Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
૪. જહતિકથા
4. Jahatikathā
૧. નસુત્તાહરણકથાવણ્ણના
1. Nasuttāharaṇakathāvaṇṇanā
૨૭૯. ઇદાનિ જહતિકથા નામ હોતિ. તત્થ યેસં ‘‘ઝાનલાભી પુથુજ્જનો સહ સચ્ચાભિસમયા અનાગામી નામ હોતિ, તસ્સ પુથુજ્જનકાલેયેવ કામરાગબ્યાપાદા પહીના’’તિ લદ્ધિ સેય્યથાપિ એતરહિ સમ્મિતિયાનં, તેસં તં લદ્ધિં ભિન્દિતું જહતિ પુથુજ્જનોતિ પુચ્છા સકવાદિસ્સ, ઝાનવિક્ખમ્ભિતાનં પન તેસં પરિયુટ્ઠાનં અપસ્સન્તસ્સ પટિઞ્ઞા પરવાદિસ્સ. યસ્મા પન તેસં ઝાનવિક્ખમ્ભિતાનમ્પિ અનાગામિમગ્ગેનેવ અચ્ચન્તં પહાનં હોતિ, તસ્મા પુન અચ્ચન્તન્તિઆદિઅનુયોગો સકવાદિસ્સ, તથારૂપસ્સ પહાનસ્સ અભાવતો પટિક્ખેપો ઇતરસ્સ. વિક્ખમ્ભેતીતિ અચ્ચન્તવિક્ખમ્ભનમેવ સન્ધાય પુચ્છા સકવાદિસ્સ. તતો પરં અનાગામિમગ્ગટ્ઠેન સદ્ધિં પુથુજ્જનસંસન્દનં હોતિ. તં ઉત્તાનત્થમેવ.
279. Idāni jahatikathā nāma hoti. Tattha yesaṃ ‘‘jhānalābhī puthujjano saha saccābhisamayā anāgāmī nāma hoti, tassa puthujjanakāleyeva kāmarāgabyāpādā pahīnā’’ti laddhi seyyathāpi etarahi sammitiyānaṃ, tesaṃ taṃ laddhiṃ bhindituṃ jahati puthujjanoti pucchā sakavādissa, jhānavikkhambhitānaṃ pana tesaṃ pariyuṭṭhānaṃ apassantassa paṭiññā paravādissa. Yasmā pana tesaṃ jhānavikkhambhitānampi anāgāmimaggeneva accantaṃ pahānaṃ hoti, tasmā puna accantantiādianuyogo sakavādissa, tathārūpassa pahānassa abhāvato paṭikkhepo itarassa. Vikkhambhetīti accantavikkhambhanameva sandhāya pucchā sakavādissa. Tato paraṃ anāgāmimaggaṭṭhena saddhiṃ puthujjanasaṃsandanaṃ hoti. Taṃ uttānatthameva.
૨૮૦. તતો પરં અનાગામિફલે સણ્ઠાતીતિ પુટ્ઠો ઝાનાનાગામિતં સન્ધાય પટિજાનાતિ. અરહત્તે સણ્ઠાતીતિ પુટ્ઠો દસ્સનમગ્ગેન ઉદ્ધમ્ભાગિયાનં પહાનાભાવતો પટિક્ખિપતિ.
280. Tato paraṃ anāgāmiphale saṇṭhātīti puṭṭho jhānānāgāmitaṃ sandhāya paṭijānāti. Arahatte saṇṭhātīti puṭṭho dassanamaggena uddhambhāgiyānaṃ pahānābhāvato paṭikkhipati.
અપુબ્બં અચરિમં તયો મગ્ગેતિ પુટ્ઠો તથારૂપાય ભાવનાય અભાવા પટિક્ખિપતિ. પુન પુટ્ઠો તિણ્ણં મગ્ગાનં કિચ્ચસબ્ભાવં સન્ધાય પટિજાનાતિ. સામઞ્ઞફલપુચ્છાસુપિ એસેવ નયો. કતમેન મગ્ગેનાતિ પુટ્ઠો અનાગામિમગ્ગેનાતિ ઝાનાનાગામિતં સન્ધાય વદતિ. પુન સંયોજનપ્પહાનં પુટ્ઠો તિણ્ણં અનાગામિમગ્ગેન તેસં કિલેસાનં અપ્પહેય્યત્તા પટિક્ખિપતિ. દુતિયં પુટ્ઠો પઠમમગ્ગસ્સેવ ઝાનાનાગામિમગ્ગભાવં સન્ધાય પટિજાનાતિ. સેસમેત્થ ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
Apubbaṃ acarimaṃ tayo maggeti puṭṭho tathārūpāya bhāvanāya abhāvā paṭikkhipati. Puna puṭṭho tiṇṇaṃ maggānaṃ kiccasabbhāvaṃ sandhāya paṭijānāti. Sāmaññaphalapucchāsupi eseva nayo. Katamena maggenāti puṭṭho anāgāmimaggenāti jhānānāgāmitaṃ sandhāya vadati. Puna saṃyojanappahānaṃ puṭṭho tiṇṇaṃ anāgāmimaggena tesaṃ kilesānaṃ appaheyyattā paṭikkhipati. Dutiyaṃ puṭṭho paṭhamamaggasseva jhānānāgāmimaggabhāvaṃ sandhāya paṭijānāti. Sesamettha uttānatthamevāti.
જહતિકથા.
Jahatikathā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / ૪. જહતિકથા • 4. Jahatikathā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૪. જહતિકથાવણ્ણના • 4. Jahatikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૪. જહતિકથાવણ્ણના • 4. Jahatikathāvaṇṇanā