Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૪. જહતિકથા

    4. Jahatikathā

    ૧. નસુત્તાહરણકથા

    1. Nasuttāharaṇakathā

    ૨૭૯. જહતિ પુથુજ્જનો કામરાગબ્યાપાદન્તિ? આમન્તા. અચ્ચન્તં જહતિ, અનવસેસં જહતિ, અપ્પટિસન્ધિયં જહતિ, સમૂલં જહતિ, સતણ્હં જહતિ, સાનુસયં જહતિ, અરિયેન ઞાણેન જહતિ, અરિયેન મગ્ગેન જહતિ, અકુપ્પં પટિવિજ્ઝન્તો જહતિ, અનાગામિફલં સચ્છિકરોન્તો જહતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    279. Jahati puthujjano kāmarāgabyāpādanti? Āmantā. Accantaṃ jahati, anavasesaṃ jahati, appaṭisandhiyaṃ jahati, samūlaṃ jahati, sataṇhaṃ jahati, sānusayaṃ jahati, ariyena ñāṇena jahati, ariyena maggena jahati, akuppaṃ paṭivijjhanto jahati, anāgāmiphalaṃ sacchikaronto jahatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    વિક્ખમ્ભેતિ પુથુજ્જનો કામરાગબ્યાપાદન્તિ? આમન્તા. અચ્ચન્તં વિક્ખમ્ભેતિ, અનવસેસં વિક્ખમ્ભેતિ, અપ્પટિસન્ધિયં વિક્ખમ્ભેતિ, સમૂલં વિક્ખમ્ભેતિ, સતણ્હં વિક્ખમ્ભેતિ, સાનુસયં વિક્ખમ્ભેતિ, અરિયેન ઞાણેન વિક્ખમ્ભેતિ, અરિયેન મગ્ગેન વિક્ખમ્ભેતિ, અકુપ્પં પટિવિજ્ઝન્તો વિક્ખમ્ભેતિ, અનાગામિફલં સચ્છિકરોન્તો વિક્ખમ્ભેતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Vikkhambheti puthujjano kāmarāgabyāpādanti? Āmantā. Accantaṃ vikkhambheti, anavasesaṃ vikkhambheti, appaṭisandhiyaṃ vikkhambheti, samūlaṃ vikkhambheti, sataṇhaṃ vikkhambheti, sānusayaṃ vikkhambheti, ariyena ñāṇena vikkhambheti, ariyena maggena vikkhambheti, akuppaṃ paṭivijjhanto vikkhambheti, anāgāmiphalaṃ sacchikaronto vikkhambhetīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    જહતિ અનાગામિફલસચ્છિકિરિયાય પટિપન્નો પુગ્ગલો કામરાગબ્યાપાદં, સો ચ અચ્ચન્તં જહતિ, અનવસેસં જહતિ…પે॰… અનાગામિફલં સચ્છિકરોન્તો જહતીતિ? આમન્તા. જહતિ પુથુજ્જનો કામરાગબ્યાપાદં, સો ચ અચ્ચન્તં જહતિ, અનવસેસં જહતિ…પે॰… અનાગામિફલં સચ્છિકરોન્તો જહતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Jahati anāgāmiphalasacchikiriyāya paṭipanno puggalo kāmarāgabyāpādaṃ, so ca accantaṃ jahati, anavasesaṃ jahati…pe… anāgāmiphalaṃ sacchikaronto jahatīti? Āmantā. Jahati puthujjano kāmarāgabyāpādaṃ, so ca accantaṃ jahati, anavasesaṃ jahati…pe… anāgāmiphalaṃ sacchikaronto jahatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    વિક્ખમ્ભેતિ અનાગામિફલસચ્છિકિરિયાય પટિપન્નો પુગ્ગલો કામરાગબ્યાપાદં, સો ચ અચ્ચન્તં વિક્ખમ્ભેતિ, અનવસેસં વિક્ખમ્ભેતિ…પે॰… અનાગામિફલં સચ્છિકરોન્તો વિક્ખમ્ભેતીતિ? આમન્તા. વિક્ખમ્ભેતિ પુથુજ્જનો કામરાગબ્યાપાદં, સો ચ અચ્ચન્તં વિક્ખમ્ભેતિ, અનવસેસં વિક્ખમ્ભેતિ …પે॰… અનાગામિફલં સચ્છિકરોન્તો વિક્ખમ્ભેતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Vikkhambheti anāgāmiphalasacchikiriyāya paṭipanno puggalo kāmarāgabyāpādaṃ, so ca accantaṃ vikkhambheti, anavasesaṃ vikkhambheti…pe… anāgāmiphalaṃ sacchikaronto vikkhambhetīti? Āmantā. Vikkhambheti puthujjano kāmarāgabyāpādaṃ, so ca accantaṃ vikkhambheti, anavasesaṃ vikkhambheti …pe… anāgāmiphalaṃ sacchikaronto vikkhambhetīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    જહતિ પુથુજ્જનો કામરાગબ્યાપાદં, સો ચ ન અચ્ચન્તં જહતિ, ન અનવસેસં જહતિ…પે॰… ન અનાગામિફલં સચ્છિકરોન્તો જહતીતિ? આમન્તા. જહતિ અનાગામિફલસચ્છિકિરિયાય પટિપન્નો પુગ્ગલો કામરાગબ્યાપાદં, સો ચ ન અચ્ચન્તં જહતિ…પે॰… ન અનાગામિફલં સચ્છિકરોન્તો જહતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Jahati puthujjano kāmarāgabyāpādaṃ, so ca na accantaṃ jahati, na anavasesaṃ jahati…pe… na anāgāmiphalaṃ sacchikaronto jahatīti? Āmantā. Jahati anāgāmiphalasacchikiriyāya paṭipanno puggalo kāmarāgabyāpādaṃ, so ca na accantaṃ jahati…pe… na anāgāmiphalaṃ sacchikaronto jahatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    વિક્ખમ્ભેતિ પુથુજ્જનો કામરાગબ્યાપાદં, સો ચ ન અચ્ચન્તં વિક્ખમ્ભેતિ, ન અનવસેસં વિક્ખમ્ભેતિ…પે॰… ન અનાગામિફલં સચ્છિકરોન્તો વિક્ખમ્ભેતીતિ? આમન્તા. વિક્ખમ્ભેતિ અનાગામિફલસચ્છિકિરિયાય પટિપન્નો પુગ્ગલો કામરાગબ્યાપાદં, સો ચ ન અચ્ચન્તં વિક્ખમ્ભેતિ, ન અનવસેસં વિક્ખમ્ભેતિ…પે॰… ન અનાગામિફલં સચ્છિકરોન્તો વિક્ખમ્ભેતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Vikkhambheti puthujjano kāmarāgabyāpādaṃ, so ca na accantaṃ vikkhambheti, na anavasesaṃ vikkhambheti…pe… na anāgāmiphalaṃ sacchikaronto vikkhambhetīti? Āmantā. Vikkhambheti anāgāmiphalasacchikiriyāya paṭipanno puggalo kāmarāgabyāpādaṃ, so ca na accantaṃ vikkhambheti, na anavasesaṃ vikkhambheti…pe… na anāgāmiphalaṃ sacchikaronto vikkhambhetīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    જહતિ પુથુજ્જનો કામરાગબ્યાપાદન્તિ? આમન્તા. કતમેન મગ્ગેનાતિ? રૂપાવચરેન મગ્ગેનાતિ. રૂપાવચરો મગ્ગો નિય્યાનિકો ખયગામી બોધગામી અપચયગામી અનાસવો અસંયોજનિયો અગન્થનિયો અનોઘનિયો અયોગનિયો અનીવરણિયો અપરામટ્ઠો અનુપાદાનિયો અસંકિલેસિયોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે. નનુ રૂપાવચરો મગ્ગો અનિય્યાનિકો ન ખયગામી ન બોધગામી ન અપચયગામી સાસવો સંયોજનિયો…પે॰… સંકિલેસિયોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ રૂપાવચરો મગ્ગો અનિય્યાનિકો ન ખયગામી…પે॰… સંકિલેસિયો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘જહતિ પુથુજ્જનો રૂપાવચરેન મગ્ગેન કામરાગબ્યાપાદ’’ન્તિ.

    Jahati puthujjano kāmarāgabyāpādanti? Āmantā. Katamena maggenāti? Rūpāvacarena maggenāti. Rūpāvacaro maggo niyyāniko khayagāmī bodhagāmī apacayagāmī anāsavo asaṃyojaniyo aganthaniyo anoghaniyo ayoganiyo anīvaraṇiyo aparāmaṭṭho anupādāniyo asaṃkilesiyoti? Na hevaṃ vattabbe. Nanu rūpāvacaro maggo aniyyāniko na khayagāmī na bodhagāmī na apacayagāmī sāsavo saṃyojaniyo…pe… saṃkilesiyoti? Āmantā. Hañci rūpāvacaro maggo aniyyāniko na khayagāmī…pe… saṃkilesiyo, no ca vata re vattabbe – ‘‘jahati puthujjano rūpāvacarena maggena kāmarāgabyāpāda’’nti.

    જહતિ અનાગામિફલસચ્છિકિરિયાય પટિપન્નો પુગ્ગલો અનાગામિમગ્ગેન કામરાગબ્યાપાદં, સો ચ મગ્ગો નિય્યાનિકો ખયગામી બોધગામી અપચયગામી અનાસવો…પે॰… અસંકિલેસિયોતિ? આમન્તા. જહતિ પુથુજ્જનો રૂપાવચરેન મગ્ગેન કામરાગબ્યાપાદં, સો ચ મગ્ગો નિય્યાનિકો ખયગામી બોધગામી અપચયગામી અનાસવો…પે॰… અસંકિલેસિયોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Jahati anāgāmiphalasacchikiriyāya paṭipanno puggalo anāgāmimaggena kāmarāgabyāpādaṃ, so ca maggo niyyāniko khayagāmī bodhagāmī apacayagāmī anāsavo…pe… asaṃkilesiyoti? Āmantā. Jahati puthujjano rūpāvacarena maggena kāmarāgabyāpādaṃ, so ca maggo niyyāniko khayagāmī bodhagāmī apacayagāmī anāsavo…pe… asaṃkilesiyoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    જહતિ પુથુજ્જનો રૂપાવચરેન મગ્ગેન કામરાગબ્યાપાદં, સો ચ મગ્ગો અનિય્યાનિકો ન ખયગામી ન બોધગામી ન અપચયગામી સાસવો…પે॰… સંકિલેસિયોતિ? આમન્તા. જહતિ અનાગામિફલસચ્છિકિરિયાય પટિપન્નો પુગ્ગલો અનાગામિમગ્ગેન કામરાગબ્યાપાદં, સો ચ મગ્ગો અનિય્યાનિકો ન ખયગામી ન બોધગામી ન અપચયગામી સાસવો…પે॰… સંકિલેસિયોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Jahati puthujjano rūpāvacarena maggena kāmarāgabyāpādaṃ, so ca maggo aniyyāniko na khayagāmī na bodhagāmī na apacayagāmī sāsavo…pe… saṃkilesiyoti? Āmantā. Jahati anāgāmiphalasacchikiriyāya paṭipanno puggalo anāgāmimaggena kāmarāgabyāpādaṃ, so ca maggo aniyyāniko na khayagāmī na bodhagāmī na apacayagāmī sāsavo…pe… saṃkilesiyoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૨૮૦. પુથુજ્જનો કામેસુ વીતરાગો સહ ધમ્માભિસમયા અનાગામિફલે સણ્ઠાતીતિ? આમન્તા. અરહત્તે સણ્ઠાતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    280. Puthujjano kāmesu vītarāgo saha dhammābhisamayā anāgāmiphale saṇṭhātīti? Āmantā. Arahatte saṇṭhātīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    પુથુજ્જનો કામેસુ વીતરાગો સહ ધમ્માભિસમયા અનાગામિફલે સણ્ઠાતીતિ? આમન્તા. અપુબ્બં અચરિમં તયો મગ્ગે ભાવેતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Puthujjano kāmesu vītarāgo saha dhammābhisamayā anāgāmiphale saṇṭhātīti? Āmantā. Apubbaṃ acarimaṃ tayo magge bhāvetīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    અપુબ્બં અચરિમં તયો મગ્ગે ભાવેતીતિ? આમન્તા. અપુબ્બં અચરિમં તીણિ સામઞ્ઞફલાનિ સચ્છિકરોતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Apubbaṃ acarimaṃ tayo magge bhāvetīti? Āmantā. Apubbaṃ acarimaṃ tīṇi sāmaññaphalāni sacchikarotīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    અપુબ્બં અચરિમં તીણિ સામઞ્ઞફલાનિ સચ્છિકરોતીતિ? આમન્તા. તિણ્ણં ફસ્સાનં તિસ્સન્નં વેદનાનં તિસ્સન્નં સઞ્ઞાનં તિસ્સન્નં ચેતનાનં તિણ્ણં ચિત્તાનં તિસ્સન્નં સદ્ધાનં તિણ્ણં વીરિયાનં તિસ્સન્નં સતીનં તિણ્ણં સમાધીનં તિસ્સન્નં પઞ્ઞાનં સમોધાનં હોતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Apubbaṃ acarimaṃ tīṇi sāmaññaphalāni sacchikarotīti? Āmantā. Tiṇṇaṃ phassānaṃ tissannaṃ vedanānaṃ tissannaṃ saññānaṃ tissannaṃ cetanānaṃ tiṇṇaṃ cittānaṃ tissannaṃ saddhānaṃ tiṇṇaṃ vīriyānaṃ tissannaṃ satīnaṃ tiṇṇaṃ samādhīnaṃ tissannaṃ paññānaṃ samodhānaṃ hotīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    પુથુજ્જનો કામેસુ વીતરાગો સહ ધમ્માભિસમયા અનાગામિફલે સણ્ઠાતીતિ? આમન્તા. સોતાપત્તિમગ્ગેનાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Puthujjano kāmesu vītarāgo saha dhammābhisamayā anāgāmiphale saṇṭhātīti? Āmantā. Sotāpattimaggenāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સકદાગામિમગ્ગેનાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે. કતમેન મગ્ગેનાતિ? અનાગામિમગ્ગેનાતિ. અનાગામિમગ્ગેન સક્કાયદિટ્ઠિં વિચિકિચ્છં સીલબ્બતપરામાસં જહતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Sakadāgāmimaggenāti? Na hevaṃ vattabbe. Katamena maggenāti? Anāgāmimaggenāti. Anāgāmimaggena sakkāyadiṭṭhiṃ vicikicchaṃ sīlabbataparāmāsaṃ jahatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૨. સુત્તાહરણકથા

    2. Suttāharaṇakathā

    ૨૮૧. અનાગામિમગ્ગેન સક્કાયદિટ્ઠિં વિચિકિચ્છં સીલબ્બતપરામાસં જહતીતિ? આમન્તા. નનુ તિણ્ણં સંયોજનાનં પહાના સોતાપત્તિફલં વુત્તં ભગવતાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ તિણ્ણં સંયોજનાનં પહાના સોતાપત્તિફલં વુત્તં ભગવતા, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અનાગામિમગ્ગેન સક્કાયદિટ્ઠિં વિચિકિચ્છં સીલબ્બતપરામાસં જહતી’’તિ. અનાગામિમગ્ગેન ઓળારિકં કામરાગં ઓળારિકં બ્યાપાદં જહતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    281. Anāgāmimaggena sakkāyadiṭṭhiṃ vicikicchaṃ sīlabbataparāmāsaṃ jahatīti? Āmantā. Nanu tiṇṇaṃ saṃyojanānaṃ pahānā sotāpattiphalaṃ vuttaṃ bhagavatāti? Āmantā. Hañci tiṇṇaṃ saṃyojanānaṃ pahānā sotāpattiphalaṃ vuttaṃ bhagavatā, no ca vata re vattabbe – ‘‘anāgāmimaggena sakkāyadiṭṭhiṃ vicikicchaṃ sīlabbataparāmāsaṃ jahatī’’ti. Anāgāmimaggena oḷārikaṃ kāmarāgaṃ oḷārikaṃ byāpādaṃ jahatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    અનાગામિમગ્ગેન ઓળારિકં કામરાગં ઓળારિકં બ્યાપાદં જહતીતિ? આમન્તા. નનુ કામરાગબ્યાપાદાનં તનુભાવા સકદાગામિફલં વુત્તં ભગવતાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ કામરાગબ્યાપાદાનં તનુભાવા સકદાગામિફલં વુત્તં ભગવતા, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અનાગામિમગ્ગેન ઓળારિકં કામરાગં ઓળારિકં બ્યાપાદં જહતી’’તિ.

    Anāgāmimaggena oḷārikaṃ kāmarāgaṃ oḷārikaṃ byāpādaṃ jahatīti? Āmantā. Nanu kāmarāgabyāpādānaṃ tanubhāvā sakadāgāmiphalaṃ vuttaṃ bhagavatāti? Āmantā. Hañci kāmarāgabyāpādānaṃ tanubhāvā sakadāgāmiphalaṃ vuttaṃ bhagavatā, no ca vata re vattabbe – ‘‘anāgāmimaggena oḷārikaṃ kāmarāgaṃ oḷārikaṃ byāpādaṃ jahatī’’ti.

    પુથુજ્જનો કામેસુ વીતરાગો સહ ધમ્માભિસમયા અનાગામિફલે સણ્ઠાતીતિ? આમન્તા. યે કેચિ ધમ્મં અભિસમેન્તિ, સબ્બે તે સહ ધમ્માભિસમયા અનાગામિફલે સણ્ઠહન્તીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Puthujjano kāmesu vītarāgo saha dhammābhisamayā anāgāmiphale saṇṭhātīti? Āmantā. Ye keci dhammaṃ abhisamenti, sabbe te saha dhammābhisamayā anāgāmiphale saṇṭhahantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ન વત્તબ્બં – ‘‘જહતિ પુથુજ્જનો કામરાગબ્યાપાદ’’ન્તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા –

    Na vattabbaṃ – ‘‘jahati puthujjano kāmarāgabyāpāda’’nti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā –

    ‘‘અહેસું તે 1 અતીતંસે, છ સત્થારો યસસ્સિનો;

    ‘‘Ahesuṃ te 2 atītaṃse, cha satthāro yasassino;

    નિરામગન્ધા કરુણેધિમુત્તા 3, કામસંયોજનાતિગા.

    Nirāmagandhā karuṇedhimuttā 4, kāmasaṃyojanātigā.

    ‘‘કામરાગં વિરાજેત્વા, બ્રહ્મલોકૂપગા અહુ;

    ‘‘Kāmarāgaṃ virājetvā, brahmalokūpagā ahu;

    અહેસું સાવકા તેસં, અનેકાનિ સતાનિપિ.

    Ahesuṃ sāvakā tesaṃ, anekāni satānipi.

    ‘‘નિરામગન્ધા કરુણેધિમુત્તા, કામસંયોજનાતિગા;

    ‘‘Nirāmagandhā karuṇedhimuttā, kāmasaṃyojanātigā;

    કામરાગં વિરાજેત્વા, બ્રહ્મલોકૂપગા અહૂ’’તિ 5.

    Kāmarāgaṃ virājetvā, brahmalokūpagā ahū’’ti 6.

    અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ જહતિ પુથુજ્જનો કામરાગબ્યાપાદન્તિ.

    Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi jahati puthujjano kāmarāgabyāpādanti.

    જહતિ પુથુજ્જનો કામરાગબ્યાપાદન્તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘સો હિ નામ, ભિક્ખવે, સુનેત્તો સત્થા એવં દીઘાયુકો સમાનો એવં ચિરટ્ઠિતિકો અપરિમુત્તો અહોસિ જાતિયા જરાય મરણેન સોકેહિ પરિદેવેહિ દુક્ખેહિ દોમનસ્સેહિ ઉપાયાસેહિ અપરિમુત્તો દુક્ખસ્માતિ વદામિ. તં કિસ્સ હેતુ? ચતુન્નં ધમ્માનં અનનુબોધા અપ્પટિવેધા. કતમેસં ચતુન્નં? અરિયસ્સ સીલસ્સ અનનુબોધા અપ્પટિવેધા, અરિયસ્સ સમાધિસ્સ, અરિયાય પઞ્ઞાય, અરિયાય વિમુત્તિયા અનનુબોધા અપ્પટિવેધા. તયિદં, ભિક્ખવે, અરિયં સીલં અનુબુદ્ધં પટિવિદ્ધં, અરિયો સમાધિ અનુબુદ્ધો પટિવિદ્ધો, અરિયા પઞ્ઞા અનુબુદ્ધા પટિવિદ્ધા, અરિયા વિમુત્તિ અનુબુદ્ધા પટિવિદ્ધા, ઉચ્છિન્ના ભવતણ્હા, ખીણા ભવનેત્તિ, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવોતિ.

    Jahati puthujjano kāmarāgabyāpādanti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘so hi nāma, bhikkhave, sunetto satthā evaṃ dīghāyuko samāno evaṃ ciraṭṭhitiko aparimutto ahosi jātiyā jarāya maraṇena sokehi paridevehi dukkhehi domanassehi upāyāsehi aparimutto dukkhasmāti vadāmi. Taṃ kissa hetu? Catunnaṃ dhammānaṃ ananubodhā appaṭivedhā. Katamesaṃ catunnaṃ? Ariyassa sīlassa ananubodhā appaṭivedhā, ariyassa samādhissa, ariyāya paññāya, ariyāya vimuttiyā ananubodhā appaṭivedhā. Tayidaṃ, bhikkhave, ariyaṃ sīlaṃ anubuddhaṃ paṭividdhaṃ, ariyo samādhi anubuddho paṭividdho, ariyā paññā anubuddhā paṭividdhā, ariyā vimutti anubuddhā paṭividdhā, ucchinnā bhavataṇhā, khīṇā bhavanetti, natthi dāni punabbhavoti.

    ‘‘સીલં સમાધિ પઞ્ઞા ચ, વિમુત્તિ ચ અનુત્તરા;

    ‘‘Sīlaṃ samādhi paññā ca, vimutti ca anuttarā;

    અનુબુદ્ધા ઇમે ધમ્મા, ગોતમેન યસસ્સિના.

    Anubuddhā ime dhammā, gotamena yasassinā.

    ‘‘ઇતિ બુદ્ધો અભિઞ્ઞાય, ધમ્મમક્ખાસિ ભિક્ખુનં;

    ‘‘Iti buddho abhiññāya, dhammamakkhāsi bhikkhunaṃ;

    દુક્ખસ્સન્તકરો સત્થા, ચક્ખુમા પરિનિબ્બુતો’’તિ 7.

    Dukkhassantakaro satthā, cakkhumā parinibbuto’’ti 8.

    અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ ન વત્તબ્બં – ‘‘જહતિ પુથુજ્જનો કામરાગબ્યાપાદ’’ન્તિ.

    Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi na vattabbaṃ – ‘‘jahati puthujjano kāmarāgabyāpāda’’nti.

    જહતિકથા નિટ્ઠિતા.

    Jahatikathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. અહિંસકા (અ॰ નિ॰ ૬.૫૪)
    2. ahiṃsakā (a. ni. 6.54)
    3. કરુણાધિમુત્તા (સી॰ ક॰)
    4. karuṇādhimuttā (sī. ka.)
    5. અ॰ નિ॰ ૬.૫૪
    6. a. ni. 6.54
    7. અ॰ નિ॰ ૭.૬૬
    8. a. ni. 7.66



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૪. જહતિકથા • 4. Jahatikathā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૪. જહતિકથાવણ્ણના • 4. Jahatikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૪. જહતિકથાવણ્ણના • 4. Jahatikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact