Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મપદપાળિ • Dhammapadapāḷi

    ૧૧. જરાવગ્ગો

    11. Jarāvaggo

    ૧૪૬.

    146.

    કો નુ હાસો 1 કિમાનન્દો, નિચ્ચં પજ્જલિતે સતિ;

    Ko nu hāso 2 kimānando, niccaṃ pajjalite sati;

    અન્ધકારેન ઓનદ્ધા, પદીપં ન ગવેસથ.

    Andhakārena onaddhā, padīpaṃ na gavesatha.

    ૧૪૭.

    147.

    પસ્સ ચિત્તકતં બિમ્બં, અરુકાયં સમુસ્સિતં;

    Passa cittakataṃ bimbaṃ, arukāyaṃ samussitaṃ;

    આતુરં બહુસઙ્કપ્પં, યસ્સ નત્થિ ધુવં ઠિતિ.

    Āturaṃ bahusaṅkappaṃ, yassa natthi dhuvaṃ ṭhiti.

    ૧૪૮.

    148.

    પરિજિણ્ણમિદં રૂપં, રોગનીળં 3 પભઙ્ગુરં;

    Parijiṇṇamidaṃ rūpaṃ, roganīḷaṃ 4 pabhaṅguraṃ;

    ભિજ્જતિ પૂતિસન્દેહો, મરણન્તઞ્હિ જીવિતં.

    Bhijjati pūtisandeho, maraṇantañhi jīvitaṃ.

    ૧૪૯.

    149.

    યાનિમાનિ અપત્થાનિ 5, અલાબૂનેવ 6 સારદે;

    Yānimāni apatthāni 7, alābūneva 8 sārade;

    કાપોતકાનિ અટ્ઠીનિ, તાનિ દિસ્વાન કા રતિ.

    Kāpotakāni aṭṭhīni, tāni disvāna kā rati.

    ૧૫૦.

    150.

    અટ્ઠીનં નગરં કતં, મંસલોહિતલેપનં;

    Aṭṭhīnaṃ nagaraṃ kataṃ, maṃsalohitalepanaṃ;

    યત્થ જરા ચ મચ્ચુ ચ, માનો મક્ખો ચ ઓહિતો.

    Yattha jarā ca maccu ca, māno makkho ca ohito.

    ૧૫૧.

    151.

    જીરન્તિ વે રાજરથા સુચિત્તા, અથો સરીરમ્પિ જરં ઉપેતિ;

    Jīranti ve rājarathā sucittā, atho sarīrampi jaraṃ upeti;

    સતઞ્ચ ધમ્મો ન જરં ઉપેતિ, સન્તો હવે સબ્ભિ પવેદયન્તિ.

    Satañca dhammo na jaraṃ upeti, santo have sabbhi pavedayanti.

    ૧૫૨.

    152.

    અપ્પસ્સુતાયં પુરિસો, બલિબદ્ધોવ 9 જીરતિ;

    Appassutāyaṃ puriso, balibaddhova 10 jīrati;

    મંસાનિ તસ્સ વડ્ઢન્તિ, પઞ્ઞા તસ્સ ન વડ્ઢતિ.

    Maṃsāni tassa vaḍḍhanti, paññā tassa na vaḍḍhati.

    ૧૫૩.

    153.

    અનેકજાતિસંસારં , સન્ધાવિસ્સં અનિબ્બિસં;

    Anekajātisaṃsāraṃ , sandhāvissaṃ anibbisaṃ;

    ગહકારં 11 ગવેસન્તો, દુક્ખા જાતિ પુનપ્પુનં.

    Gahakāraṃ 12 gavesanto, dukkhā jāti punappunaṃ.

    ૧૫૪.

    154.

    ગહકારક દિટ્ઠોસિ, પુન ગેહં ન કાહસિ;

    Gahakāraka diṭṭhosi, puna gehaṃ na kāhasi;

    સબ્બા તે ફાસુકા ભગ્ગા, ગહકૂટં વિસઙ્ખતં;

    Sabbā te phāsukā bhaggā, gahakūṭaṃ visaṅkhataṃ;

    વિસઙ્ખારગતં ચિત્તં, તણ્હાનં ખયમજ્ઝગા.

    Visaṅkhāragataṃ cittaṃ, taṇhānaṃ khayamajjhagā.

    ૧૫૫.

    155.

    અચરિત્વા બ્રહ્મચરિયં, અલદ્ધા યોબ્બને ધનં;

    Acaritvā brahmacariyaṃ, aladdhā yobbane dhanaṃ;

    જિણ્ણકોઞ્ચાવ ઝાયન્તિ, ખીણમચ્છેવ પલ્લલે.

    Jiṇṇakoñcāva jhāyanti, khīṇamaccheva pallale.

    ૧૫૬.

    156.

    અચરિત્વા બ્રહ્મચરિયં, અલદ્ધા યોબ્બને ધનં;

    Acaritvā brahmacariyaṃ, aladdhā yobbane dhanaṃ;

    સેન્તિ ચાપાતિખીણાવ, પુરાણાનિ અનુત્થુનં.

    Senti cāpātikhīṇāva, purāṇāni anutthunaṃ.

    જરાવગ્ગો એકાદસમો નિટ્ઠિતો.

    Jarāvaggo ekādasamo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. કિન્નુ હાસો (ક॰)
    2. kinnu hāso (ka.)
    3. રોગનિડ્ઢં (સી॰ પી॰), રોગનિદ્ધં (સ્યા॰)
    4. roganiḍḍhaṃ (sī. pī.), roganiddhaṃ (syā.)
    5. યાનિમાનિ અપત્થાનિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰), યાનિમાનિ’પવિદ્ધાનિ (?)
    6. અલાપૂનેવ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    7. yānimāni apatthāni (sī. syā. pī.), yānimāni’paviddhāni (?)
    8. alāpūneva (sī. syā. pī.)
    9. બલિવદ્દોવ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    10. balivaddova (sī. syā. pī.)
    11. ગહકારકં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    12. gahakārakaṃ (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ધમ્મપદ-અટ્ઠકથા • Dhammapada-aṭṭhakathā / ૧૧. જરાવગ્ગો • 11. Jarāvaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact