Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    468. ஜனஸந்த⁴ஜாதகங் (5)

    468. Janasandhajātakaṃ (5)

    49.

    49.

    த³ஸ க²லு இமானி 1 டா²னானி, யானி புப்³பே³ அகரித்வா;

    Dasa khalu imāni 2 ṭhānāni, yāni pubbe akaritvā;

    ஸ பச்சா² மனுதப்பதி, இச்சேவாஹ 3 ஜனஸந்தோ⁴.

    Sa pacchā manutappati, iccevāha 4 janasandho.

    50.

    50.

    அலத்³தா⁴ வித்தங் தப்பதி, புப்³பே³ அஸமுதா³னிதங்;

    Aladdhā vittaṃ tappati, pubbe asamudānitaṃ;

    ந புப்³பே³ த⁴னமேஸிஸ்ஸங், இதி பச்சா²னுதப்பதி.

    Na pubbe dhanamesissaṃ, iti pacchānutappati.

    51.

    51.

    ஸக்யரூபங் புரே ஸந்தங், மயா ஸிப்பங் ந ஸிக்கி²தங்;

    Sakyarūpaṃ pure santaṃ, mayā sippaṃ na sikkhitaṃ;

    கிச்சா² வுத்தி அஸிப்பஸ்ஸ, இதி பச்சா²னுதப்பதி.

    Kicchā vutti asippassa, iti pacchānutappati.

    52.

    52.

    கூடவேதீ³ புரே ஆஸிங், பிஸுணோ பிட்டி²மங்ஸிகோ;

    Kūṭavedī pure āsiṃ, pisuṇo piṭṭhimaṃsiko;

    சண்டோ³ ச ப²ருஸோ சாபி 5, இதி பச்சா²னுதப்பதி.

    Caṇḍo ca pharuso cāpi 6, iti pacchānutappati.

    53.

    53.

    பாணாதிபாதீ புரே ஆஸிங், லுத்³தோ³ சாபி 7 அனாரியோ;

    Pāṇātipātī pure āsiṃ, luddo cāpi 8 anāriyo;

    பூ⁴தானங் நாபசாயிஸ்ஸங், இதி பச்சா²னுதப்பதி.

    Bhūtānaṃ nāpacāyissaṃ, iti pacchānutappati.

    54.

    54.

    ப³ஹூஸு வத ஸந்தீஸு, அனாபாதா³ஸு இத்தி²ஸு;

    Bahūsu vata santīsu, anāpādāsu itthisu;

    பரதா³ரங் அஸேவிஸ்ஸங், இதி பச்சா²னுதப்பதி.

    Paradāraṃ asevissaṃ, iti pacchānutappati.

    55.

    55.

    ப³ஹும்ஹி வத ஸந்தம்ஹி, அன்னபானே உபட்டி²தே;

    Bahumhi vata santamhi, annapāne upaṭṭhite;

    ந புப்³பே³ அத³த³ங் 9 தா³னங், இதி பச்சா²னுதப்பதி.

    Na pubbe adadaṃ 10 dānaṃ, iti pacchānutappati.

    56.

    56.

    மாதரங் பிதரஞ்சாபி, ஜிண்ணகங் க³தயொப்³ப³னங் 11;

    Mātaraṃ pitarañcāpi, jiṇṇakaṃ gatayobbanaṃ 12;

    பஹு ஸந்தோ ந போஸிஸ்ஸங், இதி பச்சா²னுதப்பதி.

    Pahu santo na posissaṃ, iti pacchānutappati.

    57.

    57.

    ஆசரியமனுஸத்தா²ரங் , ஸப்³ப³காமரஸாஹரங்;

    Ācariyamanusatthāraṃ , sabbakāmarasāharaṃ;

    பிதரங் அதிமஞ்ஞிஸ்ஸங், இதி பச்சா²னுதப்பதி.

    Pitaraṃ atimaññissaṃ, iti pacchānutappati.

    58.

    58.

    ஸமணே ப்³ராஹ்மணே சாபி, ஸீலவந்தே ப³ஹுஸ்ஸுதே;

    Samaṇe brāhmaṇe cāpi, sīlavante bahussute;

    ந புப்³பே³ பயிருபாஸிஸ்ஸங், இதி பச்சா²னுதப்பதி.

    Na pubbe payirupāsissaṃ, iti pacchānutappati.

    59.

    59.

    ஸாது⁴ ஹோதி தபோ சிண்ணோ, ஸந்தோ ச பயிருபாஸிதோ;

    Sādhu hoti tapo ciṇṇo, santo ca payirupāsito;

    ந ச புப்³பே³ தபோ சிண்ணோ, இதி பச்சா²னுதப்பதி.

    Na ca pubbe tapo ciṇṇo, iti pacchānutappati.

    60.

    60.

    யோ ச ஏதானி டா²னானி, யோனிஸோ படிபஜ்ஜதி;

    Yo ca etāni ṭhānāni, yoniso paṭipajjati;

    கரங் புரிஸகிச்சானி, ஸ பச்சா² நானுதப்பதீதி.

    Karaṃ purisakiccāni, sa pacchā nānutappatīti.

    ஜனஸந்த⁴ஜாதகங் பஞ்சமங்.

    Janasandhajātakaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. க²லுமானி (ஸ்யா॰)
    2. khalumāni (syā.)
    3. இச்சாஹ ராஜா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    4. iccāha rājā (sī. syā. pī.)
    5. சாஸிங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    6. cāsiṃ (sī. syā. pī.)
    7. சாஸிங் (ஸீ॰ பீ॰)
    8. cāsiṃ (sī. pī.)
    9. அத³தி³ங் (ஸீ॰)
    10. adadiṃ (sī.)
    11. ஜிண்ணகே க³தயொப்³ப³னே (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    12. jiṇṇake gatayobbane (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [468] 5. ஜனஸந்த⁴ஜாதகவண்ணனா • [468] 5. Janasandhajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact