Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૪૬. જગતિદાયકવગ્ગો

    46. Jagatidāyakavaggo

    ૧. જગતિદાયકત્થેરઅપદાનં

    1. Jagatidāyakattheraapadānaṃ

    .

    1.

    ‘‘ધમ્મદસ્સિસ્સ મુનિનો, બોધિયા પાદપુત્તમે;

    ‘‘Dhammadassissa munino, bodhiyā pādaputtame;

    પસન્નચિત્તો સુમનો, જગતિં કારયિં અહં.

    Pasannacitto sumano, jagatiṃ kārayiṃ ahaṃ.

    .

    2.

    ‘‘દરિતો પબ્બતતો વા, રુક્ખતો પતિતો અહં;

    ‘‘Darito pabbatato vā, rukkhato patito ahaṃ;

    ચુતો પતિટ્ઠં વિન્દામિ, જગતિયા ઇદં ફલં.

    Cuto patiṭṭhaṃ vindāmi, jagatiyā idaṃ phalaṃ.

    .

    3.

    ‘‘ન મે ચોરા વિહેસન્તિ, નાતિમઞ્ઞન્તિ ખત્તિયા 1;

    ‘‘Na me corā vihesanti, nātimaññanti khattiyā 2;

    સબ્બામિત્તેતિક્કમામિ, જગતિયા ઇદં ફલં.

    Sabbāmittetikkamāmi, jagatiyā idaṃ phalaṃ.

    .

    4.

    ‘‘યં યં યોનુપપજ્જામિ, દેવત્તં અથ માનુસં;

    ‘‘Yaṃ yaṃ yonupapajjāmi, devattaṃ atha mānusaṃ;

    સબ્બત્થ પૂજિતો હોમિ, જગતિયા ઇદં ફલં.

    Sabbattha pūjito homi, jagatiyā idaṃ phalaṃ.

    .

    5.

    ‘‘અટ્ઠારસે કપ્પસતે, જગતિં કારયિં અહં;

    ‘‘Aṭṭhārase kappasate, jagatiṃ kārayiṃ ahaṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, જગતિદાનસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, jagatidānassidaṃ phalaṃ.

    .

    6.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    નાગોવ બન્ધનં છેત્વા, વિહરામિ અનાસવો.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.

    .

    7.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ, મમ બુદ્ધસ્સ સન્તિકે;

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi, mama buddhassa santike;

    તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    .

    8.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા જગતિદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā jagatidāyako thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    જગતિદાયકત્થેરસ્સાપદાનં પઠમં.

    Jagatidāyakattherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. પસહન્તિ, નાતિમઞ્ઞતિ ખત્તિયો (સી॰ પી॰)
    2. pasahanti, nātimaññati khattiyo (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧-૬૦. સકિંસમ્મજ્જકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના • 1-60. Sakiṃsammajjakattheraapadānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact