Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘનિકાય (ટીકા) • Dīghanikāya (ṭīkā) |
૫. જનવસભસુત્તવણ્ણના
5. Janavasabhasuttavaṇṇanā
નાતિકિયાદિબ્યાકરણવણ્ણના
Nātikiyādibyākaraṇavaṇṇanā
૨૭૩-૨૭૫. ‘‘પરિતો’’તિ પદં યથા સમન્તત્થવાચકો, એવં સમીપત્થવાચકોપિ હોતીતિ સમન્તા સામન્તાતિ અત્થો વુત્તો. આમેડિતેન પન સમન્તત્થો જોતિતો. યસ્સ પન સામન્તા જનપદેસુ ‘‘નાતિકે વિહરતી’’તિ વુત્તત્તા નાતિકસ્સાતિ વિઞ્ઞાતો યમત્થો. યસ્સ પરિતો જનપદેસુ બ્યાકરોતિ, તત્થ પરિચારકારકાનં બ્યાકરણં અવુત્તસિદ્ધં, નિદસ્સનવસેન વા તસ્સ વક્ખમાનત્તા ‘‘પરિતો પરિતો જનપદેસુ’’ ઇચ્ચેવ વુત્તં. પરિચારકેતિ ઉપાસકે. તેનાહ ‘‘બુદ્ધધમ્મસઙ્ઘાનં પરિચારકે’’તિ. ઉપપત્તીસૂતિ નિબ્બત્તીસુ. ઞાણગતિપુઞ્ઞાનં ઉપપત્તીસૂતિ એત્થ ઞાણગતૂપપત્તિ નામ તસ્સ તસ્સ મગ્ગઞાણગમનસ્સ નિબ્બત્તિ. યં સન્ધાય વુત્તં ‘‘પઞ્ચન્નં ઓરમ્ભાગિયાનં પરિક્ખયા’’તિઆદિ. પુઞ્ઞૂપપત્તિ નામ તંતંદેવનિકાયૂપપત્તિ. સબ્બત્થાતિ ‘‘વજ્જિમલ્લેસૂ’’તિઆદિકે સબ્બત્થ ચતૂસુપિ પદેસુ. પુરિમેસૂતિ પાળિયં વુત્તે સન્ધાયાહ. દસસુયેવાતિ તેસુ એવ દસસુ જનપદેસુ. પરિચારકે બ્યાકરોતિ બ્યકાતબ્બાનં બહૂનં તત્થ લબ્ભનતો. નાતિકે ભવા નાતિકિયા.
273-275.‘‘Parito’’ti padaṃ yathā samantatthavācako, evaṃ samīpatthavācakopi hotīti samantā sāmantāti attho vutto. Āmeḍitena pana samantattho jotito. Yassa pana sāmantā janapadesu ‘‘nātike viharatī’’ti vuttattā nātikassāti viññāto yamattho. Yassa parito janapadesu byākaroti, tattha paricārakārakānaṃ byākaraṇaṃ avuttasiddhaṃ, nidassanavasena vā tassa vakkhamānattā ‘‘parito parito janapadesu’’ icceva vuttaṃ. Paricāraketi upāsake. Tenāha ‘‘buddhadhammasaṅghānaṃ paricārake’’ti. Upapattīsūti nibbattīsu. Ñāṇagatipuññānaṃ upapattīsūti ettha ñāṇagatūpapatti nāma tassa tassa maggañāṇagamanassa nibbatti. Yaṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘pañcannaṃ orambhāgiyānaṃ parikkhayā’’tiādi. Puññūpapatti nāma taṃtaṃdevanikāyūpapatti. Sabbatthāti ‘‘vajjimallesū’’tiādike sabbattha catūsupi padesu. Purimesūti pāḷiyaṃ vutte sandhāyāha. Dasasuyevāti tesu eva dasasu janapadesu. Paricārake byākaroti byakātabbānaṃ bahūnaṃ tattha labbhanato. Nātike bhavā nātikiyā.
નિટ્ઠઙ્ગતાતિ નિટ્ઠં નિચ્છયં ઉપગતા.
Niṭṭhaṅgatāti niṭṭhaṃ nicchayaṃ upagatā.
આનન્દપરિકથાવણ્ણના
Ānandaparikathāvaṇṇanā
૨૭૬. યસ્મા સઙ્ઘસુપ્પટિપત્તિ નામ ધમ્મસુધમ્મતાય, ધમ્મસુધમ્મતા ચ બુદ્ધસુબુદ્ધતાય, તસ્મા ‘‘અહો ધમ્મો, અહો સઙ્ઘો’’તિ ધમ્મસઙ્ઘગુણકિત્તનાપિ અત્થતો બુદ્ધગુણકિત્તના એવ હોતીતિ ‘‘ભગવન્તં કિત્તયમાનરૂપા’’તિ પદસ્સ ‘‘અહો ધમ્મો’’તિઆદિનાપિ અત્થો વુત્તો.
276. Yasmā saṅghasuppaṭipatti nāma dhammasudhammatāya, dhammasudhammatā ca buddhasubuddhatāya, tasmā ‘‘aho dhammo, aho saṅgho’’ti dhammasaṅghaguṇakittanāpi atthato buddhaguṇakittanā eva hotīti ‘‘bhagavantaṃ kittayamānarūpā’’ti padassa ‘‘aho dhammo’’tiādināpi attho vutto.
૨૭૮. ઞાણગતીતિ ‘‘પઞ્ચન્નં ઓરમ્ભાગિયાનં સંયોજનાનં પરિક્ખયા’’તિઆદિના આગતં પહાતબ્બપહાનવસેન પવત્તં મગ્ગઞાણગમનં. યસ્મા તસ્સા એવ ઞાણગતિયા વસેન તસ્સ તસ્સ અરિયપુગ્ગલસ્સ ઓપપાતિકતાદિવિસેસો, તસ્મા તં તાદિસં તસ્સ અભિસમ્પરાયં સન્ધાયાહ ‘‘ઞાણાભિસમ્પરાયમેવા’’તિ.
278.Ñāṇagatīti ‘‘pañcannaṃ orambhāgiyānaṃ saṃyojanānaṃ parikkhayā’’tiādinā āgataṃ pahātabbapahānavasena pavattaṃ maggañāṇagamanaṃ. Yasmā tassā eva ñāṇagatiyā vasena tassa tassa ariyapuggalassa opapātikatādiviseso, tasmā taṃ tādisaṃ tassa abhisamparāyaṃ sandhāyāha ‘‘ñāṇābhisamparāyamevā’’ti.
૨૭૯. ઉપસન્તં પતિ સમ્મતિ આલોકીયતીતિ ઉપસન્તપતિસો. ઉપસન્તદસ્સનો ઉપસન્તઉસ્સન્નો. ભાતિરિવાતિ એત્થ ર-કારો પદસન્ધિકરો, ઇવ-સદ્દો ભુસત્થોતિ આહ ‘‘અતિવિય ભાતી’’તિ.
279. Upasantaṃ pati sammati ālokīyatīti upasantapatiso. Upasantadassano upasantaussanno. Bhātirivāti ettha ra-kāro padasandhikaro, iva-saddo bhusatthoti āha ‘‘ativiya bhātī’’ti.
જનવસભયક્ખવણ્ણના
Janavasabhayakkhavaṇṇanā
૨૮૦. જેટ્ઠકભાવેન જને વસભસદિસોતિ જનવસભોતિ અસ્સ દેવપુત્તસ્સ નામં અહોસિ.
280. Jeṭṭhakabhāvena jane vasabhasadisoti janavasabhoti assa devaputtassa nāmaṃ ahosi.
ઇતો દેવલોકા ચવિત્વા સત્તક્ખત્તું મનુસ્સલોકે રાજભૂતસ્સ. મનુસ્સલોકા ચવિત્વા સત્તક્ખત્તું દેવભૂતસ્સ. એત્થેવાતિ એતસ્મિંયેવ ચાતુમહારાજિકભવે, એત્થાપિ વેસ્સવણસ્સ સહબ્યતાવસેન.
Ito devalokā cavitvā sattakkhattuṃ manussaloke rājabhūtassa. Manussalokā cavitvā sattakkhattuṃ devabhūtassa. Etthevāti etasmiṃyeva cātumahārājikabhave, etthāpi vessavaṇassa sahabyatāvasena.
૨૮૧. આસિસનં આસા, પત્થના. આસાસીસેન ચેત્થ કત્તુકમ્યતાકુસલચ્છન્દં વદતિ. તેનેવાહ ‘‘સકદાગામિમગ્ગત્થાયા’’તિઆદિ. યદગ્ગેતિ એત્થ અગ્ગ-સદ્દો આદિપરિયાયોતિ આહ ‘‘તં દિવસં આદિં કત્વા’’તિ. ‘‘પુરિમં…પે॰… અવિનિપાતો’’તિ ઇદં યથા તત્તકં કાલં સુગતિતો સુગતૂપપત્તિયેવ અહોસિ, તથા કતૂપચિતકુસલકમ્મત્તા. ફુસ્સસ્સ સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ કાલતો પભુતિ હિ સમ્ભતવિવટ્ટૂપનિસ્સયકુસલસમ્ભારો એસ દેવપુત્તો. અનચ્છરિયન્તિ અનુ અનુ અચ્છરિયં. તેનાહ ‘‘પુનપ્પુનં અચ્છરિયમેવા’’તિ. સયંપરિસાયાતિ સકાય પરિસાય. ભગવતો દિટ્ઠસદિસમેવાતિ આવજ્જનસમનન્તરં યથા તે ભગવતો ચતુવીસતિસતસહસ્સમત્તા સત્તા ઞાણગતિતો દિટ્ઠા, એવં તુમ્હેહિ દિટ્ઠસદિસમેવ. વેસ્સવણસ્સ સમ્મુખા સુતં મયાતિ વદતિ.
281. Āsisanaṃ āsā, patthanā. Āsāsīsena cettha kattukamyatākusalacchandaṃ vadati. Tenevāha ‘‘sakadāgāmimaggatthāyā’’tiādi. Yadaggeti ettha agga-saddo ādipariyāyoti āha ‘‘taṃ divasaṃ ādiṃ katvā’’ti. ‘‘Purimaṃ…pe… avinipāto’’ti idaṃ yathā tattakaṃ kālaṃ sugatito sugatūpapattiyeva ahosi, tathā katūpacitakusalakammattā. Phussassa sammāsambuddhassa kālato pabhuti hi sambhatavivaṭṭūpanissayakusalasambhāro esa devaputto. Anacchariyanti anu anu acchariyaṃ. Tenāha ‘‘punappunaṃ acchariyamevā’’ti. Sayaṃparisāyāti sakāya parisāya. Bhagavato diṭṭhasadisamevāti āvajjanasamanantaraṃ yathā te bhagavato catuvīsatisatasahassamattā sattā ñāṇagatito diṭṭhā, evaṃ tumhehi diṭṭhasadisameva. Vessavaṇassa sammukhā sutaṃ mayāti vadati.
દેવસભાવણ્ણના
Devasabhāvaṇṇanā
૨૮૨. વસ્સૂપનાયિકસઙ્ગહત્થન્તિ વસ્સૂપનાયિકાય આરક્ખાસંવિધાનવસેન ભિક્ખૂનં સઙ્ગહણત્થં ‘‘વસ્સૂપગતા ભિક્ખૂ એવં સુખેન સમણધમ્મં કરોન્તી’’તિ, પવારણસઙ્ગહો પનસ્સ પવારેત્વા સત્થુ સન્તિકં ગચ્છન્તાનં ભિક્ખૂનં અન્તરામગ્ગે પરિસ્સયપરિહરણત્થં. ધમ્મસ્સવનત્થં દૂરટ્ઠાનં ગચ્છન્તેસુપિ એસેવ નયો. અત્તનાપિ આગન્ત્વા ધમ્મસ્સવનત્થં સન્નિપતિયેવ. એત્થેત્થાતિ એત્થ એત્થ અય્યાનં વસનટ્ઠાને.
282.Vassūpanāyikasaṅgahatthanti vassūpanāyikāya ārakkhāsaṃvidhānavasena bhikkhūnaṃ saṅgahaṇatthaṃ ‘‘vassūpagatā bhikkhū evaṃ sukhena samaṇadhammaṃ karontī’’ti, pavāraṇasaṅgaho panassa pavāretvā satthu santikaṃ gacchantānaṃ bhikkhūnaṃ antarāmagge parissayapariharaṇatthaṃ. Dhammassavanatthaṃ dūraṭṭhānaṃ gacchantesupi eseva nayo. Attanāpi āgantvā dhammassavanatthaṃ sannipatiyeva. Etthetthāti ettha ettha ayyānaṃ vasanaṭṭhāne.
તદાપીતિ ‘‘પુરિમાનિ ભન્તે દિવસાની’’તિ વુત્તકાલેપિ. એતેનેવ કારણેનાતિ વસ્સૂપનાયિકનિમિત્તમેવ. તેનાહ પાળિયં ‘‘તદહુપોસથે પન્નરસે વસ્સૂપનાયિકાયા’’તિઆદિ. આસનેપિ નિસજ્જાય સુધમ્માય દેવસભાય પઠમં દેવેસુ તાવતિંસેસુ નિસિન્નેસુ તસ્સા ચતૂસુ દ્વારેસુ ચત્તારો મહારાજાનો નિસીદન્તિ, ઇદં નેસં આસને નિસજ્જાય ચારિત્તં હોતિ.
Tadāpīti ‘‘purimāni bhante divasānī’’ti vuttakālepi. Eteneva kāraṇenāti vassūpanāyikanimittameva. Tenāha pāḷiyaṃ ‘‘tadahuposathe pannarase vassūpanāyikāyā’’tiādi. Āsanepi nisajjāya sudhammāya devasabhāya paṭhamaṃ devesu tāvatiṃsesu nisinnesu tassā catūsu dvāresu cattāro mahārājāno nisīdanti, idaṃ nesaṃ āsane nisajjāya cārittaṃ hoti.
યેનત્થેનાતિ યેન કિચ્ચેન યેન પયોજનેન. આરક્ખત્થન્તિ આરક્ખભૂતમત્થં. વુત્તં વચનં એતેસન્તિ વુત્તવચના, મહારાજાનો.
Yenatthenāti yena kiccena yena payojanena. Ārakkhatthanti ārakkhabhūtamatthaṃ. Vuttaṃ vacanaṃ etesanti vuttavacanā, mahārājāno.
૨૮૩. અતિક્કમિત્વાતિ અભિભવિત્વા.
283.Atikkamitvāti abhibhavitvā.
સનઙ્કુમારકથાવણ્ણના
Sanaṅkumārakathāvaṇṇanā
૨૮૪. અભિસમ્ભવિતું અધિગન્તું અસક્કુણેય્યો અનભિસમ્ભવનીયો. તેનાહ ‘‘અપ્પત્તબ્બો’’તિઆદિ. ચક્ખુયેવ પથો રૂપદસ્સનસ્સ મગ્ગો ઉપાયોતિ ચક્ખુપથો, તસ્મિં ચક્ખુપથસ્મિન્તિ આહ ‘‘ચક્ખુપસાદે’’તિ, ચક્ખુસ્સ ગોચરયોગ્ગો વા ચક્ખુપથોતિ આહ ‘‘આપાથે વા’’તિ. નાભિભવતીતિ ન અભિભવતિ, ગોચરભાવં ન ગચ્છતીતિ અત્થો. હેટ્ઠા હેટ્ઠાતિ તાવતિંસતો પટ્ઠાય હેટ્ઠા હેટ્ઠા, ન ચાતુમહારાજિકતો પટ્ઠાય, નાપિ બ્રહ્મપારિસજ્જતો પટ્ઠાય. ‘‘ચાતુમહારાજિકા હિ તાવતિંસાનં યથા જાતિરૂપાનિ પસ્સિતું સક્કોન્તિ, તથા બ્રહ્માનો હેટ્ઠિમા ઉપરિમાન’’ન્તિ કેચિ, તં ન યુત્તં. ન હિ હેટ્ઠિમા બ્રહ્માનો ઉપરિમાનં મૂલપટિસન્ધિરૂપં પસ્સિતું સક્કોન્તિ, માપિતમેવ પસ્સિતું સક્કોન્તીતિ દટ્ઠબ્બં.
284. Abhisambhavituṃ adhigantuṃ asakkuṇeyyo anabhisambhavanīyo. Tenāha ‘‘appattabbo’’tiādi. Cakkhuyeva patho rūpadassanassa maggo upāyoti cakkhupatho, tasmiṃ cakkhupathasminti āha ‘‘cakkhupasāde’’ti, cakkhussa gocarayoggo vā cakkhupathoti āha ‘‘āpāthe vā’’ti. Nābhibhavatīti na abhibhavati, gocarabhāvaṃ na gacchatīti attho. Heṭṭhā heṭṭhāti tāvatiṃsato paṭṭhāya heṭṭhā heṭṭhā, na cātumahārājikato paṭṭhāya, nāpi brahmapārisajjato paṭṭhāya. ‘‘Cātumahārājikā hi tāvatiṃsānaṃ yathā jātirūpāni passituṃ sakkonti, tathā brahmāno heṭṭhimā uparimāna’’nti keci, taṃ na yuttaṃ. Na hi heṭṭhimā brahmāno uparimānaṃ mūlapaṭisandhirūpaṃ passituṃ sakkonti, māpitameva passituṃ sakkontīti daṭṭhabbaṃ.
સુણન્તોવ નિદ્દં ઓક્કમીતિ ગતિયો ઉપધારેન્તો બહિ વિસટવિતક્કવિચ્છેદેન સઙ્કોચં આપન્નચિત્તતાય. મય્હં અય્યકસ્સાતિ ભગવન્તં સન્ધાય વદતિ.
Suṇantovaniddaṃ okkamīti gatiyo upadhārento bahi visaṭavitakkavicchedena saṅkocaṃ āpannacittatāya. Mayhaṃ ayyakassāti bhagavantaṃ sandhāya vadati.
પઞ્ચ સિખા એતસ્સાતિ પઞ્ચસિખો, પઞ્ચસિખો વિય પઞ્ચસિખોતિ આહ ‘‘પઞ્ચસિખગન્ધબ્બસદિસો’’તિ. મમાયન્તીતિ પિયાયન્તિ.
Pañca sikhā etassāti pañcasikho, pañcasikho viya pañcasikhoti āha ‘‘pañcasikhagandhabbasadiso’’ti. Mamāyantīti piyāyanti.
૨૮૫. સુમુત્તોતિ સરદોસેહિ સુટ્ઠુ મુત્તો. યેહિ પિત્તસેમ્હાદીહિ પલિબુદ્ધત્તા સરો અવિસ્સટ્ઠો સિયા, તદભાવતો વિસ્સટ્ઠોતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘અપલિબુદ્ધો’’તિ. વિઞ્ઞાપેતીતિ વિઞ્ઞેય્યો, અન્તોગધહેતુઅત્થો કત્તુસાધનો એસ વિઞ્ઞેય્યસદ્દોતિ આહ ‘‘અત્થવિઞ્ઞાપનો’’તિ. સરસ્સ મધુરતા નામ મદ્દવન્તિ આહ ‘‘મધુરો મુદૂ’’તિ. સવનં અરહતીતિ સવનીયો. સવનારહતાય ચ આપાથસુખતાયાતિ આહ ‘‘કણ્ણસુખો’’તિ. બિન્દૂતિ પિણ્ડિતો. આકોટિતભિન્નકંસસદ્દો વિય અનેકાવયવો અહુત્વા નિરવયવો, એકભાવોતિ અત્થો. તેનાહ ‘‘એકગ્ઘનો’’તિ, એતેનેવસ્સ અવિસારિતા સંવણ્ણિતા દટ્ઠબ્બા. ગમ્ભીરુપ્પત્તિટ્ઠાનતાય ચસ્સ ગમ્ભીરતાતિ આહ ‘‘નાભિમૂલતો’’તિઆદિ. એવં સમુટ્ઠિતોતિ જીવ્હાદિપ્પહારમત્તસમુટ્ઠિતો. અમધુરો ચ હોતિ ઉપ્પત્તિટ્ઠાનાનં પરિલહુભાવતો. ન ચ દૂરં સાવેતિ વીરભાવાભાવતો. નિન્નાદી સુવિપુલભાવતો સવિસેસં નિન્નાદો, પાસંસનિન્નાદો વા. તેનાહ ‘‘મહામેઘ…પે॰… યુત્તો’’તિ.
285.Sumuttoti saradosehi suṭṭhu mutto. Yehi pittasemhādīhi palibuddhattā saro avissaṭṭho siyā, tadabhāvato vissaṭṭhoti dassento āha ‘‘apalibuddho’’ti. Viññāpetīti viññeyyo, antogadhahetuattho kattusādhano esa viññeyyasaddoti āha ‘‘atthaviññāpano’’ti. Sarassa madhuratā nāma maddavanti āha ‘‘madhuro mudū’’ti. Savanaṃ arahatīti savanīyo. Savanārahatāya ca āpāthasukhatāyāti āha ‘‘kaṇṇasukho’’ti. Bindūti piṇḍito. Ākoṭitabhinnakaṃsasaddo viya anekāvayavo ahutvā niravayavo, ekabhāvoti attho. Tenāha ‘‘ekagghano’’ti, etenevassa avisāritā saṃvaṇṇitā daṭṭhabbā. Gambhīruppattiṭṭhānatāya cassa gambhīratāti āha ‘‘nābhimūlato’’tiādi. Evaṃ samuṭṭhitoti jīvhādippahāramattasamuṭṭhito. Amadhuro ca hoti uppattiṭṭhānānaṃ parilahubhāvato. Na ca dūraṃ sāveti vīrabhāvābhāvato. Ninnādī suvipulabhāvato savisesaṃ ninnādo, pāsaṃsaninnādo vā. Tenāha ‘‘mahāmegha…pe… yutto’’ti.
પચ્છિમં પચ્છિમન્તિ દુતિયં, ચતુત્થં, છટ્ઠં, અટ્ઠમઞ્ચ પદં. પુરિમસ્સ પુરિમસ્સાતિ યથાક્કમં પઠમસ્સ, તતિયસ્સ, પઞ્ચમસ્સ, સત્તમસ્સ ચ. અત્થોયેવાતિ અત્થનિદ્દેસો એવ. વિસ્સટ્ઠતા હિસ્સ વિઞ્ઞેય્યતાય વેદિતબ્બા, મઞ્જુભાવો સવનીયતાય, બિન્દુભાવો અવિસારિતાય, ગમ્ભીરભાવો નિન્નાદિતાયાતિ. યથાપરિસન્તિ એત્થ યથા-સદ્દો પરિમાણવાચી, ન પકારાદિવાચીતિ આહ ‘‘યત્તકા પરિસા’’તિ, તેન પરિસપ્પમાણં એવસ્સ સરો નિચ્છરતિ, અયમસ્સ ધમ્મતાતિ દસ્સેતિ. તેનાહ ‘‘તત્તકમેવા’’તિઆદિ.
Pacchimaṃ pacchimanti dutiyaṃ, catutthaṃ, chaṭṭhaṃ, aṭṭhamañca padaṃ. Purimassa purimassāti yathākkamaṃ paṭhamassa, tatiyassa, pañcamassa, sattamassa ca. Atthoyevāti atthaniddeso eva. Vissaṭṭhatā hissa viññeyyatāya veditabbā, mañjubhāvo savanīyatāya, bindubhāvo avisāritāya, gambhīrabhāvo ninnāditāyāti. Yathāparisanti ettha yathā-saddo parimāṇavācī, na pakārādivācīti āha ‘‘yattakāparisā’’ti, tena parisappamāṇaṃ evassa saro niccharati, ayamassa dhammatāti dasseti. Tenāha ‘‘tattakamevā’’tiādi.
‘‘યે હિ કેચી’’તિઆદિ ‘‘યાવઞ્ચ સો ભગવા’’તિઆદિના વુત્તસ્સ અત્થસ્સ હેતુકિત્તનવસેન સમત્થનં સરણેસુ નેસં નિચ્ચસેવનેન, સીલેસુ ચ પતિટ્ઠાપનેન છકામસગ્ગસમ્પત્તિઅનુપ્પાદનતો. તેનાહ ‘‘યે હિ કેચિ…પે॰… વદતી’’તિ. નિબ્બેમતિકગહિતસરણેતિ મગ્ગેનાગતસરણગમને. તે હિ સબ્બસો સમુગ્ઘાતિતવિચિકિચ્છતાય રતનત્તયે અવેચ્ચપ્પસાદેન સમન્નાગતાયેવ, પોથુજ્જનિકસદ્ધાય વસેન બુદ્ધાદીનં ગુણે ઓગાહેત્વા જાનન્તિ, અપરનેય્યબુદ્ધિનો તે પરિયાયતો નિબ્બેમતિકગહિતસરણા વેદિતબ્બા. ગન્ધબ્બદેવગણન્તિ ગન્ધબ્બદેવસમૂહં. તુકા વુચ્ચતિ ખીરિણી યા તુકાતિપિ વુચ્ચતિ. તસ્સા ચુણ્ણં તુકાપિટ્ઠં. તં કોટ્ટેત્વા પક્ખિત્તં ઘનં નિરન્તરચિતં હુત્વા તિટ્ઠતિ.
‘‘Ye hi kecī’’tiādi ‘‘yāvañca so bhagavā’’tiādinā vuttassa atthassa hetukittanavasena samatthanaṃ saraṇesu nesaṃ niccasevanena, sīlesu ca patiṭṭhāpanena chakāmasaggasampattianuppādanato. Tenāha ‘‘ye hi keci…pe… vadatī’’ti. Nibbematikagahitasaraṇeti maggenāgatasaraṇagamane. Te hi sabbaso samugghātitavicikicchatāya ratanattaye aveccappasādena samannāgatāyeva, pothujjanikasaddhāya vasena buddhādīnaṃ guṇe ogāhetvā jānanti, aparaneyyabuddhino te pariyāyato nibbematikagahitasaraṇā veditabbā. Gandhabbadevagaṇanti gandhabbadevasamūhaṃ. Tukā vuccati khīriṇī yā tukātipi vuccati. Tassā cuṇṇaṃ tukāpiṭṭhaṃ. Taṃ koṭṭetvā pakkhittaṃ ghanaṃ nirantaracitaṃ hutvā tiṭṭhati.
ભાવિતઇદ્ધિપાદવણ્ણના
Bhāvitaiddhipādavaṇṇanā
૨૮૭. સુપઞ્ઞત્તાતિ સુટ્ઠુ પકારેહિ ઞાપિતા બોધિતા, અસઙ્કરતો વા ઠપિતા, તં પન બોધનં, અસઙ્કરતો ઠપનઞ્ચ અત્થતો દેસના એવાતિ આહ ‘‘સુકથિતા’’તિ. ઇજ્ઝનટ્ઠેનાતિ સમિજ્ઝનટ્ઠેન, નિપ્પજ્જનસ્સ કારણભાવેનાતિ અત્થો. પતિટ્ઠાનટ્ઠેનાતિ અધિટ્ઠાનટ્ઠેન. ઇદ્ધિયા પાદોતિ ઇદ્ધિપાદો, ઇદ્ધિયા અધિગમુપાયોતિ અત્થો. તેન હિ યસ્મા ઉપરૂપરિ વિસેસસઙ્ખાતં ઇદ્ધિં પજ્જન્તિ પાપુણન્તિ, તસ્મા ‘‘પાદો’’તિ વુચ્ચતિ. ઇજ્ઝતીતિ ઇદ્ધિ, સમિજ્ઝતિ નિપ્પજ્જતીતિ અત્થો. ઇદ્ધિ એવ પાદો ઇદ્ધિપાદો, ઇદ્ધિકોટ્ઠાસોતિ અત્થો. એવં તાવ ‘‘ચત્તારો ઇદ્ધિપાદા’’તિ એત્થ અત્થો વેદિતબ્બો. ઇદ્ધિપહોનકતાયાતિ ઇદ્ધિયા નિપ્ફાદને સમત્થભાવાય. ઇદ્ધિવિસવિતાયાતિ ઇદ્ધિયા નિપ્ફાદને યોગ્યભાવાય. અનેકત્થત્તા હિ ધાતૂનં યોગ્યત્થો વિ-પુબ્બો સુ-સદ્દો, વિસવનં વા પજ્જનં વિસવિતા, તત્થ કામકારિતા વિસવિતા. તેનાહ ‘‘પુનપ્પુન’’ન્તિઆદિ. ઇદ્ધિવિકુબ્બનતાયાતિ વિકુબ્બનિદ્ધિયા વિવિધરૂપકરણાય. તેનાહ ‘‘નાનપ્પકારતો કત્વા દસ્સનત્થાયા’’તિ.
287.Supaññattāti suṭṭhu pakārehi ñāpitā bodhitā, asaṅkarato vā ṭhapitā, taṃ pana bodhanaṃ, asaṅkarato ṭhapanañca atthato desanā evāti āha ‘‘sukathitā’’ti. Ijjhanaṭṭhenāti samijjhanaṭṭhena, nippajjanassa kāraṇabhāvenāti attho. Patiṭṭhānaṭṭhenāti adhiṭṭhānaṭṭhena. Iddhiyā pādoti iddhipādo, iddhiyā adhigamupāyoti attho. Tena hi yasmā uparūpari visesasaṅkhātaṃ iddhiṃ pajjanti pāpuṇanti, tasmā ‘‘pādo’’ti vuccati. Ijjhatīti iddhi, samijjhati nippajjatīti attho. Iddhi eva pādo iddhipādo, iddhikoṭṭhāsoti attho. Evaṃ tāva ‘‘cattāro iddhipādā’’ti ettha attho veditabbo. Iddhipahonakatāyāti iddhiyā nipphādane samatthabhāvāya. Iddhivisavitāyāti iddhiyā nipphādane yogyabhāvāya. Anekatthattā hi dhātūnaṃ yogyattho vi-pubbo su-saddo, visavanaṃ vā pajjanaṃ visavitā, tattha kāmakāritā visavitā. Tenāha ‘‘punappuna’’ntiādi. Iddhivikubbanatāyāti vikubbaniddhiyā vividharūpakaraṇāya. Tenāha ‘‘nānappakārato katvā dassanatthāyā’’ti.
‘‘છન્દઞ્ચ ભિક્ખુ અધિપતિં કરિત્વા લભતિ સમાધિં, લભતિ ચિત્તસ્સેકગ્ગતં, અયં વુચ્ચતિ છન્દસમાધી’’તિ (વિભ॰ ૪૩૨) ઇમાય પાળિયા છન્દાધિપતિ સમાધિ છન્દસમાધીતિ અધિપતિસદ્દલોપં કત્વા સમાસો વુત્તોતિ વિઞ્ઞાયતિ, અધિપતિસદ્દત્થદસ્સનવસેન પન ‘‘છન્દહેતુકો, છન્દાધિકો વા સમાધિ છન્દસસમાધી’’તિ અટ્ઠકથાયંવુત્તન્તિ વેદિતબ્બં. ‘‘પધાનભૂતાતિ વીરિયભૂતા’’તિ કેચિ વદન્તિ. સઙ્ખતસઙ્ખારાદિનિવત્તનત્થઞ્હિ પધાનગ્ગહણન્તિ. અથ વા તં તં વિસેસં સઙ્ખરોતીતિ સઙ્ખારો, સબ્બમ્પિ વીરિયં. તત્થ ચતુકિચ્ચસાધકતો અઞ્ઞસ્સ નિવત્તનત્થં પધાનગ્ગહણન્તિ પધાનભૂતા સેટ્ઠભૂતાતિ અત્થો. ચતુબ્બિધસ્સ પન વીરિયસ્સ અધિપ્પેતત્તા બહુવચનનિદ્દેસો કતો. વિસું સમાસયોજનવસેન યો પુબ્બે ઇદ્ધિપાદત્થો પાદસ્સ ઉપાયત્થતં, કોટ્ઠાસત્થતઞ્ચ ગહેત્વા યથાયોગવસેન ઇધ વુત્તો, સો વક્ખમાનાનં પટિલાભપુબ્બભાગાનં કત્તુકરણિદ્ધિભાવં, ઉત્તરચૂળભાજનીયે વા વુત્તેહિ છન્દાદીહિ ઇદ્ધિપાદેહિ સાધેતબ્બાય ઇદ્ધિયા કત્તિદ્ધિભાવં, છન્દાદીનઞ્ચ કરણિદ્ધિભાવં સન્ધાય વુત્તોતિ વેદિતબ્બો, તસ્મા ‘‘ઇજ્ઝનટ્ઠેન ઇદ્ધી’’તિ એત્થ કત્તુઅત્થો, કરણત્થો ચ એકજ્ઝં ગહેત્વા વુત્તોતિ કત્તુઅત્થં તાવ દસ્સેતું ‘‘નિપ્ફત્તિપરિયાયેન ઇજ્ઝનટ્ઠેન વા’’તિ વત્વા ઇતરં દસ્સેન્તો ‘‘ઇજ્ઝન્તિ એતાયા’’તિઆદિમાહ. વુત્તન્તિ કત્થ વુત્તં? ઇદ્ધિપાદવિભઙ્ગપાઠે. (વિભ॰ ૪૩૪) તથાભૂતસ્સાતિ તેનાકારેન ભૂતસ્સ, તે છન્દાદિધમ્મે પટિલભિત્વા ઠિતસ્સાતિ અત્થો. ‘‘વેદનાક્ખન્ધો’’તિઆદીહિ છન્દાદયો અન્તોકત્વા ચત્તારોપિ ખન્ધા કથિતા. સેસેસૂતિ સેસિદ્ધિપાદેસુ.
‘‘Chandañca bhikkhu adhipatiṃ karitvā labhati samādhiṃ, labhati cittassekaggataṃ, ayaṃ vuccati chandasamādhī’’ti (vibha. 432) imāya pāḷiyā chandādhipati samādhi chandasamādhīti adhipatisaddalopaṃ katvā samāso vuttoti viññāyati, adhipatisaddatthadassanavasena pana ‘‘chandahetuko, chandādhiko vā samādhi chandasasamādhī’’ti aṭṭhakathāyaṃvuttanti veditabbaṃ. ‘‘Padhānabhūtāti vīriyabhūtā’’ti keci vadanti. Saṅkhatasaṅkhārādinivattanatthañhi padhānaggahaṇanti. Atha vā taṃ taṃ visesaṃ saṅkharotīti saṅkhāro, sabbampi vīriyaṃ. Tattha catukiccasādhakato aññassa nivattanatthaṃ padhānaggahaṇanti padhānabhūtā seṭṭhabhūtāti attho. Catubbidhassa pana vīriyassa adhippetattā bahuvacananiddeso kato. Visuṃ samāsayojanavasena yo pubbe iddhipādattho pādassa upāyatthataṃ, koṭṭhāsatthatañca gahetvā yathāyogavasena idha vutto, so vakkhamānānaṃ paṭilābhapubbabhāgānaṃ kattukaraṇiddhibhāvaṃ, uttaracūḷabhājanīye vā vuttehi chandādīhi iddhipādehi sādhetabbāya iddhiyā kattiddhibhāvaṃ, chandādīnañca karaṇiddhibhāvaṃ sandhāya vuttoti veditabbo, tasmā ‘‘ijjhanaṭṭhena iddhī’’ti ettha kattuattho, karaṇattho ca ekajjhaṃ gahetvā vuttoti kattuatthaṃ tāva dassetuṃ ‘‘nipphattipariyāyena ijjhanaṭṭhena vā’’ti vatvā itaraṃ dassento ‘‘ijjhantietāyā’’tiādimāha. Vuttanti kattha vuttaṃ? Iddhipādavibhaṅgapāṭhe. (Vibha. 434) tathābhūtassāti tenākārena bhūtassa, te chandādidhamme paṭilabhitvā ṭhitassāti attho. ‘‘Vedanākkhandho’’tiādīhi chandādayo antokatvā cattāropi khandhā kathitā. Sesesūti sesiddhipādesu.
વીરિયિદ્ધિપાદનિદ્દેસે ‘‘વીરિયસમાધિપધાનસઙ્ખારસમન્નાગત’’ન્તિ દ્વિક્ખત્તું વીરિયં આગતં. તત્થ પુરિમં સમાધિવિસેસનં ‘‘વીરિયાધિપતિ સમાધિ વીરિયસમાધી’’તિ, દુતિયં સમન્નાગમઙ્ગદસ્સનં. દ્વેયેવ હિ સબ્બત્થ સમન્નાગમઙ્ગાનિ, સમાધિ, પધાનસઙ્ખારો ચ. છન્દાદયો હિ સમાધિવિસેસનાનિ, પધાનસઙ્ખારો પન પધાનવચનેનેવ વિસેસિતો, ન છન્દાદીહીતિ ન ઇધ વીરિયાધિપતિતા પધાનસઙ્ખારસ્સ વુત્તા હોતિ. વીરિયઞ્ચ સમાધિં વિસેસેત્વા ઠિતમેવ, સમન્નાગમઙ્ગવસેન પન પધાનસઙ્ખારવચનેન વુત્તન્તિ નાપિ દ્વીહિ વીરિયેહિ સમન્નાગમો વુત્તો હોતિ. યસ્મા પન છન્દાદીહિ વિસિટ્ઠો સમાધિ, તથાવિસિટ્ઠેનેવ ચ તેન સમ્પયુત્તો પધાનસઙ્ખારો, સેસધમ્મા ચ, તસ્મા સમાધિવિસેસનાનં વસેન ચત્તારો ઇદ્ધિપાદા વુત્તા, વિસેસનભાવો ચ છન્દાદીનં તંતંઅવસ્સયદસ્સનવસેન હોતીતિ ‘‘છન્દસમાધિ…પે॰… ઇદ્ધિપાદ’’ન્તિ એત્થ નિસ્સયત્થેપિ પાદ-સદ્દે ઉપાયત્થેન છન્દાદીનં ઇદ્ધિપાદતા વુત્તા હોતિ. તેનેવ હિ અભિધમ્મે ઉત્તરચૂળભાજનીયે (વિભ॰ ૪૫૬) ‘‘ચત્તારો ઇદ્ધિપાદા છન્દિદ્ધિપાદો’’તિઆદિના છન્દાદીનમેવ ઇદ્ધિપાદતા વુત્તા. પઞ્હપુચ્છકે (વિભ॰ ૪૫૭ આદયો) ‘‘ચત્તારો ઇદ્ધિપાદા ઇધ ભિક્ખુ છન્દસમાધી’’તિઆદિના ચ ઉદ્દેસં કત્વાપિ પુન છન્દાદીનંયેવ કુસલાદિભાવો વિભત્તો. ઉપાયિદ્ધિપાદદસ્સનત્થમેવ હિ નિસ્સયિદ્ધિપાદદસ્સનં કતં, અઞ્ઞથા ચતુબ્બિધતા ન સિયાતિ. અયમેત્થ પાળિવસેન અત્થવિનિચ્છયો વેદિતબ્બો. ઇદાનિ પટિલાભપુબ્બભાગાનં વસેન ઇદ્ધિપાદે વિભજિત્વા દસ્સેતું ‘‘અપિચા’’તિઆદિ વુત્તં, તં સુવિઞ્ઞેય્યમેવ. ઇધ ઇદ્ધિપાદકથા સઙ્ખેપેનેવ વુત્તાતિ આહ ‘‘વિત્થારેન પન…પે॰… વુત્તા’’તિ.
Vīriyiddhipādaniddese ‘‘vīriyasamādhipadhānasaṅkhārasamannāgata’’nti dvikkhattuṃ vīriyaṃ āgataṃ. Tattha purimaṃ samādhivisesanaṃ ‘‘vīriyādhipati samādhi vīriyasamādhī’’ti, dutiyaṃ samannāgamaṅgadassanaṃ. Dveyeva hi sabbattha samannāgamaṅgāni, samādhi, padhānasaṅkhāro ca. Chandādayo hi samādhivisesanāni, padhānasaṅkhāro pana padhānavacaneneva visesito, na chandādīhīti na idha vīriyādhipatitā padhānasaṅkhārassa vuttā hoti. Vīriyañca samādhiṃ visesetvā ṭhitameva, samannāgamaṅgavasena pana padhānasaṅkhāravacanena vuttanti nāpi dvīhi vīriyehi samannāgamo vutto hoti. Yasmā pana chandādīhi visiṭṭho samādhi, tathāvisiṭṭheneva ca tena sampayutto padhānasaṅkhāro, sesadhammā ca, tasmā samādhivisesanānaṃ vasena cattāro iddhipādā vuttā, visesanabhāvo ca chandādīnaṃ taṃtaṃavassayadassanavasena hotīti ‘‘chandasamādhi…pe… iddhipāda’’nti ettha nissayatthepi pāda-sadde upāyatthena chandādīnaṃ iddhipādatā vuttā hoti. Teneva hi abhidhamme uttaracūḷabhājanīye (vibha. 456) ‘‘cattāro iddhipādā chandiddhipādo’’tiādinā chandādīnameva iddhipādatā vuttā. Pañhapucchake (vibha. 457 ādayo) ‘‘cattāro iddhipādā idha bhikkhu chandasamādhī’’tiādinā ca uddesaṃ katvāpi puna chandādīnaṃyeva kusalādibhāvo vibhatto. Upāyiddhipādadassanatthameva hi nissayiddhipādadassanaṃ kataṃ, aññathā catubbidhatā na siyāti. Ayamettha pāḷivasena atthavinicchayo veditabbo. Idāni paṭilābhapubbabhāgānaṃ vasena iddhipāde vibhajitvā dassetuṃ ‘‘apicā’’tiādi vuttaṃ, taṃ suviññeyyameva. Idha iddhipādakathā saṅkhepeneva vuttāti āha ‘‘vitthārena pana…pe… vuttā’’ti.
કેચીતિ અભયગિરિવાસિનો. તેસુ હિ એકચ્ચે ‘‘ઇદ્ધિ નામ અનિપ્ફન્ના’’તિ વદન્તિ, એકચ્ચે ‘‘ઇદ્ધિપાદો પન અનિપ્ફન્નો’’તિ વદન્તિ, અનિપ્ફન્નોતિ ચ પરમત્થતો અસિદ્ધો, નત્થીતિ અત્થો. આભતોતિ અભિધમ્મપાઠતો (વિભ॰ ૪૫૮) દીઘનિકાયટ્ઠકથાયં (દી॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૨.૨૮૭) આનીતો પુરિમનયતો અઞ્ઞેનાકારેન દેસનાય પવત્તત્તા. છન્દો એવ ઇદ્ધિપાદો છન્દિદ્ધિપાદો. એસેવ નયો સેસેસુપિ. ઇમે પનાતિ ઇમસ્મિં સુત્તે આગતા ઇદ્ધિપાદા . રટ્ઠપાલત્થેરો (મ॰ નિ॰ ૨.૨૯૩; અ॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૧.૧.૨૧૦; અપ॰ અટ્ઠ॰ ૨.રટ્ઠપાલત્થેરઅપદાનવણ્ણનાય વિત્થારો) ‘‘છન્દે સતિ કથં નાનુજાનિસ્સન્તી’’તિ સત્તાહં ભત્તાનિ અભુઞ્જિત્વા માતાપિતરો અનુજાનાપેત્વા પબ્બજિત્વા છન્દમેવ અવસ્સાય લોકુત્તરં ધમ્મં નિબ્બત્તેસીતિ આહ ‘‘રટ્ઠપાલત્થેરો…પે॰… નિબ્બત્તેસી’’તિ. સોણત્થેરો (મહાવ॰ ૨૪૩; અ॰ નિ॰ ૬.૫૫; થેરગા॰ અટ્ઠ॰ તેરસનિપાત; અપ॰ અટ્ઠ॰ ૨.સોણકોટિવીસત્થેરઅપદાનવણ્ણનાય વિત્થારો) ભાવનમનુયુત્તો આરદ્ધવીરિયો પરમસુખુમાલો પાદેસુ ફોટેસુ જાતેસુપિ વીરિયં નપ્પટિપસ્સમ્ભેસીતિ આહ ‘‘સોણત્થેરો વીરિયં ધુરં કત્વા’’તિ. સમ્ભૂતત્થેરો (થેરગા॰ અટ્ઠ॰ ૨.સમ્મૂતત્થેરગાથાવણ્ણનાય વિત્થારો) ‘‘ચિત્તવતો કિં નામ ન સિજ્ઝતી’’તિ ચિત્તં પુબ્બઙ્ગમં કત્વા ભાવનં આરાધેસીતિ આહ ‘‘સમ્ભૂતત્થેરો ચિત્તં ધુરં કત્વા’’તિ. મોઘત્થેરો વીમંસં અવસ્સયિ, તસ્મા તસ્સ ભગવા ‘‘સુઞ્ઞતો લોકં અવેક્ખસ્સૂ’’તિ (સુ॰ નિ॰ ૧૧૨૫; બુ॰ વં॰ ૫૪.૩૫૩; મહા॰ નિ॰ ૧૮૬; ચૂળનિ॰ મોઘરાજમાણવપુચ્છા ૧૪૪; મોઘરાજમાણવપુચ્છાનિદ્દેસે ૮૮; નેત્તિ॰ ૫; પેટકો॰ ૨૨, ૩૧) સુઞ્ઞતાકથં કથેસિ, પઞ્ઞાનિસ્સિતમાનનિગ્ગહત્થં, પઞ્ઞાય પરિગ્ગહત્થઞ્ચ દ્વિક્ખત્તું પુચ્છિતો સમાનો પઞ્હં કથેસિ. તેનાહ ‘‘આયસ્મા મોઘરાજા વીમંસં ધુરં કત્વા’’તિ.
Kecīti abhayagirivāsino. Tesu hi ekacce ‘‘iddhi nāma anipphannā’’ti vadanti, ekacce ‘‘iddhipādo pana anipphanno’’ti vadanti, anipphannoti ca paramatthato asiddho, natthīti attho. Ābhatoti abhidhammapāṭhato (vibha. 458) dīghanikāyaṭṭhakathāyaṃ (dī. ni. aṭṭha. 2.287) ānīto purimanayato aññenākārena desanāya pavattattā. Chando eva iddhipādo chandiddhipādo. Eseva nayo sesesupi. Ime panāti imasmiṃ sutte āgatā iddhipādā . Raṭṭhapālatthero (ma. ni. 2.293; a. ni. aṭṭha. 1.1.210; apa. aṭṭha. 2.raṭṭhapālattheraapadānavaṇṇanāya vitthāro) ‘‘chande sati kathaṃ nānujānissantī’’ti sattāhaṃ bhattāni abhuñjitvā mātāpitaro anujānāpetvā pabbajitvā chandameva avassāya lokuttaraṃ dhammaṃ nibbattesīti āha ‘‘raṭṭhapālatthero…pe… nibbattesī’’ti. Soṇatthero (mahāva. 243; a. ni. 6.55; theragā. aṭṭha. terasanipāta; apa. aṭṭha. 2.soṇakoṭivīsattheraapadānavaṇṇanāya vitthāro) bhāvanamanuyutto āraddhavīriyo paramasukhumālo pādesu phoṭesu jātesupi vīriyaṃ nappaṭipassambhesīti āha ‘‘soṇatthero vīriyaṃ dhuraṃ katvā’’ti. Sambhūtatthero (theragā. aṭṭha. 2.sammūtattheragāthāvaṇṇanāya vitthāro) ‘‘cittavato kiṃ nāma na sijjhatī’’ti cittaṃ pubbaṅgamaṃ katvā bhāvanaṃ ārādhesīti āha ‘‘sambhūtatthero cittaṃ dhuraṃ katvā’’ti. Moghatthero vīmaṃsaṃ avassayi, tasmā tassa bhagavā ‘‘suññato lokaṃ avekkhassū’’ti (su. ni. 1125; bu. vaṃ. 54.353; mahā. ni. 186; cūḷani. mogharājamāṇavapucchā 144; mogharājamāṇavapucchāniddese 88; netti. 5; peṭako. 22, 31) suññatākathaṃ kathesi, paññānissitamānaniggahatthaṃ, paññāya pariggahatthañca dvikkhattuṃ pucchito samāno pañhaṃ kathesi. Tenāha ‘‘āyasmā mogharājā vīmaṃsaṃ dhuraṃ katvā’’ti.
પુનપ્પુનં છન્દુપ્પાદનં પેસનં વિય હોતીતિ છન્દસ્સ ઉપટ્ઠાનસદિસતા વુત્તા.
Punappunaṃ chanduppādanaṃ pesanaṃ viya hotīti chandassa upaṭṭhānasadisatā vuttā.
પરક્કમેનાતિ પરક્કમસીસેન સૂરભાવં વદતિ. થામભાવતો ચ વીરિયસ્સ સૂરભાવસદિસતા દટ્ઠબ્બા.
Parakkamenāti parakkamasīsena sūrabhāvaṃ vadati. Thāmabhāvato ca vīriyassa sūrabhāvasadisatā daṭṭhabbā.
ચિન્તનપ્પધાનત્તા ચિત્તસ્સ મન્તસંવિધાનસદિસતા વુત્તા.
Cintanappadhānattā cittassa mantasaṃvidhānasadisatā vuttā.
જાતિસમ્પત્તિ નામ વિસિટ્ઠજાતિતા. ‘‘સબ્બધમ્મેસુ ચ પઞ્ઞા સેટ્ઠા’’તિ વીમંસાય જાતિસમ્પત્તિસદિસતા વુત્તા. સમ્મોહવિનોદનિયં (વિભ॰ અટ્ઠ॰ ૪૩૩) પન ચિત્તિદ્ધિપાદસ્સ જાતિસમ્પત્તિસદિસતા, વીમંસિદ્ધિપાદસ્સ મન્તબલસદિસતા ચ યોજિતા.
Jātisampatti nāma visiṭṭhajātitā. ‘‘Sabbadhammesu ca paññā seṭṭhā’’ti vīmaṃsāya jātisampattisadisatā vuttā. Sammohavinodaniyaṃ (vibha. aṭṭha. 433) pana cittiddhipādassa jātisampattisadisatā, vīmaṃsiddhipādassa mantabalasadisatā ca yojitā.
અનેકં વિહિતં વિધં એતસ્સાતિ અનેકવિહિતન્તિ આહ ‘‘અનેકવિધ’’ન્તિ. વિધ-સદ્દો કોટ્ઠાસપરિયાયો ‘‘એકવિધેન ઞાણવત્થૂ’’તિઆદીસુ (વિભ॰ ૭૫૧) વિયાતિ આહ ‘‘ઇદ્ધિવિધન્તિ ઇદ્ધિકોટ્ઠાસ’’ન્તિ.
Anekaṃ vihitaṃ vidhaṃ etassāti anekavihitanti āha ‘‘anekavidha’’nti. Vidha-saddo koṭṭhāsapariyāyo ‘‘ekavidhena ñāṇavatthū’’tiādīsu (vibha. 751) viyāti āha ‘‘iddhividhanti iddhikoṭṭhāsa’’nti.
તિવિધઓકાસાધિગમવણ્ણના
Tividhaokāsādhigamavaṇṇanā
૨૮૮. ‘‘સુખસ્સા’’તિ ઇદં તિણ્ણમ્પિ સુખાનં સાધારણવચનન્તિ આહ ‘‘ઝાનસુખસ્સ મગ્ગસુખસ્સ ફલસુખસ્સા’’તિ. નાનપ્પનાપત્તતાય પન અપ્પધાનત્તા ઉપચારજ્ઝાનસુખસ્સ, વિપસ્સનાસુખસ્સ ચેત્થ અગ્ગહણં. પુરિમેસુ તાવ દ્વીસુ ઓકાસાધિગમેસુ તીણિપિ સુખાનિ લબ્ભન્તિ, તતિયે પન કથન્તિ? તત્થ કામં તીણિ ન લબ્ભન્તિ, દ્વે પન લબ્ભન્તિયેવ. યથાલાભવસેન હેતં વુત્તં. ‘‘સક્ખરકથલમ્પિ મચ્છગુમ્બમ્પિ ચરન્તમ્પિ તિટ્ઠન્તમ્પી’’તિઆદીસુ (દી॰ નિ॰ ૧.૨૪૯; મ॰ નિ॰ ૧.૪૩૩; ૨.૨૫૯; અ॰ નિ॰ ૧.૪૫, ૪૬) વિય. સંસટ્ઠોતિ સંસગ્ગં ઉપગતો સમઙ્ગીભૂતો, સો પન તેહિ સમન્નાગતચિત્તોપિ હોતીતિ વુત્તં ‘‘સમ્પયુત્તચિત્તો’’તિ. અરિયધમ્મન્તિ અરિયભાવકરં ધમ્મં. ઉપાયતોતિ વિધિતો. પથતોતિ મગ્ગતો. કારણતોતિ હેતુતો. યેન હિ વિધિના ધમ્માનુધમ્મપટિપત્તિ હોતિ, સો ઉપેતિ એતેનાતિ ઉપાયો, સો તદધિગમસ્સ મગ્ગભાવતો પથો, તસ્સ કરણતો કારણન્તિ ચ વુચ્ચતિ.
288.‘‘Sukhassā’’ti idaṃ tiṇṇampi sukhānaṃ sādhāraṇavacananti āha ‘‘jhānasukhassa maggasukhassa phalasukhassā’’ti. Nānappanāpattatāya pana appadhānattā upacārajjhānasukhassa, vipassanāsukhassa cettha aggahaṇaṃ. Purimesu tāva dvīsu okāsādhigamesu tīṇipi sukhāni labbhanti, tatiye pana kathanti? Tattha kāmaṃ tīṇi na labbhanti, dve pana labbhantiyeva. Yathālābhavasena hetaṃ vuttaṃ. ‘‘Sakkharakathalampi macchagumbampi carantampi tiṭṭhantampī’’tiādīsu (dī. ni. 1.249; ma. ni. 1.433; 2.259; a. ni. 1.45, 46) viya. Saṃsaṭṭhoti saṃsaggaṃ upagato samaṅgībhūto, so pana tehi samannāgatacittopi hotīti vuttaṃ ‘‘sampayuttacitto’’ti. Ariyadhammanti ariyabhāvakaraṃ dhammaṃ. Upāyatoti vidhito. Pathatoti maggato. Kāraṇatoti hetuto. Yena hi vidhinā dhammānudhammapaṭipatti hoti, so upeti etenāti upāyo, so tadadhigamassa maggabhāvato patho, tassa karaṇato kāraṇanti ca vuccati.
‘‘અનિચ્ચન્તિઆદિવસેન મનસિ કરોતી’’તિ સઙ્ખેપતો વુત્તમત્થં વિવરિતું ‘‘યોનિસો મનસિકારો નામા’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ ઉપાયમનસિકારોતિ કુસલધમ્મપ્પવત્તિયા કારણભૂતો મનસિકારો. પથમનસિકારોતિ તસ્સ એવ મગ્ગભૂતો મનસિકારો. અનિચ્ચેતિ આદિઅન્તવન્તતાય, અનચ્ચન્તિકતાય ચ અનિચ્ચે તેભૂમકે સઙ્ખારે ‘‘અનિચ્ચ’’ન્તિ મનસિકારોતિ યોજના. એસેવ નયો સેસેસુપિ. અયં પન વિસેસો તસ્મિંયેવ ઉદયબ્બયપટિપીળનતાય દુક્ખનતો, દુક્ખમતો ચ દુક્ખે, અવસવત્તનત્થેન, અનત્તસભાવતાય ચ અનત્તનિ, અસુચિસભાવતાય અસુભે. સબ્બમ્પિ હિ તેભૂમકં સઙ્ખતં કિલેસાસુચિપગ્ઘરણતો ‘‘અસુભ’’ન્ત્વેવ વત્તું અરહતિ. સચ્ચાનુલોમિકેન વાતિ સચ્ચાભિસમયસ્સ અનુલોમનવસેન. ‘‘ચિત્તસ્સ આવટ્ટના’’તિઆદિના આવજ્જનાય પચ્ચયભૂતા તતો પુરિમુપ્પન્ના મનોદ્વારિકા કુસલજવનપ્પવત્તિ ફલવોહારેનેવ તથા વુત્તા. તસ્સા હિ વસેન સા કુસલુપ્પત્તિયા ઉપનિસ્સયો હોતીતિ. આવજ્જના હિ ભવઙ્ગચિત્તં આવટ્ટેતીતિ ચિત્તસ્સ આવટ્ટના, અનુ અનુ આવટ્ટેતીતિ અન્વાવટ્ટના. ભવઙ્ગારમ્મણતો અઞ્ઞં આભુજતીતિ આભોગો. સમન્નાહરતીતિ સમન્નાહારો. તદેવારમ્મણં અત્તાનં અનુબન્ધિત્વા અનુબન્ધિત્વા ઉપ્પજ્જમાને મનસિ કરોતિ ઠપેતીતિ મનસિકારો. અયં વુચ્ચતીતિ અયં ઉપાયમનસિકારલક્ખણો યોનિસોમનસિકારો નામ વુચ્ચતિ, યસ્સ વસેન પુગ્ગલો દુક્ખાદીનિ સચ્ચાનિ આવજ્જિતું સક્કોતિ.
‘‘Aniccantiādivasena manasi karotī’’ti saṅkhepato vuttamatthaṃ vivarituṃ ‘‘yoniso manasikāro nāmā’’tiādi vuttaṃ. Tattha upāyamanasikāroti kusaladhammappavattiyā kāraṇabhūto manasikāro. Pathamanasikāroti tassa eva maggabhūto manasikāro. Anicceti ādiantavantatāya, anaccantikatāya ca anicce tebhūmake saṅkhāre ‘‘anicca’’nti manasikāroti yojanā. Eseva nayo sesesupi. Ayaṃ pana viseso tasmiṃyeva udayabbayapaṭipīḷanatāya dukkhanato, dukkhamato ca dukkhe, avasavattanatthena, anattasabhāvatāya ca anattani, asucisabhāvatāya asubhe. Sabbampi hi tebhūmakaṃ saṅkhataṃ kilesāsucipaggharaṇato ‘‘asubha’’ntveva vattuṃ arahati. Saccānulomikena vāti saccābhisamayassa anulomanavasena. ‘‘Cittassa āvaṭṭanā’’tiādinā āvajjanāya paccayabhūtā tato purimuppannā manodvārikā kusalajavanappavatti phalavohāreneva tathā vuttā. Tassā hi vasena sā kusaluppattiyā upanissayo hotīti. Āvajjanā hi bhavaṅgacittaṃ āvaṭṭetīti cittassa āvaṭṭanā, anu anu āvaṭṭetīti anvāvaṭṭanā. Bhavaṅgārammaṇato aññaṃ ābhujatīti ābhogo. Samannāharatīti samannāhāro. Tadevārammaṇaṃ attānaṃ anubandhitvā anubandhitvā uppajjamāne manasi karoti ṭhapetīti manasikāro. Ayaṃ vuccatīti ayaṃ upāyamanasikāralakkhaṇo yonisomanasikāro nāma vuccati, yassa vasena puggalo dukkhādīni saccāni āvajjituṃ sakkoti.
અસંસટ્ઠોતિ ન સંસટ્ઠો કામાદીહિ વિવિત્તો વિનાભૂતો. કામાદિવિસંસગ્ગહેતુ ઉપ્પજ્જનકસુખં નામ વિવેકજં પીતિસુખન્તિ આહ ‘‘પઠમજ્ઝાનસુખ’’ન્તિ. કામં પઠમજ્ઝાનસુખમ્પિ સોમનસ્સમેવ, સુત્તેસુ પન તં કાયિકસુખસ્સાપિ પચ્ચયભાવતો વિસેસતો ‘‘સુખ’’ન્ત્વેવ વુચ્ચતીતિ ઇધાપિ ઝાનભૂતં સોમનસ્સં સુખન્તિ, ઇતરં સોમનસ્સં. તેન વુત્તં ‘‘સુખા’’તિ. હેતુમ્હિ નિસ્સક્કવચનન્તિ આહ ‘‘ઝાનસુખપચ્ચયા’’તિ. અપરાપરં સોમનસ્સન્તિ ઝાનાધિગમહેતુ પચ્ચવેક્ખણાદિવસેન પુનપ્પુનં ઉપ્પજ્જનકસોમનસ્સં.
Asaṃsaṭṭhoti na saṃsaṭṭho kāmādīhi vivitto vinābhūto. Kāmādivisaṃsaggahetu uppajjanakasukhaṃ nāma vivekajaṃ pītisukhanti āha ‘‘paṭhamajjhānasukha’’nti. Kāmaṃ paṭhamajjhānasukhampi somanassameva, suttesu pana taṃ kāyikasukhassāpi paccayabhāvato visesato ‘‘sukha’’ntveva vuccatīti idhāpi jhānabhūtaṃ somanassaṃ sukhanti, itaraṃ somanassaṃ. Tena vuttaṃ ‘‘sukhā’’ti. Hetumhi nissakkavacananti āha ‘‘jhānasukhapaccayā’’ti. Aparāparaṃ somanassanti jhānādhigamahetu paccavekkhaṇādivasena punappunaṃ uppajjanakasomanassaṃ.
પમોદનં પમુદો, તરુણપીતિ, તતો પમુદા. ‘‘પામોજ્જં પીતત્થાયા’’તિઆદીસુ તરુણપીતિ ‘‘પામોજ્જ’’ન્તિ વુચ્ચતિ, ઇધ પન પકટ્ઠો મુદો પમુદો પામોજ્જન્તિ અધિપ્પેતં, તઞ્ચ સોમનસ્સરહિતં નત્થીતિ અવિનાભાવિતાય ‘‘બલવતરં પીતિસોમનસ્સ’’ન્તિ વુત્તં. ઝાનસ્સ ઉજુવિપચ્ચનીકતં સન્ધાય ‘‘પઞ્ચ નીવરણાનિ વિક્ખમ્ભેત્વા’’તિ વુત્તં. ઝાનં પન તદેકટ્ઠે સબ્બેપિ કિલેસે, સબ્બેપિ અકુસલે ધમ્મે વિક્ખમ્ભેતિયેવ, અત્તનો ઓકાસં ગહેત્વા તિટ્ઠતિ પટિપક્ખધમ્મેહિ અનભિભવનીયતો. તસ્માતિ ઓકાસગ્ગહણતો, લદ્ધોકાસતાયાતિ અત્થો. મગ્ગફલસુખાધિગમાય ઓકાસભાવતો વા ઓકાસો, અસ્સ અધિગમો ઓકાસાધિગમો. પુરિમપક્ખે પન ઓકાસં અવસરં અધિગચ્છતિ એતેનાતિ ઓકાસાધિગમો.