Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૫. જન્તુસુત્તં

    5. Jantusuttaṃ

    ૧૦૬. એવં મે સુતં – એકં સમયં સમ્બહુલા ભિક્ખૂ, કોસલેસુ વિહરન્તિ હિમવન્તપસ્સે અરઞ્ઞકુટિકાય ઉદ્ધતા ઉન્નળા ચપલા મુખરા વિકિણ્ણવાચા મુટ્ઠસ્સતિનો અસમ્પજાના અસમાહિતા વિબ્ભન્તચિત્તા પાકતિન્દ્રિયા.

    106. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ sambahulā bhikkhū, kosalesu viharanti himavantapasse araññakuṭikāya uddhatā unnaḷā capalā mukharā vikiṇṇavācā muṭṭhassatino asampajānā asamāhitā vibbhantacittā pākatindriyā.

    અથ ખો જન્તુ દેવપુત્તો તદહુપોસથે પન્નરસે યેન તે ભિક્ખૂ તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા તે ભિક્ખૂ ગાથાહિ અજ્ઝભાસિ –

    Atha kho jantu devaputto tadahuposathe pannarase yena te bhikkhū tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā te bhikkhū gāthāhi ajjhabhāsi –

    ‘‘સુખજીવિનો પુરે આસું, ભિક્ખૂ ગોતમસાવકા;

    ‘‘Sukhajīvino pure āsuṃ, bhikkhū gotamasāvakā;

    અનિચ્છા પિણ્ડમેસના 1, અનિચ્છા સયનાસનં;

    Anicchā piṇḍamesanā 2, anicchā sayanāsanaṃ;

    લોકે અનિચ્ચતં ઞત્વા, દુક્ખસ્સન્તં અકંસુ તે.

    Loke aniccataṃ ñatvā, dukkhassantaṃ akaṃsu te.

    ‘‘દુપ્પોસં કત્વા અત્તાનં, ગામે ગામણિકા વિય;

    ‘‘Dupposaṃ katvā attānaṃ, gāme gāmaṇikā viya;

    ભુત્વા ભુત્વા નિપજ્જન્તિ, પરાગારેસુ મુચ્છિતા.

    Bhutvā bhutvā nipajjanti, parāgāresu mucchitā.

    ‘‘સઙ્ઘસ્સ અઞ્જલિં કત્વા, ઇધેકચ્ચે વદામહં 3;

    ‘‘Saṅghassa añjaliṃ katvā, idhekacce vadāmahaṃ 4;

    અપવિદ્ધા અનાથા તે, યથા પેતા તથેવ તે 5.

    Apaviddhā anāthā te, yathā petā tatheva te 6.

    ‘‘યે ખો પમત્તા વિહરન્તિ, તે મે સન્ધાય ભાસિતં;

    ‘‘Ye kho pamattā viharanti, te me sandhāya bhāsitaṃ;

    યે અપ્પમત્તા વિહરન્તિ, નમો તેસં કરોમહ’’ન્તિ.

    Ye appamattā viharanti, namo tesaṃ karomaha’’nti.







    Footnotes:
    1. પિણ્ડમેસાના (?)
    2. piṇḍamesānā (?)
    3. વન્દામહં (ક॰)
    4. vandāmahaṃ (ka.)
    5. તથેવ ચ (સી॰)
    6. tatheva ca (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૫. જન્તુસુત્તવણ્ણના • 5. Jantusuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૫. જન્તુસુત્તવણ્ણના • 5. Jantusuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact