દિત્વા નિસિન્નો ‘‘કિં, ઉપાસક, ન પઞ્ઞાયસી’’તિ વુત્તે તમત્થં આરોચેસિ. સત્થા ‘‘ન ખો, ઉપાસક, ત્વંયેવ અનિદ્દાયિત્વા જગ્ગન્તો વિસેસં લભિ, પોરાણકપણ્ડિતાપિ જગ્ગન્તા વિસેસં ગુણં લભિંસૂ’’તિ વત્વા તેન યાચિતો અતીતં આહરિ.

    Kodhajāgarataṃ suttoti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ upāsakaṃ ārabbha kathesi. So hi sotāpanno ariyasāvako sāvatthito sakaṭasatthena saddhiṃ kantāramaggaṃ paṭipajji. Satthavāho tattha ekasmiṃ udakaphāsukaṭṭhāne pañca sakaṭasatāni mocetvā khādanīyabhojanīyaṃ saṃvidahitvā vāsaṃ upagacchi. Te manussā tattha tattha nipajjitvā supiṃsu, upāsako pana satthavāhassa santike ekasmiṃ rukkhamūle caṅkamaṃ adhiṭṭhāsi. Atha naṃ satthaṃ vilumpitukāmā pañcasatā corā nānāvudhāni gahetvā satthaṃ parivāretvā aṭṭhaṃsu. Te taṃ upāsakaṃ caṅkamantaṃ disvā ‘‘imassa niddāyanakāle vilumpissāmā’’ti tattha tattha aṭṭhaṃsu, sopi tiyāmarattiṃ caṅkamiyeva. Corā paccūsasamaye gahitagahitā pāsāṇamuggarādayo chaḍḍetvā ‘‘bho satthavāha, imaṃ appamādena jaggantaṃ purisaṃ nissāya jīvitaṃ labhitvā tava santakassa sāmiko jāto, etassa sakkāraṃ kareyyāsī’’ti vatvā pakkamiṃsu. Manussā kālasseva vuṭṭhāya tehi chaḍḍitapāsāṇamuggarādayo disvā ‘‘imaṃ nissāya amhehi jīvitaṃ laddha’’nti upāsakassa sakkāraṃ akaṃsu. Upāsakopi icchitaṭṭhānaṃ gantvā katakicco puna sāvatthiṃ āgantvā jetavanaṃ gantvā tathāgataṃ pūjetvā vanditvā nisinno ‘‘kiṃ, upāsaka, na paññāyasī’’ti vutte tamatthaṃ ārocesi. Satthā ‘‘na kho, upāsaka, tvaṃyeva aniddāyitvā jagganto visesaṃ labhi, porāṇakapaṇḍitāpi jaggantā visesaṃ guṇaṃ labhiṃsū’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો તક્કસિલાયં સબ્બસિપ્પાનિ ઉગ્ગણ્હિત્વા પચ્ચાગન્ત્વા અગારમજ્ઝે વસન્તો અપરભાગે નિક્ખમિત્વા ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા ન ચિરસ્સેવ ઝાનાભિઞ્ઞં નિબ્બત્તેત્વા હિમવન્તપદેસે ઠાનચઙ્કમિરિયાપથો હુત્વા વસન્તો નિદ્દં અનુપગન્ત્વા સબ્બરત્તિં ચઙ્કમતિ. અથસ્સ ચઙ્કમનકોટિયં નિબ્બત્તરુક્ખદેવતા તુસ્સિત્વા રુક્ખવિટપે ઠત્વા પઞ્હં પુચ્છન્તી પઠમં ગાથમાહ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā paccāgantvā agāramajjhe vasanto aparabhāge nikkhamitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā na cirasseva jhānābhiññaṃ nibbattetvā himavantapadese ṭhānacaṅkamiriyāpatho hutvā vasanto niddaṃ anupagantvā sabbarattiṃ caṅkamati. Athassa caṅkamanakoṭiyaṃ nibbattarukkhadevatā tussitvā rukkhaviṭape ṭhatvā pañhaṃ pucchantī paṭhamaṃ gāthamāha –

    ૧૩૫.

    135.

    ‘‘કોધ જાગરતં સુત્તો, કોધ સુત્તેસુ જાગરો;

    ‘‘Kodha jāgarataṃ sutto, kodha suttesu jāgaro;

    કો મમેતં વિજાનાતિ, કો તં પટિભણાતિ મે’’તિ.

    Ko mametaṃ vijānāti, ko taṃ paṭibhaṇāti me’’ti.

    તત્થ કોધાતિ કો ઇધ. કો મમેતન્તિ કો મમ એતં પઞ્હં વિજાનાતિ. કો તં પટિભણાતિ મેતિ એતં મયા પુટ્ઠં પઞ્હં મય્હં કો પટિભણાતિ, કો બ્યાકરિતું સક્ખિસ્સતીતિ પુચ્છતિ.

    Tattha kodhāti ko idha. Ko mametanti ko mama etaṃ pañhaṃ vijānāti. Ko taṃ paṭibhaṇāti meti etaṃ mayā puṭṭhaṃ pañhaṃ mayhaṃ ko paṭibhaṇāti, ko byākarituṃ sakkhissatīti pucchati.

    બોધિસત્તો તસ્સા વચનં સુત્વા –

    Bodhisatto tassā vacanaṃ sutvā –

    ૧૩૬.

    136.

    ‘‘અહં જાગરતં સુત્તો, અહં સુત્તેસુ જાગરો;

    ‘‘Ahaṃ jāgarataṃ sutto, ahaṃ suttesu jāgaro;

    અહમેતં વિજાનામિ, અહં પટિભણામિ તે’’તિ. –

    Ahametaṃ vijānāmi, ahaṃ paṭibhaṇāmi te’’ti. –

    ઇમં ગાથં વત્વા પુન તાય –

    Imaṃ gāthaṃ vatvā puna tāya –

    ૧૩૭.

    137.

    ‘‘કથં જાગરતં સુત્તો, કથં સુત્તેસુ જાગરો;

    ‘‘Kathaṃ jāgarataṃ sutto, kathaṃ suttesu jāgaro;

    કથં એતં વિજાનાસિ, કથં પટિભણાસિ મે’’તિ. –

    Kathaṃ etaṃ vijānāsi, kathaṃ paṭibhaṇāsi me’’ti. –

    ઇમં ગાથં પુટ્ઠો તમત્થં બ્યાકરોન્તો –

    Imaṃ gāthaṃ puṭṭho tamatthaṃ byākaronto –

    ૧૩૮.

    138.

    ‘‘યે ધમ્મં નપ્પજાનન્તિ, સંયમોતિ દમોતિ ચ;

    ‘‘Ye dhammaṃ nappajānanti, saṃyamoti damoti ca;

    તેસુ સુપ્પમાનેસુ, અહં જગ્ગામિ દેવતે.

    Tesu suppamānesu, ahaṃ jaggāmi devate.

    ૧૩૯.

    139.

    ‘‘યેસં રાગો ચ દોસો ચ, અવિજ્જા ચ વિરાજિતા;

    ‘‘Yesaṃ rāgo ca doso ca, avijjā ca virājitā;

    તેસુ જાગરમાનેસુ, અહં સુત્તોસ્મિ દેવતે.

    Tesu jāgaramānesu, ahaṃ suttosmi devate.

    ૧૪૦.

    140.

    ‘‘એવં જાગરતં સુત્તો, એવં સુત્તેસુ જાગરો;

    ‘‘Evaṃ jāgarataṃ sutto, evaṃ suttesu jāgaro;

    એવમેતં વિજાનામિ, એવં પટિભણામિ તે’’તિ. – ઇમા ગાથા આહ;

    Evametaṃ vijānāmi, evaṃ paṭibhaṇāmi te’’ti. – imā gāthā āha;

    તત્થ કથં જાગરતં સુત્તોતિ કથં ત્વં જાગરતં સત્તાનં અન્તરે સુત્તો નામ હોસિ. એસ નયો સબ્બત્થ. યે ધમ્મન્તિ યે સત્તા નવવિધં લોકુત્તરધમ્મં ન પજાનન્તિ. સંયમોતિ દમોતિ ચાતિ ‘‘અયં સંયમો, અયં દમો’’તિ એવઞ્ચ યે મગ્ગેન આગતં સીલઞ્ચેવ ઇન્દ્રિયસંવરઞ્ચ ન જાનન્તિ. ઇન્દ્રિયસંવરો હિ મનચ્છટ્ઠાનં ઇન્દ્રિયાનં દમનતો ‘‘દમો’’તિ વુચ્ચતિ. તેસુ સુપ્પમાનેસૂતિ તેસુ કિલેસનિદ્દાવસેન સુપન્તેસુ સત્તેસુ અહં અપ્પમાદવસેન જગ્ગામિ.

    Tattha kathaṃ jāgarataṃ suttoti kathaṃ tvaṃ jāgarataṃ sattānaṃ antare sutto nāma hosi. Esa nayo sabbattha. Ye dhammanti ye sattā navavidhaṃ lokuttaradhammaṃ na pajānanti. Saṃyamoti damoti cāti ‘‘ayaṃ saṃyamo, ayaṃ damo’’ti evañca ye maggena āgataṃ sīlañceva indriyasaṃvarañca na jānanti. Indriyasaṃvaro hi manacchaṭṭhānaṃ indriyānaṃ damanato ‘‘damo’’ti vuccati. Tesu suppamānesūti tesu kilesaniddāvasena supantesu sattesu ahaṃ appamādavasena jaggāmi.

    ‘‘યેસં રાગો ચા’’તિ ગાથાય યેસં મહાખીણાસવાનં પદસતેન નિદ્દિટ્ઠદિયડ્ઢસહસ્સતણ્હાલોભસઙ્ખાતો રાગો ચ નવઆઘાતવત્થુસમુટ્ઠાનો દોસો ચ દુક્ખાદીસુ અટ્ઠસુ વત્થૂસુ અઞ્ઞાણભૂતા અવિજ્જા ચાતિ ઇમે કિલેસા વિરાજિતા પહીના, તેસુ અરિયેસુ સબ્બાકારેન જાગરમાનેસુ તે ઉપાદાય અહં સુત્તો નામ દેવતેતિ અત્થો. એવં જાગરતન્તિ એવં દેવતે અહં ઇમિના કારણેન જાગરતં સુત્તો નામાતિ. એસ નયો સબ્બપદેસુ.

    ‘‘Yesaṃ rāgo cā’’ti gāthāya yesaṃ mahākhīṇāsavānaṃ padasatena niddiṭṭhadiyaḍḍhasahassataṇhālobhasaṅkhāto rāgo ca navaāghātavatthusamuṭṭhāno doso ca dukkhādīsu aṭṭhasu vatthūsu aññāṇabhūtā avijjā cāti ime kilesā virājitā pahīnā, tesu ariyesu sabbākārena jāgaramānesu te upādāya ahaṃ sutto nāma devateti attho. Evaṃ jāgaratanti evaṃ devate ahaṃ iminā kāraṇena jāgarataṃ sutto nāmāti. Esa nayo sabbapadesu.

    એવં મહાસત્તેન પઞ્હે કથિતે તુટ્ઠા દેવતા તસ્સ થુતિં કરોન્તી ઓસાનગાથમાહ –

    Evaṃ mahāsattena pañhe kathite tuṭṭhā devatā tassa thutiṃ karontī osānagāthamāha –

    ૧૪૧.

    141.

    ‘‘સાધુ જાગરતં સુત્તો, સાધુ સુત્તેસુ જાગરો;

    ‘‘Sādhu jāgarataṃ sutto, sādhu suttesu jāgaro;

    સાધુ મેતં વિજાનાસિ, સાધુ પટિભણાસિ મે’’તિ.

    Sādhu metaṃ vijānāsi, sādhu paṭibhaṇāsi me’’ti.

    તત્થ સાધૂતિ ભદ્દકં કત્વા ત્વં ઇમં પઞ્હં કથેસિ, મયમ્પિ નં એવમેવ કથેમાતિ. એવં સા બોધિસત્તસ્સ થુતિં કત્વા અત્તનો વિમાનમેવ પાવિસિ.

    Tattha sādhūti bhaddakaṃ katvā tvaṃ imaṃ pañhaṃ kathesi, mayampi naṃ evameva kathemāti. Evaṃ sā bodhisattassa thutiṃ katvā attano vimānameva pāvisi.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા દેવધીતા ઉપ્પલવણ્ણા અહોસિ, તાપસો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā devadhītā uppalavaṇṇā ahosi, tāpaso pana ahameva ahosi’’nti.

    જાગરજાતકવણ્ણના નવમા.

    Jāgarajātakavaṇṇanā navamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૪૧૪. જાગરજાતકં • 414. Jāgarajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact