Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    6. ஜராஸுத்தங்

    6. Jarāsuttaṃ

    810.

    810.

    அப்பங் வத ஜீவிதங் இத³ங், ஓரங் வஸ்ஸஸதாபி மிய்யதி 1;

    Appaṃ vata jīvitaṃ idaṃ, oraṃ vassasatāpi miyyati 2;

    யோ சேபி அதிச்ச ஜீவதி, அத² கோ² ஸோ ஜரஸாபி மிய்யதி.

    Yo cepi aticca jīvati, atha kho so jarasāpi miyyati.

    811.

    811.

    ஸோசந்தி ஜனா மமாயிதே, ந ஹி ஸந்தி 3 நிச்சா பரிக்³க³ஹா;

    Socanti janā mamāyite, na hi santi 4 niccā pariggahā;

    வினாபா⁴வஸந்தமேவித³ங், இதி தி³ஸ்வா நாகா³ரமாவஸே.

    Vinābhāvasantamevidaṃ, iti disvā nāgāramāvase.

    812.

    812.

    மரணேனபி தங் பஹீயதி 5, யங் புரிஸோ மமித³ந்தி 6 மஞ்ஞதி;

    Maraṇenapi taṃ pahīyati 7, yaṃ puriso mamidanti 8 maññati;

    ஏதம்பி விதி³த்வா 9 பண்டி³தோ, ந மமத்தாய நமேத² மாமகோ.

    Etampi viditvā 10 paṇḍito, na mamattāya nametha māmako.

    813.

    813.

    ஸுபினேன யதா²பி ஸங்க³தங், படிபு³த்³தோ⁴ புரிஸோ ந பஸ்ஸதி;

    Supinena yathāpi saṅgataṃ, paṭibuddho puriso na passati;

    ஏவம்பி பியாயிதங் ஜனங், பேதங் காலகதங் ந பஸ்ஸதி.

    Evampi piyāyitaṃ janaṃ, petaṃ kālakataṃ na passati.

    814.

    814.

    தி³ட்டா²பி ஸுதாபி தே ஜனா, யேஸங் நாமமித³ங் பவுச்சதி 11;

    Diṭṭhāpi sutāpi te janā, yesaṃ nāmamidaṃ pavuccati 12;

    நாமங்யேவாவஸிஸ்ஸதி, அக்கெ²ய்யங் பேதஸ்ஸ ஜந்துனோ.

    Nāmaṃyevāvasissati, akkheyyaṃ petassa jantuno.

    815.

    815.

    ஸோகப்பரிதே³வமச்ச²ரங் 13, ந ஜஹந்தி கி³த்³தா⁴ மமாயிதே;

    Sokapparidevamaccharaṃ 14, na jahanti giddhā mamāyite;

    தஸ்மா முனயோ பரிக்³க³ஹங், ஹித்வா அசரிங்ஸு கே²மத³ஸ்ஸினோ.

    Tasmā munayo pariggahaṃ, hitvā acariṃsu khemadassino.

    816.

    816.

    பதிலீனசரஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ, ப⁴ஜமானஸ்ஸ விவித்தமாஸனங்;

    Patilīnacarassa bhikkhuno, bhajamānassa vivittamāsanaṃ;

    ஸாமக்³கி³யமாஹு தஸ்ஸ தங், யோ அத்தானங் ப⁴வனே ந த³ஸ்ஸயே.

    Sāmaggiyamāhu tassa taṃ, yo attānaṃ bhavane na dassaye.

    817.

    817.

    ஸப்³ப³த்த² முனீ அனிஸ்ஸிதோ, ந பியங் குப்³ப³தி நோபி அப்பியங்;

    Sabbattha munī anissito, na piyaṃ kubbati nopi appiyaṃ;

    தஸ்மிங் பரிதே³வமச்ச²ரங், பண்ணே வாரி யதா² ந லிம்பதி 15.

    Tasmiṃ paridevamaccharaṃ, paṇṇe vāri yathā na limpati 16.

    818.

    818.

    உத³பி³ந்து³ யதா²பி பொக்க²ரே, பது³மே வாரி யதா² ந லிம்பதி;

    Udabindu yathāpi pokkhare, padume vāri yathā na limpati;

    ஏவங் முனி நோபலிம்பதி, யதி³த³ங் தி³ட்ட²ஸுதங் முதேஸு வா.

    Evaṃ muni nopalimpati, yadidaṃ diṭṭhasutaṃ mutesu vā.

    819.

    819.

    தோ⁴னோ ந ஹி தேன மஞ்ஞதி, யதி³த³ங் தி³ட்ட²ஸுதங் முதேஸு வா;

    Dhono na hi tena maññati, yadidaṃ diṭṭhasutaṃ mutesu vā;

    நாஞ்ஞேன விஸுத்³தி⁴மிச்ச²தி, ந ஹி ஸோ ரஜ்ஜதி நோ விரஜ்ஜதீதி.

    Nāññena visuddhimicchati, na hi so rajjati no virajjatīti.

    ஜராஸுத்தங் ச²ட்ட²ங் நிட்டி²தங்.

    Jarāsuttaṃ chaṭṭhaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. மீயதி (ஸீ॰ அட்ட²॰)
    2. mīyati (sī. aṭṭha.)
    3. ந ஹி ஸந்தா (ஸீ॰), ந ஹீ ஸந்தி (கத்த²சி)
    4. na hi santā (sī.), na hī santi (katthaci)
    5. பஹிய்யதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    6. மமயித³ந்தி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰), மமாயந்தி (க॰)
    7. pahiyyati (sī. syā. ka.)
    8. mamayidanti (sī. syā. ka.), mamāyanti (ka.)
    9. ஏதங் தி³ஸ்வான (நித்³தே³ஸே), ஏதம்பி விதி³த்வ (?)
    10. etaṃ disvāna (niddese), etampi viditva (?)
    11. நாமமேவா வஸிஸ்ஸதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    12. nāmamevā vasissati (sī. syā. pī.)
    13. ஸோகபரிதே³வமச்ச²ரங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰), ஸோகங் பரிதே³வமச்ச²ரங் (?)
    14. sokaparidevamaccharaṃ (sī. syā. pī.), sokaṃ paridevamaccharaṃ (?)
    15. லிப்பதி (ஸீ॰ பீ॰)
    16. lippati (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 6. ஜராஸுத்தவண்ணனா • 6. Jarāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact